BĂ€sta ÅkgrĂ€sklippare (2020)

ÅkgrĂ€sklippare

Klipp gräset med en åkgräsklippare som är lätta att köra och som erbjuder mer än enkel gräsklippning. Vi har sett närmre på några av de bästa åkgräsklippare som finns på marknaden. Både experter och vanliga användare har gett tummen upp.

Det är dags att klippa den stora gräsmattan igen. När det finns en riktigt bra åkgräsklippare på plats blir det kanske bråk om vem som ska få klippa. Jobbet är både enkelt och kul. Att samma maskin kan användas för annat som snöröjning, plogning och gödsling är väldigt positivt.

Men innan du väljer en åkgräsklippare ska du välja rätt. Det gör du genom att läsa vår guide för åkgräsklippare som även hjälper dig med de frågor du ska ställa för att hitta rätt.

Bästa Åkgräsklippare (2020)

 • 5 stjärnor på Australienska Productreview
 • Höga betyg på Pricespy UK

Att Husqvarna Rider 214TC är en populär åkgräsklippare råder det inga tvivel om. Branschfolk har testat den men vi tycker att det är särskilt positivt att se hur användare i olika länder ger tummen upp. På Husqvarna rider sitter du som en kunglighet med mycket god sikt.

Det här är en maskin som klarar gräset även i partier där du behöver få till en snygg linje mellan gräs, plantering och buskar.  Det är lätt att manövrera och du kan lägga till snöblad, sopvals, spridare och mer för att använda åkgräsklipparen för andra uppgifter året om.

Maskinen har utrustats med fack för verktyg och dryck. Hydrostatväxellåda gör det enkelt att backa. Det kan vara en fördel i trädgården där du behöver köra framåt och bakåt för att komma åt ordentligt.

Viktiga egenskaper

 • Pedalstyrd hydrostatväxellåda
 • Intek V-Twin-motor
 • Tvåcylindrig motor
 • Bakvagnsstyrning
 • Klippbredd 94 cm
 • Ljudnivå 98 dB
 • Klipphöjd 25-75 mm
 • Vikt 244 kg
 • Går på bensin

Nackdelar med Husqvarna Rider 214TC

Om du vill jobba på kvällen med klippningen får du själv ordna med belysning. Det finns ingen inbyggd belysning på Husqvarna Rider.

Bästa Åkgräsklippare (2020)

 • Bäst i test i Danmark
 • Flera utmärkelser online!

Här har vi en trädgårdstraktor som har fått ros från experter och användare. Viking MT 4097.1 SX är ett nöje att klippa gräset med. Du kan klippa stora ytor snabbt och du sitter bekvämt i sätet som passar de allra flesta. Det här är rätt val för dig som vill kunna klippa lätt i blött och högt gräs.

Viking MT 4097.1 SX åkgräsklippare har också utrustats med belysning. Därmed kan du klippa på ett behändigt sätt även då det börjar skymma. Traktorn har ingen mulchingfunktion, men det är inget problem. I och med att den maler ner gräset på ett mycket tillfredsställande sätt lär du inte behöva köpa tillbehör för mulching.

Klippaggregatet sitter under maskinen och inte framtill. Det gör denna åkgräsklippare till ett bra val för trädgården som har en enklare layout och inte så många partier med buskar och träd som du måste köra omkring. Den här traktorn har en dragkrok. Du kan släpa en mindre vagn efter den om du vill.

Viktiga egenskaper VIKING MT4097

 • Briggs & Stratton motor
 • Motoreffekt 7,2 kW
 • Bensindriven
 • Klipphöjd 35-90 mm
 • Klippbredd 95 cm
 • Väger 197 kg
 • Hydrostatisk växellåda
 • Ljudnivå 86 dB
 • Har dragkrok
 • Belysning

Nackdelar med Viking MT 4097 SX

Det är lite trögt att backa och klippa samtidigt. Utan klippaggregat framtill är det inte så enkelt att klippa mer avancerad terräng och partier med buskar.

Bästa Åkgräsklippare (2020)

 • Bäst i test i Danmark
 • Flera utmärkelser online!

Stor men lättnavigerad! Stiga Park 420 P är en bäst i test åkgräsklippare att beakta. Det här är en åkgräsklippare som har det som kallas för midjestyrning. Det betyder att bakhjulen kommer att följa framhjulen på ett smidigt sätt. Om du kör runt ett hinder med framhjulen vet du med säkerhet att bakhjulen också tar sig runt. Det är smidig körning när den är som bäst!

Sitsen är högt placerad och det gör att du ser bra. Sitsen har också hål och det är bra då det innebär att den håller sig torr. Du får sköna köregenskaper och kan lätt justera klipphöjd med en elektronisk funktion. Längst fram på klipparen finns det belysning. Du kan fortsätta jobba även i skymningen och då det har blivit mörkt.

Med en väl tilltagen klippbredd är det här ett bra val för riktigt stora gräsmattor. Det går snabbare att klippa då du får mer gjort med varje vända. Du behöver ingen krattning eftersom klipparen ger avfall som är så finmalet att det tas upp av gräsmattan efter klippning. Stor tomt med många träd och buskar är huvudklienten för Stiga Park 420 P.

Viktiga egenskaper

 • Motor från Briggs & Stratton
 • Bensindriven motor
 • Motoreffekt 8,82 kW
 • Klipphöjd 25-85 mm
 • Hydrostatisk växellåda
 • Ljudnivå 86 dB
 • Klippbredd 105 cm
 • Fyrhjulsdrift
 • Belysning
 • Hastighet 10 km/h

Nackdelar med Stiga Park 420 P

Det är ibland svårt att komma åt längre in under och vid buskage på grund av formen på åkgräsklipparens frontbåge. Om det är halt finns risken för att slira.

Vilken åkgräsklippare ska du välja? För att komma fram till svaret på den frågan kan du läsa följande frågor och svar. De kan guida dig till rätt konklusioner vad gäller dina faktiska behov. Vi börjar med storlek på tomt…

Hur stor ska tomten vara för en åkgräsklippare?

När en tomt har 3000 kvm gräs och mer kommer det att ta tid att klippa med en handjagad gräsklippare. Men det finns ingen regel som säger att du inte kan klippa med åkgräsklippare på en mindre tomt. Tänk mer på dina fysiska behov och tiden det tar att klippa.

Vilka typer av åkgräsklippare finns det?

Det finns många olika modeller och varianter. Men vi kan dela in åkgräsklipparna i två huvudgrupper:

Mittmonterade: Här sitter klippaggregatet på mitten av konstruktionen. Du kommer då att sitta ovanpå klippaggregatet. Många gånger kallar man den här typen av konstruktion för traktor, och inte för gräsklippare. Den kan användas på flera sätt genom att du monterar på tillbehör som kan röja snö, riva mossa och mer.

Frontmonterad: På den här typen av åkgräsklippare sitter klippaggregatet framtill. Du sitter alltså bakom det och det kan göra det enklare att manövrera och se vad du gör. Den här typen av klippare styrs med bakhjulen eller från mitten. När du ska klippa kanter kan det vara klokt att satsa på en frontmonterad åkgräsklippare även om den är lite dyrare än den mittmonterade modellen.

Är det en gräsklippare eller traktor?

Det kan vara både och! När det rör sig om en trädgårdstraktor är det vanligt att den har framhjulsdrift. Dessutom kan det finnas krok så att du kan använda mindre trädgårdsläp. Du bör också kunna byta ut verktyg. Då kan du använda samma maskin som du klipper sommarens gräsmatta med till att röja snö på vintern.

Finns det eldriven åkgräsklippare?

Ja, idag finns det eldrivna varianter. De kan ses som fördelaktiga då du slipper bekymmer som olja som läcker. Men många gånger erbjuder de eldrivna modellerna mindre kraft än bensindrivna varianter. Ta alltid en titt på motorns styrka och betänk hur din tomt ser ut när du väljer.

Vem får köra åkgräsklippare?

På gräsmattan krävs det inget körkort för att köra åkgräsklippare. Om det finns ungdomar som kan hjälpa till är det fritt fram. Men se till att de vet hur gräsklipparen ska hanteras först!

Underhåll av åkgräsklippare

För att din åkgräsklippare ska hålla längre och fortsätta göra ett bra jobb ska du ta hand om den. Det gör du med regelbundet underhåll. Här är några viktiga punkter att beakta. Det är givetvis så att vissa modeller är enklare att underhålla än andra. Det kan också vara något att beakta när du ska välja modell.

Rengöring

En åkgräsklippare utsätts för en hel del smuts. Gräs, grenar, löv och annat kan fastna i klipparens olika delar. Med tiden kan det här få betydelse för hur väl maskinen fungerar. Efter varje användning bör du lyfta på huven och borsta bort smuts och skräp. Ta också en titt på klipparaggregaten. Ta bort sådant som har fastnat och borsta rent. Vissa modeller kan du spola av med trädgårdsslangen efter varje användning.

Smörj och byt olja

De rörliga delarna i åkgräsklipparen behöver smörjas med jämna mellanrum. Du kan använda en fettspruta för att komma åt och smörja delarna som finns under huven. Överdriv inte. Du kan jämföra din åkgräsklippare med andra fordon som till exempel bilar. Oljan i gräsklipparen ser till att den fungerar på ett smidigt sätt.

Du har ett oljetråg som du då och då ska underhålla. Du bör hälla ut oljan som finns i detta och sedan fylla på med ny. Den modell som du köper kommer att ge dig en manual för hur detta görs. Om du inte har kvar manualen kan du söka online och till och med se en instruktionsvideo för byte av olja. Regelbundet oljebyte kan förlänga livslängden avsevärt. Kanske med flera år!

Luftfilter

Filter blir också snabbt smutsiga. Du behöver inte rengöra filtret efter varje användning. Men försök att göra det till en vana att avsluta säsongen med att rengöra luftfiltret. Montera av det och gör rent filter och området omkring det.

Drivremmar

Drivremmarna ska vara intakta och ha rätt spänning. Du kan justera och lätt montera av med skruvmejsel för att installera nya då det krävs.

Tändstift

Det är också att rekommendera att byta tändstiftet en gång per år. Tändstiftet ska vara i gott skick för att åkgräsklipparen ska starta lätt. Det påverkar också ekonomin för driften av gräsklipparen.

Källor som vi har använt (5st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi läst och använt som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

GardenHome.se Bästa Åkgräsklippare (2020)

Vi har testat utvalda åkergräsklippare på marknaden.

Det finns flera bra källor för mer information om åkgräsklippare och hur de ter sig i verkligheten. Vi har använt flera olika källor för att få en bättre bild av de åkgräsklippare som kan ses som bäst i test.

Råd & Rön Bästa Åkgräsklippare (2020)

Med Råd & Röns tester får vi en bra bild av hur en gräsklippare fungerar och vilka svaga punkter som finns.

Aftonbladet och Expressen Bästa Åkgräsklippare (2020)

Vi har också kikat på tester av åkgräsklippare från tidningarna Aftonbladet och Expressen. Här har det också varit av intresse att se lite mer generellt på märken och hur olika tester av modeller från samma märke kan jämföras.

Productreview.com.au

På Productreview.com.au fann vi autentiska användarrecensioner av åkgräsklippare. Dessa är mycket viktiga eftersom de kommer från lekmän som berättar precis hur klippningen upplevdes hemma på tomten.

Mynewsdesk Bästa Åkgräsklippare (2020)

Mynewsdesk publicerar nyheter om tester som görs internationellt. Här har vi funnit information om tester från Sverige såväl som från andra nordiska länder av åkgräsklippare.

Danska Pricerunner

På Danska Pricerunner hittade vi ett test av både Stiga och Viking gräsklippare. Här hade danska experter på gräsklippning noga gått igenom funktioner för att kora den bästa åkgräsklipparen.

Betyg på guiden: