Bästa Brandvarnaren » 3 produkter i test

Brandvarnare

1. Nexa Optisk

En brandvarnare som har fått många fina recensioner av användare och experter är Nexa Optisk brandvarnare. Det här är en ganska enkel apparat som fungerar på så vis att den upptäcker rök.

Det är lätt att installera en Nexa Optisk brandvarnare och när den finns på plats kan du känna dig trygg. Batterierna som kommer med brandvarnaren ska ha en hållbarhet på upp till 5 år. När de börjar tappa kraften får du varningssignal om detta. Då är det dags att köpa en ny brandvarnare för det går inte att byta batterierna.

Det som gör Nexa Optisk brandvarnare bäst i test är att användare anser att den är lätt att montera och dessutom mycket billig. Det är enkelt att förstå hur denna brandvarnare fungerar och det är också ett plus.

Enkel och billig Det går inte att byta batteri
Nexa Optisk
 

2. CAPIDI CAP388B

När du tar en titt på Capidi brandvarnare kanske du först tror att det är något annat. Den ser nämligen inte ut som en traditionell brandvarnare. Formen är annorlunda och det är kul. Om vi ska kora en brandvarnare bäst i test vad gäller design är det här en god kandidat!

Nu är det förstås funktionen som måste stå i fokus och här har vi en brandvarnare som det går att lita på. Du kan använda knappen för att testa den för att se att den fortfarande fungerar som den ska.

En ljudnivå på 85 dB borde vara tillräckligt för att väcka den som sover djupt. Du får också en varning när batteriet håller på att ta slut. Det inträffar efter 5 eller 10 år beroende på den modell som du köper. Det kostar inte mycket mer att köpa brandvarnaren med batterikraft för 10 år. Det kan vara ett klokt val.

Ett tips är att hänga den här brandvarnaren i taket på en plats där det inte finns bjälkar och annat som kan verka på ett blockerande sätt. Då har varnaren bäst förutsättningar för att fungera på ett riktigt effektivt sätt.

Foto-elektrisk sensor Något klumpig design
CAPIDI CAP388B
 

3. Nexa GNS-2236 230V

Tycker du att en brandvarnare ska vara nätansluten ska du ta en titt på Nexa GNS-2236. Det här är en nyare modell från Nexa som har väldigt intressanta egenskaper. För hus och byggnader där det kan behövas ett brandlarm som hörs väl i flera rum är det här ett bra alternativ.

Du kan koppla ihop upp till 20 enheter. När en brandvarnare reagerar kommer resten av varnarna i systemet också att dra igång. Det betyder att alla som finns i byggnaden varnas samtidigt. Säkerheten kan på så vis höjas och därmed också tryggheten som upplevs i lokalerna.

Det är viktigt att tänka på att installation ska ske med skärmad kabel. Detta för att motverka problem med störningar från närliggande 230 V ledningar. Det går att installera själv i enlighet med den bruksanvisning som kommer med brandvarnaren. Du får också monteringsskruvar för varje enhet.

Trådbunden sammankopling med många funktioner Lite svårare att installera
Nexa GNS-2236 230V

Så är Brandvarnarna utvalda

Brandvarnare – Guide

Att ha en brandvarnare som fungerar som den ska borde vara en självklarhet men är inte alltid det. När du funderar på hur det ser ut i ditt hem eller på din arbetsplats kanske du inser att brandvarnare inte har testats på mycket länge. Vet du ens om de fortfarande har batterier som fungerar?

Vid en uppdatering av brandalarm är det dags att investera i riktigt bra brandvarnare som fungerar på rätt sätt. Då gäller det att du väljer rätt. Här är huvudpunkterna som du behöver beakta för att hitta den bästa brandvarnaren.

Säkerheten kommer alltid först

Vi måste komma ihåg att brandvarnaren först och främst är till för att reagera snabbt på en eventuell brand. Optiska brandvarnare är gjorda för att registrera rökutveckling och varna om detta. Det är också därför som brandvarnare bäst i test för det mesta fungerar optiskt.

Säkerheten handlar inte bara om att brandvarnaren ska reagera snabbt. Andra viktiga egenskaper är:

  • God ljudnivå – När brandvarnaren väl sätter igång är det otroligt viktigt att den hörs. Idag är det vanligt med många ljudkällor igång samtidigt i ett hem. Det kräver lite mer av brandvarnaren som ska överrösta tv, datorspel, musik och samtal på en gång.
  • Batteri som håller – Batteriet får inte vara slut! Det är mycket viktigt för säkerheten att du får en varning om batteri som inte längre har samma styrka. Det kan också vara bra om det finns en testknapp. Du trycker på den med jämna mellanrum för att se att brandvarnaren fortfarande är aktiv och fungerar.
  • Korrekt placering – Det får inte vara svårt att placera brandvarnaren på rätt ställe. Ta en titt på installation och undersök hur du ska göra därhemma. Om du tycker att det verkar för svårt att installera och inte kan få hjälp med installationen har du inte hittat rätt modell för dina behov.

Det finns riktigt snygga brandvarnare

En brandvarnare behöver inte vara en ful och otymplig sak. Idag designas den här typen av larm med tanke på att vi inte vill ha störande inslag i våra tak. Du kan välja en standardmodell i vit färg som passar väl ihop med färgen i taket.

Det finns också brandvarnare i olika färger som kan passa bra om du vill matcha med annan inredning i rummet. För det mesta är formen diskret. Även lite större brandvarnare smälter fint in i miljön då de hänger i taket. Det är få som tänker på att brandvarnaren finns där när den inte tjuter.

Med tanke på batterierna

Det här är en punkt som du måste komma ihåg när du ska köpa brandvarnare. Det är standard att få batterikraft för 5 år. Det är dock inte säkert att du kommer att kunna byta batteri. Många gånger är det en integrerad del av konstruktionen. Det betyder att du får köpa en ny brandvarnare efter 5 år.

Det finns också modeller som fungerar i upp till 10 år med samma batteri. De brukar inte vara mycket dyrare än de som håller i 5 år. 5 och 10 år är lång tid. Oavsett vilken modell du väljer lär du inte uppleva att det är problematiskt att behöva byta batterier eller hela brandvarnaren när det blir aktuellt.

Billiga brandvarnare eller dyrast möjliga alarmsystem

Det finns billiga brandvarnare som är mycket bra. Det här är en produkt som inte kostar särskilt mycket. Om du sätter kostnaden för brandvarnaren i relation till vad den kan rädda inser du att även dyrare brandvarnare är väl värda sitt pris.

Du bör ha en budget som räcker till även för ett mer avancerat system med flera brandvarnare som kan kopplas ihop med eller utan tråd. Fokusera på hög kvalitet och se till att du installerar brandvarnare som du kan lita på när det gäller!

Vanliga frågor om Brandvarnare

Hur många brandvarnare ska man ha?

Allra helst ska det vara en brandvarnare i varje rum men försök att i alla fall ha minst en per våningsplan och gärna i anslutning till sovrum om det inte finns brandvarnare i sovrummet. Försök att täcka hela bostadsytan genom att ha minst en brandvarnare per 60 kvm och att dessa inte sitter längre än 12 meter ifrån varandra.

Vart ska man ha brandvarnare?

En brandvarnare ska monteras i taket, i den högsta punkten, helst mitt i rummet men minst 50 cm från väggen. Tänk på att inte placera alltför nära spisen som annars lätt kan ge falsklarm.

Brandvarnare - hur fungerar den?

De vanligaste brandvarnarna som säljs idag är de optiska. Dessa har ett fotocellsystem som reagerar på pyrande rök genom att reagera när synliga rökpartiklar reflekteras i infrarött ljus.

Hur ofta ska jag testa brandvarnaren?

Kontrollera brandvarnaren minst en gång per kvartal och alltid efter ett batteribyte.

Hur länge håller en brandvarnare?

En brandvarnare håller ungefär 8-10 år.