För att fasaden både ska hålla sig frisk och se fin ut under en lång tid krävs en bra fasadfärg av hög kvalitet. Dessutom är ju även valet av kulör ett stort beslut att ta. Inte bara när det gäller att färgsätta själva fasadväggarna utan även husets sockel, dörrar, fönster och fönsterfoder.

Om huset du ska måla är helt omålat krävs det en del förbehandling och därefter finns det ju en mängd olika färgtyper att välja på. Om huset däremot är målat sedan tidigare väljer många att måla huset med samma typ av färg som använts tidigare vilket också är att rekommendera för bästa resultat.

Vi har testat ett antal olika populära varianter av fasadfärger för att ta reda på vilka som egentligen är bäst.

Vi rekommendera

I testet valde vi att titta på en bredd variation av färger för att hitta alternativ för olika tycken och smak. Vi har tittat på både syntetiska varianter och naturliga slamfärger.

Vinnaren i premiumklassen blev Nordsjö Fasadfärg One Super Tech som är en fasadfärg av hög kvalitet för alla typer av träfasader. Cuprinol Fasadfärg Plus kammade hem priset i mellanklassen och när det gäller budgetklassen blev vinnaren Domestic Slamfärg Rödfärg. Vi valde även ut en specialare, nämligen Nordsjö Fasadfärg Murtex Silicate Vit som är en fasadfärg för bland annat puts och betong.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare och även lite tips och råd kring vad du ska tänka på när du ska välja en fasadfärg och måla ditt hus.

FASADFÄRG SUPERMATT: ✅ Bästa val

FASADFÄRG SUPERMATT

 • Bästa val av GardenHome.se 

Cuprinol Fasadfärg Plus: ✅ Bästa Premium

Cuprinol Fasadfärg Plus

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Det här är ett mycket bra alternativ i mellanklassen. Cuprinol Fasadfärg Plus är speciellt anpassad att användas på fasader som är extra utsatta för väder och vind. Det är en oljefärg som faktiskt även kan användas på ytor som tidigare målats med akrylat- eller alkydfärg.

Cuprinol Fasadfärg Plus innehåller ett bindemedel som ger ett tjockt färgskikt vilket gör att du oftast bara behöver göra men än en strykning och inte heller grundmåla utan du kan stryka på färgen direkt efter att du har impregnerat. Även om färgen är tjock så är den faktiskt riktigt dryg och räcker länge. 

Cuprinol är välkänt värden över och finns i över 80 olika länder. De har fått många fina utmärkelser och ses av många som ledande aktör inom branschen. Cuprinol arbetar hela tiden för att utveckla sina produkter och har även miljön i åtanke.

TÄCKLASYR PREMIUM EXTERIOR+: ✅ Bästa Professionella

TÄCKLASYR PREMIUM EXTERIOR+

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Underarbete

Förarbetet är ju inte alltid det som är roligast men däremot väldigt viktigt för att färgen ska hålla i många år och för att du ska få ett bra resultat. Det första du ska göra är att skrapa bort all lös färg och färgflagor. Sedan behöver du rengöra noggrant med målartvätt. Innan du börjar måla måste du dessutom skydda fönster, växter och marken.

Frågor & Svar Fasadfärg 

Vilken typ av fasadfärg ska jag välja?

Det finns en mängd olika typer av fasadfärger att välja på såsom rena naturfärger, slamfärger och olika syntetiska varianter. De har alla sina för- och nackdelar och vilken färg du ska välja beror bland annat på vilken typ av hus du har, var i landet du bor, väder och vind samt hur gammat huset är och vilken typ av färg som huset har målats med innan. Man brukar rekommendera att huset målas med samma typ av färg som tidigare för att få det bästa resultatet men om huset är omålat finns ju flera olika alternativ att välja bland. Om du inte vet vilken färg ditt hus målats med tidigare finns det metoder för att ta reda på detta alternativt ta hjälp av en professionell målare. Det första du ska göra är att ta reda på om det handlar om en alkydoljefärg eller en akrylatfärg. Du kan testa detta själv genom att sandpappra lite på ytan, om färgen blir till ett damm så är det en oljebaserad färg men om färgen istället fastnar på sandpappret är det en akrylatfärg. Om färgen färgar av sig när man rör vid den så kan det vara en slamfärg. Vilket varumärke det handlar om kan man om man har tur få hjälp att få fram genom en analys hos din färghandlare.

Hur ska jag tänka kring valet av kulör?

Det viktigaste du ska tänka på när det handlar om att välja kulör är att låta det ta sin tid. Det finns tusentals kulörer att välja på och många faktorer att ta hänsyn till då du ska välja kulör. Förutom själva kulören på fasadväggarna vill man ju ofta ha en annan kulör till fönsterfoder och andra detaljer. Kanske ska de gå i samma ton som resten av huset eller så vill du att de ska ge en kontrast till husets färg. Det kan vara väldigt svårt att föreställa sig hur färgen på de små färgproverna du hittar i din färghandel kommer att se ut på ett helt hus. Det bästa är att börja med att gå runt och titta på andra hus för att få inspiration samt få en känsla för vad du är ute efter. Om du vill måla med samma kulör som huset är målat i sedan tidigare men inte vet vilken det är så kan du ta med en färgflaga till din färghandlare. De har nämligen verktyg som de kan använda för att analysera vilken kulör det är. När du väl har bestämt dig för en kulör är det bra att köpa en provburk och provmåla på några brädor för att kunna bilda dig en uppfattning om resultatet och om kulören motsvarar dina förväntningar.

Vad behöver jag för verktyg?

För att resultatet ska bli så bra som möjligt och för att underlätta arbetet bör du inskaffa bra verktyg inför målandet. För det första behöver du en målarställning som både är bra och godkänd, du kommer säkerligen även behöva en stege som även den ska vara bra och säker att använda. Rätt sorts penslar är också viktigt för att jobbet ska bli kul och du ska få till ett bra resultat. Välj ut en pensel med stor och lång borst som suger åt sig mycket färg och ger ett jämnt resultat. Vissa penslar har en vinklad kant vilket kan vara smidigt eftersom du då kan hänga den på färgburkens kant. Man kan även välja att först rolla ut färgen för att sedan släta ut den med pensel.

Fasadfärg som utgått:

Oljefärg V

Oljefärg V

Midun Oljefärg V som är en vattenburen och väderbeständig täckfärg utnämns till bästa val. Det är en optimal kombination mellan akrylat och alkydolja där alkydolja tränger in i träet och låter akrylaten lägga sig på träet som ett väderskydd. Denna metod hjälper till att skydda fasaden i upp till 12 år. En extra bonus är att färgen innehåller långtidsverkande medel mot både mögel och alger.

Färgen ingår i Miduns 3-stegs målningssystem och alla tre produkter i målningssystemet bör användas för bästa resultat. De tre stegen innebär att börja med Midun Grundolja för att därefter fortsätta med Midun Trägrund Ute och att avslutningsvis måla med Midun Oljefärg V.

Viktiga egenskaper

 • För utomhusmålning
 • Alkydoljemodifierad akrylat som bindemedel
 • Halvmatt
 • Övermålningsbar 23°C 50% RH 6 timmar
 • Färgåtgång 7-9 kvm/liter
 • Skyddar upp till 12 år
 • Verkar mot alger och mögel

Akrylfärg V

Akrylfärg V

En vattenburen och kulörbeständig täckfärg av mycket hög kvalitet är Midun Akrylatfärg V som får ta plats som bästa professionella. Vid ett grundligt utfört underarbete och korrekt användning kan färgen skydda fasaden i upp till 10 år bland annat tack vare sitt innehåll med skydd mot mögel- och algangrepp.

För bästa resultat rekommenderas att först grundmåla med Midun Trägrund Ute och är det nya träytor ska dessa allra först behandlas med Midun Grundolja. Genom att avsluta med akrylatfärgen uppnås det bästa resultatet. Akrylatfärgen är övermålningsbar efter ca 12 timmar.

Viktiga egenskaper

 • För utomhusmålning
 • Akrylatfärgen 
 • Övermålningsbar efter 12 timmar
 • Skyddar upp till 10 år
 • Verkar mot mögel och alger

Nordsjö One Super Tech

 

Fasadfärg One Super Tech

 • Bästa val av GardenHome.se 

Nordsjö Fasadfärg One Super Tech är en väldigt bra fasadfärg av hög kvalitet som håller i upp till 16 år. Färgen är avsedd att användas på alla typer av träfasader och finns i många olika kulörer att välja bland.

Detta är en akrylatfärg och om ditt hus är målat med akrylatfärg sedan tidigare bör du även välja den typen av färg vid ommålningen för att få ett bra resultat.

Se till att fasaden är torr och ren innan du börjar måla och skrapa bort eventuella färgflagor och löst gråträ. Se också till att röra om i färgen riktigt ordentligt för att få ett jämnt resultat. Om fasaden är omålad så bör du använda en primer innan målningen för att vara säker på att färgen ska hålla i minst 15 år. Obehandlade ytor kan kräva två strykningar för att få ett bra resultat eftersom träet ofta har hög uppsugningsförmåga. Är huset målat sedan tidigare går du istället över med målartvätt och sköljer därefter av ordentligt. 

Nordsjö är ju ett välkänt varumärke som funnits i över 100 år och som erbjuder kvalitativa produkter. Och detta är inget undantag. Många yrkesmålare väljer att använda sig av Nordsjös färger.

Vi rekommenderar verkligen den här fasadfärgen till dig som vill ha en färg av hög kvalitet som ska hålla i många många år.

Domestic Slamfärg Rödfärg

 

Domestic Slamfärg Rödfärg

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Här har vi hittat ett riktigt bra budgetalternativ som ändå är av hög kvalitet. Domestic Slamfärg är en traditionell slamfärg men däremot är den helt fri från tungmetaller vilket slamfärgerna förr inte alltid var. 

Färgen innehåller linolja, vetemjöl och järnsulfat som stärker hållbarheten samt järnoxidpigment som ger en helt naturlig röd färg. Slamfärgen används i första hand på trä som tidigare målats med slamfärg eller på obehandlat trä. Bör dock inte användas på hyvlat virke eftersom färgen då har svårt att tränga in. 

Färgen kan blandas ut men vatten om den upplevs för tjock men se till att vattnet är helt rent och gärna destillerat annars finns det risk för mögelangrepp. 

Grundarbetet är också mycket viktigt för att förhindra uppkomst av mögel eftersom färgen inte innehåller något mögeldödande ämne. Risken att färgen krackelerar är också stor om du inte har varit noga med rengöringen. Därför bör du alltid tvätta av fasaden med mögeltvätt och klor innan du målar. 

Vill du ha ett både naturligt och prisvärd alternativ så kan vi verkligen rekommendera denna slamfärg från Domestic.

Betyg på guiden:

3.9/5 - (24 votes)