Ett parasoll är ju en viktig detalj i trädgården och något som de flesta har stor användning av. Ibland när solen gassar blir det helt enkelt för mycket och då är det ju perfekt att kunna fälla upp ett parasoll och ändå kunna sitt ute och njuta av en lunch eller eftermiddagsfika på uteplatsen.

Men det finns ju mängder med olika parasoll att välja på så det är ju inte helt lätt att välja när det är dags att investera i ett parasoll. Vi har därför gjort ett utförlig test av ett antal parasoll och kommit fram till några riktigt värdiga vinnare.

Vi har testat parasollen i både sol, regn och vind för att ta reda på hur väl de klarar olika väderförhållanden. Vi har också tittat på kvalitet, funktion och extra finesser samt givetvis prisnivån.

Vi rekommendera

Vi har testat parasoll inom olika prisklasser för att hitta varianter för olika behov och plånböcker och slutligen har vi valt ut ett antal vinnare inom de olika prisklasserna.

För dig där utseendet är viktigt så har vi hittat ett riktigt snyggt paraply som dessutom är av hög kvalitet, Cinas Parasoll Rund Capri kammade därför hem vinnarpriset i premiumklassen. Tectake Parasoll 350 cm utsåg vi till vinnare i mellanklassen, det är ett väldigt stort och hängande parasoll. I budgetklassen blev System Expo Parasoll med Lampor en värdig vinnare, ett annorlunda parasoll som förvandlas till en stjärnhimmel på kvällen. Vi valde också ut en specialare för dig som vill ha ett enkelt och stilrent parasoll som du lätt matchar med övrig inredning på uteplatsen, Form Living Parasoll med Sidoarm heter parasollet som kammade hem detta pris.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare och även lite tips och råd kring vad du bör tänka på när du ska köpa ett parasoll.

Cinas Parasoll Rund Capri: ✅ Bästa val

Parasoll Rund Capri Vit Cinas

  • Bästa val av GardenHome.se 

Här har vi ett otroligt snyggt parasoll för den stilmedvetne. Cinas Parasoll Rund Capri har en duk av kraftig polyester och ett snyggt skaft av trä. Parasollet har förstärkningar gjorda av läderimitation och varje eker har ett metallavslut. Ett parasoll som ger ett riktigt lyxigt och stilrent intryck till din uteplats.

Parasollet är stort på hela 3 meter i diameter och med en höjd på 265 cm men trots detta klarar den väder och vind väldigt bra. Parasollet fälls enkelt ihop och knyts samman med snören.

Det ingår ingen fot i köpet så det behöver du troligtvis komplettera med. Det finns en matchande fot av samma fabrikat att köpa till som vi rekommenderar för att få en fot som passar det stilfulla parasollet.

Det här är ett både högkvalitativt och snyggt parasoll för den som vill ha både funktion och design.

Tectake Parasoll 350 cm: ✅ Bästa Premium

tectake Parasoll 350 cm beige

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Tectake Parasoll 350 cm är ett hängande stort parasoll på hela 3,5 meter i diameter och en höjd på 290 cm. Tack vare att det är ett hängande parasoll klarar den vind väldigt bra och dessutom kan den vara lättare att placera ut då du inte har skaftet i mitten av parasollet.

Parasollet har en fot som du monterar fast i exempelvis altanen vilket det väldigt stabilt. Tyget består av 100% polyester. Även detta är ett riktigt snyggt parasoll. På köpet får du även med ett överdrag som du kan skydda ditt parasoll med när du inte använder det. 

Parasollet kan sänkas och höjas och du fäller enkelt upp det med en vev. 

För dig som vill ha ett parasoll som du kan placera hängandes över exempelvis utemöblerna och som dessutom är snyggt så kan vi verkligen rekommendera det här parasollet. Priset är riktigt överkomligt också.

System Expo Parasoll med Lampor: ✅ Bästa
Professionella

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Här har vi en kul produkt, nämligen ett parasoll som under kvällen förvandlas till en stjärnhimmel. System Expo Parasoll med Lampor är ett perfekt parasoll att sitta under på sköna sommarkvällar då det ger en riktigt mysig känsla med sina 96 små lampor. Du kan dessutom använda det som ett vanligt parasoll, utan att tända lamporna, under dagtid då du behöver solskydd.

Även det här parasollet är stort på 280 cm i diameter och har en kabel på 3 meter som du ansluter till en strömkälla.

För dig som vill ha ett parasoll som även kan bli en stämningsfull detalj som ger riktigt hög mysfaktor under kvällarna så är nog det här parasollet något för dig. Och som inte detta vore nog så är det här parasollet också riktigt billigt!

Form Living Parasoll med Sidoarm: ✅ Bästa Extra

Form Living Parasoll med Sidoarm

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Här har vi ett stilrent svart parasoll som dessutom är väldigt stabilt. Parasollfoten består nämligen av fyra armar som du monterar fast i marken eller altanen och behöver därmed inte oroa dig över att parasollet ska blåsa iväg. 

Armen är vinklad med en tiltfunktion som gör att du kan höja, sänka och vinka den utifrån behov och när solen ändrar läge.

För dig som vill ha ett svart, enkelt och stilrent parasoll som du enkelt kan kombinera med övrig inredning på uteplats så ska du nog ta en extra titt på det här parasollet från Form Living.

Vem behöver ett parasoll?

Även om sommarens soliga dagar är väldigt härliga så blir det ibland för mycket av den gassande solen och det kan vara bra att ha möjlighet att hitta en plats i skugga, framförallt om man vill sitta ute och äta lunch eller fika i solen. Ett parasoll kan också vara bra för att skydda framförallt barnen mot solens starka strålar. Det finns även små varianter av parasoll som är smidiga att ta med sig till stranden eller på campingturen. 

Med det svenska sommarvädret så händer det ju också ibland att en regnskur drar förbi just när man tänkt att avnjuta sin lunch eller middag och då kan ju också ett parasoll vara riktigt praktiskt att snabbt kunna fälla upp.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa ett parasoll?

Det finns otroligt många olika varianter av parasoll att välja bland vilket gör att du kan känna dig säker på att du ska kunna hitta ett parasoll som lever upp till just dina behov och förväntningar och samtidigt passar din plånbok.

Beroende på hur du har tänkt att använda ditt parasoll så finns de i många olika storlekar att välja bland. Om du ska ha ett parasoll för att ha med till stranden är ju ett litet parasoll praktiskt medan om du ska ha ett parasoll till uteplatsen så kan ju ett stort parasoll vara att föredra så att alla får plats i skuggan vid middagsbordet.

Vissa parasoll har en stolpe i mitten medan andra parasoll har en arm på sidan och här handlar det ju främst om att välja den typen av parasoll som passar där du ska ha det. Ska du ha ett parasoll på balkongen så finns det speciella parasoll som du fäster på balkongräcket

Viktigt att tänka på är att köpa ett parasoll av god kvalitet så det klarar både sol, vind och regn utan att slitas eller gå sönder. Parasollet bör ju även vara lätt att använda så att du enkelt kan fälla upp det och även snabbt ta ner det om det skulle bli för blåsigt. 

De flesta parasoll är gjorda av polyester vilket är ett slitstarkt material. Ett bra polyestermaterial ger både solskydd och är vattentåligt, samt bleks inte av solen. 

Det finns också flera olika typer av parasollfötter, antingen som du fyller på med vatten för att få tyngd eller så är de gjutna i betong eller gjorda av sten. Tänk på att välja en fot med tillräckligt tyngd så att ditt parasoll inte välter om det blåser.

Ger parasollet solskydd?

Ett parasoll är perfekt att använda som solskydd och hjälper dig att undvika att du bränner dig av solens skadliga strålar. Ju tjockare tyg desto mer skydd ger det.

Betyg på guiden: