När det kommer till att välja rätt utomhusfärg till fasaden på ditt hus finns det många faktorer som är viktiga att ta hänsyn till både när det kommer till kulör och kvalitet.

När det gäller färgens kvalitet kan den vara helt avgörande för om ditt hus kommer hålla sig friskt eller inte. En bra utomhusfärg ska nämligen skydda ditt hus från både väder, vind, fukt och mögel. 

Visst är det ett stort val att välja kulör men framförallt handlar det alltså om att välja en färg med tillräckligt bra kvalitet för att huset ska hålla sig friskt under lång tid framöver. Något annat som är bra att ha i åtanke är att det numera finns både mer och mindre miljövänliga alternativ att välja på.

Vi har därför gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka utomhusfärger som egentligen är bäst.

Vi rekommendera

I testet valde vi att titta på en bredd variation av kulörer för att hitta alternativ för olika tycken och smak. Vi har tittat på rena naturfärger, slamfärger och även syntetiska varianter. Vi har även tagit hänsyn till miljöaspekten.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare och även lite tips och råd kring vad du ska tänka på när du ska välja en utomhusfärg och måla ditt hus.

Cuprinol Fasadfärg Plus: ✅ Bästa val

Cuprinol Fasadfärg Plus

  • Bästa val av GardenHome.se 

Fasadfärg One Super Tech: ✅ Bästa Premium

Fasadfärg One Super Tech

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Rödfärg Midun Röd: ✅ Bästa Professionella

Rödfärg Midun Röd

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Slamfärgen är ju en fantastisk färg som både är miljövänlig och naturlig. Midun Slamfärg är tillverkad enligt gammalt svenskt recept och dessutom med enbart miljövänliga metoder. Om du väljer den här färgen slipper du oroa dig för att den ska innehålla bly eller andra tungmetaller som kan ha en negativ påverkan på människor och miljön.

Den här uppdaterade moderna slamfärgen har även ett bra skydd mot mögel och alger. Tack vare moderna tekniker är färgen nu också mer lättmålad och ännu mer skonsam mot människor, djur och natur. Färgen innehåller numera linolja som gör den lättare att stryka ut samt ett nytt antimögelmedel.

Som pigment har man använt sig av järnoxid och resultatet blir en härlig djupröd och naturlig färg som är något mörkare än den klassiska Falu rödfärgen.

När du ska måla bör utomhustemperaturen vara över fem grader. Tänk också på att slamfärg är en färskvara och håller sig bara runt två år från tillverkningsdatumet. När färgen förvaras kan den tjockna något och därför kan du behöva späda den med vatten innan du målar.

Det här är ett otroligt prisvärt alternativ som ger en snygg färg och skyddar ditt hus mot mögel och alger utan att skada miljön, allt detta utan att du behöver vända ut och in på plånboken.

Teknos Färgpaketet: ✅ Bästa Extra

TEKNOS FÄRGPAKET

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Testets specialare är inte bara en färg utan ett helt färgkit bestående av vit träfärg, två fasadpenslar, maskeringstejp, täckfilt, burköppnare och en rörpinne. Med andra ord allt du behöver för att kunna komma igång och måla.

Teknos Färgpaket för Pulpettakstomme fungerar på olika ytor av trä, såsom fasader, foderbräden, staket och fönsterbågar. Färgen är en halvmatt vit färg som faktiskt både är väldigt täckande och dessutom räcker betydligt längre än vad som står i bruksanvisningen. En stor fördel om du ska måla en yta med hög uppsugningsförmåga så du behöver måla flera lager.

Även den här färgen är vattenbaserad så penslar och andra redskap tvättas snabbt och enkelt med enbart vatten.

Vilken typ av utomhusfärg ska jag välja?

Om huset redan är målat sedan tidigare brukar man rekommendera att fortsätta med samma typ av färg som huset målats med innan om det är möjligt. Är huset däremot är omålat finns det ju ett flertal olika färgtyper att välja bland. Dessutom bör du då även förbehandla fasaden innan du målar.

Det finns flera olika typer av färger som har olika egenskaper. Oljebaserade färger ger ett visst skydd mot att regnvatten tränger in i fasaden vilket exempelvis inte de vattenbaserade slamfärgerna gör. Däremot ger dessa färger en öppen yta vilket gör att träet kan torka upp när det har slutat regna. 

Vilken kulör ska jag välja?

Många gånger väljer man kanske att måla huset i samma kulör som det varit innan. Det är ju en trygghet eftersom man då vet hur resultatet blir och att huset smälter in bra i omgivningen. 

Men ibland kan det ju också vara kul att förnya sig och prova en ny kulör. Ett tips är att titta på andra hus för att få en idé om vad du gillar för färger och även ta hjälp av din färghandlare för att få tips och råd. Det finns många tusen olika kulörer att välja bland så räkna med att ta det kan ta lite tid att välja och komma fram till just vilken kulör du ska välja på ditt hus. 

Förutom kulören på själva fasaden så kan valet av kulör på fönster, fönsterfoder och dörrar göra stor skillnad för helhetsintrycket. Antingen väljer du en kulör som smälter in eller så väljer du en som ger kontrast till kulören på fasaden. Detta är ju helt beroende på vad du gillar och vilken form av uttryck du vill att ditt hus ska utstråla. Ta dig därför tid att noga fundera igenom valet av kulör även till dessa ytor. Promenera runt och titta på andra hus för att få en känsla för vilket resultat du är ute efter.

Ta kontakt med bygglovskontoret

Det kan finnas restriktioner angående vilka kulörer du får välja att måla just ditt hus med. Viktigt är därför att alltid först ta kontakt med bygglovskontoret i din kommun för att kontrollera att du har tillstånd att måla huset i den färg du har valt. 

Hur lång tid tar det att måla huset?

Att måla ett hus kan ju ta sin tid och hur lång tid det tar beror på en rad olika faktorer. Hur stor huset är spelar givetvis en stor roll men också hur mycket detaljer det finns på huset som ska målas samt vilket skick fasaden är i. Om ni är en eller flera som målar har ju givetvis också en avgörande betydelse för hur lång tid som arbetet tar. 

Efter midsommar blir luftfuktigheten högre med mer dagg på morgonen och på kvällen. Detta innebär att du inte kan utnyttja lika många timmar varje dag till att måla. Om man ska ta hänsyn till detta är det ju bäst att därför att måla huset i maj eller juni för att slippa den höga luftfuktigheten.

Försök att inte stressa utan låt det ta sin tid, du kanske kan nöja dig med att måla en eller två sidor av ditt hus en sommar och fortsätta med resten nästa sommar.

Hur ofta ska jag måla om huset?

Hur ofta ditt hus ska målas om går inte att ge ett generellt svar på. Det handlar om både vilket typ av färg som huset har målats med men också var i landet du bor och hur utsatt huset är för väder och vind. 

Kontrollera huset regelbundet för att se om det börjar dyka upp sprickor, blåsor eller att färgen börjar flagna. Leta också efter alg- och mögelangrepp.

Frågor och svar Utomhusfärgen 

Hur väljer man rätt fasadfärg?

När man ska måla om en fasad kan det krävas att man målar med samma typ av färg som tidigare. Vet du inte vilken färgtyp som använts kan man skrapa av ett prov och lämna in till en färgbutik. Ska man måla obehandlat trä kan man välja lite mer fritt.

Vad skiljer sig i kvaliteten mellan olika utomhusfärger?

De utomhusfärger som har hög kvalitet brukar i regel ha bättre täckningsförmåga. Det innebär ofta att med en billigare färg i lägre kvalitet kan man behöva måla fler lager vilket kan bli dyrare i längden då det går åt mer färg.

Är akrylatfärg eller alkydfärg bra att använda till fasaden?

Akrylatfärg håller bra och passar utmärkt för att måla på fasader. Färgen är vattenlöslig, enkel att använda, har kort torktid och kan användas till nästan all målning. Alkydfärger har traditionellt varit lacknaftaburna men håller på ett ersättas av en vattenbaserad variant vilket är mer miljövänligt. Alkydfärg har lite längre torktid men tränger in i underlaget och står emot slitage något bättre. Färgen mattas av med tiden medan akrylatfärg är glans- och kulörbeständig men kan ge något plastigt intryck.

Hur väljer man kulör på utomhusfärgen?

Först och främst måste man kontrollera så att det inte står angivet i kommunens planbestämmelser för vilken kulör man måste välja. Utöver det kan man utifrån husets stil och vilken kulör det är på fönster, dörrar och andra snickerier hitta en bra kulör. Sedan kan det vara bra att fundera över hur pass bra kulören ska stämma överens med grannarnas hus beroende på om man vill att huset ska smälta in eller sticka ut i mängden.

Vad är slamfärg?

Slamfärg är an av våra äldsta färgmaterial och mest känd är Falu rödfärg. Slamfärgen målas på grova ytor som exempelvis ohyvlad trä och ytan blir matt med en karakteristisk lyster. Nackdelen med färgen är att den inte har ger något tät lager som skyddar mot fukt.

Vad ska jag tänka på innan jag börjar måla med utomhusfärg?

Det är viktigt att vara noggrann med förarbetet på underlaget. Rengör ordentligt med målartvätt och skölj av noga. Är ytan angripen av mögel eller alger behövs ett särskilt desinficerande alg- och mögeltvättmedel att skrubba rent med. Skrapa bort all lös färg och behövs det skrapas bort ända in till träet bör ytan grundoljas innan målning.

Kan man måla med utomhusfärg i soligt väder?

Det är inte att rekommendera att måla i riktigt varmt, soligt väder. Vid målning på en mycket varm yta torkar utomhusfärgen för fort. Det blir inte tillräckligt god vidhäftning för färgen och det kan lätt bildas blåsor.

Utgående produkter:

Fasadfärg v vit

FASADFÄRG V VIT

Här har vi en riktigt högkvalitativ färg som är vattenburen och därmed inte påverkar sin omgivning nämnvärt under arbetets gång. Ett perfekt val för barnfamiljen eftersom det kan ta sin tid att måla ett hus och ångorna sprider sig även till inomhusmiljön vilket du med den här färgen alltså inte behöver bekymra dig om.

Midun Fasadfärg V Vit 7L Akrylatfärg Utefärg Vattenburen är en täckfärg som är specialanpassad för träfasader. Den skyddar din fasad mot såväl väder och vind som mot svampangrepp och alger. Färgen innehåller dessutom ett antimögel-skydd. 

Viktigt att tänka på innan du använder färgen är att ytan ska vara väl rengjord för att färgen ska fästa ordentligt och för att du ska få ett så bra resultat som möjligt. Utomhustemperaturen ska vara över 8 grader när du målar och du bör även kontrollera fuktkvoten i virket som bör ligga på max 16 % innan du börjar måla. Annars finns det risk för att drabbas av mögelskador under träet. 

Den här färgen från Midun är en färg av hög kvalitet och eftersom det innehåller mögeldödande ämnen får du ett mycket bra skydd som hjälper ditt hus att hålla sig friskt länge. En toppenprodukt inom premiumklassen helt enkelt.

Midun Puts- & Betongfärg V

Midun Puts- & Betongfärg V

Miduns puts- och betongfärg är en fuktgenomsläppande färg som du kan måla med på både omålade och redan målade fasader exempelvis kallgarage, källarutrymmen och förråd. Färgen passar också utmärkt att använda inomhus vid målning av betongväggar som annars löper hög risk att utsättas för fukt.

Färgen är avsedd för fasader av puts och betong men fungerar även utmärkt på fiberförstärkta skivor. Eftersom färgen är vattenburen är den lätt att hantera och arbeta med. Penslarna tvättas enkelt i enbart vatten utan några som helst lösningsmedel. 

För ett bra resultat bör du måla två lager. Även om det i bruksanvisningen står 1-2 lager så räcker sällan ett lager, framförallt om materialet har hög uppsugningsförmåga. Om ytan är omålad bör du först grunda med primer.

Midun Puts- & Betongfärg är en mycket prisvärd produkt som vi verkligen rekommenderar för dig som ska måla en fasad av puts eller betong.

Betyg på guiden:

3.8/5 - (33 votes)