Här kan du läsa mer om de bästa vakuumpåsarna som finns just nu och hur du kan använda din vakuumpåse för att spara plats i skåp och frys.

Med den bästa vakuumpåse som finns just nu kan du spara plats och faktiskt vårda dina kläder. Det finns också vakuumpåsar för mat som ger mer plats i frysen. Men hur ska du välja rätt modell? Här kan du läsa mer om vakuumpåsar bäst i test som är enkla att använda. Läs även vår guide för hur du kan välja rätt och få ut mesta möjliga av dessa smarta påsar.

Vakuumpåsar för kläder: ✅ Bästa val

Vakuumpåsar för kläder

 • Bästa val av GardenHome.se 

Clas Ohlson erbjuder dubbelpack med vakuumpåsar som är genomskinliga. Du får två olika storlekar i varje pack. Det ger en god flexibilitet men det kan vara att rekommendera att köpa flera på en gång för att ha tillräckligt för olika syften.

Det här är vakuumpåsar som är tänkta både för förvaring och för resan. Du får plats med ett stort duntäcke som du sedan plattar till genom att suga ut luften ur påsen med en dammsugare. Hålet för dammsugare har standardstorlek och bör passa de allra flesta typer av dammsugare.

Det går också bra att använda dessa vakuumpåsar för resan. Med vakuumpåsen får du mycket mer plats i väskan och det är bra både då du reser och då du åker hem och behöver mer plats för sådant du köpt på vägen.

Att påsen är genomskinlig är mycket bra. Det innebär nämligen att du lätt ser vad som finns i den. Då slipper du öppna bara för att komma fram till att du har öppnat fel påse.

Du bör dock notera att det här inte är ditt första val om du vill ha vakuumpåsar som du kan använda gång på gång på gång. Det här är ett bra alternativ för en resa eller för en förvaring. Efter en användning är det dags att köpa nya!

Viktiga egenskaper

 • Av nylon och PE
 • Storlek 55×90 cm och 90×130 cm
 • 2 påsar i varje förpackning
 • Genomskinliga påsar
 • Ventil för dammsugare
 • Passar förvaring och resa

OBH Nordica Vakuumpåsar: ✅ Bästa Premium

https://www.ellos.se/obh-nordica/vakuumpasar-20x33cm-7958

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Det behövs också riktigt bra vakuumpåsar i köket. När du ska frysa in mat är det verkligen en fördel om du kan minska på luften i påsen. Inte bara för att det här tar upp onödig plats i frysen. Maten förvaras bättre när du har vakuumförpackat den.

OBH Nordica Food Sealer Handy vakuumpåsar är verkligen smarta. Om du är ute efter en vakuumpåse bäst i test som har en ergonomisk design har du hittat rätt. De här påsarna gör det mycket enkelt att förvara matvaror. Det är bara att stoppa i påsen, suga ut luften och förvara i kyl eller frys.

Om du vill tina maten snabbare kan du lägga påsen direkt i mikrougnsugnen eller i hett vatten. Det är inte farligt och kommer inte att leda till att påsen går sönder. Blixtlåsförslutningen är väl designad och ser till att påsen förblir försluten när den förvaras. Detta även om du lyfter och flyttar på den.

Rengöringen är också enkel då dessa vakuumpåsar klarar av diskmaskin. Det är bara att dra ut påsen ut och in för att sedan diska den ren. 12 påsar i ett paket kan på detta sätt räcka länge. På så vis är det här billiga vakuumpåsar som du kan få ut stor användning av.

Viktiga egenskaper

 • Ergonomisk design
 • 20 cm x 23 cm
 • Mikrougnssäker
 • Klarar sjudande vatten
 • Tål maskindisk
 • Med blixtlåsförslutning
 • 12 påsar i varje paket

Guide – Välj den bästa vakuumpåsen

Allt fler upptäcker hur smart det är med vakuumpåsar. Det finns två huvudkategorier av vakuumpåse men tekniken är densamma. Oavsett om du ska förvara kläder och täcken i en vakuumpåse eller använda den för matförvaring är det möjligheten att få bort luft från förpackningen som ger den stora fördelen.

Att suga ut luft ur påsen ger nämligen mer plats där den ska förvaras och leder också till att det inte blir utrymme för sådant som skulle kunna skada tyger och mat. Förvaringen blir säkrare och effektivare.

För att välja bästa vakuumpåse är det viktigt att du är medveten om hur den ska användas. Du bör tänka på saker som storlek men också på hur du ska få luften ur påsen när du väl har lagt saker i den.

Vakuumpåsar för garderoben

För att få plats med mer i garderoben och i skåp bör du se till att ha tillräckligt många vakuumpåsar med rätt storlek. 

Du kan använda vakuumpåsarna till:

 • Täcken – När sommaren kommer vill du stuva undan de stora duntäckena från vintern. Då behöver du en större storlek på vakuumpåsen som sedan blir platt och fin då du suger luften ur den.
 • Vinterkläder – Vinterkläder kan också stuvas undan i vakuumpåse. Här får du också ett extra skydd mot skadedjur då påsen är väl försluten.
 • Barnkläder – Barnens kläder är för små men kanske kommer att behövas igen om det blir syskon eller till barnbarnen. Förvara dessa kläder på ett sätt som skyddar mot mal samtidigt som de inte tar för stor plats.
 • Gardiner – Om du tycker om att byta gardiner ofta kan det vara klokt att ha förvaring som inte tar upp mycket plats och som skyddar tygerna. Här kan du också behöva en större modell för att få plats.
 • Dukar – Dukar kan också må bra av vakuumförvaring. Mindre dukar behöver inte större vakuumpåsar.

I garderoben kan det göra mycket stor skillnad om du lägger det som ska förvaras i vakuumpåse eller inte. Det som annars hade tagit upp ett helt hyll-plan täcker nu bara en fjärdedel av det. 

På så vis behöver du inte fundera på om det verkligen är okej att ha vinterkläderna i den vanliga garderoben. När de ligger längst in i en vakuumpåse märks de ju inte!

När du ska ut och resa

Vakuumpåsen är också ett bra verktyg att ha med på resan. Kanske packar du redan nu med påsar för att till exempel skilja rena kläder från smutstvätt. Det här kan fungera bra men du får inte ett komplett skydd. 

Med vakuumpåsen får du mycket mer plats och du skyddar kläderna. Den som har varit med om packning som luktar som flygplansbränsle vet hur jobbigt det känns. Med vakuumpåsen i väskan minskar risken för att det här ska ske.

Mer plats i väskan är också viktigt. Det gör det mycket lättare att få plats med allt det som du vill ha med dig hem till Sverige igen. Samtidigt slipper du uppleva att det är otrevligt med den del av packningen som ska gå direkt till tvättmaskinen när du kommer hem.

För resan ska du se till att välja de bästa vakuumpåsarna för detta syfte. De bör ha en god hållbarhet och vara enkla att hantera. Det kan också vara en fördel om de är genomskinliga. Då blir det enklare att se vad som finns i packningen utan att öppna påsar och dra ut kläder på måfå.

Vakuumpåsar för mat

Maten kan också vakuumförpackas med smarta vakuumpåsar. Det här är bra både för förvaring och för hygien. Renlighet är en stor anledning till att folk väljer att köpa vakuumpåsar till matvaror.

När du väljer vakuumpåse för mat ska du se på storlek. Den måste vara tillräckligt stor för att passa sitt syfte men inte för stor. Standardformat kan fungera bra men kontrollera hur påsen är tänkt att användas. Om den till exempel är till för mjölkvaror kanske den inte har tillräckligt med storlek för köttbitar.

Välj påsar som är säkra att använda i mikro och som är lätta att hålla rena. Då du får hög kvalitet kan du använda samma påse flera gånger. Det gör att priser för vakuumpåsarna blir mycket rimligt.

Tänk på att köpa tillräckligt många vakuumpåsar. Detta oavsett om de är till för köket eller för förvaring och resa. Det är snopet att stå med för få då du verkligen behöver stödet.

Frågor och svar Vakuumpåse

Hur fungerar vakuumpåsar och hur använder man dem?

Genom att vakuumförpacka skapar man ett differentialtryck, en tryckskillnad, mellan insida och utsida så att innehållet försätts i vakuum. Vid användning av vakuumpåsar för livsmedel används en särskild vakuumförpackare och för övrig hantering som inte är livsmedel kan man suga ut överflödig luft med hjälp av dammsugaren innan man sätter på ett lock för hålet.

Varför vakuumförpackar man mat?

Vakuumförpackad mat kan dels användas för att tillaga sous vide men maten får också längre hållbarhet både i kyl och frys eftersom det är syret som framför allt gör maten gammal. Livsmedel som förvaras i vakuumpåsar i kyl och frys får en ökad hållbarhet med 3 – 5 gånger jämfört med traditionell förpackning.

Varför ska man använda vakuumpåsar för kläder och textiler?

Vakuumpåsar för kläder och textilier gör det enkelt att förvara och sparar mycket utrymme eftersom påsarna blir så pass platta. Det skyddar även textilierna mot fukt, damm och mal. Eftersom innehållet i påsarna tar så minimalt med plats passar det extra bra för säsongsförvaring eller vid förvaring av täcken och kuddar.

Blir det som en konservering genom att använda vakuumpåsar?

Nej, att vakuumförpacka mat hindrar inte livsmedlet från att åldras som vid konservering, men det fördröjer förloppet i jämförelse med traditionell förpackning. Maten ska förvaras i kyl eller frys, vilket man inte behöver göra vid konservering.

Hur hög värme tål vakuumpåsar?

Det skiljer sig lite mellan olika vakuumpåsar hur mycket värme de tål. På påsarna står det ofta en angiven maxtemperatur. För tillagning med sous vide behöver påsarna tåla 70 – 90 grader. En del vakuumpåsar klarar mer än 120 grader som krävs vid kokning.

Ska man köpa vakuumpåsar på rulle eller styckvis?

Att välja påsar på rulle ger fördelen att man själv kan välja hur lång påsen ska bli eftersom man klipper av så mycket man behöver. Då slipper man problemet med att behöva skaffa vakuumpåsar i olika storlekar. Styckvis har fördelen att man bara behöver försluta den ena sidan av påsen.

Vad är skillnaden på räfflade, präglade och släta vakuumpåsar?

Påsar som är räfflade gör det lättare för luften att ta sig ut via ränderna i plasten och det blir bättre tillslutning. Det gäller även påsar som är präglade där det finns små punkter i plasten som underlättar att få ur luften. Räfflade och präglade är ofta dyrare än släta vakuumpåsar.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (5 votes)