Köp lågenergilampor och spar pengar på energiräkningen med lampor som ger det ljus som du behöver i ditt hem.

Med lågenergilampor kan du spara pengar och det här är lampor som kan hålla mycket länge. Men se till att välja lågenergilampor som är bäst i test både av experter och vanliga användare. Här kan du läsa mer om de allra bästa modellerna och det stöd som de kan ge dig.

Vi rekommenderar

Vi har testat alla lågenergilampor i hem med både vanliga användare och experter. Utöver våra egna tester har vi även kompletterat med resultat från andra tester, recensioner och omdömen för att kunna ge ett ännu bättre omdöme.

Testerna för att hitta bästa lågenergilampan genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Effekt
 • Sockel
 • Matt eller klart glas
 • Livslängd
 • Färgtemperatur
 • Energiklass
 • Pris

Philips 4W LED Lamp P45: ✅ Bästa val

Philips 4W LED Lamp P45

 • Bäst i Råd & Rön 2013
 • 5 av 5 stjärnor på Amazon UK

Med en Philips 4W LED-lampa kan du få ut 20 år med samma lampa! Det här är en mycket populär lågenergilampa som är känd för att vara mycket energisnål. Den ger ett varmt och behagligt vitt ljus. Styrkan motsvarar en vanlig glödlampa på 25 W.

När du slår på en lampa med denna lågenergilampa får du genast god styrka på ljuset. Det spelar ingen roll om lampan placeras i lägre temperaturer. Den kommer ändå att fungera mycket bra.

Det här är en LED-lampa som du väljer om du vill få ner kostnaden på din energiräkning. Dessutom är den ett bra val för dig som föredrar ett vitt ljus som har en mjuk ton. Philips är ett märke som är känt för hög kvalitet. Den märker du även i deras lågenergilampor som får bäst i test av experter såväl som av vanliga användare.

Viktiga egenskaper

 • Sockel E27
 • 4 W (som 25 W vanlig glödlampa)
 • 20 000 timmars livstid
 • Varmt vitt ljus

Philips Classic LED Filament: ✅ Bästa Premium

PHILIPS Classic LED Filament

 • 3,7 av 5 stjärnor på Amazon UK
 • Bäst i test Råd & Rön 2017

Bästa premium är lågenergilampan Philips Classic LED Filament. Den klotformade LED-lampan är på 2 W med ett klart glas och en E14-sockel. LED-glödtrådarna är långa och ger ett fint varmvitt ljus som passar bra i exempelvis sovrum eller vardagsrum. 

Lampan har en medellivslängd på 15 000 timmar och ger ett ljusflöde på 250 lm med 2700 K i färgtemperatur.

Viktiga egenskaper

 • Sockel E14
 • 2 W
 • 15 000 timmars livstid
 • Varmt vitt ljus
 • Energiklass A++

E27 A165 Industrial Vintage: ✅ Bästa Professionella

E27 A165 Industrial Vintage

 • 4 av 5 stjärnor på Amazon UK

Här har vi en lågenergilampa bäst i test av användare. De som har köpt E27 A165 Industrial Vintage på Amazon ger tummen upp. Det inkluderar användare från flera olika länder som England och Italien. Det här är en lampa som passar bra där du behöver dekorativt ljus.

E27 A165 Industrial Vintage kan byta ut äldre glödlampor på 25W på ett perfekt sätt. Med denna lågenergilampa kan du få ut upp till 15 000 timmar. Eller så kan du räkna i antal gånger du slår på och av lampan vilket bör kunna bli upp till 100 000 gånger.

Ljuset är vitt och varmt. Det bidrar med en avslappnad känsla. Perfekt för rum som vardagsrum och sovrum där du använder dig av lampor för att skapa en mysig stämning. Lampan kräver ingen uppvärmningstid. Så snart som du slår på den får du fullt ljus.

Viktiga egenskaper

 • Varmt vitt ljud
 • 15 000 timmars livstid
 • Energiklass A++
 • E-14 lampa

Guide – Välj rätt lågenergilampor

Det är klart att du vill byta till lågenergilampor. Du har säkert läst om att LED-lampor kan ge dig besparingar på omkring 80 procent. Dessutom har de lång livstid. Du behöver inte köpa en ny lampa i första taget då den är gjord för att leva i upp till 20 000 timmar!

Men hur ska du tänka när du väljer lågenergilampa? Det är en bra fråga och vi ska se på några viktiga punkter att beakta innan du köper.

Vilket ljus får du av lampan?

Ljuset du får av din lågenergilampa är förstås av största betydelse. Tanken är ju inte att du ska få en sämre ljusspridning än vad du får med vanliga glödlampor. Så blir det mycket sällan. Men det kan verka lite förvirrande då du ser 4W och undrar hur i hela friden det här ska räcka till något överhuvudtaget.

Nu är det förstås så att 4W lågenergilampa motsvarar omkring 25 W vanlig glödlampa. Det är något du måste vara medveten om. När du väljer lågenergilampa kan det vara smart att tänka i det gamla systemet och översätta till den typen av watt för att få en korrekt uppfattning om hur pass starkt ljus du får.

Men styrkan är ju inte allt. Du vill också ta reda på om det blir ett varmt vitt ljus eller inte. Du ska kunna välja ljusets färg så att det kommer att passa väl in i sitt sammanhang. Ta en titt på lågenergilampans specifikationer och läs vad användare har att säga om ljusets styrka och färg.

Hur länge kommer lampan att fungera?

När du nu byter till lågenergilampa är ju en av huvudfrågorna hur mycket du får ut av lampan. Det här kommer nämligen att försvara priset, eller inte. Tiden för lampan uttrycks på två olika sätt.

Timmar – När du får veta hur många timmar lampan kan fungera är det en uppskattning. Du får ett värde som är det högst möjliga. Men det betyder inte att din lågenergilampa kommer att fungera precis så många timmar. Det finns nämligen en sak till som påverkar hur länge den håller.

Av- och påslagningar – Ju oftare du slår på och av din lampa, ju kortare blir livstiden. Om du ska ha lampan i ett rum där du ofta slår på och av är det just antal på- och avslagningar som du ska ta en titt på. Det här beskrivs för det mesta som påslagningscykler. Det betyder alltså varje omgång du använder lampan.

Det är inte ovanligt att en lampa som har en hållbarhet på upp till 15 000 timmar kan ha över 100 000 påslagningscykler. Ponera att du inte använder den så ofta. Då kanske du får ut många fler timmar av lampan.

Kommer ljuset på en gång?

En annan sak som kan vara bra att ta reda på är hur lampan tänds. Med en glödlampa får du ju ljuset så snart som du slår på den. Men det finns lågenergilampor som är gjorda på ett sätt som får de att fasa in ljuset.

Med LED ska det inte bli på detta vis. Inte när du väljer lågenergilampor bäst i test. De ska ge full ljusstyrka från första sekund. Det här kan vara viktigt när du vet att det kommer att bli irriterande med en svajig uppstart.

Var kan du använda lampan?

Ljusstyrka och färg på ljus påverkar var du kan använda den. Om du tänker använda lågenergilampor utomhus måste du säkra dig om att de verkligen är gjorda för den typ av lampa som du ska sätta dem i. Om inte kan det bli farligt. Läs mer i beskrivningen av lågenergilampan och kontakta support för att fråga om du är osäker.

Pris för lågenergilampor

Priset på lågenergilampan beror på flera olika saker. Om du är om dig och kring dig kan du få tag i lampor till ett riktigt bra pris. Då får du ut mycket mer av köpet. Det kan vara så att en modell som ger mycket mer också kostar mer än genomsnittet. Men då får du räkna framåt. Om du inser att den dyrare lampan kommer att spara mer på din energiräkning är det värt att välja denna.

Passa på att handla när det blir rea på bra lågenergilampor och dra också nytta av bättre priser som du kan få online. Många gånger är det säkrare att köpa lampor som kommer från kända märken även om de kan vara lite dyrare än andra modeller.

Det är med lågenergilampor som med allt annat här i livet. Du får det du betalar för!

Frågor och svar Lågenergilampor

Vad är lågenergilampor?

Lågenergilampor är en lampa som är mer energisnåla och fem gånger så effektiva som gamla glödlampor. De första lågenergilamporna gav ofta ett kallt sken men tack vare teknikens utveckling kan man idag hitta lampor med det ljussken man önskar. Lågenergilampor innehåller en ytterst liten del kvicksilver vilket kan vara viktigt att tänka på vid återvinning.

Hur bra är lågenergilampor?

En lågenergilampa kan kännas lite dyr att köpa i jämförelse med den gamla glödlampan men eftersom lampan håller mycket längre blir det billigare i längden. En lågenergilampa håller ungefär tio gånger längre och drar betydligt mindre energi vilket är bra för både miljön och ekonomin.

Hur fungerar en lågenergilampa?

En lågenergilampa skapar en urladdning med hjälp av hög spänning i argongas och sänder på så sätt ut ljus genom det kvicksilver som finns i gasen.

Vilken typ av lampa är bäst för miljön?

e lampor som drar minst energi är lågenergilampor och LED.

Lågenergilamor som utgått:

Megaman Pro LED

 

megaman pro

 • 3,7 av 5 stjärnor på Amazon UK
 • Bäst i test Råd & Rön 2017

Megaman Pro LED är en serie med flera lågenergilampor som har fått höga betyg i olika tester. Du får lägga lite mer på en Megaman Pro LED lågenergilampa då den kan kosta omkring 200 kronor. Men den är värd priset. Här får du nämligen ett mjukt vitt sken och en lampa som håller länge.

Serien Megaman Pro LED har lampor med upp till 25 000 timmars livstid. Det toppar ligan och sörjer för en lampa som du helt kan glömma bort. Den finns alltid där när du behöver ljuset! Alla modellerna som finns i serien är ett bra val för dig som har ett normalt behov av ljus.

Megaman Pro LED inkluderar kronljus, normallampa, reflector, puck och klotlampa. Du kan välja färgtemperaturen 2800K som är varmt vit såväl som 4000K vit. När du vill få ut mer av din lågenergilampa kan det här bli det allra bästa valet. Det tycks proffs såväl som lekmän vara överens om!

Viktiga egenskaper

 • Mjukt vitt sken
 • Energiklass A/A+
 • 25 000 timmars livstid

Betyg på guiden:

4.1/5 - (7 votes)