Bästa Högtryckstvätten » 3 produkter i test

Hogtryckstvatt

Välj en högtryckstvätt bäst i test för att få ut mesta möjliga av redskapet. Här finner du högtryckstvättar med goda recensioner från användare och fackfolk!

När våren kommer vill många göra rent med högtryckstvätt. Men högtryckstvättar kan användas året om. De är bra för biltvätten, båttvätten såväl som arbetet i trädgården med mossa och smuts på uteplatsen. Med en riktigt bra tvätt med högt tryck får du bort smuts, flagnad färg och mer på nolltid.

Men hur ska du välja, det finns ju många märken och modeller. I denna köpguide för högtryckstvättar ser vi närmre på modeller och märken som har fått goda recensioner i experttester såväl som av användare.

Välj alltid utifrån dina specifika behov. Om du mest ska tvätta bilen kanske du inte behöver ett munstycke som klarar av mossan som inte syns bakom husets knut. Men det kan vara klokt med lång slang då bilen inte kan ställas nära vattenkällan.

🥇 Topplista Högtryckstvätt

1. GHP 5-65 Bosch Högtryckstvätt

2. Kärcher K5 Premium Full Control Plus

När det inte behövs enorm kraft är Kärcher K5 Premium Full Control Plus ett rekommenderat val. Kärcher K5 har fått tummen upp både av användare och experter på högtryckstvättar. Det här är en högtryckstvätt som har placerat sig högt i tester från Råd & Rön såväl som från internationella Good Housekeeping.

Genom att vrida på högtryckstvättens munstycke väljer du styrka och riktning på strålen. Du behöver alltså inte byta munstycke vilket kan vara en fördel när du behöver variera tryck och vattenrörelse snabbt.

I den här prisklassen imponerar Kärcher K5 Full Control. Det är en högtryckstvätt som är lätt att använda och som gör jobbet. Den går dessutom relativt tyst. Slang-längden är väl tilltagen och tvätten har en konstruktion som gör att den är lätt att plocka ihop och förvara.

Maxvattentemperatur är 40 grader Sköljlägets stråle har inte särskilt högt tryck.
Karcher-K4-Full-Control

3. Kärcher K7 Compact

Det här är högtryckstvätten för dig som behöver lång slang. Med Kärcher K7 Full Control Plus Flex så får du hela 10 meter slang! Liksom med andra Kärcher högtryckstvättar behöver du inte hålla på och byta munstycken. Det är bara att vrida för att ändra strålens karaktär. Och styrkan på strålen justerar du med knappar som finns på handtaget.

Den här modellen är stark och särskilt effektiv med vattentemperatur på upp till 60 grader. Du kommer att klara allt från biltvätten till mossrengöring med den. Med kraft, värme och flexibilitet har denna Kärcher högtryckstvätt till och med kallats för högtryckstvättarnas Ferrari av Smartworld.

Nu kanske du inte kommer att uppleva det som att du kör en Ferrari då du gör rent med Kärcher K7 Flex, fast enkelt blir det. Digital display, smidiga knappar på handtaget och en bekväm vikt på 18 kg gör att du kan ta hand om omfattande rengöringsarbete utan att ta ut dig.

Motoreffekt på 3000kw, väger 18 utan tillbehör. Inget negativt.
 

Så är Högtryckstvätten utvald

Högtryckstvätt – Guide

För att veta vad du har behov av kan det vara klokt att ställa vissa frågor. Här är de vanligaste frågorna om högtryckstvättar. Ta en titt på dessa innan du beställer hem din högtryckstvätt.

Vad kan jag göra med högtryckstvätten?

En massa saker! Det finns några områden som är lite vanligare:

Rengöring av uteplatser – Trä, betong och sten kan rengöras med tvätten som har det som kallas för altantvätt.

Borttagning av färg – Grunda inför målning med tvätt av flagnad färg. Detta kan göras på fasad såväl som på staket.

Rengöring av maskiner – Verktyg, trädgårdsredskap och andra prylar som finns i och omkring ditt hem kan snabbt bli rena med mer tryck.

När du är klar med tvätten av bil, båt, veranda, utomhusmöbler och trädgårdens ytor kommer en viktig punkt, underhåll och förvaring av din högtryckstvätt! För att tvätten ska hålla länge ska du sköta om den.

Här är några viktiga skötselråd:

Filter – Filter ska rengöras regelbundet. Ta ut filtret och spola rent med vanligt vatten. Undersök att det är intakt. Om inte kan det vara dags att beställa ett nytt filter. Det är viktigt med ett välmående filter. Om det finns hål kan smuts och grus ta sig igenom tvätten och landa på din bil eller kanske på din vägg!

Tvätta tvätten – Det är bra att då och då skölja av de olika delarna. Slang, handtag och andra tillbehör kan bli smutsiga. Snabb sköljning med trädgårdsslangen då och då räcker bra.

Munstycken – För att strålen som kommer ur munstycket ska behålla kraften gäller det att det inte finns några stopp. När du kan montera av munstycket kan du också rensa det. Skölj från motsatt håll med vatten.

Smörjning – O-ringar och andra delar kan behöva smörjning för att inte torka ut och krackelera.

Ventilation – Högtryckstvätten har ventilationspunkter. De får inte täckas med smuts! Ta en snabb titt på ventilationen efter användning och innan du börjar tvätta nästa gång. Ser du smuts och damm kan du ta en trasa och torka av.

Förvaring

Högtryckstvätten är en elektronisk apparat och ska inte stå ute i väder och vind då den inte används. Förvara i ett förråd och se till att alla delar finns på en plats. Ibland kan det vara smidigt att behålla originalkartongen för förvaring. Tänk också på att en riktigt bra högtryckstvätt kan vara stöldbegärlig. Lås in den om du kan!

Vanliga frågor om Åkgräsklippare

Vilken högtryckstvätt passar en båt?

För tvätten av båten är det bra att välja en högtryckstvätt med varmvatten. Det kan också vara en fördel att kunna plocka upp vatten från valfri källa som till exempel från sjön.

Kan jag tvätta huset med högtryckstvätt?

Ja, du kan använda en tvätt med tryck för att förbereda husets fasad för målning eller för att till exempel göra rent på taket från mossa. Men tänk på att jobba på ett säkert sätt när du klättar på fasad och tak!

Hur många bar har högtryckstvättar?

Det finns olika modeller men märk också att högtryckstvättar med hög bar-kapacitet som de som ligger på omkring 160 kan regleras. Du kan alltså sänka ner till omkring 20 bar då du vill. Det kan vara en fördel då du faktiskt inte vill ha det kraftigaste trycket utan mer spola bort skum och lös smuts.

Spelar det någon roll hur lång slangen är?

Ja, det blir lättare att jobba med en längre vattenslang. Då kommer du åt ordentligt och du behöver inte flytta tvätten varje gång du ska inta en ny vinkel.

Kan jag skarva med extra elsladd?

Det går att skarva. Men det är alltid en fördel med tvätten som har en lång elsladd. Då kan du hämta kraften från hus, garage, båt eller annan källa som finns några meter bort.

Går det att högtryckstvätta trädäck?

Ja, trämöbler och verandor av trä kan spolas av med högtryckstvätten som får bort lager av smuts och mossa på ett effektivt sätt.

Vilka högtryckstvättsmärken är kända?

Bosch, Kärcher och Nilfisk är kända märken men det finns fler.

Är det bra att tvätta bilen med högtryckstvätt?

Om du använder den på rätt sätt är det bra. Men räkna med att även använda schampo och en tvättsvamp för att verkligen få bort smuts. Högt tryck är inte alltid den enda lösningen för en ren bil!

Kan man tvätta en motor med högtryckstvätt?

Det går att tvätta motorn med högtryckstvätt men förbered genom att täcka elektriska kopplingar och håll rätt avstånd. Du ska inte jobba på ett sätt som påminner om att släcka en brand!

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)