Intresset för solceller ökar hela tiden vilket ju inte är så konstigt med tanke på vilken fantastisk bra energiresurs solen är! Genom att montera solceller på taket kan du fånga in solstrålarna och omvandla dem till många kilowattimmar till ditt hushåll.

Men vilka solceller ska man välja och hur får man till en bra lösning? Vi guidar dig genom de bästa solpanelerna och svarar på de vanligaste frågorna kring solpaneler/solceller.

Solpanelspaket Sunwind 135W Basic: ✅ Bästa val

Solpanelspaket Sunwind 135W Basic

 • Bästa val av GardenHome.se 

Det här är ett paket som är perfekt för den mindre sommarstugan som används då och då under helger och semestrar och du då vill kunna ha tillgång till lite el. Med denna får du ett mindre antal kilowattimmar för att driva belysning, någon vattenpump, lite tv och radio och kanske ladda en mobiltelefon eller liknande. 

Det här är ett komplett paket med allt du behöver för att installera din solpanel och börja använda systemet i don stuga. I paketet ingår förutom solpanel även en väggkonsol som du använder för att montera solpanelen, regulator, batteri, vägguttag och kopplingsmaterial. 

Viktiga egenskaper:

 • Ett komplett paket för den lilla stugan
 • Spänning: 12 V
 • Effekt: 60 W
 • Justerbar väggkonsol

Solpanel Sunwind Arpina 180W 12V: ✅ Bästa Premium

Solpanel Sunwind Arpina 180W 12V

 • Bästa premium av GardenHome.se 

Sunwind 200W 12V är en stabil solpanel som tål att användas även i de mest krävande och utsatta miljöer. Den följer internationella industristandarder vilket gör att den inte har några problem att även klara av vårt skandinaviska klimat. 

Den stabila ramen består av en aluminiumprofil som är eloxerad vilket gör att den har ett hårt ytskikt som är korrosionsbeständigt. Solpanelen är även utrustad med ett skyddande härdat glas. 

Den solcellsteknik som används är monokristallin vilket betyder att det är både effektivt och mycket stabilt. 

Med på köpet får du en effektgaranti på 25 år vilket ju skvallrar en del om dess höga kvalitet.

Viktiga egenskaper:

 • Effekt: 200 W
 • Tål de mest krävande miljöer
 • Passar perfekt för skandinaviskt klimat
 • Hög effektivitet
 • Effekttolerans +/- 3%
 • Vikt 15,3 kg
 • Mått: 1580 x 808 x 35 mm
 • Effektgaranti 25 år

Solcellspanel, 45 W: ✅ Bästa Professionella

Solcellspanel, 45 W

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Har du ett elstängsel där du vill kunna underhållsladda batteriet med hjälp av solenergi, då är den här solcellspanelen utmärkt! 

Med hjälp av en solcellspanel kan du förlänga driften på det uppladdningsbara batteriet tack vare att det laddas konstant. 

Solcellspanelen är komplett och utrustad med ett galvaniserat fäste som du kan montera på en speciell metallbox som du kan köpa till. Metallboxen är gjord av galvaniserad plåt som skyddar ditt batteri och elstängselaggregat. Med på köpet får du även en anslutningskabel. För att undvika överladdning ingår även en laddningsregulator.

Viktiga egenskaper:

 • För underhållsladdning av batteri
 • Effekt: 45 W
 • 10 års funktionsgaranti
 • Laddningsregulator förhindrar överladdning
 • Enkel montering

SOLCELLSPAKET PV 3031 NIBE
(Komplett set) : ✅ Bästa Professionella

SOLCELLSPAKET PV 3031 NIBE

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Slutligen har vi även ett komplett och mycket prisvärt solcellspaket för villan med solcellspaneler som tar till vara på minsta lilla solljus och omvandlar det till el att utnyttja i ditt hushåll. 

Solpanelerna är uppbyggda av kiselkristaller som är täckta med ett specialglas. Den stabila ramen är tillverkad av anodiserad aluminium med en mycket hög korrosionsbeständighet. 

Paketet består av 12 solcellspaneler, växelriktare med väggfäste, fästen, skenor och anslutningskontakter. 

Viktiga egenskaper: 

 • Polykristallina kiselcellspaneler
 • Stabila ramar i anodiserad aluminium
 • Vikt solcellspanel: 19 kg
 • Vikt växelriktare: 9 kg
 • Garantitid 3 år
 • 3 kW 230 V
 • 19,6 m2

Jag vill installera solceller – var börjar jag?

Det finns mängder med olika företag som både säljer utrustning och som hjälper till att installera den. Börja med att ta kontakt med olika företag och be att få in offerter som du kan jämföra eftersom både pris och lösning kan skilja sig åt.

Uppgifter som du behöver kunna lämna för att få in en offert är bland annat kvadratmeterytan på taket, lutning på taket och i vilken riktning i förhållande till söder som taket lutar. Även din ungefärliga elförbrukning behöver du ta hänsyn till vid beräkningen.

ROT-avdrag och investeringsstöd

Du kan söka investeringsstöd för att på så sätt få ett bidrag för delar av den totala kostnaden för arbete och material. Investeringsstödet söker du digitalt antingen hos Boverket eller hos Länsstyrelsen. Beslutstiden kan vara lång så se till att ansöka i god tid innan du ska köpa och installera dina solceller. Du kan få stöd för max 37 000 exkl moms per installerad kilowatt.

Om du har ett hus som är mer än fem år kan du söka ROT-avdrag för 30% av arbetskostnaden. 

Observera att du inte kan ansöka om både ROT-avdrag och investeringsstöd.

Varför ska jag skaffa solceller?

Det finns flera bra anledningar till att skaffa sig solceller/solpaneler. Med hjälp av solceller blir du, åtminstone delvis, självförsörjande på el vilket gör att du kan minska dina kostnader för el kraftigt. Visst handlar det om en investering att skaffa solceller men det kommer du att ha tjänat in efter en tid tack vare minskade driftkostnader. En solcellsanläggning har lång livstid, minst 20 år och den ökar också värdet på ditt hus. Anläggningen är i princip underhållningsfri vilket ju är en stor fördel.

Slutligen gör du också en bra insats för miljön. Du bidrar till ett mer hållbart energisystem och en grönare värld.

Vem kan använda sig av solceller?

Så länge du har ett eget hus med ett tak kan du använda dig av solceller. Oavsett om det handlar om en villa, ett radhus eller sommarstugan så kan du montera solpaneler på ditt tak. Hur mycket el som dina solceller kan leverera varierar däremot en del och beror framförallt på takets yta, lutning och väderstreck.  Har du söderläge och en lutning på 10-50 grader så har du de absolut bästa förutsättningarna för att få ut så mycket solenergi som möjligt. För en vanlig villa brukar man räkna med att man behöver 50-60 kvm yta av taket som ligger i ett bra läge.

Hur fungerar solceller?

Solenergi kan utvinnas i huvudsak på två sätt, genom solceller och genom solfångare. Med hjälp av solceller kan solljuset omvandlas till el medan du kan använda dig av solfångare för att omvandla solljuset till värme. 

De flesta solpaneler är uppbyggda på samma sätt. Solcellerna ligger inbäddade bakom plastfilm och glas, som sedan är monterat i en metallram. Själva solcellerna består oftast av kisel som alltså har förmågan att omvandla solljus till el. Detta sker genom att det uppstår en elektrisk spänning mellan fram- och baksidan på solcellen när solen lyser på den. Den elektriska strömmen kan sedan fångas upp genom en kabel som därefter leds vidare till en växelriktare som omvandlar 12 V likström till 240 volts växelström. Strömmen förs sen in i huset och vips så har du gratis och förnybar energi tack vare solen!

När har jag tjänat in mina solceller?

Att investera i en solcellsansläggning kostar ju givetvis en del men efter ett antal år har du tjänat in kostnaden. Hur lång tid det tar beror på vilken lösning du valt samt hur mycket el du använder. Man brukar räkna på att det tar mellan 10-15 år. Under den tiden kan man ju försöka att ha som mål att bli självförsörjande på el under sommarhalvåret. 

Sälja överskottsel

När du väl har en solcellsanläggning installerad kan det vara så att du ibland producerar mer el än du gör av med. Då matas överskottet ut på elnätet och du kan sälja elen till valfritt energibolag som är intresserade av att köpa din el. För att kunna göra detta behöver du teckna ett avtal med ditt elnätsföretag samt ett elhandelsföretag.

Betyg på guiden: