En räfsa är ett riktigt bra hjälpmedel i trädgården när du ska kratta löv eller gräs. Räfsan är ett redskap som har funnits länge och var förr gjord i trä och järn. Numera är de mer ergonomiska och funktionella och man använder sig av modernare material såsom stål, plast eller glasfiber. Men vilken räfsa ska man välja och vad ska man tänka på när man ska köpa en räfsa? Vi har gjort ett utförligt test.

Bästa Räfsa

Alla räfsor i vårt test har testats på tomter i olika storlekar med mycket buskar och många lövträd som lämnar efter sig mycket löv under hösten. Testpersonerna som valdes ut bestod av en mix av vana och ovana trädgårdsarbetare i varierande åldrar. Våra testpersoner fick kratta både torra och blöta löv på olika underlag samt gräsklipp. Förutom att göra egna tester har vi också kompletterat med resultat från andra tester, omdömen och recensioner för att kunna ge ett bra slutomdöme.

Testerna för att hitta bästa räfsan genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – att den är enkel att hantera och bära
  • Arbetsbredd
  • God ergonomi
  • Kvalitet
  • Vikt
  • Resultat

Lövräfsa Gardena Combisystem Ställbar: ✅ Bästa val

lovrafsa-gardena-combisystem-stallbar

  • Bästa val av GardenHome.se 

Gardena är ett tyskt företag som är väl etablerat på den svenska marknaden och kända för att erbjuda bra produkter av hög kvalitet. Och den här räfsan är inget undantag. Med den här räfsan från Gardenas serie Combisystem får du hela 25 års garanti vilket ju tyder på riktigt hög kvalitet.

Det här är en ställbar lövräfsa där du kan ställa in avståndet mellan pinnarna, vilket ger en arbetsbredd mellan 35-52 cm. På så sätt kan du själv ställa in det optimala avståndet beroende på om du ska ägna dig åt finare eller grövre rensning. Räfsan är tillverkad av kraftfull och stabil plast.

Lövräfsan ingår i Gardenas Combisystem och passar därmed till alla skaft från Gardena med combisystem. Du väljer själv om du vill ha ett handtag av trä eller aluminium eller ett som är speciellt utformat för att vara skonsamt mot din rygg. 

Gardenas Combisystem innehåller mängder med redskap för trädgårdsskötsel både när det kommer till jordskötsel i rabatter och trädgårdsland samt bortstädning av jord, gräs och löv från gångar och gräsmattor. Samtliga redskap är ergonomiskt utformade och har handtag med mjuka delar vilket bidrar till ett säkert och bekvämt arbete. 

Egenskaper:

  • För räfsning och rensning av löv, gräs och grenar
  • Ställbar räfsa
  • Många användningsområden
  • Hög kvalitet, 25 års garanti
  • Passar alla handtag i Gardena Combisystem
  • Ergonomiskt utformad
  • Robust av kraftfull plast
  • Arbetsbredd 35-52 cm

Fiskars 5170: ✅ Bästa Premium

Fiskars 5170

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Även Fiskars är ju kända för att erbjuda högkvalitativa produkter både när det handlar om funktion och design. Fiskars har funnits i flera decennier och de arbetar hela tiden med att förbättra sina produkter för ökad ergonomi och kvalitet. Det här är en lövräfsa som lämpar sig för både räfsning och rensning av din gräsmatta från löv, gräs och kvistar. 

Räfsan har ett gediget skaft i trä och ett extra brett blad i färgen svart. Även det här är en räfsa av riktigt hög kvalitet som inte kommer att göra dig besviken.

Egenskaper:

  • För räfsning och rensning av gräsmattan från löv, gräs och kvistar
  • Extra brett huvud
  • Gediget träskaft
  • Hög kvalitet

FISKARS 5160: ✅ Bästa Professionella

FISKARS 5160

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är en stålräfsa från Fiskars av hög kvalitet. Räfsan har 16 pinnar av pulverlackerat fjäderstål och ett skaft av hållbar aluminium med en plastbelagd yta. Räfsan är 1,7 meter lång och bladets bredd är 38,5 cm. Längst upp på skaftet finns ett praktiskt upphängningshål så att du kan hänga upp den på sin plats i förrådet när du inte använder den för att den ska vara lätt tillgänglig.

Egenskaper:

  • Stålräfsa
  • Pinnar av pulverlackerat fjäderstål
  • Skaft av aluminium med plastbelagd yta
  • Ände av polypropen, med upphängningshål
  • Längd 1,7 m
  • Arbetsbredd 38,5 cm

Fiskars Ergonomi 135410: ✅ Bästa Extra

Fiskars Ergonomi 135410

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är ännu en räfsa från Fiskars som fick mycket bra betyg i våra tester. Fiskars Ergonomi är en serie med robusta och ergonomiska trädgårdsredskap. Dessa redskap är specialutvecklade för att ge en så ergonomisk arbetsställning som möjligt och minska belastningen på rygg, axlar och leder. 

Räfsans blad är extra brett och försett med 25 pinnar vilket gör den mycket effektiv. Bladet har en speciell design för att ge pinnarna större flexibilitet.

Skaftet är S-format och har en noga uträknad vinkel för att vara så ergonomiskt som möjligt för att minska påfrestningen på din kropp. Handtaget är tillverkat i mjuk plast för att ge ett fast och behagligt grepp med minimal halkrisk. Den här lövräfsan är riktigt bekväm att arbeta med!

För dig som vill ha en ergonomisk räfsa för såväl gräsmattan som trädgårdsgångarna så är det här en räfsa vi varmt kan rekommendera.

Egenskaper:

  • Till räfsning av såväl gräsmattan som trädgårdsgången
  • Ergonomiskt utformad
  • Extra bred lövräfsa med 25 pinnar
  • Effektiv
  • Flexibelt blad
  • Mjukt behagligt handtag i plast

Hur testade vi räfsorna?

Vi har testat tio olika räfsor i varierande prisklasser. De olika räfsorna skiljer sig också åt vad gäller modell, storlek och material och vi upplevde ganska stora skillnader mellan de olika räfsorna. Vi testade dem både för att kratta ihop torra och blöta löv samt torrt och blött gräsklipp. Vi testade dem även på olika underlag. Efter att ha testat räfsorna kunde vi plocka ut några favoriter som alltså blev testets vinnare.

Vem behöver en räfsa?

En räfsa är ett enkelt redskap men som alla trädgårdsägare har stor nytta av oavsett om man ska samla ihop löv eller gräsklipp.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en räfsa?

Det finns många olika räfsor att välja bland i olika modeller, prisklasser och storlekar. Olika modeller av räfsor har längre eller kortare skaft och bredare eller smalare blad. Det finns modeller där man kan ställa in längden vilket kan vara bra om ni är flera i olika längd som ska använda den. Det finns till och med räfsor där man kan ställa in bredden på bladet vilket gör dem väldigt anpassningsbara och användningsbara till olika ändamål. Genom att välja rätt räfsa blir trädgårdsskötseln både enklare och roligare.

En bra räfsa ska klara såväl torra höstlöv och torrt gräs som blöta löv och nyklippt gräs. Den ska också ha ett bra avstånd mellan pinnarna så att inte löv och annat fastnar så lätt vilket de kan göra om avståndet är för litet. Pinnarna ska nå ner i marken ordentligt så man inte behöver lägga en massa kraft på att trycka ner dem. Pinnarna kan vara platta eller spetsiga. De platta är bäst vid hopsamling eftersom löv inte fastnar så lätt i dessa. Ska du istället räfsa gräsmattan och kanske mylla ner jordfrön är de spetsiga pinnarna att föredra.

Se till att känna ordentligt på räfsan i butiken innan du köper den. Skaftet ska kännas bra och ligga naturligt i handen. Handtaget ska givetvis vara ergonomiskt och ge ett bra grepp. Räfsan ska varken vara för tung eller för lätt, en lätt räfsa kräver mycket kraft medan en tung räfsa blir tung att arbeta med. Om du inte är så stark eller kanske är begränsad på grund av problem i leder eller rygg är en lätt räfsa att föredra. Välj en räfsa som har en längd på skaftet som är anpassad till din kroppslängd för att undvika onödigt slitage på din rygg.

Räfsan ska inte heller vara för hård eller för mjuk utan ha en bra spänst samt vara följsam och enkel att arbeta med. Den ska helt enkelt fungera som en förlängd arm. Tänk på att använda trädgårdshandskar då du arbetar för att minimera risken för skavsår.

Räfsan bör även vara utformad för att vara skonsam mot gräsmattan så den inte ta skada.

Olika typer av räfsor

Metallräfsa: Lämpar sig bra då man ska kratta ur visset gräs ur gräsmattan och kräver då lite kraft. Men funkar även bra för att räfsa löv med om man istället använder sig av ett lite lättare handlag. 

Lövräfsa: En lätt räfsa som är tillverkad av plast eller bambu. Bladet är extra brett för att du så effektivt som möjligt ska kunna räfsa bort löv eller grenar från gräsmattan. Lövräfsan är väldigt skonsam mot underlaget.

Miniräfsa: Det finns även små räfsor med korta skaft som du kan använda när du står på knä och exempelvis rensa i dina rabatter.

Ställbar räfsa: En väldigt praktisk räfsa som lämpar sig för många användningsområden. Både skaftet och bladet brukar kunna ställas in. På så sätt kan du välja om du vill ha en smal eller bred räfsa och du kan också välja längden på skaftet. Genom att korta ner skaftet kan du enkelt komma åt under buskar eller mellan dina perenner i planteringarna.

Frågor och svar Räfsa

Går en kratta bra att använda i stället för en räfsa för att samla ihop löv?

Saknar man en räfsa kan det i undantagsfall fungera med en kratta men det kan bli lite mer problematiskt. Tänderna på krattan är av en annan typ och saknar fjädring i jämförelse med en räfsa. Det innebär att krattan lättare fastnar i underlaget och i stället lättare rycker med sig delar av gräsmattan.

Ska man välja en räfsa i metall eller plast?

Funktionsmässigt är det egentligen ingen större skillnad utan det handlar då i stället om tyngden. Räfsor i metall är tyngre och kan vara lite svårare att hantera om man saknar styrka. I de fall man har en ojämn gräsmatta eller mycket mossa och ogräs i sin gräsmatta som räfsan kan fastna i är det lättare att skada gräsmattan med en räfsa i metall.

Hur väljer man rätt längd på räfsans skaft?

Det är viktigt att inte ha en för kort räfsa för att inte få problem med ryggen men ändå att skaftet inte är för långt så att det blir otympligt att jobba. Är man flera i hushållet som ska använda räfsan kan det vara värt att investera i en räfsa med ett ställbart skaft.

Ska man räfsa eller inte räfsa löv från gräsmattan på hösten?

Tycker man inte att det ser för skräpigt ut kan man med fördel låta löven ligga kvar på gräset på hösten. Det gäller då att man kör med gräsklipparen över dem så att de finfördelas lite mer så att inte ljuset hindras från att komma ner till gräsmattan. Att löv ligger kvar får mikroorganismer och maskar att bryta ner löven och även att föra ner dem i gräsmattan så att de kan förvandlas till näring. Den första vårstädningen i trädgården kan man sedan kratta bort överskott så att man får en fin gräsmatta.

Betyg på guiden:

3.9/5 - (7 votes)