Ett parasoll är ju en viktig detalj i trädgården och något som de flesta har stor användning av. Ibland när solen gassar blir det helt enkelt för mycket och då är det ju perfekt att kunna fälla upp ett parasoll och ändå kunna sitt ute och njuta av en lunch eller eftermiddagsfika på uteplatsen.

Men det finns ju mängder med olika parasoll att välja på så det är ju inte helt lätt att välja när det är dags att investera i ett parasoll. Vi har därför gjort ett utförlig test av ett antal parasoll och kommit fram till några riktigt värdiga vinnare.

Vi har testat parasollen i både sol, regn och vind för att ta reda på hur väl de klarar olika väderförhållanden. Vi har också tittat på kvalitet, funktion och extra finesser samt givetvis prisnivån.

Vi rekommendera

Vi har testat samtliga parasoller på altaner, terrasser och i trädgårdar som behöver ett bra solskydd. Modellerna har testats både i sol, regn och vind för att testa hur bra de klarar vårt nordiska sommarklimat. För att få ett riktigt bra underlag inför våra omdömen har vi även kompletterat våra egna tester med andras tester, recensioner och omdömen.

Testerna för att hitta bästa parasollet genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – enkel att fälla ut och in vid behov
  • Yta som skyddas från sol
  • Kvalitet
  • Hur väl det går att justera lutning, höja och sänka
  • Vädertålighet för sol, regn och vind
  • Extra finesser
  • Pris

För dig där utseendet är viktigt så har vi hittat ett riktigt snyggt paraply som dessutom är av hög kvalitet, Cinas Parasoll Rund Capri kammade därför hem vinnarpriset i premiumklassen. Tectake Parasoll 350 cm utsåg vi till vinnare i mellanklassen, det är ett väldigt stort och hängande parasoll. I budgetklassen blev System Expo Parasoll med Lampor en värdig vinnare, ett annorlunda parasoll som förvandlas till en stjärnhimmel på kvällen. Vi valde också ut en specialare för dig som vill ha ett enkelt och stilrent parasoll som du lätt matchar med övrig inredning på uteplatsen, Form Living Parasoll med Sidoarm heter parasollet som kammade hem detta pris.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare och även lite tips och råd kring vad du bör tänka på när du ska köpa ett parasoll.

VENTURE HOME Leeds 1022-111L: ✅ Bästa Premium

  • Bästa val av Proffsmagasinet.se 

VENTURE HOME Corypho 2098-555: ✅ Bästa Enkla

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Parasoll 3m – Inklusive parasollfot: ✅ Bästa Val

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Vem behöver ett parasoll?

Även om sommarens soliga dagar är väldigt härliga så blir det ibland för mycket av den gassande solen och det kan vara bra att ha möjlighet att hitta en plats i skugga, framförallt om man vill sitta ute och äta lunch eller fika i solen. Ett parasoll kan också vara bra för att skydda framförallt barnen mot solens starka strålar. Det finns även små varianter av parasoll som är smidiga att ta med sig till stranden eller på campingturen. 

Med det svenska sommarvädret så händer det ju också ibland att en regnskur drar förbi just när man tänkt att avnjuta sin lunch eller middag och då kan ju också ett parasoll vara riktigt praktiskt att snabbt kunna fälla upp.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa ett parasoll?

Det finns otroligt många olika varianter av parasoll att välja bland vilket gör att du kan känna dig säker på att du ska kunna hitta ett parasoll som lever upp till just dina behov och förväntningar och samtidigt passar din plånbok.

Beroende på hur du har tänkt att använda ditt parasoll så finns de i många olika storlekar att välja bland. Om du ska ha ett parasoll för att ha med till stranden är ju ett litet parasoll praktiskt medan om du ska ha ett parasoll till uteplatsen så kan ju ett stort parasoll vara att föredra så att alla får plats i skuggan vid middagsbordet.

Vissa parasoll har en stolpe i mitten medan andra parasoll har en arm på sidan och här handlar det ju främst om att välja den typen av parasoll som passar där du ska ha det. Ska du ha ett parasoll på balkongen så finns det speciella parasoll som du fäster på balkongräcket

Viktigt att tänka på är att köpa ett parasoll av god kvalitet så det klarar både sol, vind och regn utan att slitas eller gå sönder. Parasollet bör ju även vara lätt att använda så att du enkelt kan fälla upp det och även snabbt ta ner det om det skulle bli för blåsigt. 

De flesta parasoll är gjorda av polyester vilket är ett slitstarkt material. Ett bra polyestermaterial ger både solskydd och är vattentåligt, samt bleks inte av solen. 

Det finns också flera olika typer av parasollfötter, antingen som du fyller på med vatten för att få tyngd eller så är de gjutna i betong eller gjorda av sten. Tänk på att välja en fot med tillräckligt tyngd så att ditt parasoll inte välter om det blåser.

Ger parasollet solskydd?

Ett parasoll är perfekt att använda som solskydd och hjälper dig att undvika att du bränner dig av solens skadliga strålar. Ju tjockare tyg desto mer skydd ger det.

Frågor och svar Parasoll

Vilket parasoll ger bäst solskydd?

Generellt kan man titta efter vikten på parasolltyget eftersom ett tyg i polyester väger mer ju tätare tyget är. Ett tätare tyg ger bättre solskydd. Parasolltygerna brukar ha en vikt på mellan 180 - 300 gram per kvadratmeter.

Vad för parasollfot är bäst att välja?

Vilken parasollfot som egentligen är bäst beror på vilken typ av parasoll man väljer. Det bästa är att kontrollera vad det står för kriterier för parasollet vad gäller parasollfot för minsta vikt och övriga faktorer. Utifrån kriterierna får man sedan fundera över hur parasollet ska fästas och så att diametern för hålet passar parasollstången. En flyttbar parasollfot kan vara praktisk men kan ibland vara för lätt för vissa parasoller som lätt kan välta. En stolpe som är mindre än 42 mm i diameter kan klara sig på en fot på 15 kg för att få stabilitet och över 42 mm kan behöva över 25 kg.

Behövs verkligen parasollskydd?

Ett parasollskydd kan vara bra för att undvika den värsta smutsen och för att undvika att parasollet bleks av solen. Genom att skydda parasollet ökar hållbarheten och livslängden.

Hur undviker man att parasollet bleks?

Framför allt kan man välja ett ljusare parasolltyg som inte kommer att se blekt ut lika lätt som ett mörkare parasoll. Det finns även tyger i bättre kvalitet som klarar UV-strålar lite bättre. Ett parasoll som står nedfällt i stark sol kan bli blekt i ett randigt mönster. Ett parasollskydd kan då vara bra att använda, speciellt om parasollet inte ska användas på ett tag.

Hur rengör man ett parasoll?

En blandning av ljummet vatten och en mild tvål är bra att använda tillsammans med en mjukare borste för att skrubba rent parasollet från smuts och pollen. Skölj därefter av parasollet ordentligt så att inga tvålrester finns kvar.

Ska man välja ett parasoll eller en markis?

En markis är vanligtvis väggmonterad och kan lätt vevas ut för att täcka ett specifikt område samtidigt som det ger en del skugga för insidan av huset. För den som har behov av att flytta ett solskydd är ett parasoll att föredra. Det kan även behövas som ett komplement till en markis för lite mer friare rörlighet.

Är parasoller vattentäta?

De flesta parasoller ger ett bra skydd mot mindre mängd regn men den främsta användningen är som solskydd. För längst hållbarhet för ett parasoll bör man ta in parasollet vid kraftigt regn alternativ trä på ett parasollskydd.

Betyg på guiden:

4.2/5 - (12 votes)