Bästa Grovdammsugare » 3 produkter i test

Grovdammsugare

Har du försökt suga upp byggdamm med en vanlig dammsugare? Om svaret är ja har du insett att vanliga dammsugare inte är gjorda för tuffare uppdrag. Du behöver en grovdammsugare för att klara byggdamm, vatten och annat som kräver mer kraft.

En grovdammsugaren är inte bara till för städning efter genomfört byggjobb. Om du själv gillar att renovera och snickra har du säkert ett behov av att hantera damm som uppstår vid kapning och slipning. Du kan koppla ditt verktyg till grovdammsugaren och slippa det stök som annars gör det svårt att se och vistas vid arbetsbänken.

Välj din grovdammsugare med tanke på vad den klarar av och hur du kan använda den för snickerijobb. Här är grovdammsugare som är bäst i test och som ger ett gott stöd för olika uppgifter.

1. Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox

Nilfisk vet hur en grovdammsugare ska se ut och fungera! Här får du styrkan som gör att du kan suga upp det mesta. På handtaget finns det reglage. När du väl är igång med dammsugningen kan du justera sugstyrkan utan att gå tillbaka till dammsugarkroppen. Det är väldigt smidigt och ett stort plus med Nilfisk Multi II 30 T VSC.

Dammsugarens munstycke har en platt form. Det gör att du kommer åt även på platser där det är smalt och trångt. Du når hela vägen fram med sladden som är väl tilltagen. Det går att använda dammsugaren hemma, ute i ladan och på en verkstad. Modellen passar både för dig som behöver dammsuga som en del av jobbet och för dig som har ett vardagsliv som kräver mer av städningen.

Det går att suga upp vatten med Nilfisk Inox. Det finns plats för 23 liter i dammsugarkroppen. Dammsugaren har en indikator som visar dig när det är dags att byta filter. Det är en behändig funktion. Den här dammsugaren har fått höga betyg i experttest såväl som av vanliga användare som uttalat sig i recensioner på tyska Amazon.

30 liter behållare Har blåsfunktion
Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox

2. Kärcher WD6 Premium

Kärcher har tänkt en hel del på användning när de tog fram modellen WD6 Premium. Det finns krokar som gör det möjligt att linda runt både sladd och slang efter användning på ett smart sätt. Dessutom har filtret placerats högt upp. Det gör det enkelt att byta. Du kan suga upp det mesta med dammsugaren och filtret klarar en del vatten utan att bli vått.

Om du suger upp mycket vatten kommer du att uppskatta pluggen som finns längst ner. Öppna den och allt vatten flyter ut! Det här är verkligen viktigt. Du behöver ju inte lyfta upp allt vatten för att tömma. Bra för ergonomin.

Du kan koppla dammsugaren till ett elverktyg. Den har smidiga hjul under dammsugarkroppen. Du kan rulla dammsugarkroppen hela vägen till arbetsbänken utan problem. Det här är en grovdammsugare som kan fungera särskilt bra för dig som mest behöver den i hemmiljö och för egna hobbyprojekt med dammuppsamling. Den är lätt att förvara tack vare den smarta utformningen med plats för att hänga upp både slang och sladd.

260 liter/minut sugkapacitet
6 meter strömkabel
Kärcher WD6 Premium

3. Advanced Vac 20 Bosch Dammsugare 1200 W

Till produkt

Så är Grovdammsugarna utvalda

I de tester vi har utfört har alla grovdammsugare använts i bostäder som har renoverats och där det förekom byggdamm efter kapning och slipning av trä. Alla produkter har testats under den tid det tar att fylla behållaren för att kunna bedöma både kapacitet och uppsugningskraft fram till full behållare.

Testerna för att hitta bästa grovdammsugaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – enkel att använda, manövrera och förflytta produkten samt lätthet att tömma behållaren och byta filter
  • Prestanda
  • Kapacitet – hur stor volym som kan dammsugas upp innan tömning
  • Antal lägen för sugkraft
  • Munstyckets utformning för att komma åt överallt
  • Ljudnivå
  • Vikt
  • Resultat – hur effektiv modellen är på att dammsuga upp allt damm

Grovdammsugare – Guide

Det bästa rådet när du ska välja en grovdammsugare är att fundera lite på hur du ska använda den. Det är sant att du kan köpa en professionell modell som är gjord för industrier. Men du kan spara pengar på att köpa en grovdammsugare som ger kraften du behöver i hemmiljön utan finesserna som krävs på en verkstad.

Samtidigt är det inte säkert att de allra dyraste grovdammsugarna är bäst vare sig för verkstad eller hem. Här är punkterna som du behöver betänka då du väljer.

Funktion

Bra grovdammsugare fungerar i likhet med vanliga dammsugare. Du kommer att ha en dammsugarkropp där det finns ett filter och en behållare. Dessutom så kommer du att ha en slang med ett handtag.

När du ser på funktion är det just slangen som får stor betydelse. När den är längre och väl tilltagen kommer det att ge enklare användning. Dessutom kan det vara en fördel med reglage som finns direkt vid handtaget. Då slipper du ju gå tillbaka till dammsugarkroppen varje gång du vill byta.

Form på munstycke

Munstycket är också en viktig punkt att beakta. Om munstycket är utformat för att komma åt är det en fördel. Det kan ju vara så att du ska dammsuga under säten i bilen som är svåra att flytta på. Alla som har städat en bil vet hur jobbigt det kan vara att komma åt vid sidorna av framsäten. Det blir lätt med ett munstycke som har rätt form.

Sugkraft

Grovdammsugare ska klara av att suga upp sådant som annars kan vara svårt att få upp. Det betyder att den klarar våta löv och annat som tycks ligga klistrade mot marken. Byggdamm ska också lätt samlas i dammsugarens behållare.

För att dammsugaren ska klara mer måste den ha rätt motorkraft. Ta alltså en titt på motoreffekten då du väljer. Men undersök också om det går att justera suget. Det är ju inte alltid som du vill suga med maxkraft.

Utblås

En grovdammsugare som också kan blåsa är en smart sak. När du har svårt att komma åt kan du istället blåsa bort dammet som har samlats. Därefter kan du byta till sug igen och få upp smuts som har landat på en plats där du kommer åt. Det här är en mycket smart effekt.

Filter och uppsamling

Du måste rengöra filter på grovdammsugare med jämna mellanrum. Det behöver inte vara komplicerat. Men det finns givetvis modeller som gör detta enklare. De kan ha en lampa som tänds då du behöver göra rent filter. Och så kan det också vara så att du får en funktion som gör att filtret skakas ut.

Behållaren ska klara både vått och torrt. Du kommer att få en viss liter storlek angiven. Var medveten om att det för det mesta ryms lite mindre vatten än max angiven storlek. Det är normalt. Behållaren ska tömmas och det är en uppgift att fundera lite på innan du köper grovdammsugare.

Om du ska lyfta upp en behållare med 20 liter vatten kan det bli besvärligt för att inte säga farligt för ryggen. Då är det verkligen toppen om det finns en tömningsfunktion som innebär att du inte måste lyfta ur behållaren.

Uppsamlingen bör också ske i en behållare som inte kommer att rosta. Den ska vara gjord av rostfritt stål eller av material som plast. Plast kan vara en fördel då du vill ha en lättare vikt men klarar inte samma slitage som en behållare av metall.

Koppla dammsugaren till elverktyg

För dig som renoverar och snickrar som en hobby kan grovdammsugaren vara en stor tillgång. Den kan nämligen kopplas till elverktyg som river upp damm. Dammet kan då sugas upp direkt av dammsugaren vilket ger en mycket trevligare arbetsmiljö.

Om du ska använda din grovdammsugare för att suga upp såg-damm ska du tänka på att den måste komma runt din arbetsbänk på ett bra sätt. Ta en titt både på sladdlängd och slang-längd. Om du inte vill ha själva dammsugarkroppen alldeles invid dig då du slipar eller kapar ska slangen vara väl tilltagen.

Design och rörlighet

När du dammsuger bilen eller på uteplatsen är det viktigt att du kan röra dig med dammsugaren på ett enkelt sätt. Den ska ha en design som gör att den inte tippar lätt. Dessutom bör det inte kännas för tungt att dra dammsugaren framåt.

God design säkrar att du inte skadar själva slangen då du drar framåt med den. Sedan är det förstås en fördel om du inte ens behöver flytta på basen då du kan komma åt med en lång slang från olika vinklar.

Engångsfilter eller samma filter om och om igen

Det finns modeller där du ska byta filter och påse med jämna mellanrum. Nackdelen med dessa är att både filter och påsar till grovdammsugare kan vara dyra. Det blir allt vanligare med filter och påsar som återanvänds. Både i vanliga dammsugare och i grovdammsugare.

Men kom ihåg att du måste sköta filtren på rätt sätt. Bara för att de inte behöver bytas betyder inte att de inte behöver rengöras. Den modell som du köper kommer med instruktioner för rengöring av de olika delarna. Följ dessa instruktioner noga för att ge dammsugaren ett långt och kraftfullt liv.

Bättre att börja med kvalitet

Det är ganska vanligt att börja försiktigt med en billig grovdammsugare som håller lägre kvalitet. I varje fall för privatpersoner. Det kan vara klokt att lägga lite mer på maskinen för att få det stöd som faktiskt behövs. Då blir det inte sällan en dammsugare som håller lite längre och som faktiskt kan användas till så många

Vanliga frågor om Grovdammsugare

Hur fungerar en grovdammsugare?

Grovdammsugare skapar ett undertryck i behållaren som gör att den suger upp material. Damm och annan smuts samlas i behållaren som sedan behöver tömmas. I behållaren går det både att använda med eller utan dammsugarpåse. Vid städning av våta material rekommenderas utan eftersom dammsugarpåsar inte tål så mycket vatten.

Vad är skillnaden på en vanlig dammsugare och en grovdammsugare?

Den vanliga varianten passar bäst i hemmet för att städa upp mindre smuts och damm. Grovdammsugaren ger lite större möjligheter för att kunna städa upp i bilen, spillvatten, byggdamm och byggavfall som en vanlig dammsugare inte klarar.

Behöver jag en grovdammsugare?

En grovdammsugare kan vara bra som komplement om du ofta utför renoveringar eller byggprojekt. Helt enkelt kan det vara bra om det behövs städas upp våtare material eller grövre partiklar än vad den vanliga dammsugaren inte klarar av.

Vilken grovdammsugare är bäst?

Vilken som är bäst beror på vilka användningsområden den behövs för utifrån behov och budget. Slipdamm kan kräva en grovdammsugare av bättre prestanda och sedan finns det mer avancerade där det går att koppla till elverktyg.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)