Uppstår problem med silverfisk är en silverfiskfälla effektiv för att fånga dem. Silverfiskar är en av de insekter som är allra vanligast att hitta i en bostad.

Silverfisk är ofarliga för människor men kan både förstöra böcker och kläder samt vara obehagliga. För att bli av med silverfiskar är det framförallt viktigt att inte ha för hög luftfuktighet samt ha städat vilket gör att de inte trivs då deras föda försvinner.

1. Pestis® Silverfiskfälla: 
Bäst i Test

pestis silverfiskfalla

  • Bäst i Test av Garden&Home

Silverfiskfällan från Pestis är en enkel och effektiv fälla som använder sig av feromoner för att locka till sig insekterna. Designen är diskret och kan därför enkelt gömmas undan i ett hörn av rummet. Fällan har även lång hållbarhet och kommer i ett perfekt 5-pack.

2. Aries® Silverfiskfälla: 
Bra val

  • Rekommenderas av Garden&Home

Aries® Silverfiskfälla fångar ett flertal krypande insekter så som silverfiskar och kackerlackor. Fällan är helt gift- och luktfri och består av ett klisterark som fångar insekterna. Genom att fällan utsöndrar feromoner (liknar doften som silverfiskhonorna avger) lockas hanarna till fällan varpå de fångas och dör.

Placera silverfiskfällan på mörka och fuktiga ställen där silverfiskarna trivs bäst. Det kan exempelvis vara när golvbrunnar, vid toaletten och i skrymslen i tvättstugan. En aktiverad fälla räcker i 6 veckor och kan sedan slängas i hushållssoporna. Läs mer..

Guide: Välj rätt silverfiskfälla

Fällorna fungerar generellt på samma sätt. Silverfisk och andra insekter lockas till fällan av ett doftämne och fastnar sedan där. Men det finns ändå skillnader.

Skydd för limmet – eller inte

Även om fällorna är giftfria så är de inte trevliga för barn att sätta händerna i. En vanlig modell är en fälla av papp som viks upp innan den ställs ut. Insekterna kan därmed ta sig in via flera ingångar i fällan. Men det är även lätt att sticka in små fingrar i dessa ingångar och få kladdigt lim på sig.

Det andra alternativet är silverfiskfällor där ingångarna enbart sitter under fällan. Insekterna går under fällan och kryper sedan upp i de smala ingångarna som finns. Garanterat kladdfritt! Däremot är dessa fällor inte för långsprötade silverfiskar.  

Hur länge är den verksam?

I produktbeskrivningen går det att läsa hur många veckor som fällan är aktiv. Därefter slängs den bort och en ny fälla ställs ut. En del är aktiva i 4 – 6 veckor, andra ca 8 veckor.

Fälla för långsprötad silverfisk – eller inte?

De enklare modellerna av silverfiskfällor fångar både vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk. Modeller där silverfisken däremot behöver krypa in under fällan och sedan upp i smala ingångar (Se ”Skydd för limmet eller inte” ovan) passar inte för långsprötad silverfisk.

Storpack?

Fällorna säljs både enstaka och i storpack. Med tanke på att varje fälla bara kostar några tior samt att silverfiskar kan spridas över stora delar av bostaden är storpack en rekommendation.

Se skillnad på vanlig och långsprötad silverfisk

En vanlig silverfisk är ungefär en centimeter lång medan den långsprötade kan bli dubbelt så lång. Men framförallt känns den igen i de betydligt längre spröten som är lika långa som insekten.

Hur fungerar en silverfiskfälla?

Silverfiskfällor fungerar på samma sätt som många andra insektsfällor. Via en doft dras silverfiskarna till fällan och väl där fastnar de på klistret som sitter på fällan. Det är även därför som många insektsfällor kallas just för klisterfällor. 

  1. Aktivera den: Följ instruktionerna på fällan. Det brukar räcka med att ta bort ett skyddspapper och vika upp den.
  1. Placera ut dem: Ställ ut dem på ställen där silverfiskar har iakttagits eller i utrymmen som brukar vara mörka och fuktiga. Då insekterna trivs i smala utrymmen kan fällor exempelvis ställas bakom diskmaskinen, i diskbänksskåpet och vid golvbrunnar.
  1. Fäst fällan med tejp: I vissa fall kan det finnas en fördel att fästa fällan på underlaget med dubbelhäftande tejp. Detta åtminstone om den ligger på ett ställe där den kan lätt kan förflyttas. I annat fall finns inte det behovet.  
  1. Byt ut regelbundet: På förpackningen framgår hur många veckor en fälla är aktiv. Kom ihåg att byta ut dem regelbundet. Efter att de använts kastas de i hushållssoporna.

Problem med silverfiskar? – Du kan ha vattenskada

Den vanliga silverfisken söker sig till fuktiga utrymmen. Därmed hittas de främst i kök, badrum, tvättstuga m.m. De kan även hittas i nybyggda hus fram till att fuktnivån har stabiliserats. Får du problem med dessa insekter i rum som inte förväntas vara fuktiga kan det vara ett tecken på fuktskada. Mät fukten eller köp in denna tjänst för att vara säker på att inte en fuktskada håller på att växa fram.

Den långsprötade silverfisken livnär sig däremot på tapet, kläder, textilier och pappförpackningar. De kan därmed till större del upptäckas i andra delar av hemmet utan att det behöver betyda att en fuktskada uppstått.

Problem som fällorna löser

  • Ofarlig men obehaglig: Silverfiskar är både ofarliga och obehagliga för människor. Vid bekämpning av dem kommer även andra små krypande insekter att fångas.
  • Får bort andra insekter: Via det doftämne (ofta feromon) som finns i fällorna dras inte bara silverfiskar till dem utan även kackerlackor och andra små krypande insekter.
  • Kan förstöra textilier och livsmedel: Framförallt de långsprötade silverfiskarna livnär sig på stärkelser som finns i papper, kartong och textilier.

Få bort silverfiskar effektivt

Bekämpning av silverfiskar kan ske med insektsspray och fällor. Men grunden ligger i ett preventivt arbete.

  • Håll rent: Framförallt är det viktigt att hålla borta kläder, böcker och annat som insekterna gärna äter på. Låt de inte ligga på golvet utan lägg de på hyllor istället.  Städa även bakom spisen och tvättmaskinen samt på ställen som annars inte lika ofta städas.
  • Håll torrt: Överlag söker sig silverfiskar till lite fuktigare ställen. Går det att göra dessa utrymmen torrare kan det motverka problemet. I och med att de främst trivs i fuktiga utrymmen är det vanligast att se dem i badrum, kök och tvättstuga. Men det är inte heller ovanligt i garderober och linneskåp eftersom de långsprötade silverfiskarna trivs bland tygerna.
  • Täta springor: Silverfiskar trivs i trånga och fuktiga utrymmen. Det kan exempelvis vara springor och sprickor. Finns möjligheten att täppa igen dessa springor med exempelvis fogmassa kan det minska mängden silverfisk.
  • Jobba långsiktigt: Då silverfiskar kan leva utan mat i flera månader gäller det att jobba långsiktigt. Låt fällorna stå kvar en period även efter att du inte sett någon insekt på ett tag.

    ”Den viktigaste preventiva åtgärden är att ha hemmet välstädat. Uppstår problem med silverfiskar kan en storstädning genomföras. Därefter kan fällorna ställas ut”

  • Använd rödcederträ: Rödcederolja finns både i olja, spray, träblock och andra träprodukter. De avger en doft som silverfiskar, malar och pälsängrar inte trivs med. Exempelvis kan en påse med rödcederträkulor hängas i garderoben för att därmed hålla insekterna borta därifrån.

Kompletterande produkter

Börja med att städa hemmet så att silverfiskarna inte trivs lika bra. Ställ sedan ut silverfiskfällor. Ett komplement kan även vara insektsspray som sprayas direkt på insekterna. Insektsspray är en aktiv bekämpningsmetod medan silverfiskfällor är mer passiv. Självklart kan flera metoder kombineras för bäst resultat.

Även rödceder används för att få bort silverfiskar. Via olja eller spray kan medlet appliceras där silverfiskarna brukar befinna sig. Det går även att använda rödcederblock (trädprodukter) som läggs ut och har en långsiktig avskräckande effekt. Läs mer om rödceder och dess effekt här.

Preventivt – Rödceder

Aktiv bekämpning – Insektsspray

Passiv bekämpning – Silverfiskfällor

Vanliga frågor om Silverfiskfällor

Var ska fällorna ställas ut?

Silverfiskar trivs bäst på varma, fuktiga och mörka platser. Det är därmed där du bör ställa fällan. Placera även en i garderoben eller klädkammaren då de tycker om textilier. Kök och badrum samt andra fuktiga ytor är även vanligt förekommande ställen.

Hur bekämpar jag silverfiskar bäst?

Det absolut viktigaste är att jobba preventivt. Gör en storstädning då du städar bakom spis, tvättmaskin, kylskåp m.m. Använd sedan silverfiskfällor i alla rum där silverfiskar hittas. Använd även gärna rödcederblock som avger en doft som insekterna ogillar.

Hur länge lever en silverfisk?

De lever i mellan 2 och 8 år. Att vänta ut dem och hoppas på att de ska dö är alltså inte ett alternativ. Redan efter 6 månader kan de föröka sig och ökningen av antalet silverfiskar brukar gå mycket fort.

Har fällorna gift som är farligt för barn eller djur?

Nej, fällorna är helt giftfria och är de är varken farliga för djur eller människor. Däremot finns en nackdel att placera fällorna så att djur eller barn kan nå dem utifrån att de då kan förflyttas av dem.