Ett akvarium är en inredningsdetalj som engagerar stora och små. Här hittar du rätt akvarium för ert hem!

Det har aldrig varit lättare att ha akvarium! Moderna fisktankar för hus och hem är gjorda för att göra det lätt att sköta fiskar och rengöring. Akvariets styrka är att det samtidigt som rummet får en vacker installation faktiskt innehåller en form av husdjur. Barn som är allergiska mot pälsdjur kan se glädjen i vackra fiskar.

När du ska välja akvarium är det viktigt med funktion men också med design. Tänk på var du vill att akvariet ska stå för att hitta rätt design. Även ett mindre akvarium innebär en större tyngd och det är viktigt att komma ihåg. Ytan som akvariet ska stå på måste klara av den tyngden.

Det kan också vara klokt att beakta vilken typ av fisk som ska finnas i ert akvarium. Det finns sötvattensfisk som kräver jämn temperatur, fisk som kan leva i kallt vatten, och fisk som måste ha saltvatten.

Akvarium vi rekommenderar 

Här är några riktigt bra akvarier som har fått höga betyg av användare. De är dessutom vackra och enkla att inreda med. Läs mer om varje akvarium för att hitta rätt modell för ert hem.

Alla Akvarium

Fluval Vicenza 180 akvariekombination

#1 Fluval Flex akvarieset

  • Bästa bra val av GardenHome.se

 

Juwel Aquarium Primo 110 LED Starter Set

#2 Juwel Aquarium Primo 110

  • Bästa mellan av GardenHome.se

Fluval Venezia 190 hörnkombination

#3 Fluval Venezia 190

Till Butik - Zooplus.se

  • Bästa budget av GardenHome.se

 

Guide – Välj rätt akvarium

Det är dags för akvarium, men vilket ska du välja? Det här är en fråga som kan få många svar beroende på vad du är ute efter och den erfarenhet som du har. För nybörjare är det alltid att rekommendera att börja med ett enklare akvarium. Den som har längre erfarenhet kan uppskatta effekter och unika egenskaper mer.

Har du plats för akvariet?

Det här är en fråga som du alltid måste börja med. Detta oavsett hur mycket du kan om akvariefiskar. Ett akvarium ska stå säkert och stadigt. Det får inte luta varpå vatten kan pressas mot glas som riskerar att spricka och gå sönder.

Dessutom bör du tänka på vad som skulle kunna hända vid en läcka. Det är verkligen viktigt att skaffa ett akvarium som har fått bäst i test. En fisktank du kan lita på helt enkelt. Men hanteringen av fisktanken påverkar också.

Om akvariet ska vara en form av prydnad bör det få plats i vardagsrum eller annan plats i hemmet där fler kan njuta av det. Beakta att ett skåp som kommer med också tar plats. Tänk realistiskt och chansa inte på att det kommer att få plats!

Vilken typ av fisk ska bo i vattnet?

Om du vill ha sötvattensfisk som kräver en viss temperatur kommer du att behöva en termostat. Saltvattensfiskar kan vara komplicerade och det är inte att rekommendera att börja med dessa som nybörjare. Lär dig mer om fisken som du helst ser i ditt akvarium innan du väljer modell.

Frågor och svar om akvarium

Här är frågor som ofta ställs om akvarium. Med svaren på frågorna blir det lättare att hitta fram till rätt typ av fisktank.

Hur länge ska ett akvarium vara tänt?

Du tänder akvarier för att se fisken bättre. Men fisk kan också behöva pauser från ljuset. Läs på om den fisk som du har i ditt akvarium och lär dig mer om hur ljuskänslig den är och vilken dygnsrytm den behöver. Det kan vara bra att använda en timer så att du inte glömmer att släcka belysningen när den inte bör stå på.

Hur många liter vatten räcker?

Köp ett akvarium som har den storlek som kommer att passa dina behov och fyll sedan tanken. En halvfull tank ser sällan bra ut. Då är det bättre att satsa på ett mindre akvarium från start.

Är det farligt med akvarium?

Om fisktanken står på en plats som inte klarar tyngden är det farligt. Men det handlar inte om livsfara för dig. En massa vatten på parketten kan bli en mardröm. Om du inte installerar akvariet på rätt sätt kan det innebära risk för skador som blir dyra.

Vad kostar akvarium?

Det beror på den sort som du väljer. Det kan röra sig om allt från några hundralappar till några tusenlappar. Men det är viktigt att investera i god kvalitet för att fisken ska må bra och skötseln bli enkel och smidig.

Vad betyder akvarium?

Akvarium kommer från det latinska ordet för vatten och betyder en vattenbehållare. Det rör sig om ett begränsat livsutrymme där man bygger upp en specifik undervattensmiljö.

Hur ofta ska man städa akvarium?

En rekommendation är att städa akvariet grundligt en gång per månad. Åtminstone en gång varannan månad. Med bra filtersystem håller sig vattnet renare längre. En grundlig rengöring innebär att allting plockas ut. Det kräver en hel del pyssel men är inte särskilt svårt.

Är det jobbigt med akvarium?

Det här är en vanlig fråga. Svaret beror på vem du är och vad du jämför med. Det är inte som med en hund som måste gå ut flera gånger per dag. Men det är heller inte utan skötsel. Ett bättre akvarium är enklare att sköta men så beror ju skötseln också en del på den fisk som du väljer.

Kan man blanda alla fiskarter i samma akvarium?

Det går att blanda fiskar som ska ha samma typ av vatten och temperatur. Men tänk på att det kan vara så att vissa fiskar äter andra. Då kanske du till sist bara har en art kvar i akvariet. Ta reda på vilka arter som trivs ihop innan du köper.

Kan man göra om akvarium till terrarium?

Det går men det du måste tänka på är ventilationen. Beroende på det akvarium som du har kanske du behöver få hjälp av en glasmästare med att göra hål i glaset.

Kan man ha abborre i akvariet?

Ja, om du har ett akvarium med flera hundra liter vatten går det att ordna med en vattenmiljö som abborren trivs i. Cirkulationen måste vara god och så gäller det att vara försiktig med temperaturskillnader då du lägger abborren i ditt akvarium.

Hur väljer man ett akvarium?

Du väljer utifrån kunskap, erfarenhet och den typ av fisk du vill ha i vattnet. Sedan kommer givetvis plats för akvariet också att få betydelse för vilken modell det blir.

Hur många fiskar kan man ha i samma akvarium?

Det beror på flera saker. Det finns en formel som säger 2,5 cm fisk för varje 3,8 liter vatten men den går inte att använda rakt av. Det är bättre att börja med en eller två fiskar och sedan bygga på för att se vad som fungerar. Du kan ju också få tips av andra som har samma akvarium och som har lyckats med ett visst antal fiskar.

Kan akvarium spricka?

Ja, det kan de göra! Det är viktigt att följa instruktioner och att använda ett akvarium på rätt sätt. Även glas av hög kvalitet kan gå sönder om det utsätts för alltför högt tryck från vatten på grund av en lutande ställning.