Oavsett storlek på trädgård är ju vattenslang något som de flesta behöver. Även om du bara ha en enstaka rabatt tar ju vattningen lång tid om du ska springa fram och tillbaka med vattenkannor. Med hjälp av en vattenslang blir jobbet så mycket smidigare.

En vattenslang används dessutom inte till bara vattning av växter utan även när du ska tvätta bilen, altanen eller utemöblerna.

En vattenslang är helt enkelt ett redskap som används ofta och i många sammanhang av de flesta husägare. Men det finns många olika varianter att välja på och därför har vi gjort ett test för att ta reda på vilka vattenslangar där ute på marknaden som egentligen är bäst.

Vi rekommendera

Vi har testat vattenslangar inom olika prisklasser för att hitta varianter för olika behov och plånböcker och slutligen har vi valt ut ett antal vinnare inom de olika prisklasserna.

Hozelock Sprinklerslang 15 m som är en riktigt innovativ och lyxig produkt blev en given vinnare i premiumklassen. Mellanklassens vinnare blev en stor favorit hos de flesta i testpanelen. En prisvärd produkt som ger dig en vattenslang av hög kvalitet som är smidig att arbeta med och inte heller innehåller de giftiga ämnen som många vattenslangar annars innehåller. För dig som vill ha en billig vattenslang till det mer enkla trädgårdsarbetet eller för att tvätta bilen med så valde vi även ut en vinnare i budgetklassen, nämligen Byggmax Economic Vattenslang 15 m. Även denna gång valde vi ut en specialare som skiljer sig lite från testets övriga vinnare. Bosch Vattenslang 8 m för GHP 5-13 C som är en vattenslang för högtryckstvätten kammade hem det priset.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare och även lite tips och råd kring vad du bör tänka på när du ska köpa en vattenslang.

Sprinklerslang Hozelock 15 m: ✅ Bästa val

Sprinklerslang Hozelock 15 m

  • Bästa val av GardenHome.se 

Hozelock Sprinklerslang är en högkvalitativ och lyxig perforerad platt slang med spray-effekt. Genom att vända slangen uppåt fungerar den som en vattenspridare och väljer du istället att vända den nedåt får du vattnet att sakta sippra ner i rabatterna eller dina odlingar. Ett väldigt praktiskt bevattningsredskap som även kan användas som en rolig vattenlek för barnen under de varmaste sommardagarna. 

Slangen är 15 meter lång och du får även med en koppling som du kan använda om du vill koppla ihop flera slangar och på så sätt kunna vattna ett större område på ett resursbesparande sätt.

Den här vattenslangen blev vi i testpanelen väldigt förtjusta i och rekommenderar den till alla som vill kunna vattna trädgården på ett effektivt och smidigt sätt och kanske även använda den som en sommarleksak till barnen.

Slang Gardena Classic 13 mm-30 m: ✅ Bästa Premium

Slang Gardena Classic 13 mm-30 m

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Gardena är ju kända för att erbjuda riktigt bra trädgårdsprodukter till överkomliga priser och den här vattenslangen är inget undantag. Denna praktiska vattenslang är framtagen för att hålla formen och på så sätt inte vikas eller trassla sig så att vattentillförseln stryps. Något som annars kan krångla rejält med många andra vattenslangar. 

Ett stort plus är att vattenslangen är tillverkad av material som är helt fria från ftalater och tungmetaller som är skadliga och cancerframkallande ämnen men som ofta används för att tillverka starka men mjuka vattenslangar.

Slangen är UV-beständig och du behöver därför inte oroa dig för att den ska sta skada av att vara ute i solen under hela sommaren.

Vi rekommenderar verkligen den här vattenslangen till dig som vill ha en prisvärd och kvalitativ produkt.

Vattenslangset Gardena Classic 1/2″ 20m: ✅ Bästa Professionella

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

 

Vem behöver en vattenslang?

Svaret är att de allra flesta trädgårdsägare behöver en vattenslang. Ja vattenslangen är nog ett av de mest grundläggande trädgårdsredskap som man kan tänka sig. Du behöver inte ha en stor gräsmatta och många rabatter och odlingar för att det ska bli otroligt tidskrävande att springa fram och tillbaka med vattenkannor. Då är vattenslangen en väldigt enkel lösning som gör att du både kan vattna på ett effektivt och smidigt sätt. Även när det är dags att tvätta bilen, spola av trädgårdsplattorna eller rengöra utemöblerna inför våren så är en vattenslang ett oumbärligt redskap.

Vad ska jag tänka på då jag ska köpa en vattenslang?

Det finns väldigt många olika typer av vattenslangar att välja på så börja med att fundera på hur du har tänkt att använda vattenslangen. 

Det finns vattenslangar som är mer eller mindre starka och stabila men en sak som kan vara bra att tänka på är att välja en slang som är flexibel inte viker sig så lätt, annars är risken att vattenflödet stoppas både nu och då vilket kan göra arbetet mer omständligt än vad som behövs. En vattenslang som viker sig och trasslar ihop sig är ju ingen rolig del i trädgårdarbetet och något som de flesta vill undvika. Slangen ska helst inte vara så tung för då blir den svår att jobba med och otymplig att få upp på slangvindan.

Det finns vattenslangar med och utan UV-skydd. Om du väljer en slang med UV-skydd behöver du inte oroa dig för att den ska bli förstörd av solen men om du däremot väljer en slang utan UV-skydd så bör du vara lite mer försiktig och vara noga med att inte förvara vattenslangen på en solg plats.

Om du har tänkt att använda slangen även till varmvatten behöver det vara en slang som klarar det. 

Det finns med andra ord många olika typer av vattenslangar med olika funktioner och egenskaper så se därför till att läsa på lite innan du köper dig en vattenslang och fundera på vilka behov du har och vilka krav du ska ställa på den vattenslang som du ska köpa. 

Slangvinda

Ett väldigt praktiskt tillbehör till din vattenslang är en slangvinda. Det finns både de slangvindor som man fäster på väggen och andra som är fristående. De finns i olika storlekar beroende på hur lång slang som ska få plats. 

Många är vi väl som har kämpat med vattenslangar som trasslat ihop sig och slagit knut på sig själv och inte alls velat bli ihoprullad sådär snyggt och smidigt som vi hade tänkt oss. Idag finns många olika sorters slangvindor som du fäster på en vägg och som rullar in vattenslangen automatiskt vilket ju är väldigt praktiskt. De är kanske inte alltid så snygga men de praktiska fördelarna väger definitivt över och kanske kan du placera ut den på en undanskymd plats där den inte blir så synlig.

Frågor och svar Vattenslangen 

Behöver man verkligen en vattenslang?

Man behöver inte ha en stor trädgård för att ha nytta av en vattenslang. Även med en liten rabatt eller blomsterbäddar kan det vara tungt och tidskrävande att gå fram och tillbaka med en vattenkanna för att hämta nytt vatten. En vattenslang är en enkel lösning som gör det smidigt att vattna. Vattenslangar går att använda till mycket mer än bara trädgården. Den är bra för att kunna rengöra utemöblerna eller för att spola av gångplattor med mera.

Vad ska man tänka på vid köp av vattenslang?

Det kan vara bra att välja en slang som är flexibel så att den inte viks och trasslar så lätt så att vattenflödet stoppas titt som tätt. Vattenslangen bör inte vara för tung heller för att enkelt ta fram och ta undan slangen. Det ska även vara enkelt att få upp slangen på en slangvinda eller där den ska hänga och förvaras.

Hur fungerar vattenslangar med UV-resistens?

Om en vattenslang är UV-resistent är den bättre skyddad mot UV-strålning vilket minskar risken för att slangen spricker och går sönder. Det ger en slang med mycket längre hållbarhet eftersom en vattenslang utsätts för mycket solljus vid användning och även om den förvaras utomhus där den exponeras för sol.

Vilken längd ska man välja på vattenslangen?

Längden på vattenslangen bör täcka det behov som oftast förekommer. Ska man ofta bevattna ett mycket stort område kan det vara värt att satsa på en längre slang för att slippa jobbet med alla kopplingar med att förlänga flera slangar. Det man får tänka på är att inte köpa en för lång vattenslang i onödan då det även innebär att det blir tyngre att bära fram och ta undan, samt att hänga upp vid förvaring.

Hur förvarar man bäst vattenslangen?

En slangvinda på väggen gör det enkelt att vira upp slangen efter användning. Däremot kan det störa intrycket av en trivsam miljö då det inte alltid är så snyggt med en vinda och slang på väggen. Då kan en fristående slangvinda vara bra som kan ställas undan i förrådet. Vid förvaring ska också slangen tömmas för att undvika att mögel och bakterier utvecklas inuti. Är inte slangen anpassad för kalla temperaturer behöver man försvara vattenslangen inomhus under vinterhalvåret för att få längre hållbarhet på slangen.

Vilken slangdiameter ska man välja?

De vanligaste diametrarna för vattenslangar är 1 – 2 cm och baseras på innerdiametern. En större diameter innebär mer vatten som vattenslangen kommer att bära. Mest användbar är en slang på 1 cm som ger en bra kombination av både vattenflöde och tryck utan att slangen blir för tung.

Vilket material ska man välja till vattenslangen?

Vattenslangar finns både av gummi, vinyl eller i en kombination av båda materialen. Vinyl är billigast men inte lika tåligt som gummislang. Vattenslangar av gummi har längre hållbarhet men kan vara lite tyngre att använda. En kombination av båda används ofta i förstärkta vattenslangar och dessa är mer motståndskraftiga mot trassel och passar bra för högre vattentryck. Ska en slang användas för dricksvatten ska varken vinyl eller gummi användas då dessa kan läcka kemikalier. För dricksvatten brukar vattenslangar ofta vara tillverkade av polyuretan.

Vattenslangar som utgått:

Bosch 8 m För GHP 5-13 C

Vattenslang Bosch 8 m För GHP 5-13 C

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Det här är en vattenslang som skiljer sig från de övriga testvinnarna och därför valde vi ut den som testets specialare. Bosch Vattenslang 8 m för GHP 5-13 C är en vattenslang för dig som behöver en slang som tål extremt högt tryck för högtryckstvättar och liknande. Den här vattenslangen tål ett tryck på upp till 600 bar. 

Den passar till alla högtryckstvättar från bosch men även andra fabrikat. Slangen är tillverkad i gummi med en stålarmering på insidan.

Det här är en extremt tålig slang inte bara för att den tål det höga trycket utan även slangens utsida är väldigt slittålig. 

Med på köpet får du även de fästen som behövs för att fästa vattenslangen på högtryckstvätten. Längden på slangen är 8 meter vilket brukar vara alldeles tillräckligt.

Betyg på guiden:

4.8/5 - (5 votes)