Köp en slåttermaskin bäst i test som kommer åt och får undan gräs och ogräs utan att trötta ut dig!

När du ska klippa högt gräs, få ordning på åkermark och hålla din naturtomt fin behöver du en slåttermaskin bäst i test som gör jobbet. Här kan du läsa mer om slåttermaskinerna som får tummen upp av användare och experter. Läs också vidare i vår guide för hur du väljer rätt slåttermaskin till din trädgård och åker.

Bästa Slåttermaskin

Alla modeller i testet har testats i trädgårdar av olika storlekar samt ute på åkrar med vildvuxet och högt gräs och ogräs i olika tjocklekar. Valet av testpersoner blev en blandning av både vana och ovana användare av slåttermaskiner.

Testerna för att hitta bästa slåttermaskinen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att maskinen är enkel att köra och styra
 • God ergonomi med justerbara handtag och med bra komfortabelt och säkert grepp
 • Motoreffekt
 • Ljudnivå
 • Klippbredd
 • Tillbehör för andra användningsområden
 • Vikt

AL-KO Slåtterbalk BM 875 III: ✅ Bästa val

AL-KO SLÅTTERBALK BM 875 III

 • Rekommenderas av Pristest.se

Du kan använda AL-KO slåtterbalk B; 875 III i trädgården för att klippa gräset såväl som ute på åkermark och där det växer ogräs och annan vild vegetation. Flexibiliteten är särskilt önskvärd för dig som har en naturtomt där vegetationen varierar.

Det är lätt att jobba med denna AL-KO slåttermaskin av flera skäl. Den är utformad för att vara bekväm att jobba med. Slåttermaskinen är självgående. Det gör det lätt att ta sig fram med den även då det blir ojämnt och tjockt med växtlighet.

Dessutom har denna modell en kåpa som skyddar mot gräs. När gräs inte kan ta sig in och fastna kan du jobba på utan avbrott. Samtidigt är det här en funktion som verkar skyddande. Maskinen kräver inte stort underhåll. Kniven är specialframtagen för att inte behövas slipas i tid och otid.

Du kan höja och sänka handtaget för att hitta rätt position för dig. Det gör att denna slåttermaskin kan användas av flera olika personer. Det blir enklare att delegera arbetet med gräs och ogräs till fler familjemedlemmar eller anställda. Om du vill ha en prisvärd slåttermaskin som är enkel att hantera och som erbjuder god hållbarhet kan det här vara det bästa valet.

Viktiga egenskaper

 • 1 framåtväxel (snäckväxel)
 • Bensin
 • Löpsula som är höjdreglerbar
 • ESM-kniv med kantskydd
 • Väger 54 kg
 • Gräsavvisande kåpa

Solo BY AL-KO 5001-R II U/Knivbalk: ✅ Bästa Premium

Solo BY AL-KO 5001-R II U/Knivbalk

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Denna slåttermaskin från AL-KO kan bli din bästa vän på naturtomten! För dig som har en hel del naturtomt och åkermark med mycket sly att ta hand om kan det här vara ett bra val. Slåtterbalk Solo från Al-KO kan ses som bäst i test slåttermaskin helt enkelt för att den har egenskaperna som krävs.

Här har AL-KO tänkt på allt. De vet att den som måste ta sig igenom tjockt sly inte bara vill ha hjälp med att ta sig framåt. Det finns även backväxel vilket gör det mycket lättare att ta sig igenom besvärligare partier.

Gräset skadas inte av slåttermaskinen som är byggd för att inte skada de mikroorganismer som måste bli kvar i gräsmattan för att den ska må bra. Samtidigt är maskinen snäll mot din kropp. Handtaget minskar på vibrationer och går att ställa in i enlighet med din kroppslängd. Det ger bekvämare arbetsposition.

Det ska också nämnas att hjuldriften är valfri. Om du inte behöver den kan den lätt slås av. De breda däcken gör det lätt att ta sig fram och upp även där det normalt sett hade varit mycket svårt att komma fram. Därmed kan denna slåttermaskin ses som ett bra val för dig som har en lite större utmaning på och omkring din tomt.

Viktiga egenskaper

 • Breda däck
 • Hjuldrift
 • Framåt- och backväxel
 • Kan komma med snöröjningssköld
 • 102 cm bred klippbalk
 • Vibrationsisolerande handtag

Slåtterbalk Smart BM 87-35 MTD: ✅ Bästa Professionella

Slåtterbalk Smart BM 87-35 MTD

 • Rekommenderas av Test-reviews.com
 • Fyra på Pristtest.se

Om du driver ett litet jordbruk eller kanske odlar ditt eget foder behöver du en bra slåttermaskin. Slåtterbalk Smart BM 87–35 MTD är en slåttermaskin bäst i test för denna kategori. Det här är ett bra val för fält såväl som för ängar. Slåttermaskinen är enkel att använda och den ger god effektivitet.

Där en vanlig gräsklippare inte kommer att klara jobbet är denna slåttermaskin en bästa vän. Den tar dig framåt på ett enkelt sätt och gör det smidigt att skjuta på då hjulen är självgående. Dessutom kan du använda den för mer än att klippa högt gräs. 

Det går att använda denna slåttermaskin för att skörda med. Dessutom kan du byta ut knivarna mot plogblad för att använda maskinen som snöplog på vintern. Det går också att klä hjulen med snökedjor för ännu enklare hantering av snö. På så vis är det här en allsidig och mycket behändig slåttermaskin att ha tillgång till.

Viktiga egenskaper

 • Briggs&Stratton motor
 • För ängar och fält
 • Kan användas för skörd
 • 87 cm arbetsbredd
 • Väger 53 kg
 • Självgående

Guide – Välj den bästa slåttermaskinen

Oavsett om du inser att du behöver lite mer än en stark gräsklippare i trädgården eller om du ska ta hand om din lilla åker är det viktigt att du väljer rätt typ av slåttermaskin. Att gå blint på slåttermaskin bäst i test är inte att rekommendera. Det gäller ju att maskinen verkligen har de egenskaperna som du är ute efter.

Här är några av huvudpunkterna som du ska beakta då du väljer slåttermaskin. De är viktiga oavsett om du har en mindre naturtomt eller om du har både sly och odling av foder som du vill hantera med slåttermaskinen.

God ergonomi och kraft

Det kan bli jobbigt att klippa högt gräs och ogräs under en längre stund. Om du väljer en riktigt bra slåttermaskin drar du ner på arbetstiden samtidigt som du inte behöver slita på rygg, axlar och ben.

Några egenskaper som ger god ergonomi är:

 • Självgående hjul – Det är bra att inte själv behöva skjuta på då det blir tungt. Det här är också något som gör det lättare att jobba med slåttermaskinen i backe.
 • Höjbart handtag – Att kunna ställa handtaget i rätt höjd är också viktigt. Då slipper du klippa i en ställning som du sedan får värk av.
 • Back- och framväxel – Istället för att böja dig ner och försöka flytta på bladen kan du köra fram och tillbaka. Det bidrar till god ergonomi.
 • Ljudnivå – Glöm inte bort öronen! Det är smart att välja en slåttermaskin som inte är alltför högljudd. Detta även då du använder dig av hörselkåpor då du sköter trädgård och äng.

Effektivitet och skärpa på bladen

Det är förstås också viktigt att du väljer en effektiv slåttermaskin som kommer att orka med. Det betyder bland annat att du ska fokusera på en modell som är till för äng om du mest ska slå högt gräs hellre än en som är till för trädgårdens ogräspartier.

Men effekten är inte allt. Du bör också se på skärpan på knivarna som klipper. Deras utformning får också betydelse för hur lätt eller svårt det blir att klippa. Knivarna kan fungera bättre om de skyddas med en smart form på slåttermaskinen.

Slåttermaskin med goda egenskaper

Idag kan du skaffa en slåttermaskin som även kan användas för skörd. Du kan välja en modell som är gjord för att vara extra skonsam mot både gräs och din kropp. I och med att det finns så många intressanta egenskaper är det viktigt att läsa på. Lär dig mer om de slåttermaskiner som är bäst i test och jämför. Välj sedan den modell som bäst stämmer in med dina unika behov.

Skötsel och underhåll

Det är också viktigt att du tar hand om din slåttermaskin på rätt sätt. Det kan du göra om den är enkel att driva och sköta. Lätt skötsel gör att din slåttermaskin kan hålla längre. Med skydd mot smuts och gräs som kan fastna i bladen får du säkrare hantering och det är också viktigt.

Betänk hur du kommer att förvara din slåttermaskin då den inte används. Även om den är stabil och gjord för att klara det mesta är det inte tänkt att den ska stå utomhus i alla väder och förbli lika bra. Ta en titt på storleken och fastställ att du har en plats att förvara den på där den står säkert och bra då den inte är i bruk.

Frågor och svar Slåttermaskin

Vad är en slåttermaskin?

En slåttermaskin, eller en slåtterbalk, är utrustad med klippblad. Maskinen körs framåt och röjer på så sätt enkelt både tjockare sly, ängsmark och tjocka kvistar.

Vad används en slåttermaskin till?

En slåttermaskin är behändig för att enkelt få bort gräs från ängar och gärden. Många använder maskinen för att slå gräset för att kunna ta vara på det. Redskapet passar bäst om markerna inte är för stora. För större områden är en traktor med rätt tillbehör att föredra för att göra jobbet snabbare.

Vad är fördelarna med en slåttermaskin?

En slåttermaskin klarar både högt gräs och tjocka kvistar. Det går framför allt betydligt snabbare att slå gräset med en slåttermaskin i jämförelse med exempelvis en lie. Det är också mycket lättare och därmed mindre påfrestande för kroppen.

Vilken slåttermaskin är bäst att välja?

Beroende på hur stort område som slåttermaskinen ska beta av och hur terrängen ser ut kan man behöva titta på både klippbredden och klipphöjd. Motorns effekt kan vara viktig om slåttermaskinen ska användas mycket eller om det är grövre terräng som ska hanteras. En del modeller hanterar vibrationer bra medan andra som inte tar hand om vibrationer kan vara påfrestande att arbeta med under längre stunder. Slutligen kan det avgörande valet falla på vilka tillbehör som kommer med och som kan köpas till.

Vad kostar det att köpa en slåttermaskin?

Det finns slåttermaskiner i flera prisklasser med allt från enklare modeller till mer avancerade med mer prestanda och kapacitet. Det går att hitta slåttermaskiner från så lite som 3 500 kronor upp till 10 000 kronor eller mer.

Betyg på guiden:

4/5 - (8 votes)