En trädgårdsgrep är ett basredskap som de flesta trädgårdsägare kan ha stor användning av. 

En trädgårdsgrep är bra att ha om du behöver gräva i jord som är väldigt hårt packad eller om det finns mycket stenar och annat i jorden som gör att det är svårt att gräva med en vanlig spade. Trädgårdsgrepen är också relativt skonsam mot jorden och de rötter som växer i jorden. 

De flesta trädgårdsgrepar har fyra klor och kan användas exempelvis om du vill flytta grästuvor, luckra upp jorden, plocka upp djupa rotogräs eller vända ner gödsel i jorden.

När det gäller att kratta jord kan en väldigt hård jord skada din vanliga kratta och därför är det bra att börja arbeta med en grep innan du går över till krattan.

Trädgårdsgrepen påminner om en gaffel i formen och det finns olika varianter som är anpassade för olika användningsområden. För att underlätta för dig när du ska välja har vi gjort en utförlig undersökning och tagit reda på vilka som är de bästa trädgårdsgreparna på marknaden just nu.

Vi rekommendera

Vi har gjort en noggrann undersökning av olika typer av vattenspridare och kommit fram till några riktiga favoriter inom olika prisklasser. 

Fiskars Ergonomi 133410 blev en stor favorit, det är en väldigt bra trädgårdgrep av hög kvalitet till ett bra pris. Vår andra favorit blev Grävgrep Gardena ErgoLine som är en högkvalitativ trädgårdsgrep som garanterat kommer göra ett bra jobb i din trädgård, dessutom får du med denna hela 25 års garanti. Testets tredje och sista vinnare kommer från Bahco och är en professionell trädgårdsgrep med t-handtag och centrerat fotstöd. 

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Fiskars Ergonomi 133410: ✅ Bästa val

Fiskars Ergonomi 133410

  • Bästa val av GardenHome.se 

Fiskars är ju kända för att erbjuda högkvalitativa produkter både när det handlar om funktion och design. Fiskars har funnits i flera decennier och de arbetar hela tiden med att förbättra sina produkter för ökad ergonomi och kvalitet. 

Fiskars Ergonomi 133410 är en riktigt bra grep med fyra kraftiga klor. Grepen är även utrustad med ett förstärkt skaft vilket gör den riktigt kraftfull och bra. Det perfekta redskapet för att luckra upp jorden så att den blir lös och lätt att arbeta med. 

Fiskars serie Ergonomi består av ett antal olika trädgårdsredskap som både är robusta och ergonomiska. Dessa redskap är utvecklade med fokus på att minska belastningen på din kropp då du arbetar med dem. 

Skaften har en S-formad vinkel som är noga uträknad för att minimera påfrestningen på rygg och axlar. Handtagen är tillverkade i mjuk plast och ergonomisk utformade för att ge ett både halksäkert och riktigt bekvämt grepp när du arbetar.

Det här blev en stor favorit hos oss i testpanelen eftersom det visade sig vara en väldigt bra grep som också hade ett helt överkomligt pris trots dess höga kvalitet!

Grävgrep Gardena ErgoLine: ✅ Bästa Premium

Grävgrep Gardena ErgoLine

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Gardena är ett tyskt företag som är väl etablerat på den svenska marknaden och kända för att erbjuda bra produkter av hög kvalitet, och den här trädgårdsgrepen är inget undantag.

Med Grävgrep Gardena ErgoLine får du ett praktiskt redskap oavsett om du behöver gräva, luckra upp eller flytta jord. Den är mycket skonsam vilket innebär att du kan arbeta utan att riskera att skada några rötter, den är alltså perfekt att använda även i planterade områden.

Handtaget är ergonomisk utformat och extra brett vilket gör att du kan hålla i det med båda händerna om så behövs för att underlätta arbetet och för att få extra kraft. Skaftet är ovalt utformat för att förhindra att handtaget råkar vrida sig. Det ovala skaftet ger också en väldigt bekväm arbetsställning och skaftet ligger skönt och bra i handen.

Handtaget har också en förlängd plastbeläggning en bit ner på skaftet vilket ger en bekväm och halkfri hantering. 

Grepen har fyra kraftiga klor i härdat kvalitetsstål. Med produkten får du hela 25 års garanti vilket ju är ett bevis på att det här är en grep av riktigt hög kvalitet.

Om du väljer den här trädgårdsgrepen kommer du inte att bli besviken!

Bahco LST-51121: ✅ Bästa Professionella

LST-51121

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Bahco är från början ett svenskt företag som grundades av J P Johansson som uppfann skiftnyckeln och rörtången. Idag har de deras sortiment vuxit till att omfatta över 14 000 handverktyg för olika branscher.

Bahco LST-51121 är en jordluftare i form av en grep med t-handtag försedd med en mjuk greppyta.

Grepen har en stor gaffel med fyra kraftiga klor och är tillverkad av härdat, pulverlackerat kolstål. Den är också försedd med ett stort centrerat fotsteg som förenklar jämfört med traditionella gafflar som har sidofotsteg. Bredden på gaffeln är 30 cm. Den här grepen är perfekt för att gräva djupt och luckra upp jorden med utan att vända.

Köpguide

Vem behöver en trädgårdsgrep?

Oavsett om du har en liten eller stor trädgård så kan det underlätta mycket om du har en trädgårdsgrep. Det kommer alltid att komma tillfällen då du behöver gräva, luckra upp jord, vända ner gödsel i jorden eller flytta på grästuvor.

Hur testade vi trädgårdsgreparna?

Vi har testat 10 olika trädgårdsgrepar inom olika prisklasser och därefter har vi valt ut ett antal vinnare. Vi har testat dem alla utifrån olika kriterier. Vi testade greparnas funktion, ergonomi och säkerhet. Design och prisbild togs också med i resultatet.

Vad ska jag tänka på då jag ska köpa en trädgårdsgrep?

Det är ofta många olika typer av jobb som ska göras i en trädgård. Trädgårdsland som ska göras iordning inför odlingssäsongen, buskar och träd som ska planteras och perenner som ska flyttas är bara några exempel. Det kan vara ett ganska ansträngande jobb och då gäller det att ha en bra trädgårdsgrep som underlättar arbetet.

När du ska köpa en trädgårdgrep är det viktigt att besöka en butik som säljer den grep du är intresserad av så att du får möjlighet att klämma och känna på den. Det är viktigt att välja en grep som är ergonomisk och bekväm att använda så att du slipper få problem med exempelvis rygg och axlar. Handtaget ska också ligga bekvämt i handen så du undviker skavsår.

Tänk också på att välja en trädgårdsgrep som är anpassad för just din kroppslängd. Om du har en för lång eller för kort grep belastar du ryggen i onödan vilket kan ge problem.

Tänk på arbetsställningen!

Slutligen är det viktigt att du har rätt arbetsställning då du arbetar med din trädgårdsgrep. Belasta aldrig ryggen mer än nödvändigt utan se till att ha böjda knän så att du inte behöver böja ryggen så mycket. Risken för ryggskott är tyvärr ganska stor vid användningen av olika typer av trädgårdsredskap eftersom många använder fel arbetsställning. Det är bra att värma upp kroppen lite innan du sätter igång med trädgårdsarbetet och gärna stretcha efteråt!

Frågor och svar Trädgårdsgrep 

Vem behöver en trädgårdsgrep?

En trädgårdsgrep kan vara användbar oavsett om du har en stor eller liten tomt. Redskapet kan underlätta på områden där det är svårt att gräva så att man med trädgårdsgreppen luckrar upp jorden för att sedan kunna gräva lättare. Greppen kan även vara användbar för att flytta grästuvor eller för att vända ner gödsel i jord.

Vad är skillnaden på trädgårdsgrep och högaffel?

Högafflar har vanligtvis något färre spetsar och är anpassad för att lyfta och flytta exempelvis halm och hö. Trädgårdsgrepar kan användas som ett komplement till spaden vid grävarbete i jord där det finns sten och rötter eller om jorden är hårt packad. En trädgårdsgrep kan också vara mer fördelaktigt att använda vid exempelvis gödsling då gödsel inte fastnar lika lätt som i en spade.

Hur bra är ergonomiska trädgårdsgrepar?

En ergonomisk trädgårdsgrep är särskilt utformade för att kunna minska belastning på kroppen vid arbete. Bland annat är ergonomiska skaft framtagna för att minska påfrestning på axlar och rygg. Ergonomiska handtag ger ett komfortabelt och halksäkert grepp.

Vad ska man tänka på vid köp av trädgårdsgrep?

Framför allt behöver trädgårdsgrepen fungera i alla de situationer den ska användas eller främst för det vanligaste momentet. Grepen ska vara bekväm att använda både vad gäller längd men även i handgreppet för att underlätta användningen.

Hur minskar man problem med ryggen vid arbete med en trädgårdsgrep?

Arbetsställningen är mycket viktig när man arbetar med en trädgårdsgrep. Det gäller att inte belasta ryggen för mycket och inte böja den mer än nödvändigt. I stället ska man arbeta med böjda knän och använda kraften från benmusklerna.

Betyg på guiden:

4.5/5 - (4 votes)