Malfälla » Bäst i Test (2023)

Malfälla

Vi har tittat på en rad olika tester och recensioner för att ge dig en snabb överblick av utbudet och självklart vilken malfälla som är bäst i test!

Bäst i Test är MothBox® Malfälla, vi har även utsett Swissninno® Klädesmalfälla som bra val. Oavsett om du har problem med klädesmal, livsmedelsmal eller pälsmal finns det effektiva fällor som minskar beståndet. Lägg även tid på att städa, använda rödceder och genomför andra preventiva åtgärder.

1. MothBox® Malfälla

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Mothbox-Malfalla-2
Se pris - Skadedjursbutiken.se

MothBox® malfälla är en effektiv, giftfri feromonfälla som lockar till sig både malfjärilar, klädesmal och pälsänger. De fastnar sedan på kllisterarket i fällan. En malfälla som är aktiv i upp till 12 veckor och som rekommenderas av både Gardenhome och Öko-Test.

MothBox® fick betyget ”Mycket Bra” av den tyska konsumenttidningen Öko-Test Magazine när de testade malfällor. En tidning som har ett stort fokus på ekologiska produkter. Även i svenska tester har Mottlock fått mycket bra betyg. Detta utifrån dess enkelhet, effektivitet samt att miljövänlighet. Läs mer..

2. Swissinno® Klädesmalfälla 2-pack

  • Rekommenderas av GardenHome.se

Se pris - Skadedjursbutiken.se

Swissinno® Klädesmalfälla 2-pack är en giftfri, luktfri i och lättanvänd klädesmalfälla. Vik upp pappfällorna och ställ dem där malar har iakttagits. Fällorna avger feromon som lockar till sig malhanarna. När de kommer i kontakt med klisterarket fastnar de och dör. En fälla är aktiv i ca 6 – 8 veckor och täcker en yta av ungefär 15 kvadratmeter.

Kom ihåg att feromonfällor enbart lockar till sig fullvuxna malfjärilar. Vid problem med mallarver, som äter på textilier, behöver plaggen tvättas och garderoben rengöras innan malfällorna placeras ut.

FAQ – Vanliga frågor

Hur stort område täcker malfällorna?

De är konstruerade för att täcka ett mindre område, exempelvis en garderob, en klädkammare osv. Finns problem i hela huset är det därför viktigt att både ha flera malfällor och använda rödceder vid fönsterkarmar så att inte malar flyger in i bostaden.

Innehåller malfällor bekämpningsmedel?

Nej, de innehåller inte bekämpningsmedel. De är därmed inte heller giftiga för varken människor eller djur.

Hur vet jag om det är livsmedelmal eller klädesmal?

Malarna har olika utseende men framförallt visar det sig i var de befinner sig och gör skada. Hittar du mal i köket är det till största sannolikhet livsmedelmal. Kom ihåg att det är olika fällor beroende på om det är livsmedelsmal eller klädesmal som ska fångas.

Hur bekämpar jag mal bäst?

Använd rödceder som en preventiv åtgärd. Insekter som mal och silverfiskar tycker inte om den doft som skapas av rödceder. Lägg ut malfällor under våren/sommaren då man generellt har fönster och dörrar oftare öppna.

Malfällor – Få bort malar effektivt

Välj rätt malfällor

Det viktigaste är att du väljer en malfälla utifrån vilken slags mal som du har problem med. Det är vad som primärt skiljer fällorna åt. Men delvis finns det även skillnad i dess effektivitet.

Fälla för klädesmal och pälsmal

Dessa fällor kan användas både för klädesmal och pälsmal. Fånga malen innan de förstör kläder och andra textilier. Läggs i garderober, byråer och klädkammare. Kan även kombineras med rödcederprodukter som preventiva åtgärder.

Fälla för livsmedelmal

Fälla för livsmedelsmal, även kallad för mott alternativt matmal. Denna mal lever på livsmedel vilket alltså gör att de främst hittas i köket. Dessa malfällor fungerar på samma sätt som övriga malfällor. Skillnaden är bara att man fokuserar på just livsmedelsmal.

Maldosa – eller pappersfälla

De billigaste malfällorna består av ett pappark. Genom att ta bort skyddsplasten och vika upp fällan kan den börja användas. Nackdelen med dessa är däremot att man lättare kommer åt limmet samt att hela fällan slängs när den är använd.

Det kan jämföras mot de lite dyrare maldosorna där klisterskivan kan bytas ut när fällan inte längre är aktiv. Dessutom är dessa dosor mer slutna vilket minimerar att man sätter fingret i limmet.

Hur länge är fällan aktiv?

Det finns malfällor som är aktiva i 4 – 6 veckor men även de som håller i 12 veckor. Läs alltid på produktinformationen och kom ihåg att byta när de inte längre är aktiva.

Kom ihåg att feromon- och klisterfällor enbart lockar till sig hanarna. Det är sällan som honorna (eller larver) fångas av fällan. Däremot minimeras möjligheten för malarna att föröka sig om hanarna fångas och dör.

Bäst malfälla

Det finns malfällor från flera olika tillverkare. Funktionen är lika, dvs. de fångar hanmalar genom att de lockas till fällorna av feromon. Men det är skillnad mellan de olika modellerna.

När tyska tidningen Öko-test Magazin testade malfällor år 2015 gavs betyget ”mycket bra” till Mottlock malfälla. Efter ett test av Stick.se gavs fällan 4/5 men orsaken att inte full pott gavs var att priset är något högre än på många andra fällor på marknaden.

Även återförsäljaren Toxashop lovordar denna malfälla och refererar till en kund som i ett test kommit fram till att denna är ”överlägset bäst”. Butiken Eldkraft skriver att fällan fått Bäst i Test.

Mottlock kostar alltså lite mer – men ger även ett bättre resultat enligt flera tester.

Problem som fällorna motverkar

  • Hål på textilier: Det är hål på textilier som kännetecknar malangrepp, vilka är skapade av larverna. De både äter på dessa samt bygger bon i där. Det är alltså inte vuxna malar som förstör kläder och andra textilier. Genom att hanmalarna kan fångas av malfällor kan de inte föröka sig vilket därmed minskar mängden larver.
  • Fångar även andra insekter: Malfällor kan effektivt minska beståndet av mal. Men dessa fällor drar även till sig andra insekter så som exempelvis pälsänger.
  • Förstörda livsmedel: Ser du malangrepp på livsmedel bör detta slängas bort. Använd malfällor för livsmedelsmal för att få bort dessa malar.

Hur fungerar malfällor?

Fällorna är helt luktfria för människor. Men hanmalar dras till fällorna genom att de utger en doft som gör att hanarna tror att det är honor. Väl i fällan fastnar de på limplattan och dör.

När fällan inte längre är aktiv kan den slängas i hushållssoporna. Är det däremot en fälla där limplattan kan bytas ut är det en klar fördel. Byt bara ut denna platta och häng tillbaka fällan på sin plats. Att använda refill är både bättre för miljön och ekonomin.

Bli av med mal effektivt

  • Välj rätt fälla: Det finns olika slags malar – och därmed olika malfällor. Välj fälla för antingen livsmedelsmal eller pälsmal & klädesmal.  
  • Placera nära kläderna: Är det bekämpning av klädesmal är det viktigt att ställa fällan nära kläder och andra textilier. Detta eftersom dessa malar är så dåliga flygare att de inte kommer ta sig långt från de ställen där de trivs. Placera den minst en meter från golvet så att lukten sprids tydligt.  
  • Byt ut efter utgångsdatum: Det står på förpackningen hur länge fällan är aktiv. Kom ihåg att sedan byta ut den för att skapa ett tydligt skydd mot mal.
  • Kemisk bekämpning vid stora problem: Är det kraftigt angrepp av mal och varken insektsspray eller malfällor räcker till behöver en kemisk bekämpning genomföras. Prata med ditt försäkringsbolag och se om hemförsäkringen täcker detta. Därefter kan skadedjursbekämpningsföretag kontaktas. Bor du i hyresrätt är det hyresvärden som ska ordna denna sanering.

Preventiva åtgärder

  • Städa och tvätta regelbundet: Genom att städa och tvätta minskas risken för att malen ska trivas. Kom ihåg att städa garderober och andra ställen där textilier förvaras.
  • Frys ner textilier: Ser du tecken på att det finns (eller funnits) insekter på textilier kan dessa placeras i frysen en vecka. Detta så att eventuella ägg och insekter dör.
  • Lägg ut rödcederprodukter: Rödceder avgör en doft som mal, pälsänger och silverfiskar inte gillar. Genom att ha en påse med rödcederkulor i garderoben minskar alltså risken för att malen ska trivas där.
  • Använd vacuumpåsar vid långtidsförvaring: Det säkraste sättet att förvara kläder under flera månader är att göra detta i vacuumpåsar eller i plastlådor. Därmed finns ingen risk för angrepp av varken insekter eller gnagare.
  • Motverka livsmedelsmal: Släng alltid livsmedel som angripits av mal. Torka ur skåp och ha allt livsmedel i förslutningsbara burkar. Därmed minimeras mängden livsmedel som malen kan äta. Håll efter noga då malen annars lätt återkommer.

Ha ut rödcederolja eller lägg rödcederblock på platser där detta är möjligt. Detta är däremot inte alltid lämpligt i skafferier då rödceder luktar kraftigt och även kan avge lukt till livsmedel. Placera även ut ett par malfällor för livsmedelsmalar.

  • Använd malpåsar: Har städning genomförts och malfällor använts finns en fördel att förvara textilier i så kallade malpåsar ett tag efteråt. Detta för att inte ge malen någon chans att komma tillbaka.
  • Använd malfällor preventivt: Malfällor kan hänga i garderober och andra ställen som en preventiv åtgärd. Kommer det in hanmalar i bostaden är chansen stor att de söker sig till fällan och fastnar. Därmed har man stoppat risken för att de istället förökar sig.

Kompletterande produkter mot malar

Har du fått mal kan malfällor vara ett effektivt sätt att bli av med dem. Men det finns även andra produkter som underlättar bekämpningen.

Rödceder är en preventiv produkt som avskräcker insekterna att befinna sig på vissa ställen. Lägg in block av rödcederträ i klädkammaren eller spraya med rödcederolja vid trösklarna.

För direkt bekämpning av mal kan insektsspray användas. Nackdelen med insektsspray, i förhållande till malfällor, är att sprayen kan lukta illa och även föra över denna lukt på textilier. En malfälla är helt luktfri och kan därmed användas i närheten av kläder utan risk för dessa ska få någon speciell lukt.