Hitta rätt sticksåg genom att se närmre på denna guide för sticksågar som har fått bäst i test i olika tester.

Sticksågen är ett smart verktyg att ha hemma. Med sticksågar går det att såga fint och att göra enkla hål. Samma såg som fixar hålet i en träplatta kan kapa av träbitar snabbt och smidigt. Men som med så många andra produkter för hus och hem finns det olika modeller och olika kvalitet. Vilken sticksåg ska du välja?

Du bör fokusera på sticksågar med egenskaper som möter dina specifika behov. Börja alltså med att se över vilka arbetsuppgifter som kommer att bli aktuella för dig. Därefter kan du välja en sticksåg som lever upp till dina krav. Här kan du läsa mer om sticksågar som har vunnit bäst i test och som erbjuder hög kvalitet samt fina egenskaper.

1. Bosch PST 18 LI SOLO

Bosch PST 18 LI SOLO

 • 4 av 5 tummar Bäst i Test 2019
 • 4,5 av 5 stjärnor Amazon UK
Se pris - Elon.se

Testpanelerna säger: En liten och kompakt såg är precis vad du behöver för lyckad figursågning. Bosch PST 18 LI SOLO är en populär modell just i detta syfte. Den är enkel att hantera och laddas upp på nolltid. I och med att sticksågen är batteridriven kommer du åt precis överallt. Du behöver inte fundera på var du ska få strömmen från!

Du kan också använda Bosch PST 18 LI SOLO på mörka platser som i skåpet under diskbänken. Den kommer nämligen med en praktisk lampa. Det här är inte en såg som lämpar sig så väl för kapning av grövre material. Om du ger dig på för tjocka träbitar lägger den av. Men för figursågning är det här en av de bästa maskinerna du kan skaffa.

Bosch PST 18 LI SOLO är lätt att hantera och du kommer inte att störas av vibrationer nämnvärt. För att kompensera för den kortare fotplattan finns det ett hjälpmedel som du kopplar på framtill för att se var du ska börja sågningen.

Egenskaper/fördelar med Bosch PST 18 LI SOLO

 • Batteridriven
 • 80 mm såg-djup
 • Väger 1,9 kg
 • Ljudnivå 89,9 dB
 • 25 minuters batteritid
 • 30 minuters laddningstid
 • Kommer med väska, batteri och laddare
 • Maskinen har förvaring för extra sågblad

2. Ryobi R18JS

Ryobi R18JS

 • 4 av 5 tummar Bäst i Test 2019
 • 4,5 av 5 stjärnor Amazon UK
Se pris - Granngården.se

Testpanelerna säger: Ryobi R18JS har flera egenskaper som gör sågen mycket lämplig för figursågning. Dessutom så erbjuder den en hel del kraft och klarar mindre uppdrag för klyvning av ved. Det här är ett bra val för dig som vill ha en batteridriven sticksåg med kraft.

Bäst i Tests test av den här sticksågen visar att den är enkel att använda. De fyra olika pendlingslägena är lätta att komma åt när du jobbar. Bordet för maskinen har en bra storlek men inte så stor att du inte kan se när du sågar. Det som kan vara bra att tänka på är att du inte får något utblås eller annan funktion som tar hand om sågdammet. Det får du sköta manuellt.

Med batteriindikator blir du inte förvånad då det är dags att ladda eller byta till ett nytt. Ryobisågen använder samma batterier som andra produkter från samma märke. Det kan vara en fördel för dig som har fler verktyg från Ryobi.

Egenskaper/fördelar med Ryobi R18JS

 • Batteridriven
 • 4-stegs-pendling
 • Klarar såg-djup på 101 mm trä
 • 10 mm såg-djup i aluminium
 • 20 min batteritid
 • Kommer med batteri och laddare
 • Kommer med sågblad för trä
 • Har belysning

3. M18 BJS-0 Milwaukee

 • 4 av 5 tummar från Bäst i Test
 • 3,5 av 5 stjärnor från heimwerker-test.de
Se pris - Proffsmagasinet.se

4. Black & Decker BDCJS18

Black & Decker BDCJS18

 • 3 av 5 tummar från Bäst i Test
 • 4 av 5 stjärnor Amazon Tyskland
Se pris - Byggmax.se

Testpanelerna säger: När du har tryckt in knappen för startspärren stannar den i samma läge. Det gör att det blir extra smidigt att jobba med Black & Decker BDCJS18 även i lite svårare vinklar. Du måste förstås komma ihåg att trycka tillbaka spärren när du är klar för säkerhetens skull. Det här kan vara ett mycket bra val för nybörjare och för dig som tycker att det är skönt med lite större knappar och reglage.

Det går att klyva mindre vedbitar med sticksågen men det här är inte styrkan med modellen. Den är först och främst gjord för figursågning och för kapning av till exempel reglar. Men enklare klyvning av mindre vedstycken klarar den av fint.

Den öppna framsidan är bra vad gäller hantering av såg-damm, men det här är också något som minskar säkerheten. Det finns gott om plats för fingrar på framsidan. Det gäller att jobba med sågen på ett försiktigt sätt.

Egenskaper/fördelar med Black & Decker BDCJS18

 • Batteridriven
 • Såg-djup trä 55 cm
 • Såg-djup stål 8 mm
 • Väger 2,3 kg
 • Ljudnivå 89,9 dB
 • 20 min batteritid
 • 4h 25 min laddningstid
 • Kommer med batteri och laddare
 • Har fast insexnyckel

Köpguide – Att välja rätt Sticksåg

Idag finns det många bra val för dig som vill ha en billig sticksåg som gör jobbet. Men det finns mer än pris att tänka på. När du ska jobba med sticksågen kommer egenskaper som hur den drivs att påverka upplevelsen av maskinen.

Här är några viktiga punkter du bör beakta innan du väljer en sticksåg. Ju mer du kan om dina behov, ju enklare blir det att välja rätt. Men om du väljer bland sticksågar som har vunnit bäst i test vet du i varje fall att det rör sig om modeller som kan anses som funktionella och prisvärda.

Batteridriven eller med sladd

Att kunna jobba utan sladd är en fördel. Då kan du ju ta med dig sticksågen precis överallt och du måste inte fundera på hur du ska skarva med sladd på bästa sätt. Men batteridrivna sticksågar kan ha den nackdelen att de inte är lika kraftfulla som nätanslutna.

När du väljer batteridriven bör du alltså ta en titt på den kraft du får. Det kan vara värt att betala lite mer för kraften. Det har du igen när sågen orkar ta sig igenom dina uppdrag!

Figursågning som känns smidig

För att det ska upplevas som smidigt att figur-såga kan det vara bra att kunna ändra hastighet. Det finns två huvudfunktioner att se lite närmre på:

Hastigheten

Hastigheten på sågbladet får betydelse. Om du kan justera hur snabbt sågbladet går upp och ner kan du också påverka din sågning på ett bra sätt. Ju högre farten är, ju snabbare avverkning får du. Högre hastighet är lämpligt för trä medan metaller och glasfiber kan kräva en lägre hastighet.

Pendel

Med pendling kommer bladet att röra på sig fram och tillbaka. Det här är ett moment som är mycket bra när du vill använda din sticksåg till exempel för att skära i metall. Vid figursågning får du bättre precision om pendlingen inte är så kraftfull. När du sågar i aluminium kan det också vara bra att kunna ställa ner pendlingen.

Det du kan tänka på är hur stort behov du kommer att ha av att justera sticksågens beteende. Det finns modeller där du kan välja hastigheten på ett mycket flexibelt sätt. Det finns också modeller med några få lägen som du får nöja dig med.

Byte av sågblad

Moderna sticksågar gör det enkelt för dig att byta sågblad. Många gånger behöver du inte ens något verktyg för att byta. Det kan vara klokt att välja en populär modell från ett känt märke. Då blir det lättare att hitta rätt sågblad då du ska köpa fler.

Sticksågens kapacitet

Räkna inte med att sticksågen kommer att klara vad som helst. Det du ska se närmre på är vilken tjocklek på trä och metall som den klarar av. Om du ska kapa tjockare bitar blir det trögt att få starta om hela tiden med en såg som inte riktigt orkar med.

Om du vet att du behöver högre kapacitet kan det vara klokt att välja en kraftfullare modell som klarar mer. Detta hellre än att lita på att en billigare sticksåg kommer att klara sin maxkapacitet hela arbetspasset igenom.

Säkerhet och ergonomi

Det är viktigt att tänka på säkerhet och här ingår ergonomi. Om du står en halvtimme och sågar ska det inte behöva göra ont i händer och armar efteråt. Ibland kan det förstås vara svårt att stå eller sitta normalt när du måste komma åt inuti ett skåp eller liknande.

Se på saker som hur pass stabil sågen är och om den har ett bra grepp. Det kommer att få betydelse oavsett om du bara ska kapa några bitar eller om du behöver figur-såga en längre stund.

Vibrationer kan också leda till problem med värk i kroppen. Det går inte att helt komma ifrån vibrationer med den här typen av verktyg. Men det finns märken och modeller som är kända för att avge mindre vibrationer och det kan vara mycket bra att tänka på när du väljer din sticksåg.

Frågor och svar Sticksåg

Vad kan en sticksåg användas till?

En sticksåg kan användas för att kapa samt såga ut konturer i olika material.

Vilken sticksåg är bäst?

Det finns många märken och modeller att välja mellan och vilken som är bäst beror på behov och förutsättningar. Vad sticksågen ska användas till och hur ofta kan ha betydelse för om man ska välja en nätdriven eller batteridriven sticksåg. Vilka tillbehör som följer med eller vad de kostar att köpa till är också något att ta hänsyn till.

Ska man välja batteridriven eller nätdriven sticksåg?

Prestandamässigt är det ingen större skillnad mellan en batteridriven och en nätdriven sticksåg även om de nätdrivna oftast har något bättre kraft. Det kan ge olika slags frihet att hålla reda på batteritid kontra att ha koll på eluttag, sladd och eventuell förlängningssladd. För utsågning av konturer i stora skivor kan det vara behändigare med en sticksåg som går på batteri.

Vad behöver man för tillbehör till en sticksåg?

Sticksågsblad finns i olika alternativ vad gäller antal tänder och om de är anpassade för trä eller metall. Utöver det kan det vara praktiskt att införskaffa cirkelanslag och sticksågsbord.

Vad innebär hastighetsjustering och pendelfunktion?

När man jämför sticksågar tittar man ofta på hur pass de kan hastighetsjusteras och vilken pendelfunktion de har. En högre fart och mer pendeleffekt ger snabbare avverkning men det är inte alltid snabbhet är att föredra. En del hårdare material är bättre att kapa i en långsammare hastighet. Det kan därför vara bra med en sticksåg med en flerstegsmekanism för pendelfunktion och hastighet.

Ingår batteri och laddare för batteridrivna sticksågar?

Det varierar kraftigt vad som ingår när man köper en sticksåg. Det kan ingå sågblad, batteri, laddare och andra tillbehör men inte alltid. Ibland kan det vara en fördel att bara köpa en sticksåg utan tillbehör alls om man exempelvis redan har batteri och laddare. Det är därför viktigt att man tar reda på vad som ingår när man jämför priser mellan olika modeller.

Hur lyckas man såga rakt med en sticksåg?

Det enklaste sättet för att såga rakt med en sticksåg är att klämma fast en bräda i det som ska sågas och sedan styra sågen längs med den fastklämda brädan.

Källor som vi har använt (3st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi undersökt och använt i vår research som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

Expressen

Expressen har en online-tidning som heter Leva & Bo. Tidningen utför tester och ser närmre på allt som har med hus och hem att göra. År 2018 kikade Leva & Bo närmre på olika typer av sågar. De konstaterade att Ryobi R18JS sticksågen är ett prisvärt budgetalternativ inom kategorin sticksågar.

Heimwerker-test.de

Heimwerker är en tysk tidning online som publicerar artiklar om ämnen som rör hem och renovering. De har jämfört flera olika sticksågar och testade både i trä och i metall. Heimwerker utsåg Einhell TE-JS 18 Li till en prisvärd konkurrent till de dyrare modellerna.

Amazon

På Amazon finns allt mellan himmel och jord. Amazon har ett pålitligt system för kundrecensioner där det går att se om den som uttalar sig faktiskt har köpt produkten. Amazon UK har valt ut Bosch PST 18 LI SOLO som Amazon Choice 2019. Det baseras på många höga betyg från faktiska användare.

Betyg på guiden:

5/5 - (3 votes)