Alla myggfångare har testats under en hel sommarperiod för att kunna testa effekten under många sommarkvällar med varierande grad av antal mygg. Förutom egna tester har vi även gått igenom andra tester, recensioner och omdömen för att väga samman alla resultat inför våra omdömen.
Testerna för att hitta bästa myggfångaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:
- Användarvänlighet – att det är enkelt att ställa i ordning och använda
- Täckningsyta
- Drivs med gasol eller el
- Ljudlös
- Luktfri
Myggfångare - Bäst i Test (2023)
Hitta rätt myggfångare och få en behagligare sommar genom att använda den myggfångare som har fått bäst i test.
Sommaren kan bli en plåga av myggen som tycks finnas överallt. Men du behöver överge uteplatsen eller lida sömnlösa nätter när du har en myggfångare som tar myggen innan de når dig. Idag finns det en rad olika myggfångare som fungerar på lite olika sätt. Du behöver ta ställning till om du vill att myggfångaren ska avge lukt, jobba med ljud, skicka ut koldioxid eller locka myggen med ljus.
Det kan också vara smart att tänka på om du vill att myggfångaren ska fånga in myggen och döda dem eller om du hellre vill att den ska fungera avvisande. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna. Men allra viktigast är att du slipper bli stucken av de blodtörstiga insekterna. Här är myggfångare som har vunnit bäst i test och som är kända för att göra jobbet!
Innehåll
dölj
Köpguide – Att välja Myggfångare
Det är jobbigt att leva med mygg. Även om de inte är farliga kan betten leda till hälsokomplikationer som infektioner på grund av kliande. Särskilt barn kan drabbas lite värre av mygg. Men vuxna kan också få nog av stora svärmar som gör trädgården till en no-go-zon. Det finns lite olika sätt att göra sig av med mygg på.
Många rekommenderar gasolmyggfångare för att de är miljövänliga och effektiva. Men det finns givetvis fler metoder och ibland kan det vara klokt att kombinera. Om du till exempel precis har kommit igång med din gasolmyggfångare och vill äta middag på verandan kan det vara bra med en kräm som har en doft som mygg inte tycker om. Det dröjer ju någon vecka eller två innan myggbeståndet märkbart minskar.
Här är några av de främsta metoderna att hantera mygg på:
Myggfångare med gasol
Gasolmyggfångarna är mycket populära och det är också därför som de ofta blir utsedda till myggfångare som är bäst i test. Den här typen av fångare måste få jobba på under flera veckors tid för att ge resultat.
Men det är viktigt att förstå att du inte använder gasolmyggfångare under några veckor och sedan stänger av. För att den här metoden ska fungera måste den vara aktiv under hela myggsäsongen.
Gasolmyggfångaren omvandlar gasolen till koldioxid. Koldioxid drar till sig insekter som mygg och knott. Insekterna lockas till myggfångaren som också kan ha dofttabletter med doft som påminner om människans för ännu bättre lockningskraft.
När myggorna når myggfångaren sugs de in i behållaren med ett vakuum. Där kommer de att torka och dö. Du måste tömma behållaren med döda insekter med jämna mellanrum. Parfymen som kan finnas i gasolmyggfångare är luktfri för människor. Det är därför som dessa kallas för luktfria. Det rör sig heller inte om kemikalier som bekämpar insekter vilket ses som en fördel både för miljö och för människa.
Mygg grillar med ljusrör
En annan form av myggfångare är en typ av grillar med ljusrör. De fungerar på så vis att myggen attraheras med ultraviolett ljus. När de väl landar på grillen som omger ljusrören kommer de att brännas till döds omedelbart.
Lysrörstekniken är effektiv men gör det ofta svårt att vara alldeles invid myggfångaren. Ljuset upplevs som störande och det särskilt om det finns i närheten av sovrum. Men grillar är effektiva och de fungerar för fler insekter.
Mygg grillar är också utan ljud och utan doft. De kan användas inomhus såväl som på en uteplats. Till skillnad från gasolfångarna är grillarna ofta en kortsiktig lösning. De kan till exempel vara det bästa valet när ett rum ska tömmas på mygg som tagit sig in genom ett öppet fönster utan myggnät.
Krämer, sprayer och armband
Det finns också myggavisande produkter som ska användas på kroppen. Det kan röra sig om krämer eller sprayer som har medel som myggor inte vill komma i närheten av. Det finns också armband och klistermärken med samma effekt.
Att smörja in sig själv och barn varje kväll är inte särskilt praktiskt. Dessutom finns det varningar för att det här inte är så bra för hälsan. Det handlar ju om kemikalier som du smörjer in din kropp med. Du slipper myggbetten men frågan är vad själva produkten gör med din hälsa.
Det finns naturliga alternativ med dofter som mygg inte tycker om. De kan fungera men sällan mer än under några timmars tid. Krämer och sprayer räcker sällan för en hel natt. Det betyder att du måste gå upp och fylla på om det finns myggor i rummet där du sover.
Men krämer med myggavvisande doft kan vara ett bra alternativ för en kväll utomhus på platser där det finns mycket mygg. De kan också fungera bra ihop med andra metoder för att du ska få full effekt och slippa ett enda myggbett.
Ljud som stöter bort mygg
Det finns också apparater som avger ljud. Dessa ska få myggen att ge sig av. Det kan vara en mindre apparat som du sticker i vägguttaget. Problemet med produkterna som avvisar mygg med ljud är att de inte alltid är så effektiva.
Dessutom är det tänkt att de ska ha ljud som du inte hör men många gånger avger de också ett surrande som kan upplevas som irriterande. Fördelen med den här typen av myggavvisare är att de inte är särskilt dyra. Du förlorar inte mycket på att testa!
Myggnät och skärmar
Det går förstås också att mekaniskt skärma av insekter. Det kan du göra med nät och med skärmar. Men myggnät är till för enstaka platser. De kan vara mycket smarta för barnets säng eller för ett enskilt rum.
När det handlar om uteplatsen eller det område som du campar i är det inte särskilt praktiskt med nät. De räcker inte till. Myggnät är dock ett mycket bra komplement och bör beaktas. De kan tas med på semestern. Med smarta stativ går det att skärma av sovplatser från de envisa myggen.
Sköt om din myggfångare
Oavsett vilken myggfångare du väljer är det viktigt att du tar hand om den. Då kan den hålla längre. Tänk på att tömma filter med mygg regelbundet. Det är också viktigt att se till att vakuumfunktioner inte försvagas på grund av stopp.
Även om en myggfångare är till för utomhusbruk bör du inte lämna den utomhus året om. Under årstider då du inte plågas av mygg bör myggfångaren förvaras i ett förråd under tak. Tänk också på att se över alla delar och att säkra att myggfångaren står stadigt. Byt batterier då det behövs och damma av myggfångaren för att den ska fungera effektivt.
Frågor och svar Myggfångare
När behöver man börja använda myggfångaren?
För att snabbt få bukt på myggpopulationen innan den har hunnit växa till sig kan det vara bra att börja använda myggfångaren en vecka innan midsommar. Det kan variera beroende på vart i landet man bor men så fort man börjar se myggorna är det bra att börja.
Var ska man placera myggfångaren för bästa resultat?
Om det finns någon särskild plats man vill hålla skyddat från mygg kan det vara bra att placera myggfångaren cirka 20 – 50 meter från den platsen. Det är viktigt att myggfångaren står på en vindstilla plats för att myggorna lättare ska hitta dit, till lockbetet. I övrigt trivs myggor på skuggiga platser och gärna vid stillastående vatten vilket man kan ha i åtanke vid placeringen. Eftersom myggorna ofta flyger på en höjd av 0,5 – 1,5 meter är det bra att placera myggfångaren en bit ovanför mark.
Ska myggfångaren alltid vara i gång?
Nej, myggfångaren ska helst inte vara i gång dygnet runt för att spara batteri och gasol. Bäst är att använda den när myggorna är som mest aktiva vid skymning och gryning.
Hur får man tag på gasol till myggfångaren?
Gasol och gasolbehållare går att köpa på de flesta bensinstationer. Ofta går det att använda samma gasolflaska som för grillen.
Tål myggfångaren regn?
Ja, de allra flesta tål regn och att användas för utomhusbruk. Den ska dock inte stå i vatten och är det en eldriven myggfångare är det viktigt att den inte blir blöt eftersom vatten och el är en farlig kombination.
Källor som vi har använt (5st)
Nedan listar vi vilka tester och källor som vi undersökt och använt i vår research som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut jobbar med analyser och tester för att fungera som ett stöd för samhällsinnovationer. Institutet ägs av RISE Research Institutes of Sweden Holding AB. SP finns över hela Sverige såväl som i Norge och Danmark. År 2011 testade SP 3 olika myggfångare. Det testet visade att modellen Mosquito Magnet fångade flest mygg.
Byggahus.se
Byggahus är ett forum online som även erbjuder intressanta artiklar om hus och hem. År 2012 testade Byggahus experter Mosquito Magnet myggfångare. De gick noga igenom allt från installation till funktion. Testet fick också många kommentarer från användare som instämde med resultaten.
Amazon
Amazon är en välkänd webbutik som säljer i stort sett allt. På Amazon finns det kundrecensioner som det går att lita på. Det går nämligen att kontrollera att den som uttalar sig är en verifierad köpare. Många av de myggfångare som fått bäst i test av experter har också positiva recensioner på Amazon som till exempel Mosquito Magnet Independence.
Betyg på guiden: