Läs mer i vår guide om elrök bäst i test och hitta elröken som passar perfekt för dina behov av rökning och grillning.

Du behöver inte hålla på och krångla med rökspån på grillen för att få härligt rökt mat! Välj istället en elrök bäst i test och börja grilla mat som inte finns i butiken. Det här är enkelt och roligt. Här kan du läsa mer om de bästa elrökarna och deras unika egenskaper. Välj den som passar dig och din budget bäst!

Våra Toppval

Vi har testat samtliga modeller och grillat samma typ av rökspån, fisk och kött med samma storlek och volym i alla elrökar för att kunna göra en korrekt jämförelse av resultatet.

Testerna för att hitta bästa elrök genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – att det är enkelt att komma i gång utan förkunskaper även för nybörjare men även att den ska vara lätt att förvara, ta fram och ställa undan
  • Kapacitet – volym för att röka tillräckligt mycket mat för en måltid och om det finns utrymme för flera livsmedel
  • Förväntat resultat
  • Om modellen även går att använda som vanlig grill
  • Lätt att rengöra

Muurikka Elrök 1200: ✅ Bästa val

Muurikka Elrök 1200

  • 4,6 av 5 stjärnor på tyska Amazon
  • 4,7 av 5 stjärnor på Netrauta.fi

Det är många som hävdar att Muurikka 1200 W är den bästa elrök som finns och det är inte svårt att se varför. Här får du en bastant elrök som ändå har en smidig form. Den kommer med 2 galler och kräver ingen eld för rökning.

Du kan använda Muurikka elrök 1200 W för att röka mat eller bara grilla den. Det går fint att använda grillen utan rökfunktionen. Det här är en rökgrill som lämpar sig väl för tillagning av fisk, kött, korv och grönsaker. Den kan användas utomhus året om.

Om det är viktigt för dig med hög kvalitet och ett märke som det går att lita på kan det här bli det bästa valet av elrökgrill!

Viktiga egenskaper

  • 1200 W
  • 230 V
  • 2 meter sladd
  • Av rostfritt stål
  • 2 galler
  • Spånplåt
  • Fettplåt
  • Väger 6,7 kg

Muurikka Nokkela 900W: ✅ Bästa Premium

Muurikka Nokkela 900W

  • 4,4 av 5 stjärnor på Netrauta.fi

I Finland har Muurikka Nokkela elgrill och elrök fått mycket höga betyg av användare och under senare år har märket vunnit mark i flera länder. Det här är helt klart en elrök bäst i test som erbjuder det stöd du behöver för att komma igång. Den här grillen är mycket lätt att använda och den är snabb. Du kan röka mat med den året om.

Muurikka är ett känt märke inom segmentet elrökar. De har flera fina modeller och är kända för hög kvalitet. Med din elrök från Muurikka kan du röka fisk och kött såväl som grönsaker. Det blir intressanta goda smaker som hela familjen kan ha glädje av.

Det fina med den här modellen är att den kan användas både som grill och som elrök. Om du väljer att grilla kommer det inte att bli någon rökutveckling. Det beror på att resistorn är placerad ovanför maten som du tillagar.

När maten är redo kan du enkelt göra rent grillen. Både galler och fettplåt klarar av maskindisk. Grillen har också en behändig form och bör vara enkel att förvara och flytta på. Vikten på 3,5 kg gör att det inte är svårt att lyfta och byta plats.

Viktiga egenskaper

  • 900 W
  • 230 V
  • 50 Hz
  • Galler och fettplåt kan maskindiskas
  • Väger 3,5 kg
  • 34×22 cm grillyta

Muurikka Elrök 1100W: ✅ Bästa Professionella

Muurikka Elrök 1100

  • 5 av 5 stjärnor på Opamuurikka.fi
  • 4,6 av 5 stjärnor på Netrauta.fi

Muurikka är ett av de främsta märkena inom segmentet elrökar och det är klokt att blicka mot Finland för att hitta den bästa elröken. När vi ser på finska användarrecensioner blir det alldeles solklart att Muurikka elrök 1100 W är ett mycket bra val.

Det här är en modell som ger enkel och allsidig användning. Med spån är det en elrök som du kan laga fisk, kött och grönsaker i. Om du använder den utan spån får du en ugn. Med galler och fettplåt är det bara att dra igång och grilla i enlighet med behov!

Det som är bra med denna elrök är att den är enkel att använda. Du får tydliga instruktioner för hur spånen ska användas. Du slipper dock hålla på med eld och det är skönt. Det är bara att plugga in i väggen och börja rökningen.

Designen är behändig och fungerar lika bra på balkongen som vid sommarstugan. Du kan också se grillen som en extra ugn med mer plats. Den kan bli behändig när du behöver laga mer mat än vad du får plats med i din ordinarie ugn.

Viktiga egenskaper

  • 1100 W
  • 230 V
  • 50 cm djup
  • 25 cm diameter
  • Grillyta 24×41,5 cm
  • 2 meter sladd

Guide – Välj den bästa elröken

Det är roligt att röka mat. En gång i tiden gjorde man detta för att konservera näringsämnen på ett hälsosamt sätt. Idag använder vi elrökar för den goda smakens skull. Att matlagningsformen även är bakteriedödande är bara ett extra plus. Det kan förstås vara så att du drar dig för den här typen av matlagning för att det verkar komplicerat. 

När du väljer den bästa elröken blir det inte komplicerat. Inte alls jobbigt eftersom du inte måste antända rökspånen. Det här är en apparat som kan användas året om och för mer än grillning av fisk.

För att hitta rätt ska du vara medveten om vad du kan få. Tekniken har kommit långt och det är inte längre dyrt att köpa elrök. Här är några av de viktigaste punkterna att ha i åtanke då du ska välja modell.

Enkel elrökning för dina behov

För att hitta rätt elrök ska du komma ihåg att det finns lite olika modeller vad gäller kraft och storlek. Om du behöver plats för en hel familj och lite till kan det vara klokt att satsa på en kraftfullare modell. Det här kan också ge dig snabbare rökning vilket inte är så dumt när folk är hungriga.

Ta alltid en titt på hur modellen ska användas. 

Tänk på saker som:

  • Hur du ska tillsätta rökspån och hur dessa kommer att antändas för att avge rök.
  • Hur du kommer åt eluttag. För kort sladd kan bli klurigt.
  • Om du kan grilla utan rök på ett enkelt sätt.
  • Hur enkelt det är att göra rent.

Den sista punkten är verkligen bra att tänka på. Ta reda på om det går att diska galler och fettplåt i maskin utan att de förstörs. Det här kan göra det mycket snabbare och enklare att röka mat på grillen. Du vet att du alltid kan plocka fram rena galler som känns trevliga att grilla på.

Elrök och grill samt ugn i ett

Du ska veta att moderna rökgrillar kan användas på flera sätt. Det ska till exempel gå bra att grilla på helt vanligt sätt utan rök. För att det här ska fungera måste elröken har en konstruktion som tillåter användning utan rökspån.

Dessutom kan en elrök fungera som ugn. Då den har en kåpa kan du använda grillen för att laga mat precis som i ugnen. Är det en större elrök kanske detta blir smidigare än din vanliga ugn när du ska få till mer mat än vanligt. Elröken kan faktiskt också ses som ett komplement till ugnen som du har i köket.

En elrök som är enkel att flytta

Ta också en titt på form och vikt. Om elröken inte väger mer än 10 kg är det bra. Då är det ju lätt att flytta på den. Bara det att du kan vilja ställa undan din elrök i ett förråd efter användning kräver ju att den inte är för svår att flytta på.

Det kan också vara så att du vill ta med en elrök från balkongen till sommarstället. Då är det ett stort plus om den får plats i bilen och sedan är enkel att ställa på plats. Undersök alltså hur stor elröken är med tanke på detta.

Vad ska elröken kosta?

Priserna på elrök har gått ner kraftigt under senare år. Idag kan du få en billig elrök som håller mycket hög kvalitet. Du behöver inte ens lägga ut mer än 2000 kronor och ändå få den bästa elrök som finns på marknaden!

Goda råd om rökning

Du kan lätt tro att vakuumförpackade varor som du köper i affären har rökts i riktig rök, men där har du oftast fel. Här använder man sig istället ofta av kryddor som istället bidrar till den rökiga smaken. Den smaken som du kommer få fram när du röker själv kommer därför skilja sig från den rökiga smak som en vakuumförpackad vara har.

  • Att röka mat är en gammal metod för att torka livsmedel genom att maten utsätts för varm rök under flera timmar. Röken är konserverande med begränsade konserveringseffekter. Genom att tillsätta salt så ökar hållbarheten.
  • Trots att denna metoden är en av de äldsta konserveringsmetoderna så är det än idag populärt.
  • Det finns egentligen inte några begränsningar om vad du kan röka, utan du kan röka i princip vad som helst. Det är bara prova dig fram bland fisk, kyckling, oxkött, fiskrom, vilt, ost eller fläskkött.
  • Kassler, rökt fläsk, fårfiol, korvar och bacon är några vanliga rökta köttprodukter. Tittar vi på fisk så hittar vi böckling, ål, makrill, lax, regnbåge och sik. Röker du fisk så välj en fet fisk då en mager fisk tenderar att bli uttorkad.
  • Du röker din mat i en rök, har du ingen rök så kan du istället använda dig av grillen, som då får fungera som ett rökverktyg. Använder du grillen så häller du spånet på briketterna, veden eller grillkolen för att ge maten en rökig smak. Använder du en gasolgrill så kan du istället lägga spånet i aluminiumfolie. När sågspånen hettas upp så mycket att de brinner så ska du minska lufttillförseln och på detta sätt bildas röken.
  • Det som är avgörande för den rökiga smaken, är sågspånen som används. Rökning är i första hand ett sätt att ge annorlunda smak och smaken varieras genom olika typer av spån.
  • Du ska välja hårda träslag som exempelvis bok, äpple, ek, hickory, pekan, mesquite eller persika. De mjukare träslagen innehåller för mycket kåda och är inte bra att använda för rökning.
  • Träslag som äpple, pekan, bok, hickory ger en ganska mild röksmak medan exempelvis mesquite, salvia, valnöt och hickory ger en tydligare röksmak. Vilket du använder beror på hur du vill ha smaken och på vilken produkt som du röker.
  • När du röker kyckling och lax passar det bra ihop med äpple. Annan fisk passar med träslag som ger mildare röksmak. De flesta träslagen passar tillsammans med rött kött.

Frågor och svar Elrök. 

Varför använda en elrök?

Att röka livsmedel ger smaker som är väldigt svårt att få fram på annat sätt. Genom att grilla går det att få fram en viss röksmak men för den riktiga röksmaken är en rök det ultimata. Det går även utmärkt att först röka livsmedlet för att sedan grilla det färdigt. Det bästa med en elrök är att det är enkelt att anpassa hur mycket röksmak man vill ha. Det finns också många olika sorters rökspån som sätter sin prägel på smak- och doftupplevelsen.

Hur fungerar en elrök?

En elrök är en liten behållare som laddas med önskat spån eller rökbriketter och pluggas in med kontakten i ett eluttag. Råvarorna som ska rökas läggs på galler eller hängs på krokar i behållaren. Mängden spån som används påverkar intensiteten i smaken och ju längre råvarorna rökas desto rökigare blir smaken. Vissa elrökar kan även fungera som vanlig ugn utan spån eller som en grill.

Hur lång tid tar det att röka något i en elrök?

Beroende på önskat resultat av rökningen om det bara ska lättrökas och ge smak för att sedan kokas, stekas eller grillas eller om exempelvis kött ska varmrökas tills det blir helt klart kan röktiderna variera från cirka en timme till flera dygn. Kallrökning av fisk kan beroende på storlek behöva 2-8 timmar och kött som exempelvis fläskfilé kan ta 36 timmar medan en skinka kan behöva tre dygn. För varmrökning mäter man med en stektermometer i mitten av livsmedlet tills det uppnått rekommenderad temperatur.

Betyg på guiden:

4.1/5 - (14 votes)