Köp regelsökare bäst i test som hjälper dig att ta reda på vad som finns i väggen som du vill borra i. Här kan du läsa mer om bästa regelsökaren!

Med den bästa regelsökaren kan du ta reda på om det finns reglar av metall eller trä i väggen. Du kan också upptäcka elledningar och vattenledningar för att undvika att borra i dessa. Här kan du läsa mer om regelsökare bäst i test och deras egenskaper för att välja rätt modell för ditt hem.

Bästa Regelsökare

Alla modeller har testats på väggar med olika material för att jämföra skillnader i vad regelsökarna klarar av. Testpersonerna i våra tester har valts ut i en mix av hemmasnickare och proffs inom bygg och renovering.

Testerna för att hitta bästa regelsökaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – enkel att använda, göra inställningar med och avläsa med tydlig display
  • Vilken typ av mätning – spotmätning, metodmätning
  • Hur djupt verktyget klarar att mäta
  • Om modellen klarar metall, plast och träreglar samt elledningar och vattenledningar
  • Kvalitet
  • Vikt
  • Pris

BOSCH Wallscanner D-tect 120: ✅ Bästa val

BOSCH Wallscanner D-tect 120

  • Rekommendationer på Proffsmagasinet.se

Bästa val är den batteridrivna regelsökaren BOSCH Wallscanner D-tect 120 som fungerar både med alkaliska AA-batterier och 12V batterier. Produkten kan också användas med batterier med den tidigare namnförteckningen 10,8V.

Verktyget använder spotmätning i stället för metodmätning och kan lokalisera objekt ner till 12 cm. Med en optisk riktningsindikering utförs en exakt lokalisering. När apparaten lokaliserar ett objekt i väggen avges både en ljud- och ljussignal.

Regelsökaren har ett smidigt användargränssnitt med tre självförklarande funktionsknappar vid olika mätsituationer.

Viktiga egenskaper

  • Upptäcker elledningar
  • Upptäcker metall, plast och träreglar
  • Upptäcker vattenledningar
  • Spotmätning
  • Ljud- och ljussignal

Mastech MS6906: ✅ Bästa Premium

BOSCH GMS 120

  • Rekommenderas på Proffsmagainset.se

Den avancerade regeldetektorn BOSCH GMS 120 är utsedd till bästa premium. Produkten har en tydlig LCD-display som är bakgrundsbelyst och med en summer indikerar apparaten när den upptäcker trä- och metallreglar samt elledningar.

Denna regeldetektor är lätt att använda och har olika inställningar för vilket material som undersöks. Apparaten klarar att hitta trä och metall på ett djup av 30 mm. För metallrör klarar detektorn 50 mm och för strömförande elledningar 75 mm. Produkten har en hög säkerhet vid aktiv detektering av strömförande elledningar.

Viktiga egenskaper

  • Upptäcker elledningar
  • Upptäcker metall och träreglar
  • Upptäcker vattenledningar
  • Aktiv AC-detektering
  • Ljudsignal

Multidetektor Bosch Truvo: ✅ Bästa Professionella

Multidetektor Bosch Truvo

  • 4,8 av 5 stjärnor på Axminstertools.com

Bosch Truvo är en regelsökare med fina funktioner som får goda betyg av användare i flera länder. Det här är en regelsökare som kostar lite mer än de billiga modellerna men det kan det vara värt. Du kan nämligen upptäcka metall, elledningar och vattenledningar med den.

Regelsökaren har både ljud och ljus som varnar dig om var du kan borra säkert i väggen. Grönt sken betyder att det är fritt fram att borra. Gult sken betyder varning medan rött sken är samma sak som stopp och belägg.

Maskinen upptäcker stål på 70 mm djup, koppar på 60 mm djup och strömförande ledningar på 50 mm djup. Vill du ha riktigt hög kvalitet och god precision kan det här bli ditt bästa val. Det kan nämnas att även personer med lång erfarenhet av att borra i väggar förlitar sig på Bosch Truvo Multidetektor.

 

Viktiga egenskaper

  • Upptäcker elledningar
  • Upptäcker metall
  • Upptäcker vattenledningar
  • Enkel hantering
  • Ljud- och ljusvarningssystem

Guide – Välj bästa regelsökare till dina väggar

Det kan kännas nervöst att borra i en vägg för att hänga upp högtalare, en hylla eller något annat. Om det inte känns nervöst beror det antagligen på att den som tänker borra inte förstår faran. Bakom väggen finns det ju en massa saker som vi inte ser. Saker som vi absolut inte vill borra i!

För att undvika faran med att sätta borren direkt i en strömförande elledning eller köra sönder den i en metallregel kan du använda dig av en regelsökare. Det här är en liten manick som upptäcker det som finns bakom väggen utan att göra hål i den.

Idag finns det många olika modeller av regeldetektorer som är till för hemmabruk. Många är riktigt prisvärda. Det finns ingen anledning till att du inte har en regelsökare i din verktygslåda, men tänk på att välja rätt för att få ett gott stöd.

Vad vill du få ut av din regelsökare?

För att välja rätt måste du beakta vad du vill få ut av din regelsökare. Börja med att konstatera vilka parametrar som påverkar hur effektiv sökningen blir.

  • Material på vägg – Om väggen är av betong finns det antagligen metallreglar i den. Väggar av trä kan också ha metallreglar. Din regeldetektor ska fungera bra för den typ av vägg du har och för de material som kan finnas i den.
  • Ledningar i väggen – Elledningar vill vi inte borra i, det är klart. Särskilt om de är strömförande. Men glöm inte bort vattenledningar. Dessa måste också upptäckas för att undvika en översvämning och dyra kostnader för reparation.
  • Precision – Ta alltid reda på hur djupt sökaren går. Om den är väldigt ytlig och du måste borra djupt kan den missa sådant som du sedan kommer att stöta på med borren.

Form och design

Formen på regelsökaren får betydelse. Det bör vara lätt att greppa den och läsa av den information som du får. Ta en titt på hur designen tar hänsyn till ergonomi. Det är sant att du antagligen inte kommer att gå omkring med din regelsökare i flera timmar i sträck. Men om du ska använda båda händerna och samtidigt böja dig eller klättra kan det bli besvärligt.

Designen kommer också att påverka hur lätt det blir att förstå vad regelsökaren talar om för dig. 

Goda egenskaper att hålla utkik efter är:

  • Ljussignaler – När du kan få ljussignaler i olika färg kan det bli lättare att förstå var det finns hinder som gör att du inte bör borra.
  • Ljudsignaler – Ljud kan också vara en hjälp. Men här ska du tänka lite på hur din vägg ser ut. Om den är full med reglar av metall kanske det blir för mycket oljud om du jobbar med en regelsökare som går djupt och har hög precision.
  • Lång batteritid – Det är en fördel att ha en regeldetektor som har god batterikraft. Batterierna kommer säkert att räcka till ett eller två tillfällen. Sedan är det mycket bra om du inte måste byta batterier nästa gång det ska undersökas vad som finns i väggen.

Hur mycket ska en regelsökare kosta?

Du kan också fundera lite på vad du vill lägga på en regelsökare. Det finns mycket billiga regelsökare som fungerar bra. De är inte lika avancerade som de som kostar några hundralappar men det betyder inte att de inte fungerar.

För dig som ofta pysslar med att borra och installera saker i väggar kan det dock vara värt att lägga lite mer på en professionell regelsökare. Den kommer trots allt inte att kosta en förmögenhet och det du får ut av den är värt så mycket mer än vad du betalar för den.

Betänk att du med en riktigt bra regeldetektor kan undvika att skada din egen och andras väggar och det som finns i dem i onödan. Bara det att du inte måste stoppa igen hål, putsa och måla om är ju något som kommer att spara både tid och pengar. För att inte tala om vad det kan komma att kosta med en vattenledning som du borrar hål i!

Hur vet du om regelsökaren är bra?

När du ser på regelsökare bäst i test måste du beakta vem det är som säger vad. Det allra bästa är att ta en titt på användarrecensioner. De avslöjar snabbt hur väl en regeldetektor fungerar. Recensioner visar dig också vad som fungerar bra och vad som kanske inte gör det. 

Om du läser att detektorn är precis men att den har ett jobbigt tjutande ljus kanske du ändå tycker att den är värd att satsa på. Men om du ser att folk klagar på att regelsökaren inte hittar uppenbara hinder är det bäst att se på andra möjliga modeller.

Frågor och svar Regelsökare

Vad är en regelsökare?

En regelsökare är ett verktyg som hålls mot väggen för att den ska kunna markera var själva sensorn hittar en regel, ett rör eller en elledning. Sökaren kan även användas i taket för att hitta bjälkar eller bultar.

Hur fungerar en regelsökare?

Regelsökare känner av förändringar i och bakom väggen och rapporterar detta på skärmen. Enklare varianter arbetar med en magnet för att lokalisera skruvar och kan på så sätt kan avslöja var en regel kan finnas. En elektronisk sökare kan upptäcka skillnader i väggtäthet och många kan även upptäcka trä- och metallbultar och i vissa fall även växelström. Många av de senaste modellerna av regelsökare använder ett radarsystem för att upptäcka en regel, elledning eller ett rör. Det sker genom att en radarsensor skickar en våg som studsar tillbaka till enheten. På en del sökare finns inbyggda ljus- och ljusfunktioner som talar om när apparaten har hittat ett föremål annars går detta att avläsa på apparatens skärm.

Ska man välja en magnetisk regelsökare eller en elektrisk?

En magnetisk regelsökare hittar egentligen bara metall av någon form bakom väggen vilket även kan innebära ett rör. De ger heller ingen exakt mätning på samma sätt som en elektronisk. För den som känner sig osäker på att komma åt en vattenledning eller en elledning bör välja en elektrisk sökare.

Ska man välja en uppladdningsbar eller batteridriven regelsökare?

Funktionsmässigt spelar det ingen roll vilken variant man väljer. Ekonomiskt blir en laddningsbar detektor billigare i längden.

Hur använder man en regelsökare?

Först och främst får man se till att regelsökaren är korrekt kalibrerad. För att upptäcka en regel håller man sökaren platt mot väggen samtidigt som man förflyttar den. Det är viktigt att undvika störningar genom att exempelvis hålla händerna borta från väggen. Beroende på hur avancerad regelsökare är kan man behöva göra flera markeringar på väggen för att säkerställa en korrekt position.

Hur långt ifrån varandra brukar reglarna sitta?

Är reglarna korrekt uppsatta bör de sitta 40 eller 60 cm ifrån varandra. Det kan underlätta som en hjälp i sökandet för att säkerställa att det verkligen är en regel man har hittat och inte exempelvis ett rör.

Hur kalibrerar man en regelsökare?

En del modeller har en knapp som aktiverar en automatisk kalibrering. Andra modeller kräver manuell kalibrering. Det brukar stå instruktioner för detta i regelsökarens bruksanvisning.

Regelsökare som utgått:

Dibotech Regeldetektor Basic

 

Dibotech Regeldetektor Basic

  • Rekommendationer på Kjell & Company

Om du är ute efter en billig regelsökare kan du välja Dibotech Regeldetektor Basic. Det här är en liten manick som är mycket enkel och som enligt användare gör jobbet. Nu är det förstås viktigt att förstå att priset också avspeglar hur avancerad regeldetektorn är.

För dig som inte har höga krav om exakthet och möjlighet att kontrollera mycket djupt i väggen kan Dibotechs regeldetektor vara alldeles tillräcklig. För dig som behöver mer än så kan det vara klokt att gå vidare och se på nästa regelsökare…

Viktiga egenskaper

  • Lågt pris
  • Upptäcker metallreglar
  • Upptäcker träreglar
  • Upptäcker elledningar

Dibotech Regeldetektor Pro

 

Dibotech Regeldetektor Pro

  • Rekommendationer på Kjell & Company

Dibotech Pro är en regelsökare som rekommenderas av användare som testat för att spåra reglar, elledningar i material som betong. Om du vill borra i en vägg i ett typiskt 1970-tals hus bör den här manicken klara jobbet. 

Du får hög säkerhet då det går att göra särskilda inställningar för att söka efter trä, metall och efter ström. På så vis kommer du att upptäcka om det finns reglar eller aktiva kablar i väggen där du vill borra och hänga upp något.

LCD-displayen är praktisk då den har bakgrundsbelysning. Det gör det lätt att se vad mätaren får fram även i lite mörkare utrymmen. Användare rekommenderar denna regelsökare särskilt för metall och ström. Dessutom är det många som gillar det låga priset.

Viktiga egenskaper

  • LCD-display
  • Upptäcker metallreglar på 19 mm djup
  • Upptäcker träreglar på 19 mm djup
  • Upptäcker elledningar på 76 mm djup
  • Aktiv AC-detektering

Betyg på guiden:

4.4/5 - (16 votes)