getingar i falla

Getingar är visserligen nyttodjur men de är inte alltid speciellt uppskattade när de börjar flockas runt våra uteplatser om somrarna. Getingar söker sig gärna till saker som vi människor gärna avnjuter, till exempel saft, kött och glass. Detta gör att getingarna tyvärr kan bli ganska närgångna och gärna svärmar runt våra matbord under somrarna. Men det finns effektiva lösningar att ta till, med hjälp av en getingfälla kan du slippa det otrevliga besöket som den varma årstiden för med sig och istället njuta av solen.

Här går vi igenom olika varianter av getingfällor samt hur du använder dem.

Vi rekommenderar

Alla getingfällor har testats under några veckor på sensommaren juli – augusti då problemen med getingar brukar vara som störst. Varje testperson har testat en modell i taget för att kunna bedöma vilka effekter som uppnås av varje modell i stället för att mäta vilken fälla som lockar mest.

Testerna för att hitta bästa getingfällan genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – att det är enkelt att ställa i ordning fällan och kassera när den är använd
  • Lockbetet – hur snabbt lockbetet drar till sig getingarna
  • Resultat – hur lång tid det tar att bli av med alla getingar eller att minska problemen

Bästa budget: Pestis™ Flug & Getingfälla Utomhusfälla

  • Bästa budget av GardenHome.se 

Pestis Flug & Getingfälla lockar till sig getingar och flugor och fångar dem i fällan. Används utomhus för bekämpning av insekterna dygnet runt. Fångar getingar och flugor utomhus. Enkel att använda. För trädgård, uteplats m.m.

Snygg & effektiv : Pestis™ Flug & Getingfångare ink. Lockmedel

  • Bästa val av GardenHome.se (-20)

Pestis Flug- och Getingfälla i blomdesign är en fälla med 150 ml giftfritt lockmedel. Används enkelt för att bekämpa flugor och getingar på altan, uteplatsen och delar av trädgården. Produkten finns även i trädgårdsdesign. 

Snygg & effektiv : GreenProtect® Getingfälla + lockmedel

  • Bästa val av GardenHome.se (-20)

Getingfällan från GreenProtect både ser bra ut och är effektiv på samma gång. Lockmedlet som följer med fällan lockar till sig getingarna och ser till att de håller sig borta från de områden där de inte är önskvärda. Fällan är designad med en klargul färg som är väldigt attraktiv för getingarna. I kombination med det medföljande lockmedlet är det svårt för getingarna att motstå fällan vilket gör detta till en riktigt effektiv getingfälla!

Premium: NelsonGarden™ Getingfälla

NelsonGarden getingfalla

  • Bästa premium getingfälla av GardenHome.se (-20)

Getingfällan från NelsonGarden är en effektiv getingfälla i liten formfaktor. Fällan tål att maskindiskas och kan därför enkelt användas om och om igen utan några problem. Allt du behöver göra är att fylla fällan med en söt vätska, till exempel vatten blandat med socker eller blandsaft. Getingarna luras till fällan av den söta doften och kryper in i hålen på ovansidan. När de väl har krupit in så kan de inte ta sig ut på egen hand och drunknar i vätskan.

Bli av med getingarna med hjälp av en getingfälla

Även om getingar inte är några skadedjur, så kan de upplevas som obehagliga och närgångna.  En getingfälla är ett smidigt och enkelt sätt att hålla getingar borta från exempelvis uteplatsen eller någon annan plats där du vistas och inte vill ha besök av getingar.

Det finns olika typer av getingfällor ute på marknaden och de fungerar alla på så sätt att de lockar till sig getingar som sedan drunknar. Med hjälp av en getingfälla kan du se till att getingarna håller sig borta från de områden där de inte är önskvärda. Fällan laddas med någon form av lockmedel och placeras därefter på en plats en bit ifrån det område där du inte vill ha getingar.

Hur fungerar en getingfälla?

En getingfälla består av någon form av behållare som fylls med ett lockmedel som getingarna inte kan motstå. Tack vare fällans konstruktion är det väldigt svårt för getingarna att ta sig ut när de väl har krupit in.

Fällan placeras med fördel på en plan yta på en plats som är en bit ifrån det område där du inte vill ha getingar. Den kan också hängas upp vid behov. Sedan är det bara att låta fällan göra jobbet och för dig att njuta av en getingfri vistelse!

Förebyggande åtgärder

Förutom att använda dig av en getingfälla finns det en rad olika åtgärder du kan ta till för att minimera antalet getingar i din närhet.

Getingar drar sig gärna till mat som står framme utomhus, framförallt kött och sötsaker. Tänk på det när du ska grilla, äta eller fika utomhus. Här kan det vara bra att ställa getingfällan en bit bort från grillplatsen så håller du dem förhoppningsvis på avstånd.

Om du vill förebygga getingarna redan vid deras bon så kan du under den tidiga våren leta reda på deras bon och plocka bort dem. Under den tidiga våren är getingarnas bon oftast ganska små och har än så länge inte så många invånare. Så länge det handlar om mindre bon kan du ta bort dem själv men större bon bör du överlämna åt professionella skadedjursbekämpare, likaså om du är allergisk mot getingstick. Många hemförsäkringar täcker professionell sanering av getingbon.

Om du vill hålla getingarna på avstånd bör du även tänka på hur du klär dig. Getingarna gillar färgstarka, mönstrade och färgglada kläder. Getingarna tycker också att gult är en väldigt spännande färg. Använd inte parfym eftersom getingar gärna dras till dessa söta och starka dofter.

Frågor och svar Getingfälla

Hur fungerar getingfällor?

Getingfällor innehåller lockmedel som lockar till sig getingarna. När djuren sedan tar sig in i fällan så antingen fastnar dem eller drunknar beroende på vilken typ av fälla det är.

Varför används diskmedel i egengjorda getingfällor?

Diskmedlet ser till att bryta ytspänningen på vätskan vilket lättare får getingarna att drunkna i lockmedlet.

Går det att återanvända en getingfälla?

De allra flesta getingfällor går att återanvända genom att fylla på med en lockande vätska. Tänk bara på att först kontrollera så att alla getingar i fällan är döda innan en påfyllning görs.

Var ska getingfällor placeras?

Placera getingfällan där getingarna gärna vistas eftersom de redan lockas dit. Alternativt går det bra att placera fällan en bit bort från det område du vill bli av med getingarna på, för att kunna vistas fritt utan jobbiga getingar.

Hur kan man förebygga getingproblem?

Det bästa är att börja förebygga redan tidigt på våren innan getingarna bygger bo genom att täppa till eventuella tillhåll för getingar. Håll koll på var getingarna flyger när de ska börja bygga bon och gå regelbundet och inspektera efter nya getingbon att plocka bort innan de vuxit till sig.