Här kan du hitta en hundgård som går att placera vid huset för att låta hunden vara utomhus mer och vakta egendomen bättre.

För en hund som behöver vara ute mycket kanske det inte räcker till med de regelbundna promenaderna som ni tar tillsammans. Då kan en hundgård bli en mycket bra lösning. Hundgården gör det möjligt för hunden att få utomhusbehovet uppfyllt på ett säkert och tryggt sätt. Samtidigt kan den bidra till ökad säkerhet för ditt hem.

Det smarta med moderna hundgårdar är att det går att skräddarsy platsen som hunden kommer att vara på. Under vintern är det viktigt med en del som är inomhus och som låter hunden vila från väder och vind.

Enkla konstruktioner gör det också lättare att flytta på hundgården. Det får betydelse då ni kanske behöver testa er fram för att hitta den bästa placeringen. Ett tips är att placera en hundgård på den sida av huset där det händer saker för att hunden inte ska bli uttråkad.

Hundgårdar vi rekommenderar 

Här är några mycket populära hundgårdar som är enkla att använda och som har fått mycket goda användarrecensioner.

Alla Hundgårdar

DW-hundgard-36-kvm

#1 DW Tråd

Till Butik - Zooplus.se

Sammanfattning: Hunden som befinner sig i den här hundgården kan inte ta sig ut. DW Tråd Hundgård har en mycket stark konstruktion som klarar flera hundar samtidigt. Hundgården har ett nät som är helsvetsat och som spänner mellan metallramar som står stadigt.

Med varmgalvanisering erbjuder konstruktionen god hållbarhet. Den kommer att klara väder och vind utan att slitas ut i förtid. Med 19 väggsektioner och en dörrsektion är det ganska enkelt att välja position för hundgården. Den tar upp 37 kvm på marken.

Dörren är vänsterhängd och den öppnas in mot hundgården. Profilrören är 25 x 25 mm stora och med 3 mm trådtjocklek är det här en hundgård som ger den styrka som många hundägare är ute efter.

Viktiga egenskaper

 • Robust konstruktion
 • Slitstarkt material
 • Med helsvetsat nät
 • 19 väggsektioner
 • 1 dörrsektion
 • 1 fästdetaljssats per sektion
 • 36 kvm stor
kellfri-hundgard-large

#2 Kellfri

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa mellan av GardenHome.se

Sammanfattning: Den här hundgården finns i flera storlekar och kan rymma flera hundar samtidigt. Gården kommer med monteringsbeslag och är enkel att sätta ihop. Delarna är varmgalvaniserade vilket ger ett gott skydd mot rost. Hundgården kommer att klara av väder såväl som det slit som den utsätts för helt naturligt.

Kellfri Hundgård består av 15 sektioner samt 1 dörrsektion. Den kan enkelt placeras på en plats med gräs som är öppen. Det kan vara klokt att se till att delar av hundgården ger mer skydd för dagar då det blåser på och är lite tuffare väder.

Kellfri ger varierad användning och har en konstruktion som gör att hundar inte kan ta sig ut från gården på egen hand.

Viktiga egenskaper

 • 23,04 kvm stor
 • 15 sektion
 • 1 dörrsektion
 • Varmgalvaniserad
 • Robust
 • Finns i flera storlekar
VidaXL kraftig hundkennel hundgard

#3 VidaXL kraftig hundkennel

Till Butik - Zooplus.se

 • Bästa budget av GardenHome.se

Sammanfattning: Det här är ett budgetval som kan passa för en mindre hund som inte ska vara själv ute på gården under längre perioder. VidaXL kraftig hundkennel har ett smart tak vilket är bra då det kanske regnar. Taket kan också ge visst solskydd.

I och med att det rör sig om en mycket liten hundgård är den lätt att montera. Väl på plats kan den användas för lek och träning. Gården kan också ses som en säker plats för hunden att vistas på då du kanske måste sticka till butiken eller göra något annat under en kortare stund.

Stålgallret runt hundgården är robust och det släpper in gott om luft. Konstruktionen står stadigt på plats även då hunden hoppar mot den. Stålet i konstruktionen är varmgalvaniserat och det gör att det klarar av vind och väder.

Taket är gjort av plast och är till för att skydda mot regn och snö. Det är UV-skyddat och ger en mysig plats för vovven. Dörren är gängad och har en dörrklinka att låsa med. Då du bara behöver en mindre hundgård kan det här vara det perfekta valet.

Viktiga egenskaper

 • Mycket enkel att montera
 • Robust stålgaller
 • Tak av flamsäkert polyeten
 • Dörr med dörrklinka
 • Varmgalvaniserat stål

Guide – Välj rätt hundgård

Det kan vara riktigt skönt att kunna lämna hunden i en hundgård till exempel då man åker bort en stund. Så länge som hundgården används på rätt sätt är den bara bra för hunden. Det är viktigt att förstå att ingen hund ska lämnas ensam alldeles för länge. Det är inte hundgårdens syfte!

I hundgården kan hunden rasta sig när den behöver. Om hundgården är väl tilltagen kan den också röra på sig fritt vilket kan vara mycket bra för hundens hälsa. Men hur ska du välja rätt hundgård? Det finns ju flera olika modeller. Här är några viktiga punkter att beakta.

 • Hundens behov

Till att börja med är det viktigt att se på hunden och dess behov. En mindre hund kan kanske trivas bra i en hundgård. Det är också viktigt att se på omgivningen där gården ska stå. Om det blir väldigt blåsigt och hunden inte får något skydd kan det bli obehagligt för din bästa vän.

Det finns rekommendationer om att lägga till plats med tak och gott vindskydd till gården så att hunden inte behöver lida om det till exempel börjar regna. Det finns förstås också mindre hundgårdar som har tak som löser detta problem.

 • Enkelt att montera

Det bör också vara enkelt att montera en hundgård. Här kan det vara viktigt att beakta att gården kanske ska monteras samman med befintlig gård som redan finns på plats. Eller så ska den sammanfogas med en annan plats som hunden vistas på som till exempel någon form av veranda.

Då hundgården kommer i sektioner kan det vara en fördel. Då går det ju att leka lite mer med hur den ska monteras och var den ska stå. Flexibiliteten blir större vilket många eftersöker.

 • Plats för hundgården

Marken där hundgården ska stå bör förberedas för detta. En del bygger fina trä-däck för hundarna och det finns lite olika typer av rastgårdar. Innan du beställer en hundgård bör du undersöka hur stor den är och precis var den kan stå på din tomt. Tänk på hur marken ser ut. Om den är ojämn behöver det inte vara något problem men det kan kräva annan typ av förberedelse för gården.

 • Hållbarhet

En annan mycket viktig punkt för dig som behöver hundgård är hållbarheten. Det finns ingen anledning att acceptera en konstruktion som bara klarar en enkel säsong eller två. Idag byggs hundgårdar av material som är slittåliga.

Metaller som förbereds mot rost och som ger en robust konstruktion är att föredra. De ökar även säkerheten. Och vetskapen om att hunden inte kan riva ner konstruktionen över sig själv är betryggande. Hundgården ska stå stadigt och inte förstöras bara för att det blåser stormvindar utomhus.

 • Ekonomi

Det kan kosta en bra slant med hundgård och då kan det kännas lockande att välja en billigare modell. Tänk på att billigare hundgårdar för det mesta är mindre. Det betyder att de kanske inte passar bra för större hundar eller för flera hundar samtidigt. Det är bättre att satsa lite mer på en hundgård som kommer att hålla länge och som ger hundarna den rastgård de har behov av.

Frågor och svar om hundgårdar

Det finns många viktiga frågor om hundgårdar som kan hjälpa dig att komma fram till den modell som kommer att fungera bäst för er.

Hur stor ska en hundgård vara?

För en mindre hund som ska vara själv i hundgården under kortare intervaller kan det räcka med en hundgård som inte är mer än cirka 1,5x1,5 meter. Men för hundar som är lite större och som har större behov av att röra på sig behövs det mer. Det är också viktigt att beakta om gården ska rymma flera hundar. Om den ska det kanske det behövs mer än några meter. På Jordbruksverkets hemsida finns det riktlinjer för hur stor hundgården ska vara bland annat i enlighet med hundens mankhöjd.

Hur hög ska hundgården vara?

Den bör vara så pass hög att hunden inte kan hoppa över stängslet. Standardmodeller är väl tilltagna och detta bör inte vara en risk.

Kan man ha hundgård vid en tomtgräns?

Det går att ställa en hundgård vid tomtgränsen men om hundarna skäller och stör grannar får den inte vara där. Innan hundgården byggs är det klokt att se över regler vad gäller placering så att den inte måste flyttas om grannar upplever att den stör av olika skäl.

Hur länge kan hunden vara ensam i hundgård?

Reglerna från Jordbruksverket gör gällande att hundar i rastgård ska ha tillgång till platser med skugga såväl som skydd mot regn och vind. Tillsyn måste ske minst två gånger om dagen. Det finns inga särskilda regler som säger precis hur länge hunden får vistas ensam i hundgården. Här gäller sunt förnuft och känslighet för den specifika hundens behov. Ingen hund mår bra av att vara ensam för länge och det är också viktigt att vänja hunden vid gården på ett bra sätt.

Är en hundgård djurplågeri?

Det kan den absolut vara om den används på fel sätt och inte är byggd för att ge hunden det stöd som den behöver. Men en bra hundgård är tvärtom en tillgång för hunden som tack vare konstruktionen slipper sitta inomhus lika mycket.

Kan valpar vara i hundgård?

Valpar bör inte vistas ensamma i hundgård på samma sätt som vuxna hundar kan göra. Det här beror också på situation. Om valparna är tillsammans med äldre hundar och upplever trygghet i gården går den att använda mer. Det är viktigt att vara lyhörd för valpens behov och att inte lämna den ensam innan den är redo för detta.

Kan man bygga egen hundgård?

Det är klart att du kan bygga din egen hundgård! Men det här kräver mer arbete än en färdig sats med moduler som du monterar ihop. Dessutom är det inte säkert att ditt hembygge blir lika säkert som en färdig hundgård som är godkänd för användning som rastgård.

Det är klart att du kan bygga din egen hundgård! Men det här kräver mer arbete än en färdig sats med moduler som du monterar ihop. Dessutom är det inte säkert att ditt hembygge blir lika säkert som en färdig hundgård som är godkänd för användning som rastgård.

Det finns metoder som gör det enklare att få hunden att vänja sig vid sin hundgård. Ett tips är att förbereda första vistelsen med en lång promenad. Det gör att hunden är lite tröttare och därmed kan ta den nya utomhusmiljön med större lugn och ro.