Mygg – Så blir du av med mygg!
Den eviga sommarplågan går att lösa och du kan bli av med mygg. Läs mer för att få veta hur du kan få bort myggen från din närhet!
Varje år diskuteras det om det är mer mygg än vanligt och det kan bero på att även lite mygg känns som för mycket. Vi vill inte ha mygg i våra hem eller på uteplatsen. De är otroligt irriterande och det känns inte bra att bli biten.
Vissa bits oftare av mygg än andra. Det har att göra med vår kroppslukt och den koldioxid som vi andas ut. Men få är helt befriade från mygg och för det mesta behöver vi vidta åtgärder för att slippa myggbetten under vår, sommar och höst. Här är en guide för dig som vill bli av med myggen på ett effektivt sätt
Vi rekommenderar
Kort om mygg
I Sverige finns det omkring 2500 myggarter men det är bara omkring trettio av dessa som suger blod. Det finns flera olika typer som stickmyggor, knott, svidknott, gallmyggor, fjädermyggor och harkrankar. Gemensamt för insekterna inom denna grupp är att de har larver som lever i vatten och de har segmenterade antenner.
En mygga går igenom en komplett metamorfos från ägg till larv, vidare till puppa och sedan till fullvuxen mygga. Myggor kan bära på sjukdomar. I Sverige finns det mygg som sprider sjukdomar som Ockelbosjukan. Vi har också malariamyggor men de bär inte på parasiten som sprider sjukdomen.
Det kliar när en mygga sticker på grund av att den då injicerar ett salivämne som är till för att blodet inte ska koagulera. Vårt immunförsvar reagerar på saliven på så vis att vi upplever klåda och kan få hud som rodnar och blir extra irriterad.
Skydda dig mot myggen
I och med att det kan finnas gott om mygg på platser som du rör dig på kan det vara svårt att alltid få bort myggen lokalt. Med tanke på detta är det alltid bra att betänka hur du kan klä dig för att mota bort myggen.
Klä dig:
- Luftigt – Åtsmitande kläder kan göra det lättare för myggen att sticka
- Ljust – Myggor tycker om mörka färger där de inte syns så väl
- Täckande – Myggor föredrar öppna hudpartier för att suga blod
Du kan också tänka på hur du luktar. Om du har en kroppslukt som attraherar mygg mer än andra kan du motverka det med dofter som de inte tycker om. Vitlök är ett exempel på en doft som mygg inte gillar. Men det finns också parfymer som kan fungera.
Myggor tycker om lukten av svett. Det är också därför som den här doften ofta används i olika typer av myggskydd. Om du luktar mycket svett kan det vara en anledning till att myggen dras till dig i varje sammanhang.
Olika typer av myggmedel och myggskydd
Det finns en rad olika myggmedel och skydd som du kan använda på din person eller fristående i hemmet och utomhus. En del är effektivare än andra och priserna för myggskydd kan variera beroende på vad det handlar om.
Kända och välfungerande myggskydd är:
Myggfångare – Det här är maskiner som lockar till sig mygg och fångar dem. Dessa ska användas under längre tidsperioder för att minska på myggbestånd och göra din husmiljö fri från blodsugarna. En bra myggfångarna samlar in så pass många mygg att de inte kan fortplanta sig och då kan det faktiskt bli helt myggfritt i trädgård och hus!
Myggmedel – Du kan smörja in dig, spraya eller kanske ha ett armband med myggmedel som avskräcker myggen. Det här kan räcka bra om du tillfälligt ska vistas utomhus bland mygg eller då du åker på semester. Myggmedel kan också finnas i ljus och lyktor som du tänder för att på så vis avvisa myggen från din omedelbara närhet.
Myggnät – Det går också att blockera myggen från att ta sig in. Du kan sätta upp myggnät i fönster och använda portabla varianter att skydda barnet i barnvagnen med. Myggnät omkring sängen kan vara väldigt effektivt och ett bra val om du av någon anledning inte vill smörja in dig med medel.
Ljud mot myggor – Det finns också apparater som avger ljud som du inte kan höra men som får myggor att sticka långt bort. Dessa sätter du in i väggen i de rum där du inte vill ha mygg.
Eld och rök – Myggspiraler fungerar eftersom myggen inte tycker om rök. På samma sätt kan eld fungera mot mygg.
Fakta om mygg
Här är några spännande fakta om mygg som du kanske inte kände till sedan tidigare.
Det är honorna som sticker – Det är bara honorna som sticker. De behöver proteinet som finns i vårt blod för att kunna producera ägg. Annars är det blommornas nektar som är myggans huvudföda.
Folk dör av mygg – Det finns anledning till oro vad gäller mygg. I övriga världen dör flera miljoner människor varje år efter att ha blivit smittade av sjukdomar som myggen överför då de sticker.
Snabba flygare – En mygga kan flyga i hastigheter på över 300 km/h. Det är en anledning till att vara riktigt stolt om du fångade en med handen!
Myggorna tycker om kittost – Mygg gillar ju lukten av svett. De kan välja kittost istället för dig för att den luktar så oemotståndligt. De förvirrar lukten med din fotsvett och tror att osten kommer att ge snabb tillgång till blod.
Frågor och svar om mygg
Här är några viktiga frågor om mygg och svaren som kan hjälpa dig i kampen mot de blodtörstiga insekterna.
Var trivs stickmyggan?
De gillar miljöer som är mörka och fuktiga. I skymningen dyker de upp och det är då som du behöver myggskyddet som mest.
Vad kan man göra åt myggbett?
Du kan lindra klåda med kylbalsam såväl som med alsolgel eller sprit. Kallt vatten eller en isbit i en trasa kan också verka lindrande.
Vad är det i myggmedel som skrämmer bort mygg?
I myggmedel finns den kemiska substansen DEET som luktar gott för människor men pyton för myggen.
Vilken myggfångare är bäst?
Det beror på var du ska fånga mygg. Betänk att du kan behöva en portabel variant som inte kräver eluttag om det ska fångas mygg ute i naturen. Läs gärna vår guide om vilka myggfångare som är bäst i test.
Betyg på guiden: