Mjölbagge – Så blir du av med mjölbaggar!

Om du har mjölbagge i skafferiet gäller det att agera nu. Läs vidare för att lära dig hur du blir av med mjölbaggar!

Det kan vända sig i magen bara av att tänka på detta lilla skadedjur festandes i ditt skafferi. Men om du skulle stöta på mjölbaggar i köket ska du veta att det här är ganska vanligt. Och dessutom är det inte särskilt svårt att bli av med mjölbagge. Det viktigaste är att du är konstant och att du sedan tänker på hur du kan hålla undan så att det inte blir en ny invasion.

Även om det kan kännas skönt att peka ut en syndabock är det inte viktigt exakt hur mjölbaggen kom in i ditt hem. Den kanske fanns där redan innan du flyttade in. Det viktigaste är att du blir av med den på ett säkert och effektivt sätt.

Kort om mjölbaggen

Mjölbaggen är i grund och botten en svartbagge och det beskriver väl hur den ser ut. Det rör sig om en liten bagge som är svart i sin färg. Det finns lite olika typer. En del kan flyga en del kan inte det.

I Sverige finns det:

Stor mjölbagge – Denna variant kan flyga och finns i naturen omkring våra hem. Den stora mjölbaggen påträffas sällan i vanliga hem. Den kan finnas i större utrymmen som tidigare har fungerat som lagring av spannmål till exempel i äldre handelsbutiker som gjorts om till bostäder.

Kastanjebrun mjölbagge och rismjölbagge – Dessa varianter brukar komma från andra länder och de trivs där det är varmare. Om du får den här typen av mjölbagge i köket kommer den antagligen via en spannmålsprodukt som du har köpt från butiken.

Svartbrun mjölbagge – Den här mjölbaggen vill också ha värme och överlever bara inomhus. Den kan bara komma till ditt hem via en spannmålsprodukt där den har fått fäste. Finns i Sverige sedan 1940-talet.

Hur vet du att det är mjölbagge i mjölet?

Bara för att du såg något som rörde på sig i skafferiet betyder det inte att du har problem med mjölbaggar! Om du får tag på en insekt ska du givetvis börja med att konstatera vilket djur det rör sig om.

En mjölbagge är normalt sett:

  • 3–5 mm lång, finns också varianter som kan bli upp till 18 mm långa
  • Tubformad med antenner
  • Svart, kastanjebrun eller rödbrun

Äggen som mjölbaggen lägger är svåra att se. Men du kan få syn på larver som är lite gula, ibland grönaktiga. De har två svarta prickar i ena änden och är ungefär lika långa som en fullvuxen mjölbagge.

Du kan också få syn på pupporna som larverna kommer från. De är också lite gula och kan ligga spridda i mjölet.

Mjölbaggarna finns i livsmedel

Kom ihåg att mjölbaggarna söker sig till föda. Om de finns i skafferiet finns de i och omkring de livsmedel som de vill äta från. Du bör alltså kontrollera gryn, korn, mjöl, spagetti och mer.

Kontrollera om:

  • Du kan se puppor och larver
  • Det finns en lukt av fotogen (det är lukten av mjölbaggens sekret)
  • Det finns en missfärgning av livsmedlet. Mjöl som angrips blir ofta gråaktigt i färgen.

Så blir du av med mjölbaggar

När du har konstaterat att det rör sig om mjölbagge är det dags att få bort den för gott. Det betyder att det är dags för städning. För att lyckas bör du genomföra mjölbaggestädningen i tydliga steg så att du inte missar något.

Skåp och bänkar

Börja med att plocka ut allt från det drabbade området. Ställ ut alla produkter på ett bord och rengör sedan noga hyllor och lådor. Släng ut hyllpapper och lägg in nytt om du vill. När du städar kan du använda:

  • Dammsugare – Får bort både spillda spannmålsprodukter, puppor och larver.
  • Medel – Får det att lukta gott och fräscht.
  • Spray – Gör det enklare att komma in i vrår och sprickor.

Angripna matvaror

Gå igenom produkterna som har angripits och läggs dessa i påsar som du försluter innan du kastar i soporna. Det är också att rekommendera att lägga denna påse i en frysbox innan du kastar. Detta hindrar ytterligare spridning från soporna eftersom du på detta sätt har ihjäl skadedjur som fortfarande har party i mjölet.

Det går också att använda värme för att få död på baggarna. Men frystekniken är ganska enkel och det särskilt om du har en rymlig frys.

Fakta om mjölbaggen

När du vill bli av med mjölbagge kan det vara en hjälp att lära sig lite fakta om den.

Flera ägg om dagen – Det är mycket vanligt att en mjölbagge lägger flera ägg per dag. Honan kan lägga omkring 500–700 ägg under sin livstid.

Spannmålsprodukter – Den typ av spannmålsprodukter som mjölbaggar tycker om att äta från är mjöl, gryn, pasta, flingor, fröer och kryddor. Med andra ord, det mesta som finns i ditt skafferi!

Inte farliga – Normalt sett är mjölbaggar inte farliga. De kan förstöra livsmedel och du vill antagligen inte använda mjölet som har bytt färg eller börjat mögla. Men om du ändå skulle få i dig maten som mjölbaggen har angripit ska du veta att de faktiskt kan sprida smittor!

Larverna är värst – Om du ser larver ska du veta att det indikerar att mjölbaggen har nått skedet som är det mest destruktiva. Men det här är också det skede som är lättast att upptäcka. Larvskedet följs av puppa och sedan vuxen bagge som kan lägga nya ägg.

Frågor och svar om mjölbaggar

Här är några vanliga frågor om mjölbaggar och svaren som kan hjälpa dig i kampen mot skadedjuret som du inte vill ha i ditt skafferi!

Vad äter mjölbaggen?

Mjölbaggar tycker om spannmål. De älskar att festa på mjöl, korn men också på matvaror som spagetti.

Vad heter mjölbagge på engelska?

På engelska heter mjölbaggen mealworm beatle.

Varför får man mjölbaggar?

De kan komma med spannmålsprodukter från butiken och de kan också finnas i hemmet sedan tidigare. Mjölbaggen är duktig på att ta sig in i förslutna förpackningar och kan lätt sprida sig i ett skafferi fullt med spannmålsprodukter i vanliga pappersförpackningar.

Hur länge lever en mjölbagge?

Det beror på typ och hur varmt det är i skafferiet. Om det är omkring 17 grader kan mjölbaggen klara sig i 200 dygn, kanske mer. Lägg till tio grader och livscykeln går ner till 70 dygn.

Var kommer mjölbaggar ifrån?

De finns naturligt i naturen. Men när du hittar mjölbaggar i ditt skafferi har de antagligen kommit med spannmålsprodukter som du har köpt hem.

När lägger mjölbaggar ägg?

En mjölbagge kan lägga ägg flera gånger per dag. Det här är ett skadedjur som är duktigt på att sprida sig.

Se fler mjölbagge produkter