Hamstrar är mysiga djur som behöver mysiga hem. Det ska finnas gott om plats i en hamsterbur och idag kan du hitta modeller som är gjorda med tanke på hamsterns unika behov. När du ska köpa hamsterbur ska du tänka på hur den kommer att ge din hamster ett bra liv.

Det kan till exempel vara att föredra att hamstern får röra sig mellan olika våningsplan i buren. Om du ska ha två dvärghamstrar tillsammans kan du också vilja ha lite mer utrymme. Läs vidare och se närmre på några av de bästa hamsterburar som finns just nu.

Betänk hur burarnas olika egenskaper kan bli ett bra alternativ för ditt husdjur. En bra bur för hamstern ger ett gott stöd och håller länge. Men missa inte att det finns saker som du kan göra för att ge hamstern ett bättre liv i buren. Läs mer om det längre ner…

Hamsterburar vi rekommenderar 

Här kan du läsa mer om den bästa hamsterbur du kan hitta till din hamster just nu. Välj en hamsterbur som är bra både för dig och för hamstern!

Alla Hamsterburar

Ferplast Hamsterbur

#1 Ferplast Hamsterbur

Till Butik - Vetzoo.se

Sammanfattning: En rolig och spännande hamsterbur som inbjuder till mycket aktivitet för hamstern. Alla tillbehör som visas på bilden medföljer med gym som exempelvis ett hamsterhjul och dessutom två roliga tunnlar för hamstern att ta sig igenom.

Ferplast hamsterbur ger gnagarna den stimulans de behöver med flera utrymmen och bra aktiviteter. Storleken på buren är 79,5 x 29,5 x 26,3 cm.

Skyline Fun Area Leon

#2 Skyline Fun Area Leon

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: En bur i tre våningar med gott om plats och som passar både hamstrar, möss och ökenråttor. Hamsterburen erbjuder flera aktiviteter med gungbräda, tunnel, springhjul och trähus för att stimulera aktivitet.

Fun Area Leon är en bur som har extra stora dörrar och en lucka i taket vilket underlättar rengöring och som gör det enkelt att komma åt husdjuret.

Viktiga egenskaper

 • Stora dörrar
 • Lätt att rengöra
 • Gallrets mellanrum 6,72 mm
 • Mått 67 x 36,5 x 65 cm

 

Alaska hamsterbur

#3 Alaska hamsterbur

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Det här är en enklare kattlåda som har lite mindre storlek än standard. Det gör den till ett mycket bra val för resor. Designen är humoristisk med moderiktigt kattdjurstema. Leopardmönstret passar bra med de krämfärgade kanterna. Sprättkanten fungerar effektivt och drar ner på det strö som landar vid sidan om lådan.

Priset är mycket bra men tänk på att det här är en mindre låda. Den kan eventuellt användas som låda nummer två om du behöver två stycken för din katt. Rengöringen är enkel och lådan tål vatten. Den går att diska ur med vanligt diskmedel.

Viktiga egenskaper

 • Mindre kattlåda
 • Snygg design
 • Med sprättkant
 • Lätt att rengöra
 • Vattentålig

Guide – Välj rätt hamsterbur

När du ska välja hamsterbur måste du betänka vilken typ av hamster du har. Många hamsterburar passar bäst för dvärghamstrar som är lite mindre än andra hamstersorter. Nu är det förstås inte så enkelt att du stoppar in flera hamstrar hur som helst i buren.

Många gånger blir det så att du måste ha en bur för varje hamster. Inte ens hamstrar som är syskon förblir med säkerhet goda vänner livet ut. Men om du redan nu har ett hamsterpar som trivs tillsammans kan det vara klokt att välja en hamsterbur med extra gott om plats.

Ge din hamster ett bra liv i buren

Hamstrar har flera behov som måste tillgodoses. Det är till exempel så att de tycker om att gnaga. Det gör de gärna i plast och till och med i tunn metall. På grund av detta kanske du väljer en hamsterbur med flera sidor av glas.

Om du tar bort gnagmöjligheterna från själva burkonstruktionen ska du lägga till dessa i buren. Det finns hamsterleksaker i detta syfte. Tänk också på att hamstrar behöver gräva. Sand kan fungera mycket bra. Sand är också ett material som hamstrar tycker om att bada i.

Om du väljer flis kan det vara klokt att välja en lite finare typ av flis som inte fastnar i hamsterns päls och irriterar. Det finns lite olika alternativ och det kan vara klokt att rådgöra med en expert innan du väljer vilken typ av strö du ska ha i botten av buren.

Hamstrar tycker också om att klättra och sitta högt och spana ut över världen. Om buren har tunnlar, klätterleksaker och kanske utsiktspunkter kommer det att tillgodose de här behoven på ett fint sätt.

Andra saker som kan vara viktigt att tänka på är:

En hamsterbur för dig och för hamstern

Något som kan vara lätt att glömma bort är att du gärna vill se vad hamstern gör i buren. Det här är en del av nöjet i att ha hamstern som ett husdjur. Om du får en bur med glasdelar där du kan se ordentligt kan det vara riktigt roligt.

För barn som får sitt första husdjur finns det också mycket att lära från burarna som ger mer sikt. Det går ju till exempel att se hur hamstern bygger gångar och gräver. Barnet lär sig väldigt mycket om djuret bara genom att sitta och titta in i buren.

Lätt rengöring

Hamstrar behöver rena burar. Det måste vara lätt att plocka bort spillning och att byta ut strö. Tänk på hur buren är gjord med möjlighet att öppna och komma åt både djur och inredning. Det här blir särskilt viktigt då buren har två våningsplan.

Tillbehör

Det är inte så dumt med burar som kommer med många tillbehör. Om du får med springhjul, litet hus och andra saker som hamstern behöver är det bra. Var dock noga med att undersöka att buren har tillräckligt med plats för detta. Du kan ju vilja lägga till mer i framtiden.

Frågor och svar om hamsterburar

Det finns många viktiga frågor om hamsterburar som du bör ha svaren på innan du köper en bur. Här är några av de vanligaste.

Hur stor måste hamsterburen vara?

Det finns faktiskt lag om hur stor golvyta hamstern måste ha. Djurskyddslagen säger minst 40x30 cm. Det är mycket mindre än den yta som den bästa hamsterburen kommer att ge ditt husdjur. Men det kan vara bra att veta att det här är måttet som rekommenderas som det minsta.

Kan hamstern vara i buren hela tiden?

Rent praktiskt kan den det. Men det är att rekommendera att låta hamstern få komma ut varje dag. Det går till exempel att skaffa en hage för att låta hamstern röra sig mer fritt utan risk för att den rymmer och kommer bort.

Vad är egentligen en bra hamsterbur?

Det är en bur som har tillräckligt med plats, möjlighet till klättring, plats att gräva och god luftgenomströmning. Den bästa hamsterburen har allt som hamstern behöver för att må bra. Här kan det alltså få betydelse om du har en dvärghamster eller en större hamster och om det ska bo fler än en hamster i samma bur.

Hur ofta ska man städa hamsterbur?

Riktlinjen är en gång i veckan. Men många städar sina hamsterburar oftare än så på grund av lukten. Var alltså beredd på att städa regelbundet och välj en bur som gör det lätt att komma åt.

Är hamstrar rumsrena?

Hamstrar brukar ta för vana att göra sin toalett på en viss plats. Så snart som du ser var i buren hamstern gör sina behov kan du lägga till en låda där som du lätt tömmer.

Kan man bygga en hamsterbur själv?

Är du händig kan du bygga din egen hamsterbur. Men med tanke på de fördelaktiga priserna på färdiga burar kan eget bygge knappast anses vara särskilt ekonomiskt. Det skulle vara om du tycker att det är kul att bygga och kanske har delar från andra burar som du vill använda.

Hur ska man inreda en hamsterbur?

Inredningen i en hamsterbur ska ge hamstern en plats att sitta lite högre på. Den bör också ge motion vilket kan ges med hamsterhjul såväl som med klätterramp. Någon form av ramp för klättring är bra oavsett om buren har två plan eller inte. Och det är inte dumt med tunnlar. Glöm inte bort rikligt med strö för hamsterns behov av att gräva.

Vad kostar en hamsterbur?

En hamsterbur kan gå på allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Du betalar mer för en snyggare bur som har mer att erbjuda hamstern. Det viktigaste är utrymmet och möjlighet att inreda för att tillgodose husdjurets behov.

Är det bäst att köpa ny hamsterbur?

Det kan vara klokt att köpa en ny hamsterbur som är särskilt till för detta djur. Du kanske finner en bra begagnad hamsterbur, men se då till att den inte har brister som kan innebära fara för din hamster.

Vilken hamsterbur är bäst?

Den bästa hamsterburen är den som passar din hamster, din budget och ditt hem!

Hamsterburar som utgått:

Skyline Falco

 

skyline falco hamsterbur

 • Bästa val Gardenhome.se

Med den här buren kan du upptäcka hamsterns liv! Den nedre delen är av glas. Du kan se hur hamstern bygger bo och gångar i ströet. På övervåningen finns det galler och där ser du också tydligt vad ditt husdjur pysslar med.

Rampen mellan våningarna ger hamstern viktig plats för att klättra och springa. På båda våningsplanen finns det plats för att sitta lite högre vilket hamstern behöver. Gallerdelen är lätt att plocka av. Du kommer enkelt åt att städa både över- och nederdel.

Det finns gott om plats och du kan själv styra över inredningen. Lägg eventuellt till ett hjul att springa i och andra leksaker som hamstern kan behöva. Den smarta konstruktionen ser till att luftinströmnigen är god samtidigt som du slipper spill av strö då det finns i underdelen.

Viktiga egenskaper

 • Två våningar
 • Lätt att göra rent
 • Enkelt att montera
 • Med tillbehör av björk och plywood
 • Svart lackerat säkert galler
 • Gallerlucka på ovansidan

Ferplast Duna Fun

 

Ferplast Duna Fun

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Ferplast Duna Fun är en bur som passar både hamstrar och möss. Storleken gör det möjligt att ha flera hamstrar i buren samtidigt. Den kommer med inredning som ger hamstern en utmaning. Hjulet är till för dvärghamstrar. Om du vill ha ett hjul för en större hamster att springa i kan du köpa till det och sätta in i buren.

Buren har en kreativ utformning med ett rör som går på utsidan. Hamstern får gott om plats att röra på sig. Det blir mycket lek och därmed blir det också spännande att sitta och se på hamstern i buren.

Duna Fun ger god sikt och det är enkelt att öppna och komma åt hamstern samt att göra rent i buren. Galler och lock är gjorda för att ge god luftinströmning. Därmed kan du lita på att hamstern får en hälsosam miljö i buren.

Viktiga egenskaper

 • För hamstrar och möss
 • Storlek 71.5 x 46 x 41 cm
 • Kommer med vattenflaska
 • Kommer med rör
 • Kommer med hjul och hus