Vi har testat alla modeller för både grillning av korv, kyckling och stora flintastekar. En och samma testperson fick testmomentet att montera alla gasolgrillar för att kunna bedöma svårighetsgraden mellan de olika modellerna. Övriga testpersoner som fick testgrilla valdes ut i en mix av personer med olika grillerfarenhet, från nybörjare till grillexpert. Som komplement till våra tester har vi också läst mängder av andra tester, omdömen och recensioner för att få ett bra underlag.

Testerna för att hitta bästa gasolgrillen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att produkten är enkel att montera och använda
 • Kapacitet – grillyta med plats för flera livsmedel
 • Antal brännare
 • Jämn värmefördelning
 • Avställningsytor
 • Vikt
 • Lock och andra tillbehör
 • Lätt att flytta till annan plats både utifrån storlek och tyngd
 • Lätt att rengöra

Gasolgrillen har flera fördelar mot kolgrillen. Framförallt är du snabbt igång med grillandet, kan lätt ändra värmenivån och slipper ta hand om sotigt kol.

De flesta gasolgrillarna är större modeller som förväntas stå på altanen eller uteplatsen. De passar utmärkt för grillning även till större sällskap. Men det finns även de mindre som lätt kan tas med i husvagnen eller på utflykten.

Här listar vi tre testvinnare som alla har sina tydliga fördelar. Tänk över vilket behov som finns gällande exempelvis förvaring, storlek och funktion. Det är vad som bör vara avgörande gällande vilken gasolgrill som ska köpas.

Välj bland gasolgrillar som har fått bäst i test och som ger dig fina egenskaper som gör grillningen till ett rent nöje året om.

Med en gasolgrill kan du grilla maten snabbt och lätt. Gasolgrillar har blivit mycket populära under senare år tack vare att de är roliga och effektiva att grilla med. Men det är viktigt att du väljer rätt modell. Det finns nämligen många olika varianter.

Saker som kan vara viktiga att tänka på då du väljer bland gasolgrillar är hur mycket grillyta du behöver. Du bör också sätta dig in i användningen av värmeplatta som kommer med. Den kan nämligen användas både för att hålla varmt och för ytterligare matlagning. Med fler brännare får du större variation av värmefördelning och det kan bli viktigt för dig när du vill ta din grillteknik till nästa nivå.

Här är gasolgrillar som har vunnit bäst i test och som får tummen upp av användare i olika forum online.

1. Weber Spirit II E-310 GBS Gasolgrill

Weber Genesis II E-310

 • Bäst i Test hos Testfakta (2018)
Se pris - Bagaren & Kocken

Testpanelerna säger: Weber Spirit II är en riktig testvinnare som fått höga betyg både i svenska och internationella tester. En ”majestätisk pjäs som tronar upp sig på verandan” och som bjuder in till perfekta grillkvällar. 

Säker och enkel att hantera

 I ett test av Testfakta (2018) gavs enbart 4:or och 5:or i betyg på de punkter som grillen testades på. Det gav slutbetyget 4,5 av 5. På hantering & säkerhet samt grad av rostskydd gavs de bästa betygen. Den fick även beröm för att vara ”lättast att rengöra och förbrukar minst gas”. Det enda som drog ner betyget något var att termometern på locket visade fel. 

I en sammanfattning av flera tester av gasolgrillar ger Test.se denna modell ”Bästa Premiumval”. Detta i en artikel från april 2019. Här nämns exempelvis att Weber fått 9,8/10 av Top Ten Reviews samt 9/10 av M3.

M3 skriver att när grillen är monterad och klar är det en ”majestätisk pjäs som tronar upp sig på verandan”. Kvalité ligger i fokus som alltid med produkter från Weber och de anser även att modellen är ”snyggare och enklare att rengöra” än tidigare modeller.

En högkvalitativ gasolgrill för dig som låter grillmaten stå i fokus på sommaren. Kommer du bara grilla någon enstaka gång per sommar kan en billigare modell väljas.

Egenskaper/fördelar med Weber Genesis II

 • 60 Kg
 • Grillyta på 67 x 48 cm
 • 3 huvudbrännare
 • Tid till 250 ° på grillgallret, 7:15 min
 • 360° maximal värme på grillyta
 • 0,64 kg gas/timme
 • 10 års garanti
 • Infinity-tändare
 • Fetthanteringssystem
 • Sex integrerade redskapskrokar
 • 25 % temperaturavvikelse

Det som drog ner betyget något var 25 % temperaturavvikelse på lockets termometer. Söker man en specifik temperatur rekommenderas en extern termometer. Det är även vanligt att använda en sådan för att mäta köttets innertemperatur.

2. Char-Broil Professional 3400S Gasolgrill 3+1 Brännare

 • 97 % från Bäst i Test
 • 4 av 5 stjärnor från M3
Se pris - KitchenTime.se

3. Eva Solo Fireglobe

Gasolgrill för dig som sätter estetik högt

Eva Solo Fireglobe

 • 95 % Bäst i Test
 • 3,5 av 5 stjärnor från M3
 • Bästa budgetvalet enligt Bäst-i-Test
Se pris - Bagarenochkocken.se

Testpanelerna säger: Eva Solo Fireglobe har en snygg och enkel design som gör grillen lätt att ställa fram nästintill var som helst i trädgården. Modellen fick utmärkelsen ”Bästa budgetgasolgrill” av Bäst-i-Test när nio olika gasolgrillar testades. Med totalbetyget 95 % fick den en totalt andraplats i testet som vanns av Broiler King Baron 490 (se ovan).

Snygg och enkel att hantera – men budget?

Eva Solo är visserligen billigare än de stora premiummodellerna som har betydligt mer funktioner, grillyta och avlastningsyta. Men skillnaden i pris är inte stor. Modellen passar för dig som prioriterar estetik och flexibilitet. Är det stora grillytor och avlastningsytor som efterfrågas rekommenderas istället exempelvis Weber Genesis II E-310.

I testet av Bäst-i-Test är det just design, kvalité och enkelhet som lyfts fram som fördelar. Testpanelen uppskattar att grillen har tre brännare trots sin mindre storlek. Därmed ges möjlighet att både grilla direkt och indirekt.

Det som drar ner betyget är det inte finns några avlastningsytor eller krokar för redskap. För en komplett grillkväll kommer det krävas att grillen ställs bredvid ett avlastningsbord.

Vi anser även att priset drar ner betyget något då det går att hitta grillar med avlastningsyta och större grillyta för liknande, eller enbart något högre, pris.

Egenskaper/fördelar med Eva Solo Fireglobe

 • Tre brännare
 • Steklock medföljer
 • Maxtemperatur 330–360 grader
 • Avtagbara ben
 • Grillyta på 58×58 cm
 • Termometer i locket
 • Inga sidobord eller förvaringsmöjligheter
 • 39 Kg

Den tydligaste nackdelen med Eva Solo Fireglobe är att den helt och hållet saknar avlastningsytor eller krokar för redskap. För dig som i övrigt gillar grillen rekommenderas att ett lika snyggt sidobord köps in.

Eva Solo Fireglobe hos Gardenstore.se

4. Napoleon PRO285-X Bärbar Gasolgrill

 • 95 % från Bäst i Test
 • 4,5 stjärnor av 5 från M3
Se pris - Bagarenochkocken.se

Köpguide – Att välja gasolgrill

En gasolgrill kan ses som en långsiktig investering. Det är också därför som det är viktigt att du betänker egenskaper och funktioner när du väljer. Det här kan ju bli en kompis som du kommer att umgås med under många år framöver.

Det finns några punkter som är extra viktiga att tänka på när du ska välja gasolgrill. Betänk följande när du väljer din grill.

Hur många ska du grilla till?

Det här är huvudfrågan. Om du köper en mindre gasolgrill med liten grillyta kanske du kommer att ångra det längre fram. Det kan ju kännas trist med många gäster som får vänta för att det inte finns plats på grillen.

Det är klart att du kan använda dig av platta för att hålla varmt. Du kan ju sätta igång grillningen tidigt och sedan låta allting ligga på värmeplattan redo för gästerna. Om du mest grillar för mindre sällskap kan mindre gasolgrillar räcka alldeles utmärkt för dina behov.

Med eller utan kokplatta

En del letar efter gasolgrill utan kokplatta för att de tänker att det här tar för mycket yta. Du kanske tänker att du inte behöver någon kokplatta men det kan vara ett misstag att räkna bort den. Med tiden kan kokplattan absolut bli en tillgång och den brukar inte ta särskilt mycket plats ens på mindre gasolgrillar.

En eller flera brännare?

Antal brännare får betydelse på flera sätt. Varje brännare utgör en brännpunkt. Med fler får du större yta att grilla på men du kan också variera. Det betyder att du kan använda en brännare när du bara ska grilla till dig och en person till. Du kan också jobba med brännarna för att justera värmestyrkan över grillytan. Finjustering av temperatur kan vara guld värt!

Öppen vagn eller skåp

Det här är en smaksak men ändå något som kan få betydelse för grillupplevelsen. När vagnen är öppen är det lätt att komma åt redskap som du förvarar på den. Med stängd vagn får du bättre skydd för redskapen. Det kan också vara en stor fördel när grillen står på en plats som utsätts för väder och vind året om.

Fördelar med gasolgrill jämfört med kolgrill

Det finns flera mycket viktiga fördelar med gasolgrillen då du jämför den med den vanliga kolgrillen. Med gasolgrill får du:

Enklare rengöring – Du borstar rent med borste och torkar sedan rent med en trasa och lite rengöringsmedel. Det här går snabbt och gör att matlagningen förblir fräsch, grillning efter grillning.

Bättre kontroll på värmen – Det går snabbt att starta grillen och få upp värmen. Här behöver du inte förbereda grillkalaset flera timmar i förväg! När grillen är igång kan du enkelt reglera värme för att grilla och sedan hålla varmt.

Mindre os – Det osar mycket mindre om gasolgrillen och det är något som många kan uppskatta.

Billigt i drift – Det kostar mer att köpa en gasolgrill men den är billig i drift. Dessutom kan du lita på att en bra modell från ett seriöst märke kan hålla många år utan särskilt underhåll.

Lyckas med din gasolgrillning

Det är roligt att grilla med gasol. Men det gäller att göra på rätt sätt för att det ska bli en lyckad tillställning. Något som kan vara bra att tänka på är att det faktiskt är ganska vanligt att ha fler än en grill. Om du redan har en som är lite mindre kan du skaffa en till och använda båda två då det ska grillas för många!

Tips inför grillningen

Innan du börjar grilla med gasolgrillen ska du gå igenom delarna. Ta en titt på slangarna och se till att de sitter som de ska. En äldre gasolgrill som har stått ett tag kan också behöva en ordentlig rengöring. Du kan använda stålborste såväl som rengöringsmedel och svampar. Glöm inte bort att kontrollera att du har tillräckligt med gas innan det blir dags för grillfest!

Tillbehör som kan vara bra att ha gott om:

 • Stålborste
 • Grilltång
 • Grillrengöring
 • Gott kött och grönsaker!

Säkerhetstänket är viktigt

Du bör satsa på en gasolgrill med CE-märkning. Då vet du att den är gjord för att leva upp till krav om säkerhet. Du ska också använda grillen på ett säkert sätt. När du är klar med grillningen bör du skruva till gasolflaskan och stänga den. Det är viktigt att undvika läckage av gas.

Tänk också på att använda grillhandskar då du grillar. Det är lätt att bränna sig på grillen oavsett modell.

När du är ny på att grilla med gasolgrill är det inte så dumt att få lite hjälp av en erfaren person. Övning ger färdighet och med tiden kommer du att lära dig hur du kan använda grillens olika delar för att på bästa vis grilla, göra sås och hålla maten varm.

Frågor och svar Gasolgrill

Hur fungerar en gasolgrill?

Gasolgrillen drivs av flytande gas, vanligtvis butan eller propan. Vid grillning öppnar man kopplingen till gasolflaskan och tänder med en tändare, tändsticka eller genom en knapp. När grillen är tänd regleras temperaturen med hjälp av ett vred.

Varför ska man välja en gasolgrill före en kolgrill?

Den största fördelen med en gasolgrill i jämförelse med en kolgrill är att det inte osar lika mycket. Grillen sätts dessutom snabbt i gång med bara en knapptryckning, om den har ett automatiskt tändsystem, när kopplingen till gasolflaskan har öppnats. Det är också enklare att reglera värmen för ett önskat resultat.

Hur många brännare är bäst att gasolgrillen har?

Med fler brännare skapas fler möjligheter med grillningen då det går att justera värmen på varje brännare. Det underlättar framför allt att grilla och tillreda olika typer av mat samtidigt så hur många brännare som är bäst beror på hur du kommer att använda grillen och vilken typ av livsmedel och maträtter.

Är gasolgrillar farliga?

Nej, gasolgrillar är inte farliga men gasen är lättantändlig.

Hur lång är garantitiden för gasolgrillar?

Garantitiden varierar mellan olika märken men 2-5 år är ganska vanligt även om en del varumärken erbjuder hela 10 års garanti.

Var köper jag gasolflaskor?

Både bensinmackar och byggvaruhus brukar sälja gasolflaskor i både mindre och större flaskor.

Hur gör rengör man en gasolgrill?

Alla grillar bör rengöras efter varje användning för att hålla den hygienisk och för att öka grillens livslängd. En del gasolgrillar är självrengörande men viss rengöring bör kompletteras. När grillen har svalnat en aning används en borste för att få bort matrester som fastnat på gallret. Använd sedan ett rengöringsmedel som är anpassat för gasolgrillen och skrubba gallret med. Insidan av gasolgrillen kan fräschas upp genom att rengöra insidan med citronjuice.

Källor som vi har använt (5st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi undersökt och använt i vår research som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

Råd & Rön

Råd & Rön utför tester av produkter och tjänster för konsumenter. År 2018 publicerade Råd & Rön ett test av grästrimmers. I detta test såg de närmre på lite dyrare grästrimmers. Kör- och laddtid undersöktes såväl som ergonomi. Vinnare av detta test var Bosch AdvancedGrassCut 36 som fick 78 av 100 poäng. I ett äldre test från 2014 vann Gardena Easycut Li-18/23R.

Bäst-i-Test

Bäst i Test gör oberoende långtidstester på produkter inom konsumentmarknaden. Genom att genomföra testerna ”i sin tilltänkta miljö” och att låta oberoende experter sätta produkterna på prov ges mycket genomarbetade resultat.

I deras artikel om bästa gasolgrillar 2019 presenteras fördelar och nackdelar på nio gasolgrillar av olika storlek och i olika prisklasser. Här finns allt från en enkel utflyktsgrill till de riktigt stora grillarna för grillproffsen.

Testfakta

Testfakta har sedan 2011 ”underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare” med de oberoende tester som de genomfört med egen testpanel. Testerna kännetecknas av trovärdighet och tydlighet. Utöver att presentera olika egenskaper och funktioner sätts betyg på allt från användarvänlighet till säkerhet.

Testet består av sex gasolgrillar från 3500 kr upp till 9000 kr. De är från sex olika märken vilket skapar en bra bredd på testet. De punkter som sattes på prov är Grill & värmeegenskaper, Benägenhet att rosta, Hantering och säkerhet samt Gasolåtgång. I likhet med andra tester valde Testfakta att låta Grill & värmeegenskaper väga tyngst i slutbetyget.

M3

M3 är ”Sveriges sajt om prylar och teknik för nördar och early adopters”. Här presenteras nyheter, tester och artiklar kring nya produkter på marknaden men även tester som visar hur dessa står sig mot äldre produkter. Tester som visar att nytt och innovativt inte alltid är bäst…

Deras test, som genomfördes i juli 2019, ställde 10 gasolgrillar mot varandra. Dessa betygsattes i en skala mellan 1 och 10 där bland annat användarvänlighet, funktioner och grillyta vägdes in i det slutgiltiga betyget. Samtliga grillar fick 7,8 eller 9 poäng vilket visar på hög kvalité när det kommer till de flesta grillar från kända märken. Här ställdes gasolgrillar på ca 6000 kr mot grillar på upp till 15 000 kr vilket delvis förklarar de olika betygen.

Test.se

Test.se genomför inte några egna tester utan sammanställer istället tester från flera testkällor. De väger därmed in flera resultat och avgör vilken produkt de anser vara bäst på marknaden. Fördelen är att de tydligt visar vilka källor de använt och vilket betyg produkten fått.

Totalt presenteras 20 gasolgrillar som fått goda betyg i något test. Däremot är det stor skillnad på hur många grillar som testats och vilka som står bakom testet. I deras presentation av testvinnare utnämns bland annat ”Bäst i Test”, ”Bäst premiummodell” och ”Rekommenderade modeller”.