Perfekta pommes och kanske falafel hemma med en fritös bäst i test som gör det enkelt att laga snabbmat hemma.

Idag behöver du inte uppsöka en snabbmatsrestaurang för att få härliga pommes. Med den bästa fritösen ordnar du detta hemma. Dessutom kan du dra ner på oljan och upp på smaken. Här kan du läsa mer om fritöser som är bäst i test och som har funktionerna som du behöver för att få ordning på chipsen och falafeln!

Bästa Fritös

Alla fritöser i testet har testats av både nybörjare och vana användare av fritering för att kunna avgöra användarvänlighet och att det går att uppnå önskat resultat. Samtliga modeller har använts för att testfritera pommes frites, lökringar och kyckling.

Testerna för att hitta bästa fritösen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda även för nybörjare men att den även ska vara lätt att förvara, ta fram och ställa undan
 • Prestanda
 • Kapacitet – om modellen klarar en volym som kan räcka för en familj
 • Mängd olja som måste användas
 • Förväntat resultat
 • Enkel att rengöra

Fritel FR1355: ✅ Bästa val

Fritel FR1355

 • 4,7 av 5 stjärnor på Bol.com
 • 9,3 av 10 på Coolblue.nl

Här har vi en fritös som får höga betyg av användare. Den används i många länder och kan absolut ses som en fritös bäst i test under flera års tid nu. Användning är enkel och säker. Du kan få perfekta pommes utan att riskera brännhet olja på händerna tack vare det smarta locket.

Det finns en inbyggd temperaturkontroll som gör det lätt att hålla koll på värmen så att det blir rätt. När du har friterat klart kan du plocka ur flera delar och diska dessa i maskinen. De är av stål som tål vatten och det ger enkel rengöring och bättre hygien.

Kapaciteten är god och 3 liter bör räcka bra även för en större familj. Det här är ett bra val för dig som är ute efter något som är prisvärt och väl testat med goda recensioner.

Viktiga egenskaper

 • 3 liter
 • 2200 W
 • Delar tål diskmaskin
 • Med lock
 • Inbyggd temperaturkontroll
 • 110–190 grader

Severin 2408 Fritös: ✅ Bästa Premium

Severin 2408 Fritös

 • 4,8 av 5 stjärnor på Whiteaway.se
 • 4,2 av 5 stjärnor på Pricespy.co.uk

Severin 2408 Fritös rekommenderas av användare. Det här är en fritös som beskrivs som mycket enkel att använda. Det beror på flera saker. Till att börja med får du en signal från en lampa när rätt temperatur har nåtts. Du slipper gissa.

Det är också smidigt med en digital display som tydligt visar dig både tid och temperatur. Fritösen är gjord av stål och har en snygg design. Du kan använda samma olja längre tack vare Cool Zone systemet. Det är till för att förlänga oljans hållbarhet såväl som för att minska risken för matsmulor som bränns och ligger kvar i fritösen.

Det här är den bästa fritösen för dig som är intresserade av matlagning på lite högre nivå. Den ger det stöd som proffs kräver från sina köksverktyg. Kapaciteten på 4 liter ger gott utrymme och du får en fin skala för temperatur mellan 130 och 190 grader.

Viktiga egenskaper

 • 4 liter
 • 2000 W
 • Cool Zone
 • Digital display
 • 130–190 grader
 • Signallampa

Tefal Easy Pro: ✅ Bästa Professionella

Tefal Easy Pro

 • 4 av 5 stjärnor från Trustedreviews.com

För dig som är ute efter en ny fritös med högre kapacitet kan Tefal Easy Pro vara det perfekta valet. Det här är en apparat som gör friteringen roligare och enklare. Du får ett fönster i locket vilket gör det möjligt att se vad som händer utan någon risk för stänkande olja.

Den här modellen har en kontrollampa för temperaturen och den har också utrustats med ett automatiskt överhettningsskydd. Det ger dig trygg och säker fritering. Dessutom kan du lita på hög hygien då det går att plocka isär hela fritösen för noggrann rengöring. Det är bara själva kontrollpanelen som du inte kan diska i diskmaskin.

Grytan är emaljerad och det är också något som underlättar rengöringen. Med de stora handtagen som finns på utsidan är det också smidigt att flytta på denna fritös. Det här är design som är lätt att trivas med och ett mycket bra val för de allra flesta.

Viktiga egenskaper

 • 3 liter
 • 1,2 kg mat
 • 2100 W
 • Enkel rengöring
 • Automatiskt överhettningsskydd
 • Kontrollampa
 • Stora handtag på utsidan
 • Fönster

Guide – Välj den bästa fritösen

Det är roligt att fritera mat. Den här tillagningsmetoden är enkel och ger smak som kan kännas lite annorlunda. Det är ju inte bara potatis som kan friteras för härliga pommes frites. När du tänker på saken inser du att det finns en rad olika matvaror som går att slänga i fritösen för en läcker yta och härlig smak.

Men hur ska du välja rätt fritös, det finns ju så många varianter? Här är de viktigaste punkterna att tänka på innan du köper.

Rätt storlek för ditt hushåll

Det finns fritöser i olika storlek och kanske är det så att du nu är på jakt efter en ny modell som erbjuder fler liter än den du har hemma gör. För att få plats med mat till dig och några till bör du välja en fritös med kapacitet för minst 3 liter. Det finns också större modeller som kan vara prisvärda och väl anpassade för ditt hem.

När du ser på storlek kan du också kika på hur många kilo mat du kan få ut av fritösen. Omkring ett kilo är helt normalt och bör fungera fint för de allra flesta.

Enkel och säker användning

Det finns risker med att fritera mat i het olja. Det här är viktigt att komma ihåg när du ska köpa fritös. 

Se om modellen har saker som:

 • Lock
 • Lock med fönster
 • Handtag för säkrare grepp
 • Lampa som varnar när det är varmt
 • Automatisk avstängning

Enklare hantering är viktigt. En så liten sak som att handtagen sitter på rätt ställe kan göra den stora skillnaden. Dessutom kan det ju vara så att yngre personer i ditt hushåll kommer att vilja hjälpa till med fritering. Då är det verkligen smart om det finns ett lock med fönster. Nyfikna behöver inte komma för nära!

Rent och hygieniskt

Det är ganska vanligt att man använder samma olja för att fritera flera gånger. Det bör inte vara något problem men det är verkligen viktigt med hygien. Du bör välja en bra fritös som är gjord för enkel rengöring.

Det bästa är om du kan plocka isär alla delar som kommer i kontakt med maten och diska dessa i maskin. För att detta ska bli möjligt måste fritösen ha en design som tillåter detta. Den måste också vara av ett material som klarar av maskindisk.

Hygienen kan också förstärkas av särskilda funktioner som ser till att oljan som finns i fritösen hålls ren längre. Det kan röra sig om sådant som gör att du inte bränner maten eller att smulor motverkas. Då är det enklare att använda samma olja flera gånger.

Dessutom kan du ju välja en modell som inte behöver lika mycket olja. Idag kan du hitta varianter som jobbar med varmluft och som bara kräver en sked eller två för att ge smaken av friterat. Det här kan vara bra både för hygien och för hälsan.

Viktigt att se på recensioner

Det är klart att experttester kan ge dig en hel del. Särskilt när du vill veta mer om tekniska egenskaper. Men om du är ute efter en fritös bäst i test ska du komma ihåg att bästa testpanelen är de som köper den.

Ta alltid en titt på verkliga användarrecensioner. Dessa ger dig en klar bild av hur enkel fritösen är att använda. När många från olika länder enas om att det rör sig om den bästa fritös som finns kan du känna dig säker på att du kommer att tycka likadant.

Det är klar att vi alla har olika åsikter om vad som är viktigast. Men om många berömmer en viss modell rör det sig ändå om en fritös som har de funktioner som de allra flesta behöver för att fritera mat hemma.

Glöm inte bort att noga följa instruktioner för användning. Det är också något som kan påverka hur enkelt det blir att fritera och hur goda pommes du får av din fritös!

Frågor och svar Fritös

Hur fungerar en fritös?

En fritös har en korg av metall som sänks ner i ett tråg av olja. Oljan håller en temperatur på cirka 140-200 °C. Du kan själv ställa in vilken temperatur du vill och när temperaturen är rätt är det bara att köra i gång och fritera. När maten friteras i olja bildas en knaprig och smakrik yta som innesluter smakämnena.

Vad kan man fritera?

Det går att fritera det mesta men några bra exempel är pommes, lökringar, fisk, räkor, kyckling, kött, grönsaker, rotfrukter och munkar.

Hur bra är en fritös i jämförelse med en panna eller wok?

Att fritera i en fritös ger större säkerhet. Maskinen är termostatreglerad och har ofta ett överhettningsskydd.

Vilken fritös är bäst?

För att hitta den bästa fritösen behöver du välja en modell som passar dina behov. Titta på fritösens kapacitet på volym beroende på vilka mängder som behöver friteras. Fritösen ska helst inte vara större än nödvändigt eftersom det kräver mer olja. En inbyggd timer kan vara ett krav och även vilka möjligheter som finns för temperaturspannet.

Vilken olja ska man använda till en fritös?

Det går bra att välja alla värmetåliga oljor och gärna en med neutral smak som rapsolja eller solrosolja.

Vad gör jag med oljan efter fritering?

Frityrolja ska inte sköljas ner i avloppet. Det går utmärkt att återanvända oljan eller att hälla det i en plastdunk eller annan tålig behållare för att sedan lämnas till återvinningscentralen.

Hur rengör man en fritös?

De flesta fritöser är enkla att rengöra med nonstick-beläggning för att olja och smuts lättare ska lossna och inte fastna. En hel del produkter har även delar som tål att köras i diskmaskin. Övriga ytor som inte kan köras i diskmaskin eller diskas för hand torkas enkelt av med en fuktig trasa med lite diskmedel.

Betyg på guiden:

3.8/5 - (5 votes)