
I detta test av Lövblåsar har vi tittat på en rad olika modeller och användningsområden. Vi har därefter sammanställt flertal test och recensioner av olika konsumentorganisationer och medier för att ge dig en snabb överblick av utbudet och självklart vilken lövblåsare som är bäst i test!
Lövblås är en lätthanterlig och smidig maskin för dig som snabbt vill blåsa ihop lövhögarna på höstarna. Lägg krattan åt sidan och få jobbet gjort snabbare med en effektiv lövblås.
Det finns ett flertal olika modeller, märken och prisklasser. Dessutom varierar kvalitén kraftigt – något som flera olika tester visar. De bästa har låg ljudnivå, god ergonomi samt ger snabbt ett gott resultat.
Nedan presenteras lövblåsar som fått bäst i test under de senaste åren. Här hittar du passande modell – oavsett om du söker lövblås på batteri, el eller bensin.
1. Bosch ALS 25
Bosch ALS25 fick högst betyg bland de de eldrivna lövblåsarna och en total andraplats i testet som genomfördes av Råd & Rön. Vinnaren var batteridrivna Stihl BGA 56 (se nedan). Däremot är Bosch ca hälften så billig tack vare eldriften och maskinen räcker gott och väl till de flesta arbeten som behöver utföras med en lövblås.
Att välja eldriven lövblås har sin fördel i lägre pris samt att du alltid kan använda den. Du har därmed inget batteri som behöver laddas upp innan löven ska blåsas ihop eller som tar slut under ett arbetspass. Nackdelen är däremot räckvidden då det kan krävas en lång skarvsladd.
Mycket god lövhantering
Bosch ALS 25 får sitt goda betyg främst tack vare en mycket god lövhantering. På denna punkt gavs bästa betyg över hela testet. Att blåsa bort löv är mycket enkelt och går snabbt oavsett om löven ligger i rabatten, på altanen eller på gräsmattan.
Just lövhanteringen bör väga tungt när man väljer lövblås. Med dålig lövhantering kommer arbetet ta betydligt längre tid än nödvändigt.
Överlag får den även goda omdömen gällande låga vibrationer vilket innebär att man kan jobba längre pass utan att bli trött i händerna.
Blås eller sug bort löven
Även gällande att suga upp löven får Bosch ALS 25 mycket goda betyg. Du kan därmed välja om löven ska blåsas ihop till en stor lövhög som tas bort med kratta och lövkorg eller om löven direkt ska sugas in i maskinen. Används sugen ”tuggas” löven direkt med en finfördelning på 1:10 innan de hamnar i uppsamlingspåsen.

2. Stihl BGA 56
Stihl BGA 56 fick högst poäng ett test av Råd & Rön där både batteridrivna och eldrivna lövblåsar testades. En något dyrare batterimodell men som verkligen levererar ett gott resultat.
Snabb och effektiv
Det som framförallt Stihl imponerar med är dess styrka och effektivitet. I jämförelse med andra batterimodeller gav Stihl ett färdigt resultat betydligt snabbare. Med främst medelhöga eller höga betyg på de olika punkterna som testades gav Råd & Rön dem ”Bäst i test”. Ett stort plus ges för låg upplevd ljudnivå.
Batteriet räcker i ca 20 minuter och sedan väntar en laddningstid på 60 min. På 20 minuter hinner man blåsa en hel del löv vilket även testet bevisade.
God ergonomi
Oavsett om du jobbar med höger eller vänsterhand så nås alla reglage enkelt. Det kallas för att lövblåsen har ”enhandsreglage”. En klar fördel om man vill variera vilken hand som den ska bäras med.
En fördel är även att blåsröret är ställbar i längd. Genom att använda de tre olika stegen kan längden anpassas efter den person som bär lövblåsen. På så vis skapas bättre ergonomi och även möjlighet att snabbare får ett gott resultat.
Flexibelt med batteri
Önskas en kraftfull lövblås som både kan användas till enklare jobb och som till att få bort löv från rabatt och trädgård är Stihl BGA 56 ett mycket bra alternativ. Vill du däremot ha en lövblås som främst ska hålla altan eller uteplatsen fin finns billigare modeller att välja på.
Önskas en kraftfull lövblås som både kan användas till enklare jobb och som till att få bort löv från rabatt och trädgård är Stihl BGA 56 ett mycket bra alternativ. Vill du däremot ha en lövblås som främst ska hålla altan eller uteplatsen fin finns billigare modeller att välja på.

3. Husqvarna 525BX
Husqvarna 525BX är en av de många lövblåsar från Husqvarna som kommit högt upp på olika tester. Detta både i Sverige och internationellt. I Sverige kom den på första plats när lövblåsar testades av Pricerunner och Byggahus.
Användarvänlighet och funktionalitet
Tack vare att blåsröret är justerbart i längd kan det anpassas utifrån hur lång användaren är samt utifrån vilket arbete som ska utföras.
Även hastigheten är justerbar vilket är funktionellt för att anpassa kraften beroende på vad som ska blåsas bort. Det är nästan förvånande att så få lövblåsare har denna funktion. När du hittat rätt hastighet är det bara att använda farthållaren för att få konstant fart på denna nivå.
För ytterligare användarvänlighet medföljer både ett platt och ett runt rör. Genom att öppningen är mindre på det platta röret skapas en hårdare luftstråle som därmed passar bättre när på blöta löv ska blåsas och där riktad kraft krävs.
Enligt Byggahus har Husqvarna 525BX ”fler fördelar” än de andra testade modellerna. Den får bästa betyg tack vare att den är enkel att hantera, har kraftig blåsfunktion samt enkla reglage.
Enda nackdelen som nämns i testerna är att den inte har någon uppsamlare. Detta finns exempelvis på Husqvarna 125BVX. De flesta arbeten som utförs med en bensindriven lövblås är däremot på större ytor där det inte är värt att suga upp löven. Detta utifrån att påsen skulle behöva tömmas så ofta.

Så är Lövblåsaren utvald
Alla lövblåsar har testats på små, medelstora och stora tomter med många lövträd och buskar som lämnar mycket löv efter sig under hösten. De testpersonerna som har valts ut är i varierande åldrar och är en mix av personer som är vana och ovana i att använda en lövblås. I testerna har testpersonerna fått blåsa bort både torra och blöta löv. Utöver våra egna tester har vi kompletterat med omdömen från andra tester, omdömen och recensioner för att ge ett bra slutomdöme.
Testerna för att hitta bästa lövblåsen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:
- Användarvänlighet – att den är enkel att använda och bära
- Prestanda med lufthastighet och luftflöde
- Uppsamlare
- Om det även finns sugfunktion
- Drifttid och laddningstid för batterimodeller
- God ergonomi och komfort
- Vikt
- Resultat
Lövblås – Guide
Börja alltid med att fundera på var du ska använda lövblåsen och välj sedan en modell som uppfyller de behoven. Att det finns så många modeller att välja mellan beror delvis just på att behoven är så extremt olika. Behöver du en lätt batteridriven modell som enbart ska suga upp löven på altanen? Eller ska du blåsa bort löv från villatomten som är på flera tusen kvadrat?
Driftkälla – El, batteri eller bensin?
Först och främst bör du avgöra vilken driftskälla som passar bäst.
- El: Väljer du eldriven lövblås kommer du kunna blåsa löv exakt när du vill. Du behöver aldrig vänta på att ladda batterier eller fylla på bensin. Ta ut en skarvsladd och börja göra fint i trädgården direkt.
En annan fördel med eldrivna lövblåsare är priset. I jämförelse mot batteri och bensin så är de eldrivna ca 30 – 50 % billigare. Det är helt enkelt enklare teknik vilket även gör att de mycket sällan går sönder.
Fördelen med el är priset och att den alltid är tillgänglig – Nackdelen är att sladden begränsas rörligheten.
- Batteri: Med starka batterier erbjuder dagens batteridrivna lövblåsare ett gott alternativ mot både eldrivna och bensindrivna. Var däremot noga att kontrollera både driftstid och laddningstid.
För extra kraft, och längre batteritid, finns batteridrivna modeller där ett extra stort batteri bärs på ryggen. Få privatpersoner köper däremot dessa på grund av det höga priset.
Fördelen med batteri är flexibiliteten att arbeta var som helst. Dessutom har många modeller kompatibla batterier med andra redskap – Nackdelen är batteritiden och att de är dyrare än el.
- Bensin: Bensindrivna lövblåsar är de starkaste modellerna och finns i två alternativ. Välj en handhållen lövblås om du kommer jobba kortare pass där extra mycket kraft krävs. Ska du däremot jobba långa pass kan det bli tungt att bära på maskinen. Då passar modeller med maskinen i en ryggsäck på ryggen bättre. Ha själva maskinen på ryggen och bär enbart själva munstycket med händerna.
Privatpersoner väljer främst handhållna modeller då de sällan behöver den kraft som de ryggburna ger. Dessa används främst vid parkförvaltning och markskötsel.
Fördelen med bensin är flexibiliteten och kraften – Nackdelen är utsläpp, ljudnivå och pris.
Kraft – Hur är luftström och hastighet?
Med luftström menas hur många kubik luft som passerar luftmunstycket per minut. Med stor luftström skapas förutsättningar för att blåsa samman större mängd löv.
Med hastighet menas hur fort luften blåses ut från lövblåsen. Med hög hastighet skapas ett kraftigare tryck. Vissa har så hårt tryck att man till och med kan blåsa samman grus.
Av dessa två är det främst luftströmmen man bör fokusera på. En lövblås med hög lufthastighet men dålig luftström kan jämföras med ett sugrör. Det ger kraftig luftstråle – men knappast någon effekt.
Ergonomi – Behövs hängrem eller ryggsäck?
Ergonomi handlar om att välja en lövblås med låga vibrationer och som är lätt att hantera. För att avlasta ingår det ofta en bärrem som hängs över axeln. För de allra största, och kraftigaste, lövblåsarna finns ryggsäcksmodeller.
De lättaste modellerna, både inom el och batteri, väger bara några kilo och används kortare perioder. Då behövs ingen avlastning. Men medelstora och stora lövblåsare kan bli tunga att bära under längre pass.
Sugfunktion – Vill du kunna suga upp löven?
Vill du både kunna blåsa bort löven och suga upp dem? Välj modeller som har bägge dessa funktioner. Det är främst eldrivna modeller som har uppsamlingspåse men det finns även på vissa batteridrivna och bensindrivna. En funktion som är mycket smidig när löven ska tas bort från altan och mindre uppfarter.
Vanliga frågor om Lövblås
Hur fungerar en lövblås?
En lövblås drivs med bensin, el eller batteri. Beroende på vilket munstycke som väljs kan man blåsa bort både blöta och torra löv. Det platta munstycket är för de blöta löven och det runda för de torra. När apparaten är startad håller man den framför sig i den riktning löven ska blåsas bort samtidigt som man rör sig sakta framåt.
Varför ska man köpa en lövblås?
Det är mycket enkelt att använda en lövblås och det är ett bra hjälpmedel till trädgården för att snabbare få bort alla löv utan ansträngning.
Ska man välja en lövsug eller lövblås?
Den stora fördelen med lövblåsare är att det är enkelt att flytta större mängder löv. Med en lövsug tillkommer arbetet med att tömma uppsamlaren med jämna mellanrum. Därför kan en lövblås passa bättre för den som har stor trädgård med mycket löv.
Ska man välja en bensindriven, nätansluten eller batteridriven lövblås?
De flesta lövblåsar drivs med bensin men det finns allt fler batteridrivna. Det kan vara en fördel att slippa fundera på bensin och i stället enkelt ladda ett batteri. Det man behöver tänka på då är att ett fulladdat batteri räcker per användning för en hel trädgård om man inte har några problem med att dela upp arbetet i omgångar. En nätansluten lövblås kan köras en längre stund men det kan bli lite problem att hålla reda på en sladd som lätt kan komma i vägen. Om blåsen ofta ska användas till stora volymer blöta löv är det viktigt att satsa på en modell med kraftfull motor och då är det ofta de bensindrivna som har bäst motoreffekt eller de nätanslutna.
Vilken lövblås är bäst?
Här handlar det om vilka behov man har både för vad lövslåsen klarar av men även för ens egen komfort. Lövblåsar finns i många olika storlekar och tyngd. Det gäller att blåsen inte är för tung att bära samtidigt som man behöver tänka på att motorn är tillräckligt kraftfull för de volymer av löv som ska blåsas bort.
Hur länge räcker ett fulladdat batteri?
Batterierna på lövblåsar är ofta av mindre kapacitet och här får man räkna med att inte kunna jobba mer än 15 – 20 minuter för de allra minsta.
Behöver man hörselskydd vid användning av lövblås?
Det kan vara bra att använda hörselskydd när man använder en lövblås. De kan låta ganska mycket, särskilt om det är en bensindriven modell.
Betyg på testguiden: