Bästa Elementet » 3 produkter i test

Element

1. LVI Yali Digital

Om du är ute efter ett riktigt miljövänligt alternativ är LVI Yali Digital element en modell som du ska se närmre på. Det här elementet är till och med tillverkat av återvunna material! Experter och vanliga användare tycks vara helt överens om detta element som därmed kan ses som bäst i test.

Det är snyggt och enkelt att montera. Du får en skön värme som sprids på ett jämnt och fint sätt. Elementet har det som kallas för fönsterläge. Det innebär att det justerar sin värmeeffekt om temperaturen går ner snabbt i rummet. Därmed blir det inte snabbt hett bara för att det blir kyligare i ett rum. Tvärtom kommer det att gå ner i temperatur när rummets temperatur går ner till exempel när det är många människor i det.

Elementet har en pekskärm och wifi. Det går att fjärrstyra det och alla funktioner är mycket tydliga. Det är också något som användare berömmer. Efter en enkel montering på väggen är det lika enkelt att använda LVI Yali Digital och dra nytta av elementets smarta funktioner. 

Många bra funktioner Lite dyrare än andra

 

LVI Yali Digital
 

2. Thermopanel TP22 510 V4

Du känner kanske igen namnet Purmo för det här är element som många svenskar väljer. Det finns det flera anledningar till. Purmo Thermopanel V4 erbjuder hög kvalitet. Det lever upp till krav och är ett bra val med tanke på miljö. Beroende på modell är elementet med eller utan konvektionsplåt.

Det är enkelt att montera elementet och det kan i stort sett hängas överallt. Med elementet på plats är det också lätt att börja använda det. Det har en snygg design som passar bra i hemmet. Rören sitter på baksidan av elementet där de inte är synliga. Det bidrar till den fina estetiken.

Det här är ett bra val då du vill få jämn värme och inte vill att elementet ska bli för varmt. Om det finns små barn i hemmet är det här verkligen en viktig egenskap. Den bidrar till större säkerhet för små händer och fingrar.

Vattenburet och med Konvektionsplåtar Inte så många funktioner
Thermopanel TP22 510 V4
 

3. Konvektorelement Mill SG2000MEC

När du behöver ett portabelt element som supplement kan Mill SG20000MEC vara ett bra val. Det här är ett fristående element som du helt enkelt ställer på fötter på golvet. Det är mycket enkelt att montera och du kan använda det i sommarstugan såväl som i rum som inte känns tillräckligt varma av det vanliga uppvärmningssystemet.

Mill elementet har flera viktiga funktioner som gör det säkert att använda.  Det finns till exempel ett vältskydd. Om elementet ändå skulle välta kommer det att slå av och därmed minskar risken för att brand skulle uppstå. Överhettningsskyddet är också något som gör att Mill är mycket säkert att använda.

Det är förstås viktigt att poängtera att det här inte är elementet du väljer för en mer permanent lösning. Som supplement är det kanon och en tillgång att ha hemma.

Portabelt enkelt element Inte lämpat för större utrymmen
Konvektorelement Mill SG2000MEC

Så är Elementen utvalda

Av naturliga skäl har vi inte kunnat testa att montera samtliga element. Vårt tillvägagångssätt har i stället gått ut på att välja ut testpersoner som har besökt olika återförsäljare och leverantörer för att undersöka elementen och läsa igenom befintliga instruktioner för att bedöma själva monteringen. Bland testpersonerna har vi valt ut både ovana och vana hemmafixare. För att avgöra hur värmefördelningen fungerar samt energisnålhet och effektivitet har vi intervjuat leverantörer och återförsäljare samt letat upp och gått igenom alla recensioner från kunder.

Testerna för att hitta bästa elementet genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – enkel att montera
 • Värme som sprids jämnt
 • Effektivitet
 • Energisnålhet

Element – Guide

Hur ska du välja element? Det finns ju så många modeller med olika finesser. För de allra flesta är det tre saker som står i fokus, ekonomi, värmeeffekt och användarvänlighet. Miljö är också viktigt för många. Fast det är ju rätt vanligt att god ekonomi och bra för miljön går hand i hand. När elementet är energieffektivt är det också bra för miljön.

Här är de bitar du ska fundera lite på innan du väljer ett element:

Ekonomi – Kostnad för elementet

Kostnaden för elementet påverkas av flera saker. Först ser du på själva priset. Du kanske också måste betala för installation. Även om det rör sig om enkel upphängning på vägg kan det vara så att du vill få hjälp av en hantverkare och det är något du ska ta med i din beräkning av kostnad för elementet.

Därefter är det energiklass du ska ta en titt på. Det är viktigt att ta reda på hur mycket el elementet kommer att dra. Om det har smarta finesser som att det automatisk justerar värmen efter rummets temperatur kan det innebära att det blir billigare i drift.

Glöm inte bort att priset också kan reflektera kvalitet. Om du betalar lite mer för ett element bäst i test som är känt för hög kvalitet kanske du får ut mer av det. Ett element som räcker i många år kan också ses som en besparing jämfört med modeller som du måste laga och sedan byta ut.

Användarvänlighet är också viktigt

När det handlar om användarvänlighet måste du tänka lite på vilken typ av funktioner som är viktiga för dig. Det är inte nödvändigtvis så att modellen som du kan styra med din mobiltelefon är bäst när du ändå inte kommer att vilja mecka med elementet via din smartphone.

Funktioner som du kan dra nytta av är:

 • Fjärrstyrning med wifi
 • Automatisk temperaturreglering
 • Jämn värmefördelning
 • Skydd mot överhettning
 • Displayskärm
 • Design som gömmer värmeelement
 • Olika effektlägen

När du betänker dessa punkter kan du börja se på element bäst i test med nya ögon. De punkter som är viktiga för dig ska du alltid hålla i åtanke. Du kan välja ett element som ger dig ett perfekt stöd och du kan välja bort sådant som inte är viktigt. Det kan vara något som spar pengar för dig!

Hur värmer elementet?

Värmeeffekten är förstås oerhört viktig. Det gäller ju att elementet gör ett bra jobb. Om det inte värmer tillräckligt effektivt måste du kanske använda fler värmekällor och det kan bli både dyrt och otympligt. Var medveten om hur mycket värme du behöver och välj element därefter.

Om du till exempel ser på portabla element som ställs ut på golvet är det viktigt att förstå att de mycket sällan är till för att vara enda värmekälla. Ett portabelt element är snarare ett komplement och då kan du inte bli upprörd när elementet inte värmer hela rummet tillräckligt på egen hand.

Det är också bra att se på själva värmefördelningen. Det finns idag element som kan justera värmen på ett automatiskt sätt. Det betyder att värmen dras ner till exempel när det är många i rummet och det på naturligt sätt blir varmare.

Du ska också se på hur elementet värmer upp. Om det blir för hett för snabbt kan det rentav vara farligt för de som kommer åt värmekroppen. Det är också viktigt att tänka på. En jämn värmefördelning som anpassas till rummets temperatur är idealet för alla.

Med tanke på miljön

Numera kan vi också ta med miljön som en punkt då vi ska välja element. Bara för att du just nu inte vill investera i en värmepump och nytt elementsystem betyder det inte att du inte kan göra något som är bra för miljön. Det finns flera element bäst i test som är energisnåla och bra för miljön.

Om detta är mycket viktigt för dig kan du också ta en titt på hur elementen är gjorda. Det finns ju element som är av återvunna material. De kan också ha en struktur som gör det lätt att sortera på rätt sätt när du väl en dag ska kasta elementet.

Säkerheten i ditt hem

Säkerheten påverkas av flera saker. Dels vill du ha element som inte blir så brännheta att folk kan göra sig illa på dem. Det är också bra med funktioner som ser till att elementet slår av om det blir för varmt. Det kan fungera som ett bra brandskydd. Se också på hur elementet kan kontrolleras. Det kan ju vara så att du vill att det ska slås av efter en viss tid då du till exempel inte kommer att vara hemma.

Vanliga frågor om Element

Vilket element är bäst?

Vattenburna element kan vara bra att välja när ett värmesystem redan är installerat. Vattenburen värme ger effektiv uppvärmning, är kompatibel med golvvärme, passar för alla klimat och har ofta lägre energikostnader. Oljeelement ger en jämn temperatur och håller värmen även när termostaten slås av. Det finns risk med att olja läcker ut och elementen är något dyrare än elektriska. Elelement fungerar bra för att tillföra värme snabbt men bör inte användas som den huvudsakliga värmekällan om det är fristående element då dessa ofta drar mycket el.

Hur ofta behöver man byta ut elementen?

Vid större renoveringar brukar många byta ut elementen av estetiska skäl. Gamla elelement kan ekonomiskt löna sig att byta ut då nyare ger en lägre energiförbrukning och en jämnare inomhustemperatur och därmed en lägre energiförbrukning.

Var ska element placeras?

Element är bra att placera under fönster eftersom det oftare blir kallras där vilket kan orsaka golvdrag om inte luften värms upp av ett element. Det är inte bra att placera möbler framför elementen eftersom det hindrar luftcirkulationen av värmen.

Varför ska man lufta element?

Att lufta ett vattenburet element hjälper till att skapa jämn och behaglig värme. Det kan finnas luft i systemet, särskilt i äldre värmesystem, och denna luft måste släppas ut för att fylla radiatorerna med vatten och värme. När värmen är ojämn eller om radiatorerna låter kan det vara dags att lufta.