Hälsa för dig och ditt hem med en luftavfuktare bäst i test! Här kan du läsa mer om de bästa luftavfuktare som finns på marknaden.

Det kan bli både plågsamt och dyrt med för mycket fukt i ett hem och en riktigt bra luftavfuktare är en investering i hälsa. Men vilken ska du välja? Här ser vi närmre på luftavfuktare bäst i test och deras unika egenskaper. Välj den som är bäst lämpad för dina behov!

Bästa Luftavfuktare

I våra tester har vi valt att testa alla luftavfuktare i miljöer där luftfuktigheten anses vara för hög. Luftfuktigheten har mätts både före och efter användningen av de olika modellerna för att se hur pass väl produkterna fungerar.

Testerna för att hitta bästa luftavfuktaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – enkel att använda och tömma på vatten
 • Effektivitet – hur mycket vatten per dygn den tar upp
 • Hur stor rumsyta den är anpassad för
 • Antal fläktlägen
 • 4D-filter
 • Ljudnivå

Cleverio AD100 luftavfuktare: ✅ Bästa val

 • Bästa val av GardenHome.se 

Eeese Adam: ✅ Bästa Premium

Eeese Adam

 • 5 av 5 stjärnor på Tretti.se

Här har vi en luftavfuktare bäst i test av användare. Det här är ett bra val för dig som behöver effektiv luftavfuktning i källaren eller på vinden. Eeese Adam är gjord för att vara säker och enkel att använda. Den har en god passform och klarar en hel del.

Du kan använda luftavfuktaren i miljöer där det är ned till 5 grader kallt och upp till 35 grader varmt. Den rymmer 5 liter i tanken och kommer att stanna automatiskt när vattentanken är full. Motverka problem med fuktskador, torka tvätten snabbare och få renare luft med filter.

Det finns två olika hastigheter att välja mellan. Även om du väljer en högre nivå kommer du inte att behöva lida av buller för Eeese Adam går tyst. Det här kan bli en fantastisk investering för lite äldre hus där det är otroligt viktigt att ta hand om fukten innan den tar över!

Viktiga egenskaper

 • Avfuktar 20 liter per dygn
 • Klarar upp till 100 m2
 • 5 liter tank
 • 2 hastigheter
 • Ljudnivå 42 DB
 • 33,5×28,5×54 cm
 • Utbytbart luftfilter
 • 260 W
 • Automatiskt stopp vid full tank

Woods AD20: ✅ Bästa Professionella

Woods AD20

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

För kraftfull och pålitlig avfuktning i sommarstugan kan det vara smart med en luftavfuktare som känner av luftfuktighet och som inte lägger av efter ett strömavbrott. Det här är också en modell som ger särskilt effektiv luftrening. Filtren är patenterade och till för att ta hand om problem med svamp och mögel.

Woods AD20 har en extra effekt för lufttorkning som kan komma väl till pass i en tvättstuga där det är svårt att få tvätten torr. Det går att ställa in lufttorkaren med timer vilket också gör den behändig att använda just för bättre torkning av tvätt.

Timerfunktion är också lämpligt på ställen som sommarstugan där du kanske vill köra lufttorkningen i förebyggande syfte under vissa tidsperioder. Ett annat stort plus med denna modell är att den är tystgående.

Viktiga egenskaper

 • Klarar upp till 22 liter per dygn
 • Klara upp till 100 m2
 • God filtrering
 • Startar igen efter strömavbrott
 • Riktbart utblås
 • Med slanganslutning
 • Jobbar bara då det behövs
 • Med timer

Guide – Välj den bästa luftavfuktaren

Mota problemen med fukt och mögel i dörren med en luftavfuktare bäst i test! Du inser snabbt att det här är en investering på flera plan. Men hur ska du välja rätt? Det finns några huvudpunkter att tänka på när du ska köpa luftavfuktare. Låt oss se lite närmre på dem här…

Luftavfuktning som passar sitt sammanhang

Det är en sak att vilja få bättre luft i en sommarstuga eller i hemmet och en annan att tycka att tvätten torkar för långsamt. Ibland kan dessa saker gå hand i hand. Det är dock viktigt att du är väl medveten om varför du vill ha luftavfuktning.

Tänk på att:

 • Mögel och svamp kräver bra filter för att rensas bort från inomhusluften.
 • Torkning av tvätt kräver mer effekt från luftavfuktaren.
 • Torkning av luft i sommarstugan kan bli enklare om du har timer och smarta funktioner som automatisk avstängning, avrinning via slang och automatisk igångsättning efter ett strömavbrott.

När du ser på olika modeller ska du alltid notera detaljer som har med drift att göra. Glöm inte bort att ta reda på saker som om man kan plocka bort filter för att rengöra eller byta ut. Det är ju något som kan påverka hur väl din luftavfuktare kommer att fungera i längden.

En bra passform i ditt hem

Även om moderna luftavfuktare är kompakta bör du tänka på hur den här maskinen ska få plats i ditt hem. Om du ska ställa den på en vind som kan ha ett svagare golv är det ju klokt att den inte väger för mycket eller att det går att montera på träbjälkar.

Ska luftavfuktaren stå i en tvättstuga måste den också få plats. Tänk också på att slangavrinning bara fungerar bra när du har ett smart ställe för avrinningen att försvinna. Med en större tank blir det enklare att vara flexibel med placering.

När du ska använda luftavfuktaren på olika platser

Det kan också vara så att du vill flytta på luftavfuktaren för att dra nytta av den hemma i tvättstugan, i källaren och på landstället. Då är det verkligen toppen om det är enkelt att flytta maskinen. Den bör inte vara för tung och ska ha en form som gör det enkelt att greppa utan att riskera att tappa och förstöra luftavfuktaren.

Hur vet du om luftavfuktaren är bra?

Det är klart att experttester av luftavfuktare ger dig en hel del viktig information. Kom bara ihåg att det många gånger är klokast att se vad vanliga användare säger. Inte bara för att ta reda på om det verkligen rör sig om den bästa luftavfuktare som finns.

Det är när du ser användarkommentarer som du blir medveten om luftavfuktarens styrkor. När någon kommenterar att en viss modell gör den stora skillnaden i tvättstugan får du en god uppfattning om hur torkning av tvätt kan förbättras med just denna luftavfuktare.

På samma vis bör du läsa recensioner och produktinformation på ett smart sätt. En modell som har precis allt kan imponera. Men du kanske inte behöver precis allt i en källare där det bara ska hållas tillräckligt torrt för att det som du förvarar inte ska förstöras.

Viktigt att tänka på

Det finns saker som kan göra att en luftavfuktare blir mer eller mindre användbar i ditt hem. Här är några punkter som du absolut måste kontrollera innan du köper:

 • Yta – Ta reda på hur många kvadratmeter som luftavfuktaren klarar av. 
 • Hur många liter – Ta reda på hur många liter en luftavfuktare kan hantera per dygn. Riktigt fuktiga utrymmen kräver mer.
 • Reningsgrad – Missa inte att se på reningsgraden. Om det finns problem med fukt bör du få bästa möjliga filter. Något i nivå med de svenska Active ION Hepa filtren är att rekommendera.

Temperatur – Ta reda på hur kallt och hur varmt det kan vara där du placerar och driver luftavfuktaren. Om du köper en luftavfuktare som fungerar i minimum 10 grader och ställer den där det lätt kan närma sig 0 finns risken för att det inte kommer att fungera som tänkt.

Frågor och svar Luftavfuktare

Varför använder man luftavfuktare?

En luftavfuktares uppgift är att sänka luftfuktigheten för att undvika fuktskador eller för att få ett bättre inomhusklimat i exempelvis sovrummet.

Hur fungerar en luftavfuktare?

De flesta luftavfuktare för privat bruk är kondensavfuktare. Då avlägsnas fukten från luften genom en process där vattenångan i luften kyls ner till flytande form, vatten. Det sker genom att fukten kondenserar på ett kylelement och sedan fångas vattnet upp i en behållare eller rinner ut genom en slang. Den här metoden fungerar bara om temperaturen inte är för låg, under 5 °C. För lägre temperaturer används i stället metoder för absorption eller aktiv uppvärmning.

Vad ska man tänka på när man väljer luftavfuktare?

Börja med att utgå från hur många kvadratmeter luftavfuktaren ska täcka. Här får även hänsyn tas till rummets temperatur. De allra flesta modeller fungerar för en rumstemperatur på 5 - 35 °C.

Vilken luftavfuktare ska man välja?

Vilken luftavfuktare som blir bäst beror på vilka behov som finns. Rummets storlek är avgörande och även vilken temperatur rummet har för vilken typ av luftavfuktare som blir bäst. Ska luftavfuktaren användas i sovrummet under natten är ljudnivån viktig. Behövs avfuktaren i stället i badrummet som ofta är fuktigt och där man inte störs av ljud kan man satsa på en kraftfullare apparat med högre prestanda.

Vad är en hög luftfuktighet och vad kan det få för konsekvenser?

En luftfuktighet på över 60% RH anses vara hög. Det ökar risken för spridning av bakterier och virus och en ökad risk för mögel och svamp. En hög luftfuktighet kan vara påfrestande för immunförsvaret och eventuell astma och allergier kan förvärras.

Hur mycket vatten kan en luftavfuktare avfukta?

Det finns en stor variation på hur mycket vatten luftavfuktare klarar av att avfukta. De mindre kan avfukta några liter per dygn och de större uppemot 20 liter per dygn.

Betyg på guiden:

4.6/5 - (5 votes)