Ett multigym är perfekt för dig som vill kunna träna hemma eftersom det erbjuder många olika träningsmöjligheter på en och samma träningsmaskin. Ett multigym är också säkert både att använda och att ha ståendes hemma och risken för att utföra övningarna fel är liten eftersom rörelserna är uppstyrda. 

Men vilket multigym ska man välja och vad bör man tänka på? Läs vidare för att få veta mer!

Bästa Multigym

I våra tester har alla modeller testats av både nybörjare och vana styrketränare samt vanliga användare och experter. För att ge ett så korrekt omdöme som möjligt vad gäller användarvänlighet och möjligheter att anpassa motstånd och vikter efter träningsnivå har vi haft en variation av träningsnivåer bland testpersonerna.

Testerna för att hitta bästa multigymmet genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda och göra inställningar
 • Antal övningar som maskinen är byggd för
 • Justering av motstånd för att passa olika träningsnivåer
 • Justering av säte och rygg för komfort och stöd
 • Viktmagasin
 • Storlek
 • Max användarvikt

Abilica Multi Power: ✅ Bästa val

Abilica Multi Power

 • Bästa val av GardenHome.se 

För dig som vill ha det allra bästa och ett multigym som erbjuder många olika övningar så ska du titta närmare på Abilica MultiPower. Det här är ett multigym för såväl arbetsplatsen som för den kräsne hemanvändaren. Trots att detta är ett kraftigt multigym med många funktioner så har det en kompakt design vilket gör att den ändå inte tar så mycket plats, dessutom kan multigymmet placeras mot en vägg.

Med Abilica MultiPower kan du göra övningar som bänkpress, rodd, bencurl, armcurl, pec-dec, bröstpress och ab crunch. Multigymmet är även utrustat med ett patenterat pec-dec-system som ger olika möjligheter att utföra övningarna anpassade efter specifika idrotter såsom golfsving, tennisslag etc. Den har har ett inbyggt viktmagasin med hela 90 kg vikter. Bröstpressen har en unik utväxlingsmöjlighet på 2:1 vilket möjliggör en vikt på hela 180 kg. Vikterna är vinylklädda vilket ger en tystare och behagligare träning.

För att det ska passa alla kan du justera både säte och rygg utifrån din kropp för att få bästa stöd och komfort. 

Med på köpet följer även in instruktionsvideo på dvd.

Det här är utan tvekan ett multigym som inte kommer att göra dig besviken. Vill du ha ett avancerat och kraftigt hemmagym trots att utrymmet där du ska ställa det är begränsat så är detta helt optimalt. 

Egenskaper:

 • Längd: 210 cm
 • Bredd: 144 cm
 • Höjd: 208 cm
 • Vikt: 240 kg
 • Viktmagasin: 90 kg
 • Vinylklädda vikter (tystare)
 • Täckt viktmagasin (mer säkert)
 • Max användarvikt: 150 kg

Hammer California XP: ✅ Bästa Premium

Hammer California XP

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Se Pris - Träningsmaskiner

Hammer California XP är ett prispressat multigym som trots sitt låga pris ger väldigt mycket för pengarna.

Multigymmet är tillverkat i lätta material vilket gör det lätt att flytta vid behov och är också väldigt enkelt att montera ihop. Gymmet tar väldigt liten plats trots att det erbjuder imponerande många olika övningar såsom butterfly, bänkpress, latsdrag och bencurl. Hammer California XP har dessutom en patenterad utväxlingsmöjlighet vilket gör att de vikter på 60 kg som medföljer motsvarar ett viktmotstånd på hela 120 kg. Vikterna är belagda med plast vilket gör träningen tystare. 

Sitsen har en mjuk stoppning vilket gör den bekväm att sitta på och handtagen ger ett bra grepp tack vare den gummerade ytan.

För dig som vill kunna utföra traditionella styrkeövningar men är begränsad vad gäller budget eller yta så är Hammer California XP ett riktigt bra val.

Egenskaper:

 • Längd: 189 cm 
 • Bredd: 111 cm
 • Höjd: 201 cm
 • Vikt: 111 kg
 • Viktmagasin: 60 kg
 • Plastbeklädda vikter (tystare)
 • Max användarvikt: 120 kg

Finnlo Bio Force: ✅ Bästa Professionella

Finnlo Bio Force

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Här har vi ett modernt multigym som använder sig av ny teknik för att göra träningen såväl tystare som säkrare och mer funktionell. Finnlo Bio Force har ett hydrauliskt motstånd istället för ett traditionellt viktmotstånd. Det hydrauliska motståndet motsvarar 100 kg vikter som du enkelt justerar stegvis på liknande sätt som på ett vanligt multigym utan att du behöver kliva av. Den revolutionerande motståndsteknologin TNT består av två kvävefyllda cylindrar placerade på multigymmets baksida som alltså ger ett motstånd på upp till 100 kg och kan regleras helt ljudlöst. För dig med obalans i kroppen eller om du vill stärka ena sidan av kroppen av någon anledning så går det att ställa in olika belastning så det blir tyngre på ena sidan.

Finnlo Bio Force erbjuder 100 olika träningsmöjligheter tack vare det utvecklade kabelsystemet i kombination med flera ställbara dragpositioner. 

Eftersom man inte använder sig av ett tungt viktmagasin blir träningen både tystare och säkrare. Det gör också att det är enklare att flytta på gymmet då det inte väger så mycket. För att ytterligare förenkla så är det utrustad med hjul vilket gör att en person enkelt kan flytta på hela multigymmet.

Sitsen är bekväm att sitta på och går att justera i två olika lägen för optimal position.

Det här är ett spännande multigym som trots sin låga vikt ger ett ordentligt motstånd men samtidigt är lätt och smidigt att flytta på. Du slipper handskas med tunga vikter, får en tyst och behaglig träning och en extrem träningsvariation, dessutom till ett riktigt bra pris. Multigymmet väger endast 66 kg och är därmed perfekt för hemmabruk.

 Egenskaper:

 • Längd: 125 cm
 • Bredd: 165 cm
 • Höjd: 208 cm
 • Vikt: 66 kg
 • Hydrauliskt motstånd: 100 kg
 • Max användarvikt: 135 kg

Vad är det för skillnad på ett hemmagym och ett multigym?

Vanligtvis menar man ett multigym när man pratar om ett hemmagym. Visst kan ett hemmagym bestå av flera olika träningsmaskiner, redskap och fria vikter men det vanligaste är att man istället väljer någon form av multigym för att på så sätt möjliggöra många olika övningar på en och samma maskin vilket ju också är väldigt platsbesparande.

Ett multigym är även ett prisvärt alternativ om man vill ha ett gym i hemmet vilket är ytterligare en anledning till att multigym har blivit så populärt.

Varför ska man ha ett multigym?

Gillar du att träna men har svårt att få tid till att hinna till gymmet? Föredrar du att träna i lugn och ro och slippa trängsel i träningslokalen? I så fall är ett multigym i hemmet förmodligen ett utmärkt alternativ för dig istället för att gå till gymmet!

Om du har ett multigym hemma blir träningen så mycket enklare och mer tillgänglig. Du slipper ge dig iväg till gymmet vilket gör det lättare att få tid till att träna. Du slipper också hålla dig till gymmets öppettider och behöver inte köa till några träningsmaskiner utan kan träna precis när det passar dig. 

I jämförelse med fria vikter så är ett multigym betydligt säkrare att använda eftersom risken att du utför övningarna på fel sätt är mycket mindre. Runt viktmagasinet på ett multigym brukar det finnas en skyddsplåt eller liknande vilket också gör det väldigt säkert att ha ett multigym ståendes även om barn har tillgång till det.

Med ett multigym sparar du också mycket plats vilket ju kan vara en fördel när du vill ha ett gym i hemmet. Detta eftersom ett multigym gör det möjligt att träna många olika typer av övningar på en och samma maskin.

Om du vill kunna träna på ett effektivt sätt oavsett om det handlar om att bygga muskler eller att hålla kroppen i god form så är ett multigym en riktigt bra investering som verkligen ger resultat.

Vilket multigym ska jag välja?

Det finns många olika varianter av multigym att välja på ute på marknaden. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din träning är det viktigt att du väljer ett multigym som passar just dina behov. Ett multigym kostar ju dessutom en slant och därför är det ju bra att fundera igenom ditt köp ordentligt innan så att du väljer rätt sort.

Innan du köper ett multigym bör du fundera igenom några olika saker så att du säkert väljer ett multigym som passar just dig. Frågor som kan vara bra att ställa sig innan är exempelvis på vilket sätt du vill kunna träna, om du gillar att lyfta tunga vikter eller om du hellre kör lägre vikt och många repetitioner samt om ni är en eller flera som ska kunna träna samtidigt. Du behöver också fundera igenom vilka typer av övningar som du vill kunna köra. 

När du väl vet vad du är ute efter finns det några saker som kan vara bra att titta närmare på:

Vikter: Maxvikten för olika multigym varierar och vill du kunna lyfta tungt är det viktigt att du tittar lite extra på detta eftersom vissa multigym då förmodligen har en för låg maxvikt. 

Inställningar: Jämfört med andra träningsmaskiner kan man inte göra så många olika inställningar med ett multigym men titta gärna på detta så du vet att du kommer kunna göra de inställningar som du anser dig behöva.

Ergonomi: Här gäller detsamma att inställningsmöjligheterna gällande ergonomin på ett multigym är mycket begränsade jämfört med träningsmaskiner som bara är avsedda för en övning. Se därför över så att ergonomin känns rätt för dig med de inställningar som går att göra.

Övningar: Olika multigym erbjuder olika träningsmöjligheter. Antalet övningar kan variera väldigt mycket. De flesta multigym erbjuder möjligheten att träna bröst, ben och rygg medan andra gym även erbjuder exempelvis träning av mage och armar. Väljer du ett multigym som erbjuder många olika typer av övningar för hela din kropp kommer du kunna variera dig i din träning vilket ju också gör det hela så mycket roligare.

Genom att välja rätt sorts multigym kommer du se att träningen verkligen ger resultat och att det också är riktigt roligt att träna!

Våra testvinnare

Vi har gjort en utförlig undersökning av olika multigym som finns på marknaden just nu och utsedd dessa riktigt bra vinnare. De multigym som vi har valt ut är både prisvärda och av hög kvalitet samt har fått många bra utmärkelser och recensioner av andra som använt dem.

Frågor och svar Multigym

Vad är ett multigym?

Ett multigym är en träningsmaskin som erbjuder olika former av styrketräning för flera stora muskelgrupper. Den stora fördelen är att man kan utföra många olika slags övningar på samma yta med en och samma maskin. Särskilt bra är det om det finns trångt om utrymme eller om man inte vill investera i ett särskilt träningsrum.

Vad är skillnaden på hemmagym och multigym?

Ett hemmagym brukar innebära flera olika maskiner, fristående vikter och andra träningsredskap. Ett multigym är en enda maskin som möjliggör olika träningsövningar så man kan säga att man får flera maskiner i en.

Vad är fördelarna med att ha ett multigym?

Förutom att man kan träna många olika övningar på samma yta har man stora möjligheter för en varierad träning. Man slipper ta sig till ett gym och slipper även momentet med att vänta på att maskiner blir lediga. Att ha ett multigym hemma gör det enklare att klämma in träningen precis när det passar vilket sparar tid.

Hur mycket plats tar ett multigym?

De flesta multigym är ganska stora och tunga vilket innebär att de ska stå på en fast plats då de är svåra att flytta på. Det gäller att man ser efter i produktbeskrivningen över hur stor yta själva gymmet i sig tar och sedan behöver man räkna med att kunna utföra rörelser en bra bit utanför själva maskinen.

Vilket multigym är bäst?

Det är mycket individuellt vilket multigym som passar bäst. Framför allt får man ta hänsyn till vilket utrymme man har för maskinen. Sedan beror det på vilka övningar som ska kunna utföras eftersom det finns allt från enklare modeller till mer avancerade. Det kan även vara bra att kontrollera vilka vikter och motstånd olika multigym har så att det varken blir för lätt eller för tungt att använda maskinen.

Är det svårt att montera ett multigym?

Ja, det kan vara svårt att själv montera ett multigym då de oftast består av många delar både för att erbjuda många träningsmöjligheter men också av säkerhetsfunktioner. Multigym är ofta ganska robusta maskiner med många tunga delar så att det krävs mer än en person som utför monteringen med tunga lyft. Eftersom det handlar om många delar får man räkna med att avsätta en hel dag för att få allting på plats. Det kan vara värt att anlita hjälp om man känner sig osäker eftersom allting måste monteras korrekt för att fungera felfritt.

Hur underhåller man ett multigym?

Regelbunden rengöring genom att torka av svett efter varje träningspass är en bra början samt att regelbundet rengöra maskinen med ljummet vatten och en mild tvållösning. För säkerheten behövs regelbundna kontroller av rörliga delar som linor och vajrar med att de rör sig som de ska och är spända på rätt sätt. En kontroll på väl åtdragna skruvar och muttrar är också en del av säkerhetskontrollen.

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)