Bästa Häcksaxar

Här hittar du häcksaxar som har fått bäst i test och som ger dig rätt stöd för din trädgård när du ska ansa och forma häckar.

Snygga välmående buskar kräver en häcksax som fungerar på rätt sätt. Men det finns en rad olika häcksaxar och du behöver komma fram till vilken modell som passar dig bäst. Tänk på att en bra maskin klarar den typ av buskar som du ska ansa. Den är lätt att röra sig med och ger hållbarhet.

Du kan välja mellan tre huvudsakliga modeller, den bensindrivna, batteridrivna och nätanslutna häcksaxen. Här ska du beakta saker som ergonomi, körtid, hur bensin luktar nära ansiktet och risken för sladdar som kapas. Läs vidare och se närmre på häcksaxar som är bäst i test och som kan bli ditt bästa val för årets JAS-period (juli, augusti och september) då du ska ut och klippa häck!

Alla häcksaxar har testats på olika slags häckar med olika täthet på grenverk och med både tunna och tjocka grenar. I våra tester har vi i vårt urval av testpersoner valt ut en mix av personer som är både vana och ovana vid trädgårdsarbete och framför allt när det kommer till häckklippning. De batteridrivna modellerna har inför testerna fulladdats och därefter använts till batteriet tagit slut för att kunna mäta både drifttid och laddningstid. 

Testerna för att hitta bästa häcksaxen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – att modellen är enkel att använda med smidig klippning utan att häcksaxen fastnar
 • Lätt att lyfta och manövrera för en rak klipplinje
 • Ergonomiskt och säkert grepp
 • Kvalitet
 • Vibration
 • Ljudnivå
 • Svärdlängd
 • Drifttid
 • Laddningstid
 • Vikt

1. DCM563PB Dewalt Häcksax utan batteri & laddare

 • 4,5 av 5 tummar av Bäst i Test
Se pris - Proffsmagasinet.se

2. Häcksax Ryobi ONE+ RY18HTX60A-125 18V

 • 4, 5 tummar av 5 från Bäst i Test
 • 87 av 100 från Good Housekeeping 2016
Se pris - Granngården.se

3. BCHTS36B-XJ Black & Decker Häcksax utan batteri & laddare

 • 4,5 av 5 tummar från Bäst i Test
 • 9 av 10 från wired.co.uk
Se pris - Proffsmagasinet.se

4. EasyCut 500/55 Gardena Häcksax 500 W

 • 4,5 av 5 tummar av Bäst i Test
 • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon Tyskland
Se pris - Proffsmagasinet.se

Köpguide – Att välja Häcksax 

Det finns huvudsakligen 3 typer av häcksaxar som du ska vara medveten om då du väljer och de är:

Bensindrivna häcksaxar

Bensindrivna varianter ger god kraft. De är också ofta gjorda för att kunna jobba på länge utan att du måste tanka. När du ska sköta en trädgård med täta buskar som har tjocka grenar kan du behöva kraften som bensindrivna häcksaxar erbjuder.

Det finns förstås nackdelar med bensin. Det luktar inte gott och ljudnivån är ofta mycket hög. Du måste använda hörselskydd och får komma på hur du ska undvika att andas in bensin från en maskin som du håller precis framför ansiktet.

Batteridrivna häcksaxar

De batteridrivna versionerna av häcksaxar blir bara bättre och bättre. En del jämförs med bensindrivna vad gäller kraft. Men batteridrivna räcker inte lika länge som bensindrivna med full tank. De kan dock vara lättare om batteriet inte är väldigt stort. Det kan vara en fördel då du kanske orkar lite mer med en lättare häcksax.

Batteridrivna varianter får ibland kritik för att de inte är lika kraftfulla. Om du ska satsa på en batteridriven häcksax ska du säkra dig om att den erbjuder den typ av kraft som du har behov av. Se över vilken typ av buskage saxen kommer att klara av.

Nätanslutna häcksaxar

En nätansluten häcksax har en sladd som du ska koppla in i vägguttag. Den här typen av häcksax finns sällan med bland häcksaxar som är bäst i test. Anledningen till detta är enkel. Fråga vem som helst som har testat och du får antagligen höra hur han eller hon lyckades kapa sladden med saxen!

Nätanslutna häcksaxar kan vara effektiva och ge god kraft. Men risken att kapa sladden under arbetet är för stor för att det ska vara värt att investera i den här typen av sax.

Viktigt att tänka på med häcksax

Det finns flera saker att tänka på då du ska klippa häck med häcksax. Oavsett vilken modell du väljer ska säkerheten stå i fokus. Det är viktigt att du jobbar på ett säkert sätt med skyddsglasögon såväl som hörselkåpor då det behövs. Det är också klokt att jobba med handskar. Grenar kan flyga och leda till skrapsår och andra skador på händer och armar. Klä dig väl inför jobbet!

En häcksax måste ha säkerhetseffekter som till exempel det som kallas för död-mans-grepp. Det betyder att maskinen stannar om den faller från dina händer. Det kan också vara så att du måste hålla in två knappar för att saxen ska fungera. Det kan verka omständligt men är faktiskt bra sett ur ett säkerhetsperspektiv.

Ta hand om häcksaxen

För att häcksaxar ska må bra och hålla länge ska de underhållas. Saker som du kan göra för längre hållbarhet är:

 • Smörj knivar med jämna mellanrum
 • Kontrollera filter och rengör då och då
 • Kontrollera sladd om en sådan finns
 • Se till att maskinen inte har skador som sprickor

Tips då du klipper häck

För att lyckas med häckklippning är det viktigt att du klipper på rätt sätt. Här är några värdefulla tips att ta del av innan du packar upp din nya häcksax för att sätta igång.

Klippmönster – Jobba med samma klippmönster som tidigare för att det ska bli snyggt. Ett vanligt tips är att klippa som ett A. det betyder att häcken är smalare längre upp för att mer ljus ska kunna nå till partierna som finns längre ner.

Det kan också vara klokt att hålla samma höjd. Notera vilken höjd häcken har då den är nyklippt. Håll dig sedan till samma höjd då du trimmar igen. Nyplanterade häckar kan du dock klippa ner lite mer under den första och andra säsongen. Då får den en tätare nederdel med fler förgreningar.

Ta hand om dig själv – Skaffa rätt skyddsutrustning och tänk på ergonomi. Hoppa inte över saker som handskar för att du inte har dem hemma. Låna hellre av en granne! Ta pauser och drick ordentligt när du väljer att klippa häck en varm sensommardag. Klipp inte häcken då du är för trött för att koncentrera dig.

Frågor och svar Häcksax

Vilken typ av häcksax ska man köpa?

Välj en häcksax efter hur behovet ser ut angående hur mycket som behöver klippas och hur ofta. För ett stort klippbehov och om det är kraftiga häckar kan det vara bra med en bensindriven eller en elektrisk häcksax beroende på hur långt det är till ett eluttag. För mindre häckar kan det fungera bra med en batteridriven eller manuell häcksax.

När är en bensindriven häcksax bäst att välja?

Bensindrivna häcksaxar är bäst lämpad för riktigt grova häckar eller om det är en stor häck där en batteridriven inte kommer att räcka med en full laddning. Väljer man en bensindriven är det viktigt att regelbundet ombesörja service med oljebyte.

Vilken bensin ska man använda till en bensindriven häcksax?

Häcksaxar brukar vara tvåtaktare och behöver i sådana fall en oljeblandad alkylatbensin avsedd för 2-taktare.

Hur kraftfull häcksax behövs till tjocka grenar?

Det kan behövas en ganska kraftfull häcksax för att kunna trimma riktigt tjocka grenar. Det är även viktigt att välja en häcksax med rätt tandavstånd för att den ska klara att skära av tjocka grenar.

Är det bäst med långa eller korta svärd på häcksaxen?

För både bensindrivna och batteridrivna häcksaxar är en bra svärdlängd mellan 45 - 55 cm. Längre svärd kan lätt kännas klumpigt att hantera och det blir betydligt tyngre.

Hur håller man häcksaxen vass?

Svärdet på häcksaxen behöver regelbundet rengöras och smörjas för att inte försämra kvaliteten och prestandan. Utöver det behöver svärdets tänder slipas då och då med vinkelslip eller fil. Varje skär filas vass genom att tandraden hålls fast medan filen dras mot skäret med samma vinkel som eggen på knivarna.

När ska häcken trimmas?

När en häck ska trimmas beror mycket på vilken häckväxt man har men generellt är det bra att klippa under JAS-perioden, juli till september.

Källor som vi har använt (4st)

Nedan listar vi vilka tester och källor som vi undersökt och använt i vår research som delar av underlag för en så bred och rättvis sammanställning som möjligt.

Bäst i Test

Bäst i Test är en sajt som utför tester av olika produkter och tjänster. De har gått igenom 11 häcksaxar utomhus i villaträdgårdar. Saxarna användes under längre perioder och testades också sida vid sida för bättre jämförelse. Bäst i Test såg på saker som prestanda, konstruktion av häcksax, ergonomi och användarvänlighet för att komma fram till vilken häcksax som skulle koras som bäst i test. Det blev AL-KO Solo 163-70!

Good Housekeeping

Goodhousekeeping.com är en sajt på engelska som testar produkter för hus och hem. Sajten har en genomgående recension av modellen Husqvarna 115iHD45 som fick ett högt betyg. Häcksaxen testades i november 2016 och fick ett särskilt högt betyg för god prestanda.

Wired.co.uk

Wired är en brittisk nättidning. Sommaren 2017 lät Wired den brittiske trädgårdsmästaren Matthew Wilson som är känd från tv testa olika häcksaxar. I detta test fick Matthew använda varje modell som var med i testet för att klippa en häck på 2×2 meter. Testet såg på tid och resultat såväl som kreativitet och ergonomi. Stihl HSA 86 fick 9 av 10 möjliga poäng i detta test.

Amazon

På Amazon kan kunder lämna recensioner och det går att se när den som ger ett utlåtande också har köpt produkten. Häcksaxen AL-KO HT 2050 har fått höga betyg på tyska Amazon av faktiska användare.

Betyg på guiden:

Rate this page