Visst är det väl fantastiskt med blommande rabatter i trädgården och färgglada sommarblommor i krukor på balkongen eller terrassen. Och visst är väl känslan ännu härligare när man har drivit upp sina plantor själv och fått se dem utvecklats från frö till ljuvliga blommande plantor.

Det finns en mängd olika sorters blomsterfröer på marknaden och vi kommer här därför guida dig genom några olika sorters fröer som vi har valt ut som våra favoriter. Vi ger dig även tips och råd kring hur du ska lyckas med dina frösådder och få de allra finaste plantorna som sen blommar vackert hela säsongen. 

De favoriter som vi har valt ut är dels ekologiska blomsterfröer för dig som vill värna om vår miljö men vi har också valt ut de allra mest lättodlade blomsterfröerna för dig som är nybörjare eller helt enkelt vill att det ska gå lätt att odla fram dina blommor.

Ekologiska Blomsterfröer: ✅ Bästa val

Ekologiska Blomsterfröer

  • Bästa val av GardenHome.se 

Om du vill bidra till ett friskare ekosystem och en värld med mindre gifter och bekämpningsmedel finns det numera en hel del ekologiska fröer på marknaden som du kan välja att använda. När det gäller just blomsterfröer så är dock utbudet än så länge något begränsat men efterfrågan på ekologiska fröer blir allt större så det dyker hela tiden upp mer och mer ekologiska blomsterfröer att välja bland. 

Fler och fler odlare satsar på att ställa om sina odlingar för att övergå till ekologisk odling men omställningen tar sin tid innan fröerna får säljas som ekologiska fröer. Att ett frö är ekologiskt innebär att det är framodlat helt giftfritt, utan några kemikalier. De som producerar ekologiska fröer får inte ha använt bekämpningsmedel eller konstgödsel under de senaste fem åren på den mark där fröerna tas fram, för att försäkra sig om att det inte finns några rester kvar i marken. När fröerna är skördade gör man dessutom ytterligare tester av fröerna för att säkerställa att det inte finns några bekämpningsmedel kvar. Eftersom det också kan sprida sig från närliggande marker så finns det även regler för hur nära en mark där bekämpningsmedel används man får odla sina ekologiska fröer.

Exempel på vanliga blommor som oftast går att få tag i som ekologiska fröer är ringblomma, honungsfacelia, blåklint, solros, vinda, luktärt, rudbeckia och lejongap.

Lättodlade Blomsterfröer: ✅ Bästa Premium

Lättodlade Blomsterfröer

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Visst är det väl något alldeles speciellt med att kunna odla sina sommarblommor helt själv och se hur de förvandlas från ett litet frö till vackra blommor att njuta av under hela sommaren. Faktum är att det faktiskt inte behöver vara varken svårt eller tidskrävande om du bara ser till att satsa på rätt sorters blommor som är lättodlade och inte ställer så höga krav på att bli ompysslade.

Många av de lättodlade blomsterfröerna kan direktsås utomhus och du behöver därför inte ägna dig åt att förså växterna inomhus under våren. Några favoriter är exempelvis ringblomma, blåklint, krasse, solros och rosenskära som du helt enkelt kan så direkt på växtplatsen under våren för att sedan njuta av i din trädgård under sommarmånaderna och inpå hösten. Vill du att de ska blomma extra tidigt så kan du givetvis även förså dem inomhus om du skulle vilja det.

Sommarblommor eller perenner?

Sommarblommor kallas också för ettåriga blommor vilket innebär att de bara lever en säsong till skillnad från de så kallade perennerna som återkommer år efter år. De flesta sommarblommor vill stå i soligt läge och de blommar oftast hela sommaren ända fram tills frosten kommer. Perennerna blommor oftast en kortare tid och då brukar man istället kombinera olika perenner i rabatten där blomningen avlöser varandra.

Förkultivering

Att förkultivera eller förodla dina blommor innebär att du sår fröerna inomhus när det fortfarande är för kallt ute och planterar ut dem först när det börjar bli varmare. Genom att förkultivera har du möjlighet att få en tidigare och längre blomning. Vissa sorters blommor måste du helt enkelt förkultivera för att de ska hinna blomma under sommaren i vårt klimat. En del blommor mår bättre av att sås direkt utomhus medan man för andra sorter har mycket att vinna på att förodla blommorna inomhus.

När du ska börja förkultivera dina blommor beror mycket på var i landet du bor, det kan skilja flera veckor från söder till norr i vårt avlånga land. Du får helt enkelt läsa på fröpåsen eller söka på nätet vad som gäller för just de fröer som du ska så. 

Sådd

När det väl är dags att börja så behöver du ett antal små krukor att så dina fröer i. Krukor i storleken 6×6 cm brukar vara lagom. Dessutom behöver du ju jord, det finns särskild såjord men det fungerar även utmärkt med planteringsjord. Det är också bra att ha några slags etiketter så att du kan märka upp vad du har sått i de olika krukorna. 

Fyll krukorna med jord och platta till försiktigt, placera därefter ut några frön i varje kruka och strö över ett tunt lager med jord så att fröerna täcks. Det finns även frön som är ljusgroende vilket innebär att du inte ska täcka med jord. Läs på påsen vad som gäller för just de fröer som du ska så. Avsluta med att vattna eller spraya över lite vatten och se därefter till att hålla jorden fuktig. Täck gärna med plastfolie som du har gjort några lufthål i alternativt använd dig av så kallade miniväxthus som du kan köpa.

Omskolning

Omskolning innebär att du planterar om dina plantor till större krukor där de får bättre förutsättningar för att kunna utvecklas vidare. När plantorna har fått sina första riktiga bladpar är det dags att skola om dem till större krukor. Efter en tid kommer du märka att de nya krukorna börjar bli fulla med rötter och då är det dags att skola om dom ytterligare en gång till en större kruka innan det är dags att plantera ut dem. 

Avhärdning

I maj till juni när risken för frost är över är det dags att plantera ut dina plantor i rabatten eller i krukor utomhus. Men först är det viktigt att vänja plantorna vid utomhusklimatet. Det gör du genom att en vecka innan det är dags att plantera ut dem börjar ställa ut dem utomhus en liten stund varje dag. Se till att de står i halvskugga och att de är skyddade mot vind. De första dagarna bör de bara få ca 2-3 timmar sol. De sista dygnen kan de få stå ute även på nätterna. Efter avhärdningen kan du sedan plantera ut plantorna på sin slutliga växtplats.

Frågor och svar Blomsterfröer 

Hur tar jag bäst hand om mina frösådder?

För att det så småningom ska bli blommor av dina fröer så krävs det att du tar hand om dem regelbundet för att ge dem förutsättningar för att kunna utvecklas. Under själva groningsprocessen ställer inte sådderna så stora krav vad gäller ljusförhållanden. Ljusgroende frön behöver visserligen ljus men de behöver inte direkt solljus. Vilken temperatur som sådderna vill ha varierar mellan olika sorters blommor och det brukar framgå på fröpåsen. Någonstans mellan 15-22 grader brukar de flesta fröer behöva för att gro. Se till att hålla jorden lätt fuktig, gärna med hjälp av en sprayflaska. När sedan groddarna börjar titta fram ur jorden behöver du se till att de får ordentligt med ljus. Om du inte har ett mycket ljus fönster finns det speciell växtbelysning som du kan använda. Även lysrörslampor fungerar bra. Nu behöver sådderna en temperatur på mellan 15-18 grader för att utvecklas optimalt. Genom att ge sådderna mycket ljus och lite lägre temperatur får du stabila och kraftiga plantor som inte sticker iväg och växer på höjden för snabbt. Se till att vattna dina sådder men låt nu jorden nästan torka upp mellan vattningarna. När plantorna börjar växa upp kan du ta bort plasten eller växthuslocket.

Varför blir mina plantor långa och rangliga?

Ett vanligt problem vid odling av sommarblommor är att de snabbt börjar växa på höjden och blir långa och rangliga. Detta orsakas av en kombination av för varm inomhusluft och för lite ljus. Det bästa är om du kan placera dina sådder i ett rum som håller ca 15 grader. Då kommer plantorna att växa långsammare och bli mer stabila och kompakta. Men det är ju inte alla som har ett så svalt rum i hemmet och då får man istället försöka kompensera den höga temperaturen med mer ljus i form av växtbelysning, lysrörslampor eller lågenergilampor. Placera belysningen ungefär 30 centimeter ovanför plantorna. Håll belysningen tänd 12-14 timmar varje dygn. Däremellan behöver växterna vila.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)