Bästa Bandslipen » 4 produkter i test

bandslip

Välj en bandslip bland bandslipar som är bäst i test och som gillas av experter såväl som av vanliga användare.

Ju bättre en bandslip är, ju finare resultat får du. Bra bandslipar är också gjorda för att få undan damm snabbt och effektivt. Det gör att du får en dräglig arbetsmiljö oavsett om du ska slipa ett helt golv eller bara behöver snygga till en träskiva. Om du ska slipa trämaterial är det viktigt att du väljer bandslipen som har de egenskaper som du behöver för ett jämnt resultat. Börja med att se över dina verkliga behov och välj sedan i enlighet med prestanda, ergonomi och pris.

Här är bandslipar som fått bäst i test av experter. De har lite olika form och funktioner som kan vara mer eller mindre viktiga beroende på användning. Men gemensamt för modellerna som du kan läsa mer om här är att de håller hög kvalitet och har klarat genomgripliga tester.

1. Makita 9911

Makita 9911 är en bandslip för amatör såväl som proffs. Den ger fina resultat men är inte väl lämpad för finsnickerier. Det går att jobba snabbt med den kompakta bandslipen som erbjuder god styrka. Om du ska genomföra grövre slipjobb är det här ett bra val. Slipen klarar till exempel ett ekbord i Bäst i Test undersökning galant.

Det går att justera hastighet och du kan också ställa in slipen i ett autoläge. Dammet sugs bort men det går inte att koppla på en grovdammsugare utan att improvisera lite. Storleken är behändig. Det är bra när du slipar och också när du ska förvara slipen.

Väger 2,7 kg Ljudnivå 89 dB
Makita 9911

2. Bosch PBS 75A

Bosch PBS75A är en bandslip som lämpar sig väl för arbete med att slipa golv. Designen på slipen gör det lätt att komma nära väggar och att komma åt i hörn. Här går det inte att justera hastigheten och det är viktigt att vara medveten om. Det innebär att du inte kan jobba så effektivt på detaljnivå. Men samtidigt är maskinen otroligt effektiv. Du blir klar snabbt och Bosch PBS 75 A kan vara ett bra val för grovjobb som du vill bli klar med på kort tid.

Det går att montera modellen på en bänk. Smidig manövrering bidrar till god ergonomi. Maskinen avger minimalt med vibrationer vilket gör det lättare att jobba under längre tid med den. Om du ska slipa furu och liknande material fungerar dammuppsuget mycket bra. Men när Bäst i Test testade på epoxy tyckte de inte att uppsuget fungerade tillräckligt bra.

Om du behöver en bandslip lite då och då som hobby-fixare kan den här modellen ge dig allt som du behöver.

710 W Dåligt Uppsug

3. Bosch GBS 75 AE Professional

Bosch GBS 75 AE Professional är ett bra val för dig som vill få hög kvalitet på slipningen men som inte har bråttom. Maskinen jobbar långsamt men lämnar ett fint resultat. Det rör sig om grovjobb och inte finsnickeri, men ett mycket grundligt grovjobb!

Här kan du ställa in önskad hastighet och det finns ett läge för auto som du kan låsa maskinen i. Användarvänligheten är hög. Maskinen har en form som gör att den är väl balanserad och ligger fint på ytan som du ska slipa. Det är också en fördel med en längre sladd. Den gör det lättare att jobba utan avbrott för justering av maskineri.

Dammuppsamlingen fungerar bra för de flesta material men inte särskilt bra för epoxy. Det går att koppla till grovdammsugare till damm munstycket. Summasummarum så är det här en mycket bra bandslip som jobbar långsamt men med goda resultat. Den kan fungera mycket bra för dig som bara slipar då och då och inte har något emot att det inte går i expresstakt.

Har dammsugarmunstycke Dålig dammuppsamling
Bosch GBS 75 AE Professional

4. Black & Decker KA88

Användare på Amazon UK bekräftar att det här är en prisvärd bandslip. Black & Decker har med KA 88 uppdaterat en tidigare design. Här får du ett inbyggt damm-filter som får tummen upp bland annat av Gör Det Själv. Filtret är gjort för att fungera i likhet med en dammsugare och det är smidigt. Maskinen har munstycke och kan kopplas till dammsugaren.

Maskinen klarar mjuk fura, hård ek och epoxy. Några fördelar med KA 88 är att du bland annat kan tippa på handtaget. Längst fram på maskinen finns det ett drivhjul. Det gör att du vågar komma lite närmre hinder och annat under slipningen.

Det här är inte den främsta av bandslipar som fått bäst i test. Men för mindre uppdrag är det här en maskin som levererar kvalitet. Och det särskilt när det krävs lite mer detalj då även handtagets tippning gör det lättare att jobba.

 Ljudnivå 86 dB Det här är inte den främsta av bandslipar som fått bäst i test
Black & Decker KA88

Så är Bandslipen utvalda

Alla modeller har testats på samma sorts material med både mjukt och hårt material och vi har framför allt testat grovslipning men även finslipning. Testpersonerna har bestått av både ovana och vana hemmafixare.

Testerna för att hitta bästa bandslipen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – att det är enkelt att använda och manövrera modellen
  • Kvalitet
  • Effektivitet – hur snabbt man kan jobba och bli klar
  • Prestanda
  • Hastighetsjustering
  • Uppsamling av damm
  • Ljudnivå
  • Vibrationer
  • God ergonomi
  • Vikt
  • Resultatet

 

Bandslip – Guide

Det finns flera saker som kommer att avgöra vilken bandslip som blir bäst för dig. Den som slipar ofta behöver en maskin som klarar lite mer. Medan den som slipar då och då kan klara sig fint med en enklare modell.

Oavsett hur du ska använda din bandslip finns det några punkter att beakta innan du köper.

Damm

Dammet får betydelse. Om du tar en titt på ovan nämnda bandslipar som fått bäst i test inser du att även de bästa kan ge ett sämre stöd just för dammuppsamling. När dammet inte samlas upp på ett effektivt sätt kommer sandpapper att sättas igen. Då måste det bytas oftare.

Mycket damm kan också göra det omöjligt att jobba med bandslipen. Om det dammar för mycket hjälper det inte ens med bra skydd för ögonen. Det här är en punkt som du måste se närmre på innan du skaffar bandslipen!

Kraft på slipen

Mycket kraft är bra. Under 700 W är inte att rekommendera. Kraftfulla bandslipar är bättre i längden. De kan ta sig igenom hela slipuppdraget med ett jämnt resultat.

Ergonomi

Det finns flera saker som kommer att påverka maskinens ergonomi. Den ska ha ett handtag som är bekvämt. Det bör vara halksäkert och kännas stabilt. Vikten på maskinen påverkar också ergonomin. Om den är lättare men ändå stabil kan det vara en fördel.

Saker som längd på sladd kan också få betydelse för hur du upplever arbetet med bandslipen. Särskilt då du slipar ofta och i större utrymmen.

Reglage

Det måste vara lätt att komma igång och lätt att sluta. Det blir det om reglage för start och stopp sitter på rätt sätt. Dessutom kan det vara en fördel att kunna påverka hastigheten. Autoläge kan också bli bekvämt då du ska slipa en längre stund. Knappar som kan låsas är bra då du slipper tänka på att dessa ska hållas inne för att maskinen ska jobba på.

Form på band

När du ska slipa i ett rum blir det knepigt om du inte kommer åt i hörn och vid väggar. Det ska också vara lätt att byta bandet då det behövs. Ta reda på hur folk som använder modellen du är intresserad av upplever slip-bandet och byte av detta.

Ljudnivå

Du kommer att få jobba med hörselkåpor men tänk på att andra som finns i närheten inte har hörselskydd på sig. Om du ska jobba länge med en slipning är det ett plus om maskinen är så tyst som bara möjligt.

Köpa eller hyra bandslip

En ganska vanlig fråga är om det är värt att köpa en bandslip för flera tusenlappar då det går att hyra samma maskin för några hundra. Det här beror helt och hållet på hur mycket du använder slipen. När den bara ska användas någon gång på ett decennium är det klart att du kan tjäna på att hyra den bästa bandslipen.

Men om du med jämna mellanrum tycker om att slipa upp möbler och golv är det inte så dumt att investera i en egen maskin. Med tanke på att det finns så prisvärda alternativ som klarar av den här typen av uppdrag kan du komma undan billigt och ändå få god kvalitet på slipen.

Kommer bandslipen att gräva ner sig i materialet?

Det är vanligt att oroa sig för att en kraftfull bandslip kommer att gräva ner sig i materialet och förstöra det. Lite repor får du räkna med och det kan du lätt fixa med efterbearbetning. Men djupare skador kan ju vara mer problematiskt. Med en stationär bandslip eller med hjälp av en slip-ram minskar risken för att gräva ner sig.

Innan du börjar slipa

Se alltid till att din bandslip är i gott skick. Efter varje användning bör du blåsa bort damm och se över delarna. Innan du drar igång ska du också ta en titt på knappen för start. Om den sitter intryckt kommer bandslipen att dra igång så snart som du sticker i kontakten! Det kan vara smart att tänka på när du vill komma igång med slipjobbet på ett lugnt och sansat sätt.

Vanliga frågor om Bandslip

Vad används en bandslipmaskin till?

En bandslip används huvudsakligen på trä för att slipa och släta ut men kan även användas på metall.

Vad är bra med en bandslip?

Framför allt hjälper en bandslip till med att spara mycket tid på att slipa och jämna ut då det går mycket fortare än att göra detta manuellt. Den är också lätt att använda och kräver inte så mycket styrka och du slipper trötta armar.

Vad kostar en bandslip?

Bandslipar finns i alla prisklasser från under tusenlappen till flera tusenlappar.

Betyg på testguiden:

4/5 - (2 votes)