Köp värmeljus som värmer hjärta och själ! Välj värmeljus bäst i test som brinner länge och ger den mysiga stämningen som du är ute efter.

Värmeljusen är ett måste när det blir mörkt. De värmer på flera sätt och du kan använda ljusen för allt från mys till uppvärmning av mat. Men se till att du använder värmeljus som är bäst i test för att få ut mesta möjliga av dem. Här kan du läsa mer om de allra bästa värmeljusen!

Värmeljus stearin, 50-pack: ✅ Bästa val

Värmeljus stearin, 50-pack

 • Tvåa i TV4:s test

Clas Ohlson har ett storpack med värmeljus på 50 stycken som är mycket prisvänligt. Det här är värmeljus som brinner i upp till 6 timmars tid. Om du inte släcker och tänder flera gånger kan du få ut maxtiden av ljusen.

Ljusen har en sotfri låga och de är klassiska i sin form och färg. Storleken är gjord för att passa i de flesta ljusstakar för värmeljus. Det går förstås också bra att placera värmeljusen på en tallrik eller att använda dem för att värma upp mat med ljus.

Den förnybara råvaran som har använts för att få fram den miljövänliga stearinet är talg. Det betyder att du kan ha gott samvete då du använder dessa ljus. När ljuset har brunnit ut kan du lämna in det som blir över till återvinning.

Användare som ger dessa värmeljus högt betyg säger att all stearin går åt då ljusen får brinna ut. Det betyder att det inte blir något stearin kvar på ljusets kanter. Dessutom anses dessa ljus ge en mysig stämning med ett fint ljussken.

Viktiga egenskaper

 • 100 % stearin
 • Svensktillverkade
 • Av förnybara råvaror
 • 6 timmar brinntid

Värmeljus Sterain: ✅ Bästa val

 • Bäst i test av Plus 2018

Ett värmeljus som har fått mycket gott betyg i seriösa tester är Rustas modell. När du ser brinntiden på 4 timmar kanske du inte blir så imponerad. Men i tester som det som Plus utförde 2018 visade det sig att ljusen faktiskt kan brinna mycket längre än så. Det blev tal om 7 timmar för vissa ljus!

Längsta brinntiden får du om du inte släcker och tänder flera gånger. Men det kan vara bra att veta att Rusta värmeljus har fördelen att de faktiskt går att tända igen många gånger. De är gjorda på ett sätt som minskar risken för stearin som rinner och täpper till själva veken så att det inte går att tända igen.

Viktiga egenskaper

 • Stearin
 • 4 timmar brinntid
 • Klassisk värmeljusdesign
 • Lätt att tända igen

Guide – Välj rätt värmeljus

De allra flesta hushåll vill ha värmeljus. Det här är ljus som vi kan behöva av olika skäl. Dels är de fina att se på. De skapar en mysig stämning i ett rum. Och dels är värmeljusen praktiska att ha. Du kan till exempel värma på en ostfondue med dem.

Men nu är det antagligen så att du vill ha värmeljus i första hand för att göra det mysigt hemma. Namnet till trots är det inte till för att öka värmen i hemmet men väl i hjärtat. Det är också därför som det kan få stor betydelse hur du ser på ljusen vad gäller miljö.

Här är några viktiga punkter att beakta när du ska välja värmeljus:

Kvalitet och miljövänlighet

Det finns huvudsakligen två typer av värmeljus. Den ena är enbart gjord av stearin och den andra av paraffin och andra ingredienser. Det finns de som hävdar att stearin alltid är bäst ur miljösynpunkt men det är inte alltid så enkelt.

Stearin ger för det mesta den högsta kvaliteten. Men stearinljus kan också vara gjorda på sätt som inte är särskilt bra med tanke på hållbarhet. När du väljer ljus med tanke på kvalitet och miljö ska du ta en titt på:

 • Material på ljuset (stearin, paraffin, palmolja, talg, vax)
 • Material på själva koppen (metall, plast)
 • Hur ljusets delar ska återvinnas
 • Om ljusets material är återvunna

Idag finns det också miljömärkning som visar dig vägen till de bästa alternativen sett ur miljösynpunkt. Kvalitet och bra för miljön går ofta hand i hand. Det säger ju sig självt att ett ljus som brinner länge också är bättre då du inte måste byta ut till ett nytt så snabbt.

Hur brinner ljuset?

För att du ska bli nöjd med ett värmeljus bör det ha en klar och stadig låga. Det finns billiga värmeljus som snabbt slocknar av sig själva. Det kan bero på att de har ljus-massa som rinner över och täpper till veken. Det betyder att ljuset kanske inte klarar mer än någon timme innan du måste byta.

Ett ljus kan också brinna på ett svagt sätt som inte ger den där mysiga stämningen som du är ute efter. Ta en titt på hur ljuset klarar sig sett över hela perioden som det brinner. I tester där man noterar att ljuslågan kan vara lite svajig kan det ändå vara så att värmeljuset får ett gott betyg då det överlag brinner jämnt.

Ta också en titt på vad som händer om du vill tända och släcka ljuset flera gånger. Det här kan påverka hur lågan ser ut såväl som hur länge ljuset kommer att brinna. För vissa märken kan det göra stor skillnad på brinntid om du kommer att släcka och tända flera gånger om.

Det här kanske inte är lika viktigt för dig som att det ska vara enkelt att tända igen när du har släckt. Det är ändå så pass billigt att köpa värmeljus att du kanske inte bryr dig så mycket om 3 timmar mer eller mindre för att du släcker och tänder igen ofta.

Viktigt att använda värmeljus på rätt sätt

När du köper värmeljus ska du inte missa de instruktioner som står på påsen. Beroende på hur ljusen är gjorda kan det vara mer eller mindre lämpligt att till exempel använda dem för att hålla värmen i en kanna med dryck på bordet.

Du ska hålla dig till instruktionerna och se till att använda dina värmeljus på ett säkert sätt. Då får du större behållning av dem och du behöver inte oroa dig för att det till exempel skulle bli skador på underlaget där du placerar dem.

Frågor och svar Värmeljus 

Hur länge kan värmeljus brinna?

De flesta värmeljus brinner i cirka fem till sex timmar men en viss variation kan förekomma mellan olika märken.

Vad består stearin av?

Stearin tillverkas av animaliskt fett eller vegetabiliskt fett, som exempelvis palmfett.

Vad består paraffin av?

Paraffin tillverkas av fossil olja eller råolja vilket innebär att det är gjort av icke förnybara resurser.

Är värmeljus av paraffin farligt?

Man har upptäckt i studier att ångor av paraffin har dålig effekt på hälsan. Det är också mer brandfarligt än stearin. Det beror på att paraffinet har lägre smältpunkt och elden flammar lättare upp.

Vilka värmeljus är bäst för miljön?

Värmeljus av stearin är ett bra val för klimatet eftersom dessa tillverkas av förnybara råvaror. Ljus som är Svanenmärkta ska innehålla minst 90% stearin.

Kan man sova med tända värmeljus?

Värmeljus kan verka harmlösa i jämförelse med andra ljus utan det skyddande metallhöljet men det är minst lika farligt att lämna det tänt oavsett vilket ljus det är. Värmeljus kan också orsaka brand då dessa kan överhettas, speciellt om flera värmeljus står nära varandra och allra störst risk om metallerna vidrör varandra. Ibland kan elden flamma upp, en vindblåst kan komma utifrån eller från rörelser i närheten som kan sätta fyr i brandfarligt material nära ljuset samt att gardiner och andra textilier kan komma för nära och antända. Alla levande ljus ska användas under uppsikt!

Var slänger man värmeljushållare?

Sedan några år tillbaka klassas inte värmeljusbehållaren som förpackning som annars ska sorteras som metallförpackning. Numera ses det i stället som metallskrot och ska tas med till återvinningscentralen.

Betyg på guiden:

3.4/5 - (16 votes)