Bästa Åkgräsklipparen » 3 produkter i test

Åkgräsklippare

Klipp gräset med en åkgräsklippare som är lätta att köra och som erbjuder mer än enkel gräsklippning. Vi har sett närmre på några av de bästa åkgräsklippare som finns på marknaden. Både experter och vanliga användare har gett tummen upp.

Det är dags att klippa den stora gräsmattan igen. När det finns en riktigt bra åkgräsklippare på plats blir det kanske bråk om vem som ska få klippa. Jobbet är både enkelt och kul. Att samma maskin kan användas för annat som snöröjning, plogning och gödsling är väldigt positivt.

1. Comfort T18-111.2 AL-KO Åkgräsklippare

2. Åkgräsklippare Ryobi Zero Turn

MTD Smart RG 145

3. Åkgräsklippare Stiga Villa 15 HST ST 450

Det här är faktiskt en multifunktionsmaskin som du kan ha användning för året runt! Med Rider Stiga Park kan du klippa gräset under sommaren, borsta grus och gräs på våren och hösten samt röja snö på vintern.

Tack vare dess kompakta design är det lätt att komma åt att köra överallt, du tar dig smidigt runt såväl träd och buskar som uppför slänter och in i de svåråtkomliga hörnen. Den är bekväm att köra, sitsen justerar du enkelt och även rattens höjd kan ställas in för optimal komfort.

Tack vare hydrostatisk transmission kan du justera hastigheten på ett mycket mjukt sätt. En annan smart detalj är att den är utrustad med en elektrisk klipphöjdsinställning vilket innebär att du stället in klipphöjden med bara en knapptryckning, utan att du varken behöver stanna eller stänga av motorn.

Rider Stiga Park kan kompletteras med ett klippaggregat som har QuickFlip-teknik vilket gör att du snabbt och smidigt kommer åt aggregatet när det är dags för rengöring eller skötsel.

Det här är kanske inte en gräsklippare för den största trädgården men för dig med en liten mindre trädgård är den ett riktigt bra val. Prova den och du kommer upptäcka att gräsklippningen aldrig har varit roligare!

Den är bekväm att köra, sitsen justerar du enkelt och även rattens höjd kan ställas in för optimal komfort. Inte optimal för stor trädgård.
 

Så är Åkgräsklipparna utvalda

 

Åkgräsklippare – Guide

Vilken åkgräsklippare ska du välja? För att komma fram till svaret på den frågan kan du läsa följande frågor och svar. De kan guida dig till rätt konklusioner vad gäller dina faktiska behov. Vi börjar med storlek på tomt…

Hur stor ska tomten vara för en åkgräsklippare?

När en tomt har 3000 kvm gräs och mer kommer det att ta tid att klippa med en handjagad gräsklippare. Men det finns ingen regel som säger att du inte kan klippa med åkgräsklippare på en mindre tomt. Tänk mer på dina fysiska behov och tiden det tar att klippa.

Vilka typer av åkgräsklippare finns det?

Det finns många olika modeller och varianter. Men vi kan dela in åkgräsklipparna i två huvudgrupper:

Mittmonterade: Här sitter klippaggregatet på mitten av konstruktionen. Du kommer då att sitta ovanpå klippaggregatet. Många gånger kallar man den här typen av konstruktion för traktor, och inte för gräsklippare. Den kan användas på flera sätt genom att du monterar på tillbehör som kan röja snö, riva mossa och mer.

Frontmonterad: På den här typen av åkgräsklippare sitter klippaggregatet framtill. Du sitter alltså bakom det och det kan göra det enklare att manövrera och se vad du gör. Den här typen av klippare styrs med bakhjulen eller från mitten. När du ska klippa kanter kan det vara klokt att satsa på en frontmonterad åkgräsklippare även om den är lite dyrare än den mittmonterade modellen.

Är det en gräsklippare eller traktor?

Det kan vara både och! När det rör sig om en trädgårdstraktor är det vanligt att den har framhjulsdrift. Dessutom kan det finnas krok så att du kan använda mindre trädgårdsläp. Du bör också kunna byta ut verktyg. Då kan du använda samma maskin som du klipper sommarens gräsmatta med till att röja snö på vintern.

Finns det eldriven åkgräsklippare?

Ja, idag finns det eldrivna varianter. De kan ses som fördelaktiga då du slipper bekymmer som olja som läcker. Men många gånger erbjuder de eldrivna modellerna mindre kraft än bensindrivna varianter. Ta alltid en titt på motorns styrka och betänk hur din tomt ser ut när du väljer.

Vem får köra åkgräsklippare?

På gräsmattan krävs det inget körkort för att köra åkgräsklippare. Om det finns ungdomar som kan hjälpa till är det fritt fram. Men se till att de vet hur gräsklipparen ska hanteras först!

Underhåll av åkgräsklippare

För att din åkgräsklippare ska hålla längre och fortsätta göra ett bra jobb ska du ta hand om den. Det gör du med regelbundet underhåll. Här är några viktiga punkter att beakta. Det är givetvis så att vissa modeller är enklare att underhålla än andra. Det kan också vara något att beakta när du ska välja modell.

Rengöring

En åkgräsklippare utsätts för en hel del smuts. Gräs, grenar, löv och annat kan fastna i klipparens olika delar. Med tiden kan det här få betydelse för hur väl maskinen fungerar. Efter varje användning bör du lyfta på huven och borsta bort smuts och skräp. Ta också en titt på klipparaggregaten. Ta bort sådant som har fastnat och borsta rent. Vissa modeller kan du spola av med trädgårdsslangen efter varje användning.

Smörj och byt olja

De rörliga delarna i åkgräsklipparen behöver smörjas med jämna mellanrum. Du kan använda en fettspruta för att komma åt och smörja delarna som finns under huven. Överdriv inte. Du kan jämföra din åkgräsklippare med andra fordon som till exempel bilar. Oljan i gräsklipparen ser till att den fungerar på ett smidigt sätt.

Du har ett oljetråg som du då och då ska underhålla. Du bör hälla ut oljan som finns i detta och sedan fylla på med ny. Den modell som du köper kommer att ge dig en manual för hur detta görs. Om du inte har kvar manualen kan du söka online och till och med se en instruktionsvideo för byte av olja. Regelbundet oljebyte kan förlänga livslängden avsevärt. Kanske med flera år!

Luftfilter

Filter blir också snabbt smutsiga. Du behöver inte rengöra filtret efter varje användning. Men försök att göra det till en vana att avsluta säsongen med att rengöra luftfiltret. Montera av det och gör rent filter och området omkring det.

Drivremmar

Drivremmarna ska vara intakta och ha rätt spänning. Du kan justera och lätt montera av med skruvmejsel för att installera nya då det krävs.

Tändstift

Det är också att rekommendera att byta tändstiftet en gång per år. Tändstiftet ska vara i gott skick för att åkgräsklipparen ska starta lätt. Det påverkar också ekonomin för driften av gräsklipparen.

Vanliga frågor om Åkgräsklippare

 

Betyg på testguiden:

2.8/5 - (6 votes)