Vällagde grönsaker och mört kött varje gång med bästa sous vide. Här kan du läsa mer om sous vide bäst i test för att hitta rätt!

När du vill få till en perfekt temperatur på kött, fisk och grönsaker kan du använda dig av sous vide som är en fantastisk tillagningsmetod. Du kan använda den hemma i köket med en sous vide bäst i test som är till för hemmabruk. Läs mer här för att hitta bästa sous vide för ditt kök!

Champion Sous Vide: ✅ Bästa val

Champion Sous Vide

 • 5 av 5 stjärnor på Bagaren & Kocken

För dig som aldrig har testat sous vide förr kan det vara klokt att börja med ett paket som har allt du behöver för att komma igång. Champion Sous Vide paketet är sous vide bäst i test av användare. Du får cirkulator, vakuumförpackare och påsar. Det är bara att sätta igång och köra sous vide hemma i köket.

En stor fördel med detta paket är att det bara är att beställa hem för att sedan följa instruktioner. Du kommer inte stå och irriterat inse att du inte har allt som behövs när du väl har dragit igång. Det gör sous vide upplevelsen mycket enklare. Dessutom är det här ett paket som kan hjälpa dig att bli bra på sous vide mycket snabbare.

Viktiga egenskaper

 • Champion Sous Vide Precision Circulator
 • Champion vakuumförpackare
 • Champion vakuumpåsar, 50 stycken 20×30 cm
 • Passar kött, kyckling och fisk
 • Passar grönsaker

Steba SV80: ✅ Bästa Premium

Steba SV80

 • 4 av 5 stjärnor från Produktexperter.se
 • Högt betyg på Kitchentime.se

Om det är viktigt för dig att få vattnet varmt och redo för matlagning snabbt kan en SV80 Sous Vide Cirkulator vara ett bra val. Det här är en sous vide som är framtagen för att ge precis temperatur på kort tid. Dessutom kan den läsas av med din smartphone, den har nämligen wifi-funktion.

Det är säkert att använda cirkulatorn som är vattentät och IPX7-klassad. I och med att den kan stå stadigt i ett kärl som är minst 15 cm högt bör du ganska enkelt hitta en lämplig kastrull. Matlagningen är enkel och användare har sagt saker som suverän om denna sous vide.

 

Viktiga egenskaper

 • Trådlös styrning med wifi
 • Precis temperatur
 • Cirkulatorn klarar 12 liter per minut
 • IPX7-klassad, vattentät
 • Tydlig LCD-display
 • Används i kärl med minimum 15 cm djup

Sansaire Sous Vide: ✅ Bästa Professionella

Sansaire Sous Vide

 • 4 av 5 stjärnor på Amazon
 • 9 av 10 från Sousvideguy.com

När vi ser på användarrecensioner av Sansaire Sous Vide framkommer det att det här är en apparat som inte tar upp en massa plats på bänken men som ger effektiv sous vide matlagning. Den är kraftfull och ger en precis temperatur i vattnet som du lagar maten i.

Designen är fin att se på men det ska sägas att det är funktionen som gör att många säger att det här är den bästa sous vide du kan hitta. Värmdelen har 1100 W kraft och det ger mycket snabbt uppvärmning. Ett bra val för den som tycker att det är svårt att vänta!

Viktiga egenskaper

 • Precis temperatur
 • Touch-display
 • 10 cm djup
 • Liten och kompakt
 • Snabb uppvärmning

Guide – Välj bästa sous vide för ditt kök

För att hitta bästa sous vide för ditt kök är det viktigt att du förstås vad den här matlagningsmetoden går ut på. Vi börjar alltså med att se lite närmre på vad sous vide är och varför denna metod är så fördelaktig innan vi ser närmre på hur du kan tänka när du väljer.

Vad är sous vide?

Det går att säga att sous vide är matlagning med vattenbad. Grunden går ut på att man tillagar maten i ett vattenbad som har exakt temperatur. Såhär går det till steg för steg:

 • Du stoppar ner det du ska tillaga i en påse
 • Många gånger tas luften bort så att det blir ett vakuum i påsen med maten
 • Påsen försluts och stoppas ner i ett vattenbad
 • Påsen sänks ner i ett vattenbad som håller en specifik temperatur
 • När matlagningen är klar kan du plocka upp en perfekt tillagad matvara

Varför ska du laga mat med sous vide och inte med stekning?

Det är inte antingen eller. Många väljer faktiskt att börja laga med sous vide för att sedan steka på köttet en aning för att få den krispiga ytan. Det som är den stora fördelen med sous vide är att du får en jämn tillagningsmetod. 

När du steker kött är det ganska vanligt att ytan tillagas snabbare än mittersta delen. Det ger ett resultat som inte är så mört och saftigt som du skulle önska. Med sous vide slipper du stekkonsistensen och du kan få fram de där härliga biffarna och kycklingbitarna som du serveras på restaurang.

Välj rätt modell för ditt kök

För att hitta rätt sous vide för ditt kök ska du betänka några olika saker.

Din kunskap om sous vide

Det här är viktigt. Det finns nämligen sous vide apparater som är mycket enklare att komma igång med. De är gjorda för nybörjare som aldrig ens har testat att vakuumförpacka en fiskbit. Är du helt ny på sous vide är det klokt att köpa en modell som är gjord med tanke på dina behov.

Ditt tålamod

Om du är ivrig av dig och snabbt vill komma igång med matlagningen är det smart att välja en sous vide som är snabb. Det betyder att den kommer att värma upp vattnet på kort tid. Även om det rör sig om flera liter vatten ska du inte behöva vänta mer än några minuter för att det ska få rätt temperatur.

En sous vide som är redo så snart som du har vakuumförpackat maten är ett bra val. Den kommer att ge dig smidig användning. Själva matlagningen tar den tid som den tar. En bit kyckling kan vara klar på en halvtimme. Det får du räkna med när du vill passa in matlagning med servering på ett smart sätt.

Inställningar och avläsning

En stor fördel med sous vide tekniken är att du oavsett sous vide cirkulator kan ta reda på bästa temperaturen för varje typ av matvara. Även om de instruktioner som kommer med din maskin inte ger dig så mycket information om tillredningstid och kryddning kan du snabbt lära dig detta via nätet.

Det finns också modeller som ger mer information. Om du till exempel väljer en sous vide med wifi och app kan det komma med tips för varje typ av matvara som du vill laga. Det kan vara ett plus men är för de allra flesta inget måste.

Viktigare är att du upplever att det är lätt att göra inställningar. Det ska också vara enkelt att läsa av dessa. Här kan en variant som du kan läsa av från din smartphone vara smart. Då kan du se hur temperaturen utvecklar sig och även påminnas om när maten är redo.

Du kan läsa i produktbeskrivningar hur inställningar görs och hur du läser av din sous vide. Det är dock att rekommendera att du ser på användarrecensioner för att avgöra hur enkel användning du får. 

Design och estetik

Det här är egentligen den minst viktiga punkten men bör ändå nämnas. Det går att ställa krav på design på sous vide maskiner. En cirkulator som kommer att stå framme på din diskbänk kan ta minimalt med plats och även vara fin att se på. 

Med en bra form kommer din sous vide inte att vackla. Inte då den står i ett vattenbad och inte då den placeras på köksbänken eller i ett skåp. Det är också något som ger dig lugn och ro i ditt kök. 

Du kan ta en titt på bilder, se videos och läsa kommentarer om själva designen för att avgöra om det här är en köksmaskin som du kommer att tycka om att använda och se på. Det kan vara en poäng att tänka på före ditt köp av sous vide så att du får den perfekta modellen för din smak och ditt kök!

Frågor och svar Sous vide 

Vad är sous vide?

Det är ett särskilt sätt att värmebehandla mat som är vakuumförpackad så att exempelvis kött blir otroligt mört och får god smak av kryddor och eventuell marinad.

Hur fungerar sous vide?

Vid tillagning med sous vide värmebehandlas köttet med hjälp av vatten i låg temperatur. För att köttet ska skyddas mot vattnet och även behålla den goda smaken från kryddor eller marinad vakuumförpackas köttet. Det går även bra att tillaga grönsaker, rotfrukter och fisk på detta sätt.

Varför ska man välja en sous vide framför traditionell tillagning?

Det finns flera fördelar att välja tillaga med sous vide. Köttet får en jämn, konstant temperatur som går att styra och köttet blir perfekt utan att bli torrt eller segt. Tillagningen ger ett mycket mört kött. Genom att maten tillagas i vakuum och under längre tid än vid traditionell tillagning blir det mer smak. I och med att maten får ligga i sina egna safter och eventuell marinad under hela den tiden ger detta en mer intensiv smak. Eftersom maten är försluten och på grund av en lägre temperatur bibehåller även maten näringsämnena mycket bättre.

Hur tillagar man mat med sous vide?

Sous vide ställs in på den temperatur som motsvarar exempelvis medium rare eller annat önskat slutresultat. Köttet tillagas vakuumförpackat och får rätt temperatur rakt igenom. Tillagningsmetoden tar något längre tid än traditionell matlagning. Köttet får inte den stekyta man får av andra tillagningssätt så det går bra att efter tillagning hastigt steka på köttet i stekpanna eller på grill.

Vilken sous vide är bäst?

För att välja den bästa produkten bör man titta på vad för behov det finns för temperaturinställningar då det varierar mellan modeller. De allra flesta kan komma upp i 90 – 100 grader men det är egentligen de låga temperaturerna som är intressanta som ger fler möjligheter. De flesta tillagningsbehov täcks av temperaturinställningar på 40 till och med 90 grader så det kan vara bra att sträva efter en produkt som har de möjligheterna. Även timerfunktionen är viktig för att kunna välja den tillagningstid som behövs.

Vad skiljer en sous vide-cirkulator från ett sous vide-kar?

En sous vide-cirkulator värmer upp vattnet till önskad temperatur i en vattenfylld gryta. Fördelen är att man kan variera storlek på gryta enkelt och cirkulatorn är också lätt att förvara. Ett kar ersätter en extern gryta och det ingår även ett lock till karet.

Behövs det något mer för att tillaga med sous vide?

Det behövs även en vakuumförpackare och det ingår ibland i vissa produktpaket men inte alla. Att vakuumförpacka är mycket enklare än man kan tro och det kommer att gå snabbt och smidigt bara man vet hur man ska göra.

Betyg på guiden:

4.5/5 - (4 votes)