Bästa Färgsprutan » 4 produkter i test

Fargspruta

Köp färgspruta bäst i test för att få jämn och effektiv målning. Här kan du läsa mer om de bästa färgsprutorna och deras egenskaper.

Med den bästa färgsprutan blir du snabbt klar med målningen och det blir riktigt roligt att jobba. Här tar vi fram färgsprutor som är bäst i test och som har egenskaperna som ger dig ett riktigt fint stöd. Läs vidare för att hitta rätt modell för dina specifika behov av målning med färgspruta.

1. Black & Decker HVLP 200-QS

För dig som är ute efter enkel användning och därefter lätt rengöring är denna färgspruta från Black & Decker ett finfint val. Färgbehållaren sitter på sidan och är enkel att hantera och fylla på. Du får en indikator för färginställning. Den kan du använda för att hela tiden få samma nyans.

Det är också lätt att justera färgsprutan för att få exakt målning. Det här är också något som möjliggör olika typer av målningar. Sprutan är gjord för att göra det enkelt att jobba snabbt och effektivt. Ett perfekt val för hobbymålaren som vill få en känsla av professionalitet och exakthet!

Vi ska också påpeka att du får hela 3 meter sladd. Det gör det enkelt att komma åt även i lite större rum där det kanske inte finns så många eluttag. Sprutan fungerar fint inomhus och utomhus men kom ihåg att använda korrekta skydd för ansikte och kläder när du jobbar med färgen!

1200 ml behållare 2,5 m/s2 vibration
Black & Decker HVLP 400-QS

2. Metabo FSP 600

Om du är ute efter den bästa färgsprutan för ett jämnt resultat kan Metabo FSP 600 vara ett bra val. Det här är en färgspruta som har smart reglering både av luft och färg. Därmed kan du få ett mycket jämnt och exakt resultat.

Metabo är också en färgspruta som gör det enkelt att måla. Du får effektiv användning och kan snabbt bli klar med jobbet. Färgsprutan har steglös inställning som möjliggör väl justerad rund- och bredsprutning. 

Modellen är också gjord för att ge dig ett bra grepp. I och med att den inte väger för mycket bör de allra flesta kunna sprutmåla med Metabo färgspruta. Priset är mycket attraktivt och ligger en bit under andra modeller inom samma kategori.

Färgmängdreglering Steglös inställning
Metabo FSP 600

3. PFS 2000 Bosch DIY Färgspruta 440 W

Till produkt

4. Metabo FSP 600 LVLPAE

Om du är ute efter den bästa färgsprutan för ett jämnt resultat kan Metabo FSP 600 vara ett bra val. Det här är en färgspruta som har smart reglering både av luft och färg. Därmed kan du få ett mycket jämnt och exakt resultat.

Metabo är också en färgspruta som gör det enkelt att måla. Du får effektiv användning och kan snabbt bli klar med jobbet. Färgsprutan har steglös inställning som möjliggör väl justerad rund- och bredsprutning. 

Modellen är också gjord för att ge dig ett bra grepp. I och med att den inte väger för mycket bör de allra flesta kunna sprutmåla med Metabo färgspruta. Priset är mycket attraktivt och ligger en bit under andra modeller inom samma kategori.

240 l/min luftbehov Luftmängdreglering
Metabo FSP 600 LVLP

Så är Färgsprutorna utvalda

Alla färgsprutor har testats på samma sorts underlag i fråga om material och grundfärg. För att kunna jämföra täckningsgraden har allt material som målats bestått av omålat trä som i testerna har målats med vit färg. Testpersonerna har bestått av både ovana och vana målare.

Testerna för att hitta bästa färgsprutan genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att det är enkelt att använda produkten och att fylla på med färg
 • Bra justeringsmöjligheter för hastighet och mängden färg
 • Jämnt färgresultat och bra täckning
 • Effektivitet – hur snabbt jobbet blir klart med önskat resultat
 • Prestanda
 • Ljudnivå
 • Vibrationer
 • Vikt
 • God ergonomi
 • Lätt att rengöra

Färgspruta – Guide

Då det är dags att måla väggarna är det verkligen klokt att ha en smart färgspruta som förenklar detta jobba. Detta oavsett om du ska måla utvalda partier i dekorativt syfte eller vill få till en hel vägg i rätt nyans med rätt konsistens.

Idag finns det en rad olika färgsprutor att välja från och det kan kännas lite svårt att veta vad som kommer att fungera bäst. Det är klokt att betänka de behov du har när du väljer. Här är några viktiga punkter att komma ihåg.

Det ska vara enkelt att använda färgsprutan

Enkel användning borde vara en solklar punkt när du ska välja modell. Ta inte för givet att varje färgspruta bäst i test kommer med de egenskaper som du bryr dig mest om. Saker att tänka på är till exempel:

 • Hur lång sladd eller slang får du? Det gäller ju att komma åt den vägg som ska målas. Om du måste skarva flera gånger om kanske det blir besvärligt. 
 • Hur ser slangen ut? – När du får en längre slang som ska leda luft och färg bör den vara gjord för att inte kunna vecklas ihop. Det kan ju störa den kvalitet du får på färgen som kommer ut.
 • Hur tung är sprutan? – Det gäller att orka jobba med den. En större behållare för färg kan verka vara en bra sak. Men det blir kanske inte så roligt när du märker att det gör ont i både hand och axel av att jobba med färgpistolen.
 • Justeringar – Undersök också hur du kan justera luft- och färgutsläpp. Ju enklare det är att justera, desto lättare blir det att vara kreativ. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller har målat många väggar på detta vis. Justeringar är viktiga när du ska jobba precist och effektivt.

Var ska du måla med färgsprutan?

Det här är en bra fråga att tänka på när du ska köpa färgspruta. Varje modell är inte gjord för alla målar uppdrag. Det är särskilt viktigt att undersöka om du kan måla både inomhus och utomhus. Om du väljer en färgpistol för väggarna inomhus och sedan vill göra något på din uteplats kanske du blir besviken då detta inte fungerar. Investera alltså i rätt färgspruta med tanke på var du kan tänkas vilja måla framöver.

En ergonomisk färgspruta

Vi har redan varit inne på det där med komfort och det är verkligen ett viktigt område. Det kan ju ta en bra stund att bli klar med målningen. Även detaljer som schabloner kan ta sin tid. Då måste du få god ergonomi. 

Det kan till exempel vara en stor hjälp att få en axelrem. Då kan din hand vila lite när du inte sprayar. Se också på handtaget och dess form. Det bör vara gjort för att ligga väl i din hand och inte ha en form som kommer att skava mot din hud.

Med längre sladd blir det också enklare att röra på sig. Då slipper du stå och dra i sladden för att komma åt eller ställa dig i en obekväm position för att det ska fungera som tänkt. Det här gäller också för modeller där längden på slangen kommer att påverka hur långt du kan röra dig utan att byta eluttag för sprutan.

Tänk också på ljud. Ibland kan det vara så att den bästa färgspruta som du kan hitta har en ljudnivå som är ganska intensiv. Det här behöver inte vara negativt men förbered dig för detta. Du kanske vill ha hörselskydd om du ska jobba på en bra stund med sprutan som ligger en bra bit över samtalsnivå.

Hur mycket ska en färgspruta kosta?

Pris på färgspruta påverkas av flera saker. Fler funktioner och högre kvalitet kostar mer. Därmed inte sagt att det måste bli dyrt. Även en billig färgspruta kan göra ett bra jobb. Om du vet att du kommer att använda din färgpistol med jämna mellanrum är det smart att lägga lite mer på den. 

Om det däremot rör sig om enskilda uppdrag kanske du kan nöja dig med något enklare. Du ska dock vara medveten om att det sällan rör sig om större skillnader i pris mellan de enklare modellerna och de som är bra mycket bättre.

Vanliga frågor om Färgsprutor

Varför ska man välja en färgspruta?

Att måla med färgspruta går snabbt, effektivt och ger ett bra resultat.

Hur fungerar en färgspruta?

Färgsprutor har en teknik som bygger på att färgen förvandlas till atomer som bildar ett rökmoln när färgen sprutas ut.

Vad är skillnaden på färgsprutor med HVLP och Airless?

Målning med hjälp av färgsprutor med HVLP – High Volume Low Pressure ger ett kraftigt lufttryck och en färgdimma där färgen är mycket finfördelad. Färgröken är svår att kontrollera och passar därför bäst för målning inomhus. Modellen med Airless bygger på en teknik med tryck men utan luft. Färgröken blir enklare att styra och passar bäst för utomhusbruk.

Betyg på testguiden:

2.5/5 - (2 votes)