Bananfluga – Bli av med guide

bananfluga
Det är inte svårt att bli av med bananfluga och du kan på rätt kort tid få ordning på saker och ting i köket igen. Läs mer här!

De är inte farliga men när du ser en bananfluga vill du att den ska försvinna omedelbart! Kanske har du inte ens tänkt på att den där bananflugan ensam kan lägga flera hundra ägg på frukterna i din fruktkorg. Även om du sköljer frukten innan du äter den känns det här knappast aptitligt.

Men nu har bananflugor intagit ditt kök och hur du än fäktar i luften vill de inte försvinna. Är det kört? Nej, verkligen inte! Du kan ganska snabbt bli av med dessa skadedjur som trots allt är rätt så känsliga för flera saker.

Kort om bananflugor

Bananflugan har en livscykel på omkring 30 dagar och den trivs bäst i varma rum på omkring 29 grader. På två veckors tid kan flugan lägga 500 ägg och det tar bara omkring två veckor till innan äggen blir till larver och sedan färdig fluga.

I och med att det kan bli så många flugor så snabbt kan det verka som att de kommer från ingenstans. Men så är det inte. Det räcker med en enkel bananfluga som hittar en övermogen frukt i din fruktskål för att det inom två veckors tid ska bli en explosion av bananflugor i ditt kök.

Det är särskilt under sommaren och tidig höst som bananflugorna blir ett problem. Då är det tillräckligt varmt för att de ska trivas. Men oavsett när du får problem med denna fluga ska du veta att det finns en hel del att göra för att få bort den omedelbart bums!

Är detta bananfluga?

Det är inte svårt att känna igen bananflugor. Det vanligaste är att du ser de små flugorna samlas omkring din fruktskål där det finns övermogen frukt. Det är där som de vill lägga sina ägg.

Om du har tillgång till ett förstoringsglas eller mikroskop kan du se närmre på flugan. Den har en gulaktig färg och en röd cirkel omkring ögat. Flugan dyker upp på ett explosionsartat sätt. Det verkar som att det finns hur många som helst i ditt kök helt plötsligt.

Så blir du av med bananflugor

För att bli av med bananflugor behöver du städa bort det som lockar de små bevingade krypen. Det börjar med frukten som är platsen de lägger sina ägg på.

Gör följande:

  • Plocka bort rutten frukt och ställ in färsk frukt i kylen
  • Torka av bord och bänkar efter varje måltid och efter matlagning
  • Lämna inga matrester på ytor i köket
  • Öppna fönster för att vädra och sänka temperaturen i hemmet
  • Häll kokande vatten i avlopp där flugorna också kan hålla till
  • Kasta sopor och plocka ut tomflaskor
  • Gör upp en fälla!

Sista punkten är inte svårt. Du kan göra en egen fälla för flugorna som just nu lever rövare i ditt hem. Det enda du behöver är vinäger, ättika eller lite vin.

En enkel bananflugfälla

Häll upp vinäger, vin eller ättika i ett glas. Du kan också tillsätta lite honung. Lägg till några droppar diskmedel.

Bananflugorna kommer att dras till glaset och landar snart på vätskan i det. Diskmedlet gör att ytspänningen släpper och då sjunker flugan ner i vätskan och drunknar så snart som den landar.

Det går också att fylla en petflaska med vinäger och lite juice eller honung. Vänta tills den blir full av flugor varpå du stänger till locket och skakar om flaskan för att alla bananflugorna i den ska dö.

Köp färdiga flugfällor

Du kan också köpa färdiga flugfällor som är klisterremsor du kan sätta upp i ditt kök. Dessa drar till sig bananflugorna som dör så snart som de landar i klistret.

Kom bara ihåg att bananflugfällor måste kombineras med stegen nämnda här ovan. Det gäller ju att bli av med äggen så att det inte blir nya flugor om två veckors tid.

Fakta om bananflugan

Här är några intressanta fakta om bananflugan som du kanske inte kände till tidigare.

Bananflugor gillar frukt, inte smuts – Det blir inte mer bananflugor bara för att det är smutsigt i ditt kök. De dras till doften av frukt. Sedan är det förstås så att de kan lägga ägg i sopor som inte plockas ut och i avlopp. Det betyder att det kan hjälpa att göra rent.

De kan komma med frukt – Det behöver inte vara så att en fluga flög in i ditt kök och lade ägg i din fruktkorg. Ibland kan äggen komma med frukt som du har köpt hem. Det här är en god anledning till att vara noga med att köpa färsk frukt som inte drar till sig bananflugor.

Inte farliga att äta – Det är inte farligt att få i sig bananflugor eller deras ägg. Men det är klart att det inte känns så trevligt att tänka på detta.

Hanar som inte får para sig vill ha alkohol – Det finns forskning som visar att bananflugahanar som inte får para sig söker sig till alkohol. De tycks sträva efter att nå ett tillstånd av rus då det inte blir något med honorna!

Frågor och svar om bananflugor

Här är några vanliga frågor som bananflugor vars svar kan hjälpa dig att förstå hur du ska bli av med detta skadedjur.

Hur länge lever bananflugor?

En vanlig bananfluga kan leva i cirka 30 dagars tid.

Kan bananflugor bitas?

Nej, bananflugor bits inte. Om du har fått bett av insekterna är det tal om något annat.

Hur många ben har bananflugor?

Bananflugan har tre benpar, det vill säga sex ben.

Varför får man bananflugor?

Bananflugor får du när ditt hem erbjuder mat och plats för ägg, övermogen frukt, och dessutom har en temperatur som passar bananflugan, varmt!

Vad heter bananfluga på engelska?

På engelska heter bananflugan fruit fly, fruktfluga, vilket beskriver väl var den trivs bäst.

Hur många ägg lägger bananflugan?

En hona lägger omkring 100 befruktade ägg vid varje tillfälle.

Se fler bananfluge produkter

Betyg på guiden:

5/5 - (2 votes)