Här hittar du bästa hundflytvästen för båtturer, bad, jakt kring sjöar och utflykter nära vatten då en hundflytväst ger säkerhet och trygghet.

Det finns hundar som älskar att simma. Men vana vid vatten och ett intresse av att befinna sig i det är ingen garanti för säkerhet. Precis som att du själv bär en flytväst då du åker bår bör hunden ha sin egen vid samma tillfälle. En hundflytväst kan också behövas vid utflykter och jakt nära vattendrag.

För att hitta bästa hundflytvästen måste du tänka på att den inte bara ska fungera bra i vatten. Den bör vara bekväm att ha på sig på torra land på bryggan såväl som ombord på båten. Dessutom är det att föredra att välja en modell som ger hunden gott stöd för balanserat flyt i vattnet.

Hundflytvästar vi rekommenderar 

En bra hundflytväst ser till att hunden flyter på ett säkert sätt med tanke på att huvudet ska vara ovanför vattnet. Oavsett om du har egen båt eller mest tycker om att hänga med hunden på bryggan är det viktigt att investera i flytväst för hund. Här finner du några av de bästa modellerna som finns just nu.

Alla Hundflytvästar

Ruffwear Float Coat hundflytvast

#1 Ruffwear Float Coat

Till Butik - Vetzoo.se

Sammanfattning: Ge din hund en flytväst som håller samma standard som de flytvästar den amerikanska kustbevakningen tar fram! Ruffwear Float Coat är precis som namnet antyder en hundflytväst som ser ut som en hundkappa.

Flytvästen är lätt att trä på hunden och har dessutom ett handtag på ryggen. Perfekt om vovven åker i sjön och du snabbt vill fiska upp. Ruffwear har tagit fram den här flytvästen för hundar med tanke på många olika situationer. Den passar lika bra på bryggan som på olika typer av båtar.

Med en väl genomtänkt design sitter flytvästen som den ska. Den är bekväm och du kan välja den storlek som passar din hund allra bäst. Det ger mycket god passform. Du kan också lita på Ruffwears hundflytväst på kvällstid då den har utrustats med reflexer vilket gör att hunden syns bättre i mörkret.

Viktiga egenskaper

 • Med handtag
 • God passform
 • Med reflexer
 • För båtliv och bad
ezydog-hundflytvast

#2 Ezydog flytväst

Till Butik - Vetzoo.se

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Priset är mycket attraktivt och Ezydog ger många fina funktioner för pengarna. Den här hundflytvästen är utformad med tanke på ergonomi och hur hunden ska flyta i vatten. Flytvästen har det som kallas för Ultra-Buoyancy skumgummi. Det sitter runtomkring västen på ett sätt som hjälper hunden att behålla en bra position för simning.

På toppen av hundflytvästen finns ett praktiskt handtag som du kan använda för att fiska upp jycken när den inte ska vara ute och simma. Västen har också en D-ring som du kan använda om du vill koppla hunden under resan på båten eller vid vistelse vid hav och sjö.

Ezydog kan vara ett bra val för riktigt små hundar. Den finns nämligen i 7 olika storlekar. De två minsta storlekarna är för hundar som väger mindre än 7 kg. Västen har reflexer och gör därmed hunden synlig även då det är mörkt. En smart detalj är fickan med blixtlås

Viktiga egenskaper

 • Ergonomisk design
 • Med Ultra-Buoyancy skumgummi
 • Finns i 2 färger
 • Finns i 7 storlekar
 • Passar även mindre hundar
 • Ficka med blixtlås
Rukka Safety hundflytvast

#3 Rukka Safety flytväst

Till Butik - Vetzoo.se

 • Bästa special av GardenHome.se

Sammanfattning: Rukka har också tagit fram en hundflytväst som är ergonomisk. Den ger hunden ett flyt som gör det lätt att simma. Flytvästen har ett smart handtag på ryggen. Den har utrustats med reflexer och syns väl tack vare den orangea färgen.

Passformen är god och gör det bekvämt för hunden att ha flytvästen på även då den inte simmar. Västen finns i flera olika storlekar och passar de flesta hundar. Neopren är ett bra material som även bidrar till att hunden håller värmen i vattnet.

Viktiga egenskaper

 • Ergonomisk design
 • Handtag på ryggen
 • Smart orangefärg
 • För sjöliv och simning
 • Av neopren material

Guide – Välj rätt hundflytväst

Du har kommit fram till att ni behöver en hundflytväst, men hur ska du välja? Det finns ju flera modeller och det kan vara svårt att se skillnaden mellan dessa. För att välja rätt ska du först och främst beakta följande:

 • En hundflytväst måste vara säker – Köp alltid från ett seriöst företag som erbjuder en väst som flyter på rätt sätt. Hunden ska inte trassla in sig i flytvästens remmar eller på annat sätt kunna skadas av den.
 • Komfort – Hunden måste kunna röra sig fritt i flytvästen både i vatten och på land. Välj alltid en ergonomisk modell som är gjord med tanke på din bästa väns komfort.
 • Synlighet – Reflexer är viktiga men också färgen på västen. När den har en stark neonfärg kommer hunden att synas bättre i vattnet.
 • Smarta detaljer – Saker som ett handtag på ryggen får stor betydelse när du väl är till sjöss med hunden. Det kan också vara bra med andra detaljer som ficka, D-ring och mer som gör det enklare att hantera hunden då ni är ute och badar, åker båt eller jagar i ett område med många vattendrag.

Hundflytväst med god passform

Något av det allra viktigaste både för säkerhet och för hundens komfort är passformen på hundflytvästen. Det finns ju en rad olika märken och modeller. En del har olika storlekar som gör det möjligt att får en väst som sitter perfekt.

Du kan se på hundens vikt och ibland ska du mäta från svansrot till nacke för att se vilken storlek som kommer att passa bäst. Ta dig tid till att undersöka detta för att slippa byta hundflytvästen i onödan!

Det är inte dumt att läsa recensioner om det märke som du är intresserad av. Om andra hundägare intygar att flytvästen är bekväm är det ett plus. Men du kan som regel lita på att de moderna varianterna kommer att sitta bra om du bara får rätt storlek. Det ligger stor tanke och en hel del erfarenhet bakom deras design.

Frågor och svar om hundflytvästar

För att hitta den bästa hundflytvästen bör du ställa viktiga frågor. Här är några av de vanligaste frågorna om hundflytvästar och svaren som hjälper dig att välja rätt variant!

Ska hundflytvästen vara tung?

En bra hundflytväst är som regel inte tung. Och den måste heller inte vara tjock eller stor. Är den gjort av rätt material kan en tunn och smidig konstruktion ger väldigt fin bärkraft. Idag finns det ju hundflytvästar som lever upp till samma standard som flytvästar för människor utan att vara stora och tunga.

Varför ska det vara handtag på hundflytvästen?

Det handlar inte bara om att du lätt kan fiska upp hunden från vattnet. Det kan du ju vilja göra av flera skäl. En blöt hund kan vara en mycket hal hund! Handtaget som sitter på ryggen är också mycket praktiskt då du till exempel ska hjälpa hunden över från brygga till båt eller då du av något skäl känner att du behöver lyfta upp hunden på ett snabbt och praktiskt sätt.

Vilken hundflytväst är den bästa?

Den som passar din hund! Se alltid på detaljerna och välj utifrån egenskaper som kommer att fungera bra för din hund. Tänk på storlek och även på detaljer som ni kan behöva i båten eller under jakten.

Vad ska en hundflytväst kosta?

Allt från några hundralappar och upp. Det kostar mer med bättre design men det finns också budgetalternativ som håller riktigt hög kvalitet.

Kan jag lita på en begagnad hundflytväst?

Det beror på hur gammal den är och i vilket skick. Om remmar och andra detaljer inte fungerar som de ska kan den begagnade hundflytvästen innebära en risk. Då kan det vara bättre att investera i en ny som har lång hållbarhet och som du väljer särskilt för din hund.

Fungerar flytvästen för hunden som inte kan simma?

En hundflytväst är till för att öka säkerheten och är inte istället för att lära hunden hantera vatten på rätt sätt. Men som ett verktyg för en hund som är lite rädd och som kanske precis har börjat vänja sig vid båtlivet är flytvästen oumbärlig. Och visst fungerar västen även för en hund som inte kan simma bra. Hunden kommer att flyta och det ger både matte och hunden en trygghet som gör det lättare att slappna av. Det är något som i sig kan leda till att hunden snabbare blir duktig på att befinna sig i vatten och vid det.

Kan inte hunden simma utan flytväst?

Det är klart att den kan det! Det är få hundar som inte kan lära sig simma snabbt helt naturligt. Men det du måste komma ihåg är att hundar precis som vi människor kan bli trötta och kalla i vattnet. Det kan göra att hunden plötsligt kan behöva ett bättre stöd i form av flytväst. Då är du glad att den redan sitter på och att det finns ett handtag som gör att du snabbt kan hjälpa hunden ombord igen.

Kan hundar bli sjösjuka?

Det kan de bli och reaktionerna kan vara allt från att kräkas eller kissa på sig. Det kan vara klokt att vänja en hund vid sjön steg för steg för att slippa den här typen av reaktioner. Flytvästen kan bidra med mer lugn under dessa övningar.

Varför ska man ha reflex på flytvästen?

Du kanske inte tänker på att det kan bli stunder till sjöss i mörker. Reflexer är minst lika viktiga på båten som i vanlig trafik. Dessutom kan de ju behövas då ni rör er vid vattnet på en brygga eller till och från en jaktutflykt.

Hur mycket ska flytvästen blåsas upp?

Om du har skaffat en hundflytväst som ska blåsas upp måste du vara noga med att blåsa upp den tillräckligt men inte för mycket. Det måste finnas lite rum kvar mellan hund och flytväst för att den ska sitta rätt och inte bli obekväm för hunden.

Hur vanligt är det med hundflytväst?

Det är rätt så vanligt med hundflytvästar. Det finns statistik som visar att det är vanligare med hundar i flytväst än med män med flytväst på sig! Det finns siffror som säger att nära 50 % av hundar som befinner sig på båtar har flytväst på sig.

Finns det tester av hundflytvästar?

Hundflytvästar testas inte som flytvästar för människor. Men det finns ändå fabrikat som utför sina egna tester. Om du läser lite mer om rekommenderade hundflytvästar kan du finna information om tester som har utförts och som visar att västen är säker att använda.

Hundflytvästar som utgått:

Hurtta Outdoors

 

Hurtta Outdoors hundflytvast

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Hurtta är en finsk tillverkare av hundflytvästar och det är värt att nämna. Det märks nämligen på designen att tillverkaren har god insikt om klimatet i Skandinavien. Flytvästen bidrar med värme när hunden hoppar i kyliga vatten. Den här flytvästen har en form som låter hunden röra på sig ordentligt. Det gör att den är ett bra val för hunden som tycker om att simma.

Det är också viktigt med bekväm passform för tiden på båten och brygga. Här är Hurtta Outdoors hundflytväst ett riktigt bra val. Den sitter bra och ger både husse och hund en känsla av trygghet.

Det är också trevligt att Hurtta har tänkt på estetiken. Flytvästen finns i olika färger som tillsammans med reflexer ser till att vovven syns väl. Säkerheten är hög och det här är en flytväst som lever upp till kraven som ställs på människors flytvästar. Flytförmågan har testats av experter på Finlands Arbetshälsoinstitut.

Viktiga egenskaper

 • God passform
 • Lättviktig
 • Reflexer
 • För båt och bad
 • Passar jakt
 • Snygg design