mordarsnigel

Mördarsnigel tillhör ju ett av de minst välkomna skadedjuren i våra trädgårdar. De förökar sig otroligt snabbt och kan hinna förstöra en hel del i trädgården innan man lyckas bli av med dem. Men genom att bekämpa dem på ett tidigt stadie kan beståndet hållas nere och problemen minskas avsevärt.

Det finns ett flertal snigelmedel på marknaden och de flesta är gjorda på järnfosfat. Det kan exempelvis vara små pellets som läggs ut där mördarsniglarna befinner sig. Sniglarna äter medlet varpå de får en mättnadskänsla som gör att de slutar att äta och slutligen dör av svält. Järnfosfat finns naturligt i jorden och kan brytas ner till näring för växterna och är därför helt naturvänligt.

Här går vi igenom olika varianter av snigelmedel samt hur du använder dem.

Stroller Ferrimax Mot Sniglar: ✅ Bäst i test

Stroller Ferrimax Mot Sniglar

  • Bästa val av GardenHome.se 

Stroller Ferrimax Mot Sniglar är ett effektivt snigelmedel mot ovälkomna sniglar i din trädgård. Det är färdigt att använda direkt från kartongen och sprids enkelt ut i trädgården. Du strör helt enkelt ut medlet på de områden där sniglarna förekommer så tar medlet hand om resten. Tack vare dess naturliga ursprung är medlet inte farligt för husdjur eller människor. Det är också skonsamt mot andra djur som kan förekomma i trädgårdar, så som igelkottar, bin, daggmaskar och andra önskvärda djur som gör nytta.

Substral Snigelmedel: ✅ Utmanare

Substral Snigelmedel

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Substral Snigelmedel är ett effektivt och giftfritt snigelmedel i kampen mot sniglar i trädgården. Medlet innehåller järnfosfat som gör att sniglarna dör.  Snigelgiftet innehåller en patenterad sammansättning som gör att de små kulorna tål en hel del regn och rusk utan att de förlorar effekten. Restprodukten av medlet blir till näring för växterna.

Snigel Effekt® 500 g / 100 kvm: ✅ Premium

Snigel Effekt® 500 g / 100 kvm

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Effektiv bekämpning sniglar med hjälp av snigelmedel

Mördarsnigeln har blivit alla tomtägares stora skräck på senare år. Inte så konstigt med tanke på vilken förödelse den kan lämna i sina slemmiga spår. Men det går att bekämpa den även utan att ta till några onödiga gifter. Bekämpa istället mördarsniglar med miljövänligt bekämpningsmedel i form av pellets/kulor. De lockas äta detta som innehåller järnfosfat vilket gör att snigeln får en falsk mättnadskänsla. Därmed kommer de svälta ihjäl.

Hur fungerar snigelmedlel?

Den verksamma substansen i SnigelGift från Greenline är järnfosfat, eller ferramol. Det är en substans som sniglarna tycker om och gärna mumsar i sig, men som samtidigt gör att de tappar aptiten. Man kan säga att de svälter ihjäl, eftersom de slutar att äta och istället drar sig undan för att dö.

Hur använder jag snigelmedel?

Strö ut medlet i ett jämnt lager där sniglarna håller till, exempelvis runt komposten, runt marktäckare och i trädgårdslandet. Strö gärna ut medlet under tidig kväll då det är vid denna tid som sniglarna är som mest aktiva. När man ser att medlet är slut bör man med fördel strö ut mer för att undvika påfyllning av sniglar utifrån.

Medlet har allra bäst effekt då det är lite fuktigt, så vattna gärna över området du behandlat om det är torrt.

Förebyggande åtgärder

Förutom att använda sig av snigelmedel är det bästa sättet att samtidigt bekämpa mördarsniglar genom att jobba preventivt. På så vis kan man minska risken att de ska trivas och lägga ägg i trädgården. 

En preventiv åtgärd är att begränsa snigelns framfart genom olika barriärer eller skydd. Med koppartejp kan en barriär skapas mot det man framförallt vill skydda mot mördarsniglar. Den läggs ut i marken och när snigelns slem nuddar koppartejpen skapas en minimal elektrisk ”stöt” som snigeln upplever som obehagligt. Därmed kommer den istället välja en annan väg. Koppartejp kan exempelvis stoppa sniglarnas väg till rabatter, ner i krukor eller in på altanen.

Odlar du i pallkragar kan plåtkanter köpas som monteras på översta kragen. Dessa håller sniglarna borta från odlingen då de omöjligtvis kan ta sig förbi kanten.

Även mineralgranulat kan användas för att skapa en effektiv barriär som mördarsniglarna inte vill forcera. Dessa produkter suger upp vätska vilket gör att snigeln upplever det som uttorkande när den rör sig på granulatet. Eftersom sniglar överlag söker sig till fuktiga platser kan denna uttorkning resultera i att de istället väljer andra vägar. Eftersom det inte är något gift, utan enbart uttorkande, är det inte farligt varken för djur eller människor.

Det vanligaste sättet för mördarsniglar att spridas är genom mänsklig transport. Kontrollera därför noga på buskar, träd och större plantor att det inte följt med någon snigel (eller ägg) från butiken.

Mördarsniglar trivs i fuktiga miljöer. Vattna därför sparsamt och då helst på morgonen eftersom vätskan snabbare absorberas av jorden på dagen än på natten. Lövhögar och öppna komposter bjuder på skugga, fukt och föda för sniglar. Undvik att skapa inbjudande platser för sniglarna och ha en stängd behållare för komposten.