Bästa Studsmattor 

Är det dags för studsmatta? Upptäck studsmattor som har vunnit bäst i test och som är gjorda för hela familjens nöje!

I en tid då föräldrar bekymrar sig för barns hälsa på grund av stillasittande kan studsmattan upplevas som en fantastisk lösning. Det är den också då du väljer en säker variant som lever upp till familjens behov av studs. Hur mycket ska du lägga på en studsmatta, och hur ska den se ut för att vara säker? Det är två mycket viktiga frågor som du bör ha svar på innan du köper.

Tänk också på att se närmre på studsmattans design och skyddsnät. Form får betydelse för placering och skyddsnätet måste hålla hög kvalitet för att kunna fånga barn och vuxna som landar snett.

Det kan vara klokt att investera i högre kvalitet både med tanke på säkerhet och hållbarhet. Här finner du studsmattor som har vunnit bäst i test. De har testats av experter och har också fått höga betyg av användare.

1. Berg Favorit

Berg Favorit

 • 23,5 poäng från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
 • 96 % från Bäst i Test
Se pris - Gardenstore.se

Testpanelerna säger: Berg Favorit har fått goda recensioner från experter och vanliga användare. Det beror först och främst på den höga materialkvalitén. Mattans fjädrar är zinkbehandlade vilket ger ett gott rostskydd. Över fjädrarna finns ett kantskydd som är väl tilltaget och vattenavvisande. Mattans ram är också zinkbehandlad för att stå emot korrosion.

Studsmattan är alltså väl förberedd för att stå utomhus. Den har en stadig konstruktion och är enkel att ta sig i och ur. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut gav Berg Favorit ett högt betyg. Deras undersökning visade att både ram och ben samt skyddsnät fungerar mycket bra.

Det här är ett bra val för familjer som vill ha en säker konstruktion som håller. Med korrekt hantering kan den här studsmattan ge många fina säsonger. 90 cm över marken är normalt för studsmattor som inte grävs ner. Och mattan kan ta en vikt på 120 personer vilket är mycket bra.

Du får räkna med några timmars montering. Monteringen är inte besvärlig men det är viktigt att följa anvisningarna noga. När mattan väl är på plats bidrar den fina konstruktionen till den höga kvalitet som gör att barn och vuxna kan studsa på ett säkert sätt. Skyddsnätet som kommer med fungerar mycket bra och hindrar personer från att åka rätt ut mot kanten eller över den.

Egenskaper/fördelar med Berg Favorit

 • Med skyddsnät
 • Rund form
 • För 120 kg
 • 96 stycken fjädrar
 • 38 cm bred kant
 • Storlek på matta 430 cm

2. Berg Champion

Studsmatta BERG Ultim Champion 330

 • 22,9 poäng från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
 • Bästa Premiumval Bäst i Test 2019
Se pris - Gardenstore.se

Testpanelerna säger: Det här är storebror till Favorit. Berg Champion är precis som lillebror en mycket populär studsmatta. Det beror en hel del på själva studsen. Den är djup och med spänst. Champion har många fina egenskaper som till exempel de extra långa fjädrarna i systemet som Berg kallar för TwingSpring.

En annan finess med Berg Champion är AirFlow. Det är ett system som släpper in mer luft genom duken. Det är något som också bidrar till bättre studs och givetvis även till den fräschhet som du upplever då du hoppar på Champion.

Studsmattan har förberetts för utomhusbruk. Ramen är galvaniserad som skydd mot rost. Skyddet över fjädrarna håller hög kvalitet och står också mot vatten. Du kan välja skyddsnät till Champion. Deluxe-nätet kostar lite mer men kan vara väl värt att satsa på då det ger ett väldigt fint stöd.

Champion är studsmattan då ni vill ha en leksak som kan tänkas hålla lite längre. Berg vågar ge 13 års garanti för ramen.

Egenskaper/fördelar med Berg Champion

 • TwingSpring långa fjädrar
 • AirFlow hopp-duk
 • Med Comfort eller Deluxe nät
 • Storlek på ramen är 4,3 meter
 • 3,7 meters diameter
 • Kantskyddet är 38 cm brett
 • Klarar 120 kg
 • Studsmattan väger 97,2 kg

Läs mer om Berg Champion hos Gardenstore.se

3. First Class Ø366

First Class Ø366

 • Bästa budgetval i Bäst i Test 2019
Se pris - Gardenstore.se

Testpanelerna säger: Namnet First Class är väl valt och beskrivande för denna produkt. Företaget har valt de bästa, säkraste och starkaste materialen för tillverkningen av denna studsmatta som är i hög kvalitet. Alla varumärkets studsmattor är utrustade med stege, extra tjock ram och ett 0,76 mm tjockt kantskydd.

Studsmattan är stabil och står fast utan att röra sig tack vare en fyrkantig fixering på bottenramen med fasta skruvanslutningar. Detta ger också en oerhört tyst studsmatta vid hopp. Utrustad med dubbla koniska fjädrar resulterar hoppen i höga studs med mjuk landning.

För familjer som vill ha en riktig säker studsmatta är detta ett bra val. En stor fördel är att produkten klarar en maxvikt på 180 kg. Höjden är lagom med 88 cm över marken och det är gott om utrymme att hoppa med en hopparea på 290 cm i diameter.

Monteringen av produkten är mycket enkel så att familjen snabbt kan komma igång och hoppa.

Egenskaper/fördelar med First Class Ø366

Med skyddsnät

Rund form

För 180 kg

Storlek 366 cm

Kantskyddet är 38 cm brett

Studsmattan väger 119,3 kg

4. Berg Ultim

Berg Ultim

 • 3,5 av 5 tummar från Bäst i Test
Se pris - Gardenstore.se

Testpanelerna säger: Detta är en hög, rektangulär och slittålig studsmatta som både är lätt att sätta ihop och flytta på vid behov. Fördelen med att den är slittålig är att den kräver väldigt lite underhåll vilket innebär att den kan användas i många år.

Det är en säker studsmatta i hög kvalitet med ett robust skyddsnät för ett säkert hoppande. Skyddsnätet har en ingång som är självstängande och nätet har en ordentlig kant med tjockt skum runt stolparna. Kantskyddet är 38 cm brett och 20 mm tjockt för bra säkerhet och har både ett tjockt under och övre lager i materialet polyvinylklorid (PVC) som ger lång livslängd.

Studsmattan är också utrustad med långa GoldSpring Solo-fjädrar som är flexibla och ger bra studs. I jämförelse med andra alternativ i testet är denna produkt något mindre och klarar bara en maxvikt på 70 kg vilket är lite i snålaste laget om någon vuxen vill hoppa.

Egenskaper/fördelar med Berg Ultim

Med skyddsnät

Rektangulär form

För 70 kg

Storlek 280 x 190 cm

Kantskyddet är 38 cm brett

Studsmattan väger 71,5 kg

Köpguide – Att välja Studsmatta

För att komma fram till rätt studsmatta kan det vara klokt att se lite närmre på vanliga frågor om studsmattor. Det hjälper dig att bena ut vilken typ av studsmatta som kan tänkas passa er familj bäst. Här är viktiga frågor att betänka inför studsmatteköpet.

Stege eller inte

En stege kan vara bra att ha. Särskilt när det är små barn som inte når upp som ska hoppa på mattan.

Skötsel av studsmattor

För att få ut fler år av studsmattan bör du ta hand om den på rätt sätt. Riktigt bra studsmattor behöver inte mycket underhåll. Men det finns saker att tänka på.

Skor – Det är bra att de som hoppar gör så i strumpor eller barfota. Skor kan slita ut mattan i förtid. Dessutom kan de få med sig grus och sand som förstör duken.

Vassa föremål – Innan det hoppas ska fickor tömmas på föremål som kan vara vassa. Nycklar, pennor och annat ska inte finnas på din kropp då du hoppar studsmatta. Vassa föremål är farliga både för den som hoppar och för duken.

Överdrag – När studsmattan står utomhus är det smart att skydda den med ett överdrag då den inte används. Det hindrar smuts från djur och löv och grenar från att landa direkt på duken. Ett skydd kan också fungera som en signal om att mattan inte ska användas av barn som inte har fått tillåtelse till detta.

Stadig position – Tänk på att studsmattor måste stå stadigt för att vara säkra. Om mattan lutar lite kommer hoppmittpunkten att förflyttas. Det här leder till att den som hoppar kommer närmre kanten. Fjädrar kan då belastas på ett ojämnt sätt vilket kan förstöra studsmattans konstruktion.

Förvaring – Under vinter kan en studsmatta av hög kvalitet stå förvarad utomhus. Men precis som utomhusmöbler är det klokt att ställa in studsmattor som inte används under tak.

Frågor och svar

Från vilken ålder kan man använda stor studsmatta?

Det går faktiskt att låta barn som inte ens går ännu njuta av studsmattan. Att krypa omkring på en studsmatta är inte så dumt. Det kan bidra till bättre balans. Alla i en familj kan ha glädje av en stor studsmatta. Det kan vara så att äldre personer frånråds att hoppa i mattan om det finns hälsoproblem som kan förvärras av den här typen av aktivitet.

Spelar storleken på studsmattan någon roll?

Ja, storleken får betydelse. De större modellerna är gjorda för att ha plats för fler än en person. Det betyder att ett gäng ungar kan gunga i mattan tillsammans. Men följ rekommendationerna och låt inte fler personer än vad som rekommenderas befinna sig på mattan samtidigt. Om den lastas för tungt kan fjädrar gå sönder och själva mattan kan slitas ut i förtid. Mindre studsmattor har en annan funktion. De kan vara ett bra val då du vill studsa som en form av motion. För barn och ungdomar som vill leka på studsmatta är det klokt att välja en större modell på omkring 2 meters diameter. Ett viktigt tips är dock att bara hoppa en person åt gången även då mattan är gjord för fler. En vanlig typ av skada som inträffar på större studsmattor är krockar. Men då det rör riktigt små barn som mest gungar i mattan kan det vara säkert med flera “gungare” på en gång.

Är det säkert med skyddsnät?

Det beror på skyddsnätet och givetvis också på var mattan står. Tanken med skyddsnät är att de ska mota tillbaka personer som hoppar snett. Det gör att du slipper falla i kanten eller vid sidan om studsmattan. Det är viktigt att välja ett starkt nät som klarar den kraft som en hoppande person har.

Vad är skillnaden mellan dyra och billiga studsmattor?

Billiga studsmattor kan vara mycket bra. Särskilt när du lyckas köpa en dyrare studsmatta till ett billigare pris. Det är viktigt att förstå att du betalar för kvalitet. Om det är viktigt med säkerhet och lång hållbarhet kan det vara klokt att lägga lite mer på studsmattan.

Hur länge håller en studsmatta?

Om du köper en riktigt billig studsmatta kanske du får ut en till två säsongen med den. Det hela beror på hur du hanterar mattan och var den förvaras då ni inte hoppar på den. Sedan finns det modeller som kan leva i upp till 10 år. Det kan vara klokt att tänka på när du ser på pris. Räkna på kostnaden per år för att se om mattan kan anses prisvärd eller inte.

Källor som vi har använt (2st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi undersökt och använt i vår research som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut hette tidigare SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Det här är ett företag som jobbar med att bidra med kompetens för att förbättra innovationsprocesser. SP genomför tester, utför forskning och mätningar som är till hjälp för utbildning och kvalitetssäkring. SP testade 11 olika studsmattor år 2015. Med egna metoder testade de allt från mattans studs till kantskyddets funktion.

Bäst i Test

Bäst i Test utför egna tester av produkter. Deras tester utförs på riktigt, det vill säga att det verkligen använder produkten för att se hur den klarar verkligheten. Många gånger genomförs tester under flera års tid för att Bäst i Test ska kunna ge en korrekt bedömning av produkten. År 2018 testade Bäst i Test studsmattor. Berg Favorit var en av modellerna som fick högt betyg. Testet såg på allt från bruksanvisning och montering till säkerhet och kvalitet.

Studsmattor som utgått:

Jumpmaster 4,3

 

Jumpmaster 4,3 m

 • Bästa budgetval i Bäst i Test 2019

Testpanelerna säger: När budgeten inte räcker till den allra bästa studsmattan kan Jumpmaster bli ett bra alternativ. Jumpmaster 4,3 m är en välgjord studsmatta. Den håller hög kvalitet och ger god studs. För personer som väger över 20 kg går det att hoppa riktigt högt med en Jumpmaster studsmatta. Säkerheten är också god. Fjädrarna täcks väl av ett skydd som är bra både för metallen och för personer som landar på kanten.

En fin detalj att notera är att skyddsnätet stängs av sig självt. När du har klättrat upp i mattan behöver du inte stänga till det. Det är verkligen bra när det är barn som hoppar. Skyddet finns där automatiskt kan man säga.

Mattan kommer med 10 års garanti och är helt klart ett mycket bra budgetval. Med rätt skötsel bör den ge en vanlig familj flera år av hoppande. Konstruktionen är också gjord för att klara av lite tuffare tag utomhus. Studsmattan tål vatten och den står stabilt även på en gräsmatta.

Egenskaper/fördelar med Jumpmaster 4,3 m

 • 4,3 meter stor
 • Väger 106 kg
 • Höjd med skyddsnät är 270 cm
 • Klarar 150 kg
 • 96 fjädrar
 • Kommer med stege

Berg Talent

 

Berg Talent

 • 3,5 av 5 tummar från Bäst i Test

Testpanelerna säger: Talent är den billigaste studsmattan från Berg som är ett holländskt märke känt för kvalitetsstudsmattor. Talent finns i 3 olika storlekar och kan bli ett bra val när det finns begränsat med utrymme för mattan i trädgården.

Berg Talent passar mycket bra för barn som väger minst 20 kg. Duken ger en medelmjuk studs. Konstruktionen är stabil och är gjord för att stå emot rost. Det finns kantskydd som skyddar fjädrarna. Men det bör nämnas att det inte är lika väl tilltaget som på andra Berg studsmattor. Därmed är det inte så bekvämt att sitta på kanten när andra hoppar på mattan.

Skyddsnätet har en självslutande öppning. Det är särskilt fördelaktigt när det är barn som hoppar. Nätet är också finmaskigt vilket minskar risken för att fastna i det. Det här är rekommendationen när det inte finns så mycket plats och du vill få god kvalitet med en mindre budget.

Egenskaper/fördelar med Berg Talent

 • Storlek 3,05 m
 • Hopp-yta 4,79 kvm
 • Kantskyddbredd 29 cm
 • 6 benpar
 • Garanti för ram 5 år
 • Garanti för hopp-duk 2 år