När du ska pressa vitlök kommer du att uppskatta att du har en vitlökspress bäst i test som är enkel att använda och rengöra.

Vitlöken ska pressas och du vill att det ska vara lätt och snabbt. Det kan det bli om du väljer en vitlökspress bäst i test som har visat sig fungera bra. Dels ska du få enkel användning och dels bör det vara lätt att göra rent. Läs mer här om vitlökspressar bäst i test!

Rösle Garlic Press: ✅ Bästa val

Rösle Garlic Press

 • Bäst i test ICA-kuriren 2014
 • Amazon Choice 2020

Lägg i vitlöksklyftan som den är. Med Rösle Garlic Press behöver du inte ens skala vitlöken för att pressa den! Skalen ligger kvar i pressen som du enkelt kan rengöra i diskmaskinen. Faktum är att du inte bara kan använda vitlökspressen till vitlök. Den fungerar minst lika bra för skalad ingefära!

ICA-kurirens testpanel tyckte att den här vitlökspressen var bäst redan för några år sedan. Populariteten har hållit i sig. År 2020 var Rösle Garlic Press Amazon Choice efter att så många köpare satt högt betyg på pressen.

Det är de bekväma handtaget och den enkla användningen som är anledning till populariteten. Det ska inte till stor kraft för att pressa vitlöken med en hand. När du är klar kan du fälla upp pressen för att snabbt få ur resterna. Sedan är det bara att diska i maskin eller för hand.

Det här är ett bra val oavsett om du bara pressar vitlök någon gång ibland eller om vitlökspressen är ett verktyg som du behöver varje dag.

Viktiga egenskaper

 • God hävkraft
 • Tål diskmaskin
 • Klarar oskalad vitlök
 • Av rostfritt stål
 • Gott om plats i pressen

Zyliss Vitlökpress Aluminium: ✅ Bästa Premium

Zyliss Vitlökpress Aluminium

 • Bäst i test av Smartson
 • Amazon Choice 2020

I början av 2020 hade Zyliss vitlökspress av aluminium fått 4,5 av 5 stjärnor på Amazons amerikanska sajt. Pressen blev utnämnd till Amazon Choice vilket är ett högt betyg. Dessutom har denna schweiziska vitlökspress fått höga betyg av experter som testat den.

Det här är ett bra val som du är ute efter en press för vitlök som är lättviktig men ändå slitstark. Oavsett om du vill pressa vitlök eller ingefära kan du göra det med ett enkelt grepp. Handtaget är gjort för att vara ergonomiskt. Det krävs inte stor kraft för att använda pressen. Med ett tryck kan du pressa upp till 3 klyftor vitlök på en gång!

En annan viktig egenskap är den inbyggda rengöringsdelen. Med den slipper du hålla på och pilla för att få ut rester från pressen. Zyliss vitlökspress tål diskmaskintvätt men det är ändå att rekommendera att tvätta den för hand.

Viktiga egenskaper

 • Gjord av aluminium
 • Klarar oskalad vitlök
 • Ergonomisk form
 • Inbyggd rengöringsdel
 • Tål diskmaskin

Fiskars FF Vitlökspress: ✅ Bästa Professionella

Fiskars FF Vitlökspress

 • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon UK

Här har Fiskars tagit fram ett verktyg som gör det enkelt att pressa vitlök för matlagningen. Fiskars FF vitlökspress har två delar som du kan plocka isär. Det gör det lätt att göra rent efter användning. Med pressen kommer en skrapa så att du slipper pillra med fingrarna. Det minskar på risken för att dina händer kommer att lukta mycket vitlök!

Handtaget är utformat med tanke på ergonomi och det är inte tungt att pressa med Fiskars FF. Materialen i pressen är lättviktiga och de tål diskmaskin. Det är bara att plocka isär, använda skrapan och sedan diska i maskinen.

Viktiga egenskaper

 • Tvådelad
 • Handtag av plast
 • Ergonomiskt skaft
 • Enkel rengöring
 • Kommer med skrapa
 • Tål diskmaskin

Guide – Välj rätt vitlökspress

Vitlökspressen är ett måste i de flesta kök. Det här är ett redskap som vi använder för allt från såser till grytor. Dessutom kan pressen användas för andra råvaror som till exempel ingefära. I varje fall då den har kraften för detta.

För att du ska hitta en vitlökspress som du blir nöjd med är det viktigt att du inser vad du har behov av. Ju mer du vet om vad som är viktigt för dig när du pressar vitlök ju enklare blir det att välja bland vitlökspressar bäst i test.

Här är huvudpunkterna som du ska komma ihåg när du väljer din vitlökspress.

Enkel användning är nummer ett

När du läser användarrecensioner av en viss vitlökspress ska du alltid notera om folk tycker att den är enkel att använda. När det finns kommentarer om att den är trög eller svår att ladda med vitlök ska du dra öronen åt dig.

Den bästa vitlökspressen gör uppgiften att pressa vitlök enkel och smidig. Den kommer att vara designad på ett sätt som gör att du intuitivt förstår hur den ska användas. Det kan förekomma skillnader vad gäller pressens struktur. Du kan till exempel få:

 • En vitlökspress som går att plocka isär i två delar.
 • Löstagbara delar som gör rengöring av pressen enklare.
 • Olika vidd på delning av de två handtagen.
 • Olika form på handtagen.

Även om varje punkt kan verka som en liten detalj är det här faktiskt saker som kan påverka hur smidigt det blir att använda en vitlökspress. Det är punkter du ska fundera lite på när du ser på vitlökspressar bäst i test för att komma fram till ett bra val till ditt kök.

Stor kapacitet för skalad och oskalad vitlök

Hur stor är kapaciteten? Det finns mindre pressar där du får in en eller två klyftor. Det kanske räcker bra för dig som inte använder dig av vitlök i större utsträckning. För många blir det dock bättre med vitlökspressar som kan laddas med fler vitlöksklyftor på en gång. Då går det snabbare att bli klar med pressningen.

Dessutom ska du ta reda på om du måste skala vitlöken innan användning. Det här kan ta tid och leder till att dina händer luktar mer vitlök än vad du har lust med. Om pressen klarar oskalad vitlök är det ju bara att lägga i och pressa direkt över en skål. Du minimerar kontakten mellan dina händer och löken.

Bekvämt handtag är också viktigt

När det ska pressas lite tyngre matvaror som ingefära är det skönt om handtagen inte skär in i din hand. Det kan de lätt göra om de har en form som inte är rund och mjuk. Det finns moderna vitlökspressar som är gjorda med tanke på din komfort.

Det här är pressar som ligger bekvämt i handen och som inte känns obehagliga att använda ens när du ska pressa lite hårdare saker. Experter kan utnämna en viss modell som ergonomisk. Om du vill vara säker på saken ska du se vad användare som köpt pressen har att säga om detta.

Rengöring som du står ut med

Ibland kan det kännas motigt att behöva pressa vitlök helt enkelt för att pressen därefter ska göras ren. Det här kan bli minst sagt pillrigt. En del står med tandpetare för att få bort resterna från hålen.

Det kan vara ett enormt stöd att få en funktion som gör det lätt att plocka ur resterna ur vitlökspressen. Det här kan vara en del som du kan plocka loss eller verktyg som en skrapa som gör det lättare att få bort det som blir kvar i pressen.

Dessutom är det en fördel med vitlökspressar som tål diskmaskin. Dessa kan vara gjorda för att enkelt bli rena från rester och redo för nästa användning direkt i diskmaskinen. Tänk alltid på rengöringen när du väljer en vitlökspress. Den kommer att få betydelse när du väl står där i köket och förbereder din måltid!

Hur vet du om en vitlökspress är bra?

När du läser om vitlökspressar bäst i test kan det verka svårt att verkligen veta om en viss modell är så bra som den beskrivs vara. Ett tips här är att se om det finns flera tester som säger samma sak. Dessutom bör du se vad användare som lämnar omdömen om produkter har att säga.

När en verifierad köpare på Amazon säger att en viss vitlökspress är bra kan du med största sannolikhet lita på detta. Du får alltid vara redo på att du kanske inte tycker likadant men om många säger samma saker är det ändå en fingervisning om hur bra vitlökspressen kan tänkas vara.

Frågor och svar Vitlökspress

Vad ska man tänka på vid köp av en vitlökspress?

En vitlökspress behöver vara effektiv och kunna pressa ut mycket av vitlöksköttet. För att den verkligen ska användas är det också viktigt att den är enkel att rengöra. För den som ofta vill pressa mer än en vitlöksklyfta åt gången kan satsa på en större variant som har plats för flera klyftor.

Är det bättre att pressa eller hacka vitlök?

Pressad och hackad vitlök ger olika mycket smak. Pressad ger mest smak medan hackad är något mildare i smaken. Här är det mycket individuella preferenser som avgör.

Vad är fördelarna med en vitlökspress jämfört med att hacka vitlöken?

Genom att använda en vitlökspress slipper man lukten av vitlök på fingrarna. Man behöver heller inte lägga tid på att skala vitlöksklyftorna eftersom skalet fastnar i vitlökspressen när man klämmer ihop verktyget. Det är även tidsbesparande då det går snabbare att pressa ut vitlöken än att skala och hacka en vitlöksklyfta.

Kan man använda en vitlökspress till andra livsmedel?

Ja, det går utmärkt att även pressa ingefära eller en schalottenlök med en vitlökspress. Perfekt när man ska göra en ingefärsshot eller använda ingefära eller schalottenlök i matlagningen.

Vad gör jag av vitlöken om jag har pressat för mycket?

Det går utmärkt att förvara pressad vitlök i kylen om det skulle råka bli för mycket när du förbereder din måltid. Samla ihop allt som blir över i en lufttät behållare vid förvaring i kylskåpet för att undvika att doften sprider sig.

Hur rengör man en vitlökspress?

De flesta vitlökspressar går att köra i diskmaskin men annars går det bra att handdiska. Det brukar gå ganska enkelt att plocka bort rester av vitlök med ett finger så länge det inte hinner torka in. Därefter kan man rengöra pressen ordentligt.

Kan man använda vitlöksklyftor med gröna skott?

Ja, det är inga problem att använda en vitlöksklyfta med ett litet grönt skott. Ju längre skottet är desto bittrare blir vitlökssmaken eftersom en del av grundsmaken försvinner med stjälken som växer ut. Är bara stjälken liten har inte smaken hunnit förändras så mycket och den går då bra att använda i maten.

Betyg på guiden:

4/5 - (5 votes)