Mygg

Inget kan förstöra en skön sommardag så mycket som irriterande mygg och knott. Men genom att bekämpa myggen och använda skyddande produkter går det återigen att vara ute. Här presenterar vi vägarna till en myggfri sommar. 

Bli av med mygg

1. Minimera förutsättningarna

Undersök trädgården för att hitta ställen där stillastående vatten uppstår. I dessa vatten kan myggorna lägga sina ägg. Minska även skuggiga områden genom att ta bort sly och buskage. Det minskar förutsättningarna för att myggen ska trivas. 

 1. Bekämpa innan säsongen börjar

Påbörja myggbekämpningen redan innan de första myggen kommit. Detta genom att ställa ut en större modell av myggfångare i trädgården. Dessa bekämpar mygg på ett område av 4000kvm. 

 1. Använd myggmedel / myggskydd

Skydda dig mot mygg med myggmedel, myggnät, myggspiraler och produkter som skapar myggfria zoner. Utbudet är brett av skyddande produkter, vilka ofta kan kombineras för extra skydd. 

 1. Bekämpa myggen

Utomhus är myggfångare överlägset bäst. Relativt dyra men mycket effektiva för att minska populationen. Inomhus kan myggen dödas med elektriska myggdödare (insektsdödare) som lockar med UV-ljus. 

Förebygg – Håll myggen borta

 

 • Aktivera myggfångaren tidigt

Stora myggfångare, som ställs i trädgården, börjar ge effekt efter ungefär en vecka men det tar ca 4 veckor innan den uppnår sin fulla effekt. Därmed bör den sättas igång ca en månad innan de första myggen kommer. Dessa fångar även knott. I tester har framförallt Mosquito Independence fått mycket bra omdömen.

 • Minska vatten och skugga

Se över om områden med mycket skugga kan ges mer solljus. Bara genom att ta bort sly, buskar och träd kan mängden mygg minskas betydligt. Försök även att få bort stillastående vatten då myggorna lägger sina ägg där. 

Skydda dig mot myggen

Vilket myggskydd som passar bäst beror främst om du ska sitta still på en och samma plats eller exempelvis gå på en promenad. De produkter som ger en skyddszon (myggljus, myggspiral, Thermacell) passar exempelvis bäst för en specifik plats. Självklart kan produkterna kombineras för bättre skydd. 

 • Myggmedel (Inomhus & Utomhus)

Vilket slags myggmedel som används är främst en smaksak. Det finns exempelvis roll-on, spray, stift och servetter. 

Två myggmedel som fått Bäst i Test är US622 (Råd & Rön) samt Sjö & Hav (Aftonbladet och Testfakta). Sjö & Hav har dessutom inte DEET och är miljövänligare än de med detta bekämpningsmedel.  För barn under 3 år kan NoSkito användas men då ”med försiktighet”. MyggA spray kan användas från två års ålder. 

 • Myggljus / Myggspiral (Utomhus)

Myggljus och myggspiral fungerar på samma sätt. De avgör en rök som håller insekterna på avstånd. Fungerar både på mygg, knott och flera andra insekter. Ska enbart användas utomhus. 

 • Skyddszon – Skyddar (Utomhus)

När Thermacell lanserades var de relativt ensamma på marknaden med produkter som skapar en myggfri zon. Idag finns det däremot fler märken med liknande produkter. Slå igång apparaten och en doft sprids som håller borta myggorna. Med en Thermacell ges ett myggskydd på ca 12 meter. Thermacell finns i flera olika modeller men fungerar på liknande sätt. Ska enbart användas utomhus. 

 • Myggnät (Inomhus)

Myggnät är det enda 100% täta skyddet mot mygg. Det finns speciellt anpassade myggnät för fönster, dörrar och barnvagnar. Vid stora myggproblem kan mygghatten användas. En hatt med nät som faller ner framför ansiktet. 

 • App mot mygg?

Nej, vi rekommenderar inte någon myggapp. Råd & Rön har testat appar och get dem uselt betyg gällande myggskydd. 

Döda och bekämpa mygg

Att skydda sig mot myggen är ett första steg. Men långsiktigt är det bättre att försöka bekämpa dem och minska beståndet. 

 • Myggdödare (inomhusbruk)

Myggdödare för inomhusbruk finns i flera olika storlekar. Generellt lockar de till sig myggen med ett UV-ljus varpå myggen (och andra insekter) dödas av en elektrisk chock. 

 • Myggfångare (utomhusbruk)

Myggfångare som drivs med en gasolflaska drar till sig myggen med ett lockmedel och suger sedan in dem i maskinen. Stora och effektiva myggfångare som passar i större trädgårdar. 

 • Flugsmälla

Svårt att hinna med att slå myggen? Köp en klassisk flugsmälla så ökar chansen att du hinner slå innan myggen flyger vidare. 

Myggfångare – Så fungerar de

Myggfångare är den mest effektiva vägen att få bort mygg i trädgårdar. De minimerar populationen rejält. I vissa fall blir resultatet så bra att myggproblemen helt och hållet försvinner. Men allt beror på mängden mygg som finns i omgivningen.

Lockar till sig och dödar

Mosqutio Magnet laddas med octenol eller R-octenol samt en gasolflaska. Gasolen skapar koldioxid som lockar till sig myggen på långt avstånd. När myggen är tillräckligt nära sugs de in av maskinen varpå de dör. 

Redan efter någon vecka kan man märka resultat genom minskad population av mygg. Men man bör räkna med 4 – 6 veckor innan myggfångaren nått sin högsta effekt. Det är av den anledningen som de bör ställas ut en månad innan myggen börjar komma. 

Placering av myggfångare

Placera myggfångaren 20 – 50 meter från där ni brukar vara i trädgården. Kom ihåg att fångaren lockar till sig myggen vilket därmed betyder att den inte ska stå för nära där människor vill befinna sig. 

Om möjligt är det bra om myggfångaren ställs där det oftast är vindstilla. Myggen har det då lättare att ta sig fram till myggfångaren. Eftersom mygg trivs i skugga bör även maskinen placeras i skugga. 

Gasolflaskan (P10 eller P11) behöver bytas efter ca 3 veckor. Passa då även på att göra rent filter, tömma ur fångade mygg och köra en rengöringspatron. Se även över hur mycket octenol som finns kvar. 

Fyra vanliga frågor

Kan myggfångare stå ute fast det regnar?

Ja, myggfångaren kan arbeta dygnet runt oavsett om det är sol eller regnar. Den ska däremot inte ställas så att den konstant kommer att stå i vatten.

Finns det myggmedel för småbarn?

De flesta myggmedel har åldersgräns på 3 eller 13 år. Detta bland annat beroende på koncentrationen av giftet DEET. Det finns även myggmedel utan DEET då man istället använder citroneukalyptusolja som det primära ämnet. Samma ämne som används i myggljus. 

Ett myggmedel som även småbarn kan använda är NoSkito. Bör däremot användas ”med försiktighet”. Läs alltid på förpackningen innan myggmedel används på yngre barn. 

Finns det myggmedel för hund?

Ja, det finns speciella insektsmedel för hundar som kan användas för att skydda mot bett. Använd aldrig myggmedel anpassat för människor på djur. Utöver myggmedel finns insektsväst och insektsscarf från Insects Shield. Plagg som är impregnerade i myggmedel på utsidan vilket ger ett bra skydd utan att hunden behöver ha myggmedel direkt på pälsen. 

Hur kan myggbett lindras?

Det vanligaste är att kylbalsam används. Det fungerar lika bra vid insektsbett som om man bränt sig på brännässlor. Vissa varumärken inom myggmedel har specifika medel för att just lindra kliande myggbett. Exempel är Mygga på Bettet samt Salubrin Spray.