Bästa Studsmattor 

Är det dags för studsmatta? Upptäck studsmattor som har vunnit bäst i test och som är gjorda för hela familjens nöje!

I en tid då föräldrar bekymrar sig för barns hälsa på grund av stillasittande kan studsmattan upplevas som en fantastisk lösning. Det är den också då du väljer en säker variant som lever upp till familjens behov av studs. Hur mycket ska du lägga på en studsmatta, och hur ska den se ut för att vara säker? Det är två mycket viktiga frågor som du bör ha svar på innan du köper.

Tänk också på att se närmre på studsmattans design och skyddsnät. Form får betydelse för placering och skyddsnätet måste hålla hög kvalitet för att kunna fånga barn och vuxna som landar snett.

Det kan vara klokt att investera i högre kvalitet både med tanke på säkerhet och hållbarhet. Här finner du studsmattor som har vunnit bäst i test. De har testats av experter och har också fått höga betyg av användare.

1. Studsmatta Flea Pro 4,3 m

Berg Favorit

 • 23,5 poäng från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
 • 96 % från Bäst i Test
Se pris - Sporttema.se

 

2. Studsmatta 4,27m Colosseum

 • 22,9 poäng från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
 • Bästa Premiumval Bäst i Test 2019
Se pris - Outl1.se

3. FitNord Studsmatta 240 cm, Svart

 • Bästa budgetval i Bäst i Test 2019
Se pris - Sportproffsen.se

4. Studsmatta 1,22 m

 • 3,5 av 5 tummar från Bäst i Test
Se pris - Sporttema.se

Köpguide – Att välja Studsmatta

För att komma fram till rätt studsmatta kan det vara klokt att se lite närmre på vanliga frågor om studsmattor. Det hjälper dig att bena ut vilken typ av studsmatta som kan tänkas passa er familj bäst. Här är viktiga frågor att betänka inför studsmatteköpet.

Stege eller inte

En stege kan vara bra att ha. Särskilt när det är små barn som inte når upp som ska hoppa på mattan.

Skötsel av studsmattor

För att få ut fler år av studsmattan bör du ta hand om den på rätt sätt. Riktigt bra studsmattor behöver inte mycket underhåll. Men det finns saker att tänka på.

Skor – Det är bra att de som hoppar gör så i strumpor eller barfota. Skor kan slita ut mattan i förtid. Dessutom kan de få med sig grus och sand som förstör duken.

Vassa föremål – Innan det hoppas ska fickor tömmas på föremål som kan vara vassa. Nycklar, pennor och annat ska inte finnas på din kropp då du hoppar studsmatta. Vassa föremål är farliga både för den som hoppar och för duken.

Överdrag – När studsmattan står utomhus är det smart att skydda den med ett överdrag då den inte används. Det hindrar smuts från djur och löv och grenar från att landa direkt på duken. Ett skydd kan också fungera som en signal om att mattan inte ska användas av barn som inte har fått tillåtelse till detta.

Stadig position – Tänk på att studsmattor måste stå stadigt för att vara säkra. Om mattan lutar lite kommer hoppmittpunkten att förflyttas. Det här leder till att den som hoppar kommer närmre kanten. Fjädrar kan då belastas på ett ojämnt sätt vilket kan förstöra studsmattans konstruktion.

Förvaring – Under vinter kan en studsmatta av hög kvalitet stå förvarad utomhus. Men precis som utomhusmöbler är det klokt att ställa in studsmattor som inte används under tak.

Frågor och svar

Från vilken ålder kan man använda stor studsmatta?

Det går faktiskt att låta barn som inte ens går ännu njuta av studsmattan. Att krypa omkring på en studsmatta är inte så dumt. Det kan bidra till bättre balans. Alla i en familj kan ha glädje av en stor studsmatta. Det kan vara så att äldre personer frånråds att hoppa i mattan om det finns hälsoproblem som kan förvärras av den här typen av aktivitet.

Spelar storleken på studsmattan någon roll?

Ja, storleken får betydelse. De större modellerna är gjorda för att ha plats för fler än en person. Det betyder att ett gäng ungar kan gunga i mattan tillsammans. Men följ rekommendationerna och låt inte fler personer än vad som rekommenderas befinna sig på mattan samtidigt. Om den lastas för tungt kan fjädrar gå sönder och själva mattan kan slitas ut i förtid. Mindre studsmattor har en annan funktion. De kan vara ett bra val då du vill studsa som en form av motion. För barn och ungdomar som vill leka på studsmatta är det klokt att välja en större modell på omkring 2 meters diameter. Ett viktigt tips är dock att bara hoppa en person åt gången även då mattan är gjord för fler. En vanlig typ av skada som inträffar på större studsmattor är krockar. Men då det rör riktigt små barn som mest gungar i mattan kan det vara säkert med flera “gungare” på en gång.

Är det säkert med skyddsnät?

Det beror på skyddsnätet och givetvis också på var mattan står. Tanken med skyddsnät är att de ska mota tillbaka personer som hoppar snett. Det gör att du slipper falla i kanten eller vid sidan om studsmattan. Det är viktigt att välja ett starkt nät som klarar den kraft som en hoppande person har.

Vad är skillnaden mellan dyra och billiga studsmattor?

Billiga studsmattor kan vara mycket bra. Särskilt när du lyckas köpa en dyrare studsmatta till ett billigare pris. Det är viktigt att förstå att du betalar för kvalitet. Om det är viktigt med säkerhet och lång hållbarhet kan det vara klokt att lägga lite mer på studsmattan.

Hur länge håller en studsmatta?

Om du köper en riktigt billig studsmatta kanske du får ut en till två säsongen med den. Det hela beror på hur du hanterar mattan och var den förvaras då ni inte hoppar på den. Sedan finns det modeller som kan leva i upp till 10 år. Det kan vara klokt att tänka på när du ser på pris. Räkna på kostnaden per år för att se om mattan kan anses prisvärd eller inte.

Källor som vi har använt (2st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi undersökt och använt i vår research som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut hette tidigare SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Det här är ett företag som jobbar med att bidra med kompetens för att förbättra innovationsprocesser. SP genomför tester, utför forskning och mätningar som är till hjälp för utbildning och kvalitetssäkring. SP testade 11 olika studsmattor år 2015. Med egna metoder testade de allt från mattans studs till kantskyddets funktion.

Bäst i Test

Bäst i Test utför egna tester av produkter. Deras tester utförs på riktigt, det vill säga att det verkligen använder produkten för att se hur den klarar verkligheten. Många gånger genomförs tester under flera års tid för att Bäst i Test ska kunna ge en korrekt bedömning av produkten. År 2018 testade Bäst i Test studsmattor. Berg Favorit var en av modellerna som fick högt betyg. Testet såg på allt från bruksanvisning och montering till säkerhet och kvalitet.

Studsmattor som utgått:

Jumpmaster 4,3

 

Jumpmaster 4,3 m

 • Bästa budgetval i Bäst i Test 2019

Testpanelerna säger: När budgeten inte räcker till den allra bästa studsmattan kan Jumpmaster bli ett bra alternativ. Jumpmaster 4,3 m är en välgjord studsmatta. Den håller hög kvalitet och ger god studs. För personer som väger över 20 kg går det att hoppa riktigt högt med en Jumpmaster studsmatta. Säkerheten är också god. Fjädrarna täcks väl av ett skydd som är bra både för metallen och för personer som landar på kanten.

En fin detalj att notera är att skyddsnätet stängs av sig självt. När du har klättrat upp i mattan behöver du inte stänga till det. Det är verkligen bra när det är barn som hoppar. Skyddet finns där automatiskt kan man säga.

Mattan kommer med 10 års garanti och är helt klart ett mycket bra budgetval. Med rätt skötsel bör den ge en vanlig familj flera år av hoppande. Konstruktionen är också gjord för att klara av lite tuffare tag utomhus. Studsmattan tål vatten och den står stabilt även på en gräsmatta.

Egenskaper/fördelar med Jumpmaster 4,3 m

 • 4,3 meter stor
 • Väger 106 kg
 • Höjd med skyddsnät är 270 cm
 • Klarar 150 kg
 • 96 fjädrar
 • Kommer med stege

Berg Talent

 

Berg Talent

 • 3,5 av 5 tummar från Bäst i Test

Testpanelerna säger: Talent är den billigaste studsmattan från Berg som är ett holländskt märke känt för kvalitetsstudsmattor. Talent finns i 3 olika storlekar och kan bli ett bra val när det finns begränsat med utrymme för mattan i trädgården.

Berg Talent passar mycket bra för barn som väger minst 20 kg. Duken ger en medelmjuk studs. Konstruktionen är stabil och är gjord för att stå emot rost. Det finns kantskydd som skyddar fjädrarna. Men det bör nämnas att det inte är lika väl tilltaget som på andra Berg studsmattor. Därmed är det inte så bekvämt att sitta på kanten när andra hoppar på mattan.

Skyddsnätet har en självslutande öppning. Det är särskilt fördelaktigt när det är barn som hoppar. Nätet är också finmaskigt vilket minskar risken för att fastna i det. Det här är rekommendationen när det inte finns så mycket plats och du vill få god kvalitet med en mindre budget.

Egenskaper/fördelar med Berg Talent

 • Storlek 3,05 m
 • Hopp-yta 4,79 kvm
 • Kantskyddbredd 29 cm
 • 6 benpar
 • Garanti för ram 5 år
 • Garanti för hopp-duk 2 år