En bra trädgårdshandske ska både skydda dina händer och ge ett bra grepp. Olika handskar är tillverkade i olika material och har olika funktion och beroende på vilken typ av trädgårdarbete som vi utför så ställs olika krav på handskarna. 

Det finns en uppsjö av olika varianter av trädgårdshandskar att välja på. Vi har därför gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka trädgårdshandskar som egentligen är bäst

Tegera 990: ✅ Bästa val

Tegera 990

 • Bästa val av GardenHome.se 

Det här är en snygg trädgårdshandske som dessutom är av hög kvalitet. Handsken har en innerhandssida av syntetläder som ger ett riktigt bra grepp och ett bra skydd, dessutom är pekfingret extra förstärkt. Ovansidan är gjord av nylon vilket gör att handsken är väldigt bekväm och sitter bra på handen. Färgen är svart och rosa.

Handsken finns i storlekarna 6, 7 och 8 så de funkar fint för dig som har lite mindre händer. Den är ofodrad vilket gör att den lämpar sig att användas under sommarhalvåret.

Det här trädgårdshandskarna är en allroundhandske för all sortens trädgårdsarbete och de ger verkligen ett bra skydd mot skrubbsår, blåsor, rivsår och gör att du slipper bli smutsig. De ger också ett bra grepp.

För dig som vill ha en handske av hög kvalitet, som är bekväm med en bra passform och som ger ett riktigt bra skydd så är detta handskarna för dig!

Egenskaper:

 • Allroundhandske
 • Syntetläderhandske
 • Ofodrad
 • Bekväm och bra passform
 • Förstärkt pekfinger

Weibulls™ Arbetshandske: ✅ Bästa Premium

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Här är ytterligare ett par utmärkta trädgårdshandskar för olika typer av trädgårdsarbete. Weibulls trädgårdshandskar har en tight och bra passform och är perfekta att dra på när du ska kratta löv eller rensa i rabatterna. Innerhanden är gjort av ett syntetmaterial som är slitstarkt och skyddar dina händer. Ovansidan är gjord av en stretchig polyester vilket gör dem smidiga att ta på sig och gör dem bekväma. Tack vare resår runt handleden sitter handskarna bra på plats när du arbetar.

Ett par perfekta allroundhästar helt enkelt som funkar till de mesta sortens trädgårdsarbete.

Egenskaper:

 • Allroundhandske
 • Nära passform
 • Skönt ovanhandsmaterial av stretch
 • Slitstarkt syntetmaterial på handskens innerhand
 • Ofodrad

NelsonGarden™ Allround Handske: ✅ Bästa Professionella

NelsonGarden™ Allround Handske

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Även dessa trädgårdshandskar kommer från Nelsongarden och är ett par smidiga handskar för allround- och trädgårdsarbeten. De har en nära passform och sitter bra och bekvämt på händerna. Innerhanden är tillverkad i ett slitstarkt syntetmaterial medan ovanhanden är gjord av stretchig polyester som gör handskarna smidiga att trä på och gör att de sitter bra på händerna. Handskarna har även resår runt handleden vilket gör att de sitter bra på plats när du arbetar med dem.

Dessa handskar är ett utmärkt val när du exempelvis ska kratta löv eller plantera blommor i rabatterna.

Egenskaper:

 • Allroundhandske
 • Material av polyester på ovansida
 • Bra greppyta på innerhanden av syntetläder
 • Ofodrad
 • Bekväm och nära passform

Hur testade vi trädgårdshandskarna?

Vi har testat 10 olika trädgårdshandskar inom olika prisklasser och därefter har vi valt ut ett antal vinnare. De handskar som vi valde att testa är tillverkade av syntetiska material men det finns också varianter som är tillverkade i skinn och som anses vara ännu mer slittåliga. Nackdelen med dessa är dock att de inte går att tvätta i tvättmaskinen och de blir lätt stela när de torkar.

Vi använde handskarna vid beskärning av träd och buskar men även vid andra former av trädgårdsarbete och vid hantering av olika typer av redskap. Vi har tagit hänsyn till kvalitet, komfort, slittålighet och pris. Vi testade hur väl de skyddade vid hantering av vassa grenar, taggar och vassa föremål. Vi undersökte även den vattenavvisande förmågan.

Vem behöver ett par trädgårdshandskar?

Det finns oändligt många tillfällen för dig som trädgårdsägare då ett par trädgårdshandskar är nästintill oumbärliga. Oavsett om du ska beskära träd, rensa i rabatten eller kratta löv så hjälper ett par trädgårdshandskar dig att skydda dina händer. 

Vilka trädgårdshandskar ska jag välja?

Olika typer av trädgårdsarbete ställer olika krav på trädgårdshandskarna. Om du ska beskära buskar och träd är ett par smidiga handskar med fingertoppskänsla att föredra samtidigt som de behöver ge ett bra skydd mot exempelvis taggar. Ska du kratta löv eller gräva i trädgårdslandet räcker det oftast med ett par enklare trädgårdshandskar. Det finns också trädgårdshandskar som du kan använda till den mesta typen av trädgårdsarbete så om du bara vill investera i ett par så väljer du ett par som ger ett bra skydd för de arbeten som kräver det och samtidigt är bekväma att använda även för enklare arbeten. Många väljer kanske ändå att ha två olika trädgårdshandskar varav en då kan vara en enklare variant. 

Ett par trädgårdshandskap bör gärna vara av så pass god kvalitet att de håller mer än en säsong. Då är exempelvis förstärkta fingertoppar något som kan vara bra att satsa på, annars är det just vid fingertopparna som handskarna har en förmåga att snabbt gå sönder.

Passformen kan skilja mycket så se till att prova trädgårdshandskarna innan du köper dem så du får ett par handskar i rätt storlek som sitter bra på dina händer. Handskarna bör sitta tajt på händerna, som en andra hud. Om de är för stora kan de lätt åka runt på händerna vilket gör att du inte får ett bra grepp.

Slutligen är det väldigt viktigt att handskarna är vattenavvisande så att de skyddar dina händer mot fukt vilket annars leder till både blöta och kalla händer.

Olika material

Ett par bra trädgårdshandskar ska ha ett antal olika egenskaper. De ska tåla både smuts och vatten samt vara smidiga men samtidigt rejäla och ge ett bra skydd. De ska gärna vara enkla att ta på och av. Ofta behöver man flera olika trädgårdshandskar för att täcka alla de behov som finns vid olika former av trädgårdsarbeten. 

Det finns trädgårdshandskar i olika typer av material och design som lämpar sig för olika användningsområden. Om du ska beskära träd och buskar bör du välja ett par handskar i ett grövre slitstarkt material. Nötnarv ger ett bra skydd men kan upplevas lite klumpigt vid enklare trädgårdsarbeten. Svinnarv är lite tunnare och billigare, det ger fortfarande ett bra skydd men är inte så slitstarkt. Getnarv ger också ett bra skydd och även en bra fingertoppskänsla. Det finns även många handskar i syntetmaterial som också skyddar bra och som smidigt kan tvättas i tvättmaskinen.

För enklare trädgårdsarbeten som vid exempelvis sådd och plantering kan det vara smidigt med ett par tunna handskar som är doppade i latex. Då har du ett par smidiga handskar med fingertoppskänsla som samtidigt skyddar mot smuts och väta. Den gummerade ytan ger också ett bra grepp och exempelvis spadar och krattor. 

 • Läder: Kan komma från get, nöt eller svin. Det yttre lagret av huden kallas narv. Ett slitstarkt material som håller länge.
 • Syntetläder: Ett alternativ till riktigt läder som har fördelen att det går att tvätta i tvättmaskinen.
 • Bomull: Bekvämt och slitstarkt men behöver kompletteras med andra material för att ge ett bra skydd och grepp. Nackdelen är att bomull inte tål väta.

Spandex: Ett material som man ofta använder till ovanhanden på handskarna. Det ger både ventilation och rörelsefrihet vilket ger ett par smidiga och bekväma handskar.

Frågor och svar Trädgårdshandskar 

Hur hittar man bra trädgårdshandskar?

Ett par trädgårdshandskar ska användas till många olika sysslor i trädgården. Beroende på hur ens trädgård ser ut och vad det finns för växtlighet på tomten kan det ställas ganska höga krav på ett par bra trädgårdshandskar. Framför allt ska handskarna skydda händerna från att skada sig men även hindra att jord och annan smuts kommer in i eventuella småsår. Trädgårdshandskarna behöver både vara rejäla samtidigt som de är smidiga att arbeta med. Materialet ska också kunna tåla både smuts och väta. Vi har samlat några av de bästa trädgårdshandskarna här på gardenhome.se.

Vilket material är bäst på ett par trädgårdshandskar?

För grövre arbete som exempelvis beskärning av buskar kan materialet behöva vara slitstarkt och ge ett bra grepp. Är det moment som att plantera kan det vara smidigt med så tunna handskar som möjligt. Mycket handlar om vad som ska utföras och det kan vara en fördel att köpa olika typer av handskar för olika arbetsmoment.

Trädgårdshandskar med klor

För den som ska plantera mycket eller bara behöver gräva lite grann kan det vara intressant med ett par trädgårdshandskar med klor. På ena handsken brukar det sitta plastklor på fingerspetsarna och som kan användas för att kunna påta i jorden utan att behöva greppa ett trädgårdsredskap. Dessa trädgårdshandskar brukar vara lätta att skölja av.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)