Köp en vattenfontän till katten för att få den att dricka mer. Vattenfontäner för katter är en investering i deras hälsa.

Katter behöver dricka mycket. Men katter kan vara väldigt selektiva med sitt vattenintag. Om vattnet inte smakar gott eller är rentav tråkigt blir det mindre drickande. Då ökar risken för urin-sten. Med en vattenfontän för katter kan du locka katten att dricka mer.

Vattenfontänen kan liknas vid kranen eller duschen som ofta lockar katten att sträcka ut tungan och testa. Leken med dricksfontänen bjuder in till mer vattendrickande helt naturligt. Du behöver inte sätta på och av kran eller skaka huvudet åt katten som bara vill dricka i toaletten.

Vattenfontäner för katter vi rekommenderar 

Men innan du väljer en dricksfontän för din katt ska du vara medveten om att det finns lite olika modeller. Här är några av de bästa vattenfontänerna för katter som finns. Se till att välja den som passar din katt och ditt hem allra bäst.

Alla Vattenfontäner för katter

Lucky Kitty dricksfontan av keramik

#1 Lucky Kitty

Sammanfattning: Lucky Kitty är lyx för dig och för katten. Det här är en dricksfontän för katter av keramik som går att rengöra i diskmaskinen. Den har en smart form och är enkel att använda. Fontänen kan också användas för mindre hundar. Drickytan är stor och den här fontänen står stadigt.

Det filter som finns i fontänen behöver inte bytas. Designen är rund, utan kanter och ger tre olika lägen för katten att dricka. Det går att dricka direkt vid fontänen vilket kan upplevas som lek för katten. Dessutom går det att lapa upp vattnet som landar i det lutande området eller från skålen där det till sist samlas.

Den ständiga cirkulationen är viktig. Den ser till att vattnet berikas med syre. Det går att använda fontänen dygnet runt. Katten kan välja själv när den vill dricka och det kan också bidra till att den dricker mer. I fontänen finns det en mellan-ring av silikon som ser till att ljudet dämpas. Det är det som gör den tystgående.

Viktiga egenskaper

 • För katter och små hundar
 • Diskmaskinsäker
 • 3 drickzoner
 • Tyst gång
 • Stor drickyta
 • Snygg design
Cat Mate

#2 Cat Mate

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: En dricksfontän som ser till att katter och hundar får en jämn tillgång till friskt, syrerikt och rinnande vatten är produkten Cat Mate. Det rinnande vattnet lockar djuren att dricka mer. Tillsammans med fontänen ingår en pump samt ett aktivt kolfilter.

Den här dricksfontänen har flera nivåer att dricka ur vilket underlättar om flera husdjur behöver tillgång till vatten samtidigt. Produkten är nästan ljudlös och skålarna är lätta att rengöra samt att de kan diskas i diskmaskin. Bäst passar denna fontän till katter och små hundar.

Viktiga egenskaper

 • Tyst pump
 • 2 liters behållare
 • Aktivt kolfilter
 • För katter och små hundar
 • Diskmaskinsäker
 • Flera dricknivåer
 • Mått 25 x 21 x 17 cm
PetSafe Drinkwell Platinum vattenfontän

#3 PetSafe Drinkwell Platinum

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Det här är en vattenfontän som passar katter som gärna dricker ur kranen som handen i handsken. Strålen som kommer från fontänen upplevs precis som den som kommer ur kranen. Skillnaden är att du här inte måste öppna och stänga en kran varje gång katten är törstig.

Det finns flera fördelar med denna vattenfontän. Den har en stor tank på 5 liter. Det kan vara tillräckligt för en hel vecka för två katter. Dessutom är motorn mycket tystgående. Det enda som hörs är vattnets porlande.

Behållaren har ett extra förfilter och det är viktigt både för vattnets kvalitet och för pumpen. Det ser till att hår från katten och smutspartiklar samlas upp. Vattnet förblir rent och det syresätts av cirkulationen. Katten får därmed vatten med god smak. Det går att justera vattenflödet efter behov och smak.

Tänk på att denna vattenfontän ska rengöras minst en gång i veckan. Dessutom bör den avkalkas med ättika en gång i månaden. Det är också viktigt att aldrig torr-köra pumpen eftersom garantin inte gäller vid skador som uppstått på grund av torrkörning. Se till att tanken alltid är full med vatten!

Viktiga egenskaper

 • Tystgående motor
 • Snygg design
 • 5 liters behållare
 • Extra filter
 • Steglöst justerbart vattenflöde

Guide – Välj rätt vattenfontän för katter

Katter tycker om lek och det även då det handlar om en så livsviktig sak som att dricka. När katten ser en stråle vatten eller vatten som rör på sig i en porlande pool närmar den sig för att undersöka. Nästa steg blir att kolla med tungan och då dricks det helt naturligt.

Det är faktiskt rätt vanligt med katter som bara vill dricka från kranen, i duschen eller till och med från toaletten när det spolas. Det beror på att vatten som rör på sig och syresätts upplevs som gott av katten. Leken och den goda smaken leder till att katten får i sig mer vatten.

Katter måste dricka ordentligt

Många katter dricker alldeles för lite. De äter inte sällan torr mat och det går åt mycket vatten när pälsen rengörs med tungan. När vattnet som finns i vattenskålen inte är attraktivt kan katten hoppa över att dricka. Detta kan leda till allvarliga hälsoproblem som njursten.

Det är inte alltid lätt att märka om en katt inte dricker tillräckligt. Men om den ofta kommer för att få lapa från kranen kan det vara ett tecken på att det behövs mer vatten. Vattenfontänen för katter är en mycket smart lösning.

Men det gäller att du väljer rätt fontän. Det finns lite olika modeller och en del är bättre anpassade till katter som dricker från kranar än andra.

Saker att tänka på:

 • Var har du plats för en vattenfontän för katten?
  Det här kan påverka vilken modell som passar. Om det inte finns mycket utrymme kan en mindre men stark fontän bli ett bra val.
 • Gillar katten att dricka från kranar?
  Katter som envisas med att dricka från kranar kan vara särskilt intresserade av strålar hellre än dropp. Om din katt ofta dricker från kranen kan du se på vattenfontäner med ordentlig strålfunktion.
 • Hur många ska dricka från fontänen?
  Om flera katter ska dela på en vattenfontän är det bra om det finns tillräckligt mycket vatten i tanken. Dessutom kan det vara smart med flera strålar.
 • Finns det även hund i huset?
  Om ni även har hund kan det passa bra med en vattenfontän för hundar såväl som för katter. Här kan det också vara bra att tänka på storlek och eventuellt på att satsa på en modell med flera vattenfall.
 • Vill du ha fontänen utomhus?
  Om en vattenfontän ska stå utomhus och vara för katter såväl som för vilda djur måste den stå stadigt. Det är viktigt att välja en modell som inte kan tippa då ett djur kliver eller puttar på den.

Frågor och svar om vattenfontäner för katter

Innan du köper en vattenfontän för katten ska du se till att du är väl medveten om hur den ska användas. Här är några vanliga frågor om fontäner för katter som kan vara väl värda att se närmre på innan du köper.

Var kan jag köpa vattenfontän till katten?

Bästa stället att köpa vattenfontän till katten på är online helt enkelt för att du i butiker på nätet får ett större utbud. Innan du köper kan du också snabbt ta en titt på recensioner. Det ger dig bättre förutsättningar för att köpa rätt modell.

Vilken vattenfontän för katter är den bästa?

Den bästa vattenfontänen för katter går tyst, den ger syrerikt gott vatten och har en strålfunktion eller vattenrörelse som attraherar katten. Det finns många fina modeller att välja från. Företag som PetSafe har lång erfarenhet och står därmed bakom flera av de bästa dricksfontänerna för husdjur.

Vad kostar en vattenfontän för katt?

Du får räkna med åtminstone några hundralappar för en bra dricksfontän för katten. Sedan kan det vara så att du då och då måste köpa ett nytt filter för omkring 50 kronor och upp. Räkna även med filterbyten då du ser på priser för vattenfontäner.

Hur får vattenfontänen el?

Det finns batteridrivna versioner såväl som fontäner med sladd. När det finns sladd är det viktigt att du ser hur lång den är med tanke på var du ska placera maskinen.

Var kan man ha en vattenfontän för husdjur?

Det går att placera den var som helst. Många har den i köket nära kattens matskål. Andra väljer en plats i vardagsrummet. Dessutom finns det modeller som går bra att ha utomhus på en veranda eller i trädgården.

Hur länge håller en dryckesfontän för katter?

Du bör kunna få ut några år av din fontän. Hur snabbt den slits och blir gammal beror en hel del på din användning och skötsel. Du får den att räcka längre genom att se till att tanken alltid är välfylld och att den rengörs från kalk med jämna mellanrum.

Var kan jag få veta mer om en dricksfontän för djur?

När du har hittat en modell som verkar bra är det viktigt att se lite djupare på den. Läs produktbeskrivning och se vad andra användare säger. I familje-forum och forum om husdjur online kan du ställa frågor. Där finns det ofta trådar som handlar om produkter för husdjur. Läs mer i dessa innan du väljer.

Varför dricker inte katten från dricksfontänen?

Det kan ta lite tid. Katter inser inte alltid vad det är som har dykt upp på golvet. De undersöker lite och går ifrån fontänen, kommer tillbaka och lämnar igen. Ha tålamod och låt fontänen stå på. Tids nog kommer katten att hitta vägen till vattnet som kan göra den så gott!

Fontäner som utgått:

PetSafe Aqua Cube

 

PetSafe Aqua Cube dricksfontän för katt

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: När det inte finns mycket plats för en dricksfontän för katten kan PetSafe Aqua Cube bli lösningen. Den här fontänen är trots sin lilla storlek rätt avancerad. Vattenstrålen är väl syresatt och det är något som både katt och hund tycker om.

Pumpen som går tyst ger ett vattenfall. Vattnet virvlar runt i detta och plockar då upp syre från luften. Designen inkluderar en ramp som leder vattnet och som även fungerar som skydd mot stänk. Det blir inte vått på golvet!

Vattnet går genom ett filter där hårstrån och annan smuts plockas upp. Filtret har aktivt kol som tar till sig bakterier. Det här är också en funktion som gör att det inte luktar illa. Det går att diska hela fontänen i diskmaskinen. Det är viktigt att rengöra vattenfontänen med jämna mellanrum och att avkalka den åtminstone en gång i månaden.

Filtret ska också undersökas regelbundet. Det rekommenderas att byta det en gång per månad med en katt. Med fler katter och andra djur som använder samma fontän kan filtret behöva bytas oftare.

Viktiga egenskaper

 • Tystgående pump
 • Mindre storlek
 • Filter med aktivt kol
 • Diskmaskinsäker
 • Vatten med ren och fräsch smak