En skottkärra är ju en ganska enkel pryl men som faktiskt har en riktigt smart konstruktion. 

Den består av ett lastkärl som vilar på två längsgående skalmar med handtag i ändarna på dem båda. Skottkärran har även en eller två hjul som gör den lätt att manövrera och ta sig fram med även på smala utrymmen. Tack vare denna konstruktion kan man faktiskt köra en ordentligt tung last även på de mest smala stigar.

En bra skottkärra ska vara lätt att köra och manövrera även när den är fullastad och den ska vara enkel att både lasta och tippa. Men det finns många skottkärror att välja bland och deras funktion kan skilja sig mycket åt. Vi har därför gjort ett utförligt test för att ta reda på vilka skottkärror som egentligen är bäst.

Vi rekommendera

Vi har testat samtliga skottkärror i testet på olika underlag och mycket tungt lastade. Testpersonerna valdes också ut i varierande ålder för att bättre kunna bedöma hur enkelt eller svårt det är att manövrera modellerna.

Testerna för att hitta bästa skottkärran genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – enkel att köra framåt och manövrera i svängar
 • Kapacitet
 • Ergonomi – lagom avstånd mellan handtagen samt stadigt grepp med komfort
 • Bra hjul som fungerar på många underlag
 • Enkel att tippa ur last
 • Kvalitet
 • Hur lättskött den är
 • Vikt
 • Pris

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Hörby Bruk Ekeby 160 Galv PFG: ✅ Bästa val

Hörby Bruk Ekeby 160 Galv PFG

 • Bästa val av GardenHome.se 

En skottkärra som är bra för att köra stora volymer är Hörby Bruk Ekeby 160 Galv PFG. Det här är bästa valet tack vare ett lätt material för att göra körningen enkel med tunga eller större volymer. 

Platskorgen är stabil och gör både kärran lätt samtidigt som den ger lång hållbarhet då materialet inte rostar. Skottkärran är utrustad med galvaniserade skalmar och ett extra plus är det punkteringsfria hjulet.

Vikten på skottkärran är 18 kg och klarar volymer upp till 160 liter med en maxvikt på 200 kg. Alla produkter från Hörby Bruk testas noggrant för att värna om både funktion och säkerhet.

Skottkärra H103: ✅ Bästa Premium

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Det här är en utmärkt skottkärra i mellanklassen som passar dig som vill ha en bra skottkärra men där utseendet inte spelar så stor roll.

Beijer Bygg Skottkärra H103 är gjord av galvaniserad plåt och med fälgar av plast. Den är utrustad med gummihjul samt ett glidlager som gör den väldigt lättkört. Tack vara galvaniseringen är skottkärran stark och tålig. Den är bra balanserad vilket gör den lätt att köra, den står stadigt och välter inte när man kör den. Ergonomin är också bra och handtagen är sköna att hålla i.

Skottkärran väger 12,5 kg och rymmer 90 liter. Hjulet är av hög kvalitet men skottkärran bör förvaras skyddad från väder och vind för att förlänga dess hållbarhet. Bra att tänka på är också att olja in handtagen då och då för att de ska hålla längre.

Makita DCU180Z Skottkärra: ✅ Bästa Extra

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Här har vi en skottkärra som skiljer sig mycket från de övriga och därför valde vi ut den som en specialare. Makita DCU180Z Skottkärra är en batteridriven skottkärra som körs med en helt och hållet kolborstfri motor.

Det här är en skottkärra antingen för dig som ska utföra mer omfattande arbeten eller för dig som av olika anledningar inte kan lyfta eller knuffa tungt. Kanske för dig som blivit äldre men som ändå vill kunna fortsätta att arbeta i trädgården som tidigare trots att din fysiska form inte längre är densamma.

Det här är en avancerad skottkärra som kan hantera olika typer av arbeten. En genialisk produkt som vi i testpanelen föll pladask för. 

Skottkärran kan köras med två olika hastigheter och har plats för två batterier som dock ej ingår vid köpet. Den har även en backfunktion. På var sida om ramen finns en LED-lampa som på så sätt lyser upp det området där man arbetar.

Vad ska jag tänka på när jag väljer skottkärra?

Även om de flesta skottkärror ser ganska lika ut så kan dess funktion och ergonomi skilja sig mycket år. 

När du ska köpa en skottkärra är det viktigt att först fundera över vad du har tänkt att använda den till. Ska du bara använda den då och då för att transportera trädgårdsavfall, löv och gräsklipp eller ska du använda den för mer omfattande trädgårdsarbeten?

Det kan även vara bra att välja skottkärra utifrån hur marken ser ut där du ska köra den. Har du en trädgård med kraftig terräng kan det vara en bra idé att investera i en skottkärra med ett bredare luftgummihjul med glidlager av nylon. Då blir det betydligt lättare att ta sig fram även i den mest avancerade terrängen med en fullastad skottkärra.

En stor fördel är om skottkärran har ett stort lastutrymme så du slipper gå många gånger fram och tillbaka. Skottkärran bör även vara bra balanserad så den inte välter eller blir svår att manövrera. 

Bra att fundera över är också om du ska kunna ta dig in i förrådsöppningar eller växthusdörrar med skottkärran. Då är det ju viktigt att du inte väljer en kärra som är för bred.

Förutom de enhjuliga skottkärrorna som vi gått igenom ovan så finns även tvåhjuliga. Dessa kan vara att föredra vid enklare transporter i den lilla trädgården.

Vissa skottkärror har en stång mellan sidostagen. Det gör att den står stadigt på slätt underlag men däremot ostadigt på ojämn mark.

Hur tar jag bäst hand om min skottkärra?

Det finns några saker som är bra att tänka på för att få din skottkärra att hålla så länge som möjligt. Det viktigaste är att hålla den skyddad från väder och vind, gärna under tak. Då förlänger du hållbarheten avsevärt framförallt hjulets livslängd. Se också till att regelbundet spola av skottkärran så att den hålls ren. 

Inför vintern är det bra om du smörjer in din skottkärra med olja innan du ställer undan den för vinterförvaring.

Olika skottkärror har olika stora behov av underhåll beroende på materialval så detta kan också vara bra att ha i åtanke då du ska köpa en skottkärra.

Vad väger en skottkärra?

Hur mycket en skottkärra väger varierar mellan olika modeller. Självklart är en lättare skottkärra enklare att hantera vilket gör att en skottkärra i plast skulle vara att föredra ur den synpunkten. Men då får man istället räkna med att den inte är speciellt slagtålig jämfört med en skottkärra i plåt vilket ändå kan göra att skottkärran i plåt är att föredra. 

En liten trädgårdsskottkärra brukar väga runt 10 kg medan en byggskottkärra kan väga uppemot 30 kg.

Vilket typ av hjul på skottkärran är att föredra?

Storleken på skottkärrans hjul varierar mellan olika modeller. De ligger mellan 12-30 tum. De flesta hjul är lufthjul i gummi som man får pumpa upp då och då. Det finns även plasthjul som är billigare men de är mer tungkörda.

Frågor och svar Skottkärra

Hur stor skottkärra behöver man?

Storleken på skottkärran får avgöras beroende på vad du har tänkt att transportera i den. Ska man förflytta jord och grus får man tänka att det blir ganska tungt och ju mer skottkärran är fylld desto vingligare kan det bli att köra den. Det kommer att resultera i att man hellre går fler gånger än att fylla skottkärran helt. Ska man transportera större grenar, lövhögar eller något annat i större volym som kanske inte väger så mycket kan det vara värt med en större skottkärra som går att fylla.

Vilken skottkärra är bäst?

Framför allt bör man välja rätt storlek på skottkärran så att arbetet inte blir för tungt. Sedan kan det vara bra med greppvänliga handtag och i lagom längd för en ergonomisk arbetsställning.

Ska man välja en skottkärra med ett hjul eller två hjul?

Vill man ha mer stabilitet med mindre risk att skottkärran välter är två hjul att föredra. Det kan framför allt vara bra om man inte har så mycket styrka. Det man får tänka på är att det kan vara lite krångligt med en tvåhjulad skottkärra om det är ett trångt utrymme. Det brukar då vara svårare att svänga runt hörn och i små utrymmen än med en skottkärra med bara ett hjul.

Vilket material är bäst på en skottkärra?

Skottkärror i metall som stål har bäst hållbarhet med rostskydd men är tyngre i användning. Plast är ett lätt material och billigare att köpa men plasten kan i värsta fall spricka i kyla eller om de är tungt belastade och utsätts för mycket värme. Det gäller att alltid förvara skottkärran på bästa sätt för längst hållbarhet.

Hur underhåller man en skottkärra?

En skottkärra kräver inte så mycket underhåll men för att den ska få lång hållbarhet är det viktigt att förvara den så att den inte utsätts för regn och fukt.

Hur ofta behöver man pumpa däcken?

En del plattfria däck behöver inte pumpas och andra kan behöva pumpas så mycket som en gång i veckan beroende på hur mycket de används och hur mycket de belastas.

Skottkärror som utgått:

Skottkärra Galvaniserad Skål

Skottkärra Galvaniserad Skål

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Även denna skottkärra kommer från Beijer och är alltså en budgetvariant jämfört med testets mellanklassvinnare.

Beijer Bygg Skottkärra Galvaniserad Stål har även den ett lastkärl av galvaniserad plåt vilket gör den slitstark och tålig. Här är handtagen istället gjorda av plåt och lackerade i en slitstark färg. 

Den är inte riktigt lika djup som mellanklassvinnaren utan har en mer plan botten och rymmer istället 80 liter. Den har dock en maxbelastning på hela 180 kg så den klarar mycket! Själva skottkärran vägen 10 kg.

Hjulen är av samma höga kvalitet och den här kärran är i princip underhållsfri. Det är endast hjulet som behöver pumpas då och då.

Här har vi alltså ett riktigt bra val för dig som vill ha en billig skottkärra och som kanske bara ska använda den då och då.

Hörby Bruk Ekeby Skottkärra 90 PFG

Hörby Bruk Ekeby Skottkärra 90 PFG

 

 • Bästa val av GardenHome.se 

Hörby Bruk Ekeby Skottkärra 90 PFG är en skottkärra med toppenbra kvalitet som dessutom är svensktillverkad. Den här uppfyller verkligen alla krav både när det kommer till funktion och ergonomi.

Skottkärran är väl balanserad vilket gör att den både står stadigt och inte heller välter när man kör den. Den rymmer 90 liter och kan bära 150 kg, så här behöver du inte oroa dig över att du lastar för tungt. Fäljen är tillverkad i svart nylon och hjulet är ett lufthjul vilket gör körningen enkel även om den är tungt lastad. Lastkärlet är lackerat i tre olika steg vilket ger ett högt rostskydd. 

Ett stort plus är att skottkärran finns i flera läckra färger som passar riktigt bra ihop med de svarta detaljerna och handtagen i ytbehandlat trä. Här får du alltså både funktion och form i ett, för vem vill inte också ha en snygg skottkärra?

Skottkärran från Hörby Bruk är en riktigt högkvalitativ produkt både för dig som är designintresserad men också för dig som är mer praktiskt lagt.

Betyg på guiden:

4.8/5 - (5 votes)