Ett akvarium Àr en inredningsdetalj som engagerar stora och smÄ. HÀr hittar du rÀtt akvarium för ert hem!

Det har aldrig varit lÀttare att ha akvarium! Moderna fisktankar för hus och hem Àr gjorda för att göra det lÀtt att sköta fiskar och rengöring. Akvariets styrka Àr att det samtidigt som rummet fÄr en vacker installation faktiskt innehÄller en form av husdjur. Barn som Àr allergiska mot pÀlsdjur kan se glÀdjen i vackra fiskar.

NĂ€r du ska vĂ€lja akvarium Ă€r det viktigt med funktion men ocksĂ„ med design. TĂ€nk pĂ„ var du vill att akvariet ska stĂ„ för att hitta rĂ€tt design. Även ett mindre akvarium innebĂ€r en större tyngd och det Ă€r viktigt att komma ihĂ„g. Ytan som akvariet ska stĂ„ pĂ„ mĂ„ste klara av den tyngden.

Det kan ocksÄ vara klokt att beakta vilken typ av fisk som ska finnas i ert akvarium. Det finns sötvattensfisk som krÀver jÀmn temperatur, fisk som kan leva i kallt vatten, och fisk som mÄste ha saltvatten.

Akvarium vi rekommenderar 

HÀr Àr nÄgra riktigt bra akvarier som har fÄtt höga betyg av anvÀndare. De Àr dessutom vackra och enkla att inreda med. LÀs mer om varje akvarium för att hitta rÀtt modell för ert hem.

Alla Akvarium

Fluval Vicenza 180 akvariekombination

#1 Fluval Flex akvarieset

  • BĂ€sta bra val av GardenHome.se

 

Juwel Aquarium Primo 110 LED Starter Set

#2 Juwel Aquarium Primo 110

  • BĂ€sta mellan av GardenHome.se

Fluval Venezia 190 hörnkombination

#3 Fluval Venezia 190

Till Butik - Zooplus.se

  • BĂ€sta budget av GardenHome.se

 

Guide – VĂ€lj rĂ€tt akvarium

Det Àr dags för akvarium, men vilket ska du vÀlja? Det hÀr Àr en frÄga som kan fÄ mÄnga svar beroende pÄ vad du Àr ute efter och den erfarenhet som du har. För nybörjare Àr det alltid att rekommendera att börja med ett enklare akvarium. Den som har lÀngre erfarenhet kan uppskatta effekter och unika egenskaper mer.

Har du plats för akvariet?

Det hÀr Àr en frÄga som du alltid mÄste börja med. Detta oavsett hur mycket du kan om akvariefiskar. Ett akvarium ska stÄ sÀkert och stadigt. Det fÄr inte luta varpÄ vatten kan pressas mot glas som riskerar att spricka och gÄ sönder.

Dessutom bör du tÀnka pÄ vad som skulle kunna hÀnda vid en lÀcka. Det Àr verkligen viktigt att skaffa ett akvarium som har fÄtt bÀst i test. En fisktank du kan lita pÄ helt enkelt. Men hanteringen av fisktanken pÄverkar ocksÄ.

Om akvariet ska vara en form av prydnad bör det fÄ plats i vardagsrum eller annan plats i hemmet dÀr fler kan njuta av det. Beakta att ett skÄp som kommer med ocksÄ tar plats. TÀnk realistiskt och chansa inte pÄ att det kommer att fÄ plats!

Vilken typ av fisk ska bo i vattnet?

Om du vill ha sötvattensfisk som krÀver en viss temperatur kommer du att behöva en termostat. Saltvattensfiskar kan vara komplicerade och det Àr inte att rekommendera att börja med dessa som nybörjare. LÀr dig mer om fisken som du helst ser i ditt akvarium innan du vÀljer modell.

FrÄgor och svar om akvarium

HÀr Àr frÄgor som ofta stÀlls om akvarium. Med svaren pÄ frÄgorna blir det lÀttare att hitta fram till rÀtt typ av fisktank.

Hur lÀnge ska ett akvarium vara tÀnt?

Du tÀnder akvarier för att se fisken bÀttre. Men fisk kan ocksÄ behöva pauser frÄn ljuset. LÀs pÄ om den fisk som du har i ditt akvarium och lÀr dig mer om hur ljuskÀnslig den Àr och vilken dygnsrytm den behöver. Det kan vara bra att anvÀnda en timer sÄ att du inte glömmer att slÀcka belysningen nÀr den inte bör stÄ pÄ.

Hur mÄnga liter vatten rÀcker?

Köp ett akvarium som har den storlek som kommer att passa dina behov och fyll sedan tanken. En halvfull tank ser sÀllan bra ut. DÄ Àr det bÀttre att satsa pÄ ett mindre akvarium frÄn start.

Är det farligt med akvarium?

Om fisktanken stÄr pÄ en plats som inte klarar tyngden Àr det farligt. Men det handlar inte om livsfara för dig. En massa vatten pÄ parketten kan bli en mardröm. Om du inte installerar akvariet pÄ rÀtt sÀtt kan det innebÀra risk för skador som blir dyra.

Vad kostar akvarium?

Det beror pÄ den sort som du vÀljer. Det kan röra sig om allt frÄn nÄgra hundralappar till nÄgra tusenlappar. Men det Àr viktigt att investera i god kvalitet för att fisken ska mÄ bra och skötseln bli enkel och smidig.

Vad betyder akvarium?

Akvarium kommer frÄn det latinska ordet för vatten och betyder en vattenbehÄllare. Det rör sig om ett begrÀnsat livsutrymme dÀr man bygger upp en specifik undervattensmiljö.

Hur ofta ska man stÀda akvarium?

En rekommendation Ă€r att stĂ€da akvariet grundligt en gĂ„ng per mĂ„nad. Åtminstone en gĂ„ng varannan mĂ„nad. Med bra filtersystem hĂ„ller sig vattnet renare lĂ€ngre. En grundlig rengöring innebĂ€r att allting plockas ut. Det krĂ€ver en hel del pyssel men Ă€r inte sĂ€rskilt svĂ„rt.

Är det jobbigt med akvarium?

Det hÀr Àr en vanlig frÄga. Svaret beror pÄ vem du Àr och vad du jÀmför med. Det Àr inte som med en hund som mÄste gÄ ut flera gÄnger per dag. Men det Àr heller inte utan skötsel. Ett bÀttre akvarium Àr enklare att sköta men sÄ beror ju skötseln ocksÄ en del pÄ den fisk som du vÀljer.

Kan man blanda alla fiskarter i samma akvarium?

Det gÄr att blanda fiskar som ska ha samma typ av vatten och temperatur. Men tÀnk pÄ att det kan vara sÄ att vissa fiskar Àter andra. DÄ kanske du till sist bara har en art kvar i akvariet. Ta reda pÄ vilka arter som trivs ihop innan du köper.

Kan man göra om akvarium till terrarium?

Det gÄr men det du mÄste tÀnka pÄ Àr ventilationen. Beroende pÄ det akvarium som du har kanske du behöver fÄ hjÀlp av en glasmÀstare med att göra hÄl i glaset.

Kan man ha abborre i akvariet?

Ja, om du har ett akvarium med flera hundra liter vatten gÄr det att ordna med en vattenmiljö som abborren trivs i. Cirkulationen mÄste vara god och sÄ gÀller det att vara försiktig med temperaturskillnader dÄ du lÀgger abborren i ditt akvarium.

Hur vÀljer man ett akvarium?

Du vÀljer utifrÄn kunskap, erfarenhet och den typ av fisk du vill ha i vattnet. Sedan kommer givetvis plats för akvariet ocksÄ att fÄ betydelse för vilken modell det blir.

Hur mÄnga fiskar kan man ha i samma akvarium?

Det beror pÄ flera saker. Det finns en formel som sÀger 2,5 cm fisk för varje 3,8 liter vatten men den gÄr inte att anvÀnda rakt av. Det Àr bÀttre att börja med en eller tvÄ fiskar och sedan bygga pÄ för att se vad som fungerar. Du kan ju ocksÄ fÄ tips av andra som har samma akvarium och som har lyckats med ett visst antal fiskar.

Kan akvarium spricka?

Ja, det kan de göra! Det Ă€r viktigt att följa instruktioner och att anvĂ€nda ett akvarium pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Även glas av hög kvalitet kan gĂ„ sönder om det utsĂ€tts för alltför högt tryck frĂ„n vatten pĂ„ grund av en lutande stĂ€llning.

Betyg pÄ guiden: