Många är vi ju som drömmer om ett eget växthus på tomten där vi kan ha vår alldeles egna odling eller skapa en fantastisk grön oas. Det finns mängder med olika varianter av växthus att välja bland så alla kan med säkerhet hitta ett växthus som passar ens egna tycke och smak. Men vilket växthus är egentligen bäst och vad ska man tänka på när man ska köpa växthus?

Bästa Växthus

Våra testvinnare

Vi har gjort en utförlig undersökning av olika växthus som finns på marknaden just nu och utsett dessa riktigt bra vinnare. De växthus som vi har valt ut är både prisvärda och av hög kvalitet samt har fått många bra utmärkelser och recensioner av andra som har använt dem.

BRUKA SVART: ✅ Bästa val

BRUKA SVART

 • Bästa val av GardenHome.se 

Skånska Byggvaror är kända för att erbjuda riktigt bra kvalitetsprodukter till bra priser och det här växthuset är inget undantag! Växthuset Bruka är en mindre modell av växthus på 4,9 kvm. Trots den mindre ytan så har växthuset ändå en rejäl takfotshöjd vilket inte alla mindre växthus har. Det är också utrustad med två ventilationsfönster med manuell manövrering, och en dörr som löper friktionsfritt fram och tillbaka i en skena. Även hängrännor finns integrerat i växthuset. När du beställer ett Bruka växthus får du göra några olika val för att få just det växthuset som du vill ha.

Växthuset finns i två olika kulörer, aluminium eller grönlackerat så att du kan välja den kulör som passar bäst in i just din trädgård. Den gröna varianten är gjort med en riktigt hård och tålig pulverlackering. 

Förutom kulör kan du även välja om du vill att rutorna ska vara i plast eller glas vilka båda har sina olika fördelar. Antingen väljer du isolerande kanalplast 4 mm, då får du ett tåligt växthus med ett jämnare klimat än vad glas erbjuder eftersom det isolerar mot både kyla och värme. Eller så väljer du maskinglas 3 mm och får då ett väldigt vackert växthus där dina växter syns helt igenom glaset. Andra fördelar med glas är att det är lättare att rengöra än plast samt att det är något billigare.

Slutligen får du även ta ställning till om du vill ha ett växthus med eller utan sockel. En sockel kan göras på många olika sätt, antingen i trä eller betong. Det går även att köpa en färdig sockel i metall vilket är ett väldigt bra alternativ eftersom det är tåligt och förlänger livstiden på ditt växthus.

Bruka växthus är ett fantastiskt bra växthus av hög kvalitet som passar dig som inte har så stor trädgård eller helt enkelt bara vill ha ett mindre växthus.

Egenskaper:

 • Storlek: 4,9 m2

QUBE +: ✅ Bästa Premium

QUBE +

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Växthuset är utrustat med en skjutdörr på skenor samt ett öppningsbart ventilationsfönster. Monteringen görs snabbt och enkelt och glasen fästes smidigt med clips och gummipackningar. Vill du så kan du även komplettera med automatiska fönsteröppnare, hyllor, bevattningssystem och mycket mer.

För dig som behöver ett utrymmessnålt växthus men ändå vill skapa din alldeles egna gröna oas så är det här växthuset för dig!

Egenskaper:

 • Storlek: 6,3 m²

OAS Junior: ✅ Bästa Professionella

OAS Junior

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är ännu en variant av växthus från Skånska Byggvaror men inte vilket växthus som helst utan deras mest exklusiva växthusmodell! Oas Junior Orangeri är tillverkat av starka och högkvalitativa alumiumprofiler vilket gör det extremt tåligt. Utöver detta är det försett med 4 mm säkerhetsglas.

Växthuset har en integrerad sockel för enklare montage och är även utrustat med integrerade hängrännor. Dörren är en friktionsfri skjutdörr som är 73 cm bred. Kulören är stilfullt svart och växthuset är utsmyckat med en vacker nockdekor. Ytan är på 11,4 vilket ju ger gott om plats för en hel del odlingar.

För dig som vill ha ett otroligt vackert växthus som både är funktionellt, stilfullt och kvalitativt så ska du titta närmare på Oas Junior Orangeri från Skånska Byggvaror. Det här är verkligen ett unikt växthus utöver det vanliga för dig som vill ha det allra bästa.

För att göra ditt växthus mer personligt erbjuder Skånska Byggvaror en mängd olika tillbehör såsom hyllor, skuggardiner, automatiska fönsteröppnare, bevattningssystem, växthusvärmare, planteringsbord och mycket mer.

Egenskaper:

 • Storlek: 11,4 m²
 • Längd: 402 cm
 • Bredd: 319 cm
 • Höjd, takås: 256 cm
 • Höjd, takfot: 161 cm
 • Dörrbredd: 73 cm
 • Öppningsbara fönster: 2 st
 • 4 mm säkerhetsglas
 • Kulör: Svart
 • Integrerad sockel
 • Integrerade hängrännor

Oavsett om du drömmer om en grön oas i din trädgård eller en plats för odling av dina alldeles egna grönsaker så finns det många olika växthus att välja på. Men vad ska man egentligen tänka på inför köpet av växthus? Innan du bestämmer dig finns det några olika saker som kan vara bra att fundera igenom.

Vilken storlek på växthus ska jag välja?

Till att börja med bör du fundera över vad du ska använda ditt växthus till. Ska det vara en grönskande plats för umgänge och härliga middagar eller ska det enbart fungera som odlingsplats? Detta är ju sedan avgörande för vilken storlek på växthus som du ska välja. De flesta rekommenderar att man väljer ett växthus som är något större än vad man tänkt sig för att vara säker på att man har tillräckligt med utrymme. Men här måste du ju givetvis också ta hänsyn till hur mycket yta som finns i din trädgård där du kan placera ett växthus. Värt att tillägga här också är att ett växthus på mer än 15 kvm kräver bygglov. Är det mindre än 15 kvm kan du bygga det utan bygglov men du måste ha din grannes tillstånd om det ska stå närmare tomtgränsen än 4,5 m.

Ska jag välja plast eller glas?

Både plast och glas har sina fördelar och nackdelar. Plast ger en bättre isolering mot såväl kyla som värme vilket gör att du får en jämnare temperatur i växthuset vilket är en fördel för de växter som ska trivas där. Plast är ju dock inte helt genomskinligt så ur ett estetiskt perspektiv kan ju glas ändå vara att föredra. Nackdelen med plast är också att det blir mörkare med tiden och är svårare att rengöra än glas. När det kommer till hållbarhet så är ju plast dock att föredra.  

Växthusets placering

Placeringen av växthuset är en annan sak som är viktig att fundera igenom. Det allra mest optimala är en solig plats som har lite skugga mitt på dagen, men gärna morgonsol och kvällssol. Det är väldigt praktiskt om man kan ha ett träd som skuggar under de allra soligaste timmarna mitt på dagen men annars kan man använda sig av skuggardiner på växthusets insida.

De kan ju också vara bra att placera växthuset nära huset så man har bättre koll på det. En vindskyddad plats är en fördel.

Vad kostar ett växthus?

När det gäller priset så finns det verkligen växthus för alla plånböcker. Många tillverkare erbjuder färdiga modeller som kan vara riktigt prisvärda för dig som har en mindre budget. Vill du däremot ha ett mer unikt växthus så finns ofta möjligheten att skräddarsy ditt växthus vilket naturligtvis gör att priset blir högre.

Hur sköter jag om mitt växthus?

För att ditt växthus ska hålla sig i bra skick år efter år finns det några saker som kan vara bra att göra efter odlingssäsongen inför vintern. Kontrollera så att alla fönster och lister är hela. Sprickor i rutor eller lister som trillat bort kan få förödande konsekvenser vid hårda vindar eftersom det kan göra det lättare för vinden att hugga tag och i värsta fall suga ut hela rutor. Det kan vara bra att säkra alla öppningsbara fönster samt dörren med exempelvis buntband för att säkerställa att dessa inte kan blåsa upp. Om du har automatiska fönsteröppnare med gas så bör cylindern tas in på vintern eftersom den annars riskerar att förstöras av kylan. Slutligen bör du hålla koll så att det inte samlas snö på växthusets tak under vintern, framförallt inte blötsnö eftersom växthusnocken inte tål för mycket tyngd. Se därför gärna till att alltid borsta bort snö från växthusets tak för att vara på den säkra sidan.

Frågor och svar Växthus 

Vad är bäst, ett väggväxthus eller ett fristående växthus?

Om man inte har så stor trädgård och kanske bara har en liten altan eller balkong kan ett väggväxthus vara praktiskt och smart. Även om trädgården är stor kan man dra fördel av denna variant framför ett fristående växthus eftersom man drar nytta av väggens värme. Nackdelen är att det kanske inte finns så många valmöjligheter av placering som med ett fristående växthus. De fristående modellerna har mer utrymme för att plantera många olika grödor och kan beroende på storlek även användas som ett utrymme att sitta och koppla av i.

Behövs det bygglov för ett växthus?

Om växthuset inte är större än 15 kvm krävs inget bygglov eftersom det då räknas som en friggebod. För större växthus och för väggfasta växthus kan det finnas andra föreskrifter och det kan krävas bygganmälan i din kommun. Tänk också på att man måste få tillstånd från grannen om växthuset ska placeras inom 4,5 meter från tomtgränsen.

Ska man välja glas eller plast på växthuset?

Om man primärt ska använda växthuset för odling är plast ett bra val men är det ett växthus där man ska vistas för avkoppling och kanske umgås är glas ett bättre val. Plast är bra för odlingar eftersom det inte släpper in alltför starkt solljus så att det kan bli ett behagligare och mer konstant klimat för odlingarna.

Vad ska man tänka på vid placering av växthuset?

Det är bra att undvika söderläge då detta ofta medför att det blir för varmt i växthuset. Är det bara söderläge som fungerar i trädgården behöver växthuset ha öppningsbara luckor och fönster för ventilation. En skyddad plats är bra för att undvika starka vindar men tänk på att träd och buskar inte skymmer solvärmen till växthuset. Andra bra saker att tänka på är var växthuset passar bäst in i trädgården rent estetiskt och om placeringen påverkas grannarnas synfält.

Vad är bäst, ett växthus i trä eller aluminium?

Att välja ett växthus i aluminium är ett billigare alternativ och kräver inte lika mycket underhåll. Växthus av trä ger ofta ett attraktivare utseende och har lättare för att hålla en mer konstant temperatur. På vintern hjälper träet till att hålla växthuset varmare och under sommaren svalare.

Vilket glas ska man ha till växthuset?

Det billigaste är trädgårdsglas som släpper in mest ljus och kan enkelt bytas ut om det går sönder. Härdat glas eller säkerhetsglas är mer hållbart men något dyrare.

Vilken temperatur och luftfuktighet är bäst i ett växthus?

Temperaturen bör hållas under 27 grader i ett växthus. Därför är ventilationen viktigt så att inte växterna överhettas av värme. Öppningsbara fönster, luckor och sidoventil är oumbärliga under de varmaste tidpunkterna för att släppa ut värme. En automatisk ventilöppnare kan vara praktisk att installera för detta. Luftfuktigheten i ett växthus kan med fördel vara mellan 70 – 85%. Lättast att uppnå detta är genom att ha ett jämnt och fast golv som exempelvis grus eller beläggningsplattor på sand eller en hård kärna som kan fuktas och underlätta dränering för att hålla luften lagom fuktig.

Betyg på guiden:

3.5/5 - (8 votes)