Hitta en diskmaskin som diskar rent på ett effektivt och energisnålt sätt genom att se på dessa diskmaskiner som är bäst i test!

Idag kan du köpa en diskmaskin som är energisnål och som både diskar och torkar på ett effektivt sätt. För att välja rätt bör du vara medveten om dina behov. Här finner du mer information om diskmaskiner som har utsetts som bäst i test och som kan vara det allra bästa valet för dig!

SIEMENS SN457S05MS iQ500: ✅ Bästa val

SIEMENS SN457S05MS iQ500

 • Vinnare i Råd & Röns test
 • Rekommenderad av Expressen

Utnämnd till bästa val blev Siemens SN457S05MS IQ500 som är energisnål i energiklassen A+++. Diskmaskinen har bland annat ett automatiskt program som kan anpassa både vattenmängd och temperatur utifrån hur smutsigt vattnet är. Ett bra val för både ekonomi och miljö och ett stort plus är att maskinen dessutom är mycket tystlåten tack vare iQdrive-motorn.

Det här är en diskmaskin med plats för hela 14 kuvert i underkorgen eftersom det inte behövs någon bestickkorg. Istället används variaDrawer-toppkorgen som har en extra lastningsnivå som passar bestick och annat smått. Med ett enkelt tryck kan underkorgen justeras i höjdled med tre steg för att lättare lasta i och ur maskinen.

Diskmaskinen passar personer som ställer höga krav på hygien då produkten är utrustad med hygienePlus som ger extra hög temperatur. Med Zeolith-torkning torkas disken mer effektivt och ger extra glans åt glas. I tillägg används varioSpeed Plus som ger upp till 66% kortare disk- och torktid.

Produkten har även en livstidsgaranti mot vattenskador samt 10 års rostgaranti.

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A+++
 • Tystlåten på 42 dB
 • Automatiskt vatten- och temperaturjustering
 • Kortare disk- och torktid
 • Klarar 14 kuvert
 • Livstidsgaranti mot vattenskador
 • 10 års rostgaranti

Bosch SMV68MD02E: ✅ Bästa Premium

smv68md02e

 • Bäst hos Bäst i Test
 • 4.7 av 5 stjärnor på Pricerunner

Det här är en Bosch diskmaskin som har flera fina egenskaper. Den går mycket tyst. Du kan till och med ställa in den på särskilt tyst gång och komma ner på 39 dB. Med olika program kan du göra allt från att diska de fina kristallglasen till att ta tag i kastruller som är rejält nedsmutsade.

Bosch SMV68MD02E är bäst i test framförallt för att den är energisnål och mycket flexibel. Den automatiska funktionen som anpassar vattenförbrukningen efter diskens faktiska smutsighet är bra både för din ekonomi och för miljön.

Det här är ett bra val särskilt för glas och bestick. Men var medveten om att intensivt smutsiga kastruller inte alltid blir helt rena och torra med Bosch SMV68MD02E diskmaskin!

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A++
 • Tyst gång på 39 dB
 • Flera olika program
 • Vattenjustering
 • Bra på glas!
 • Handtag utan lucka

Bosch SMV45AX00E: ✅ Bästa Professionella

Bosch SMV45AX00E

 • Gott betyg från Råd & Rön
 • Goda omdömen på Pricerunner

Om det är viktigt för dig med en diskmaskin som både diskar och torkar bra kan Bosch SMV45AX00E bli ett utmärkt val. Det här är en diskmaskin som utsetts som bäst i test just för de här punkterna.

Det du ska vara medveten om är att diskmaskinen dock tar ganska lång tid på sig att bli klar med disken. Det är på så vis som den kan göra ett grundligt jobb men ändå vara energisnål. Det kan betyda att viss planering av disken kommer att krävas för att det hela ska fungera bra därhemma.

Maskinens utformning är mycket flexibel och du kan dra nytta av saker som att överkorgen går att höja och sänka. Det gör att det går att få in prylar, som lite högre glas, som annars inte hade fått plats ordentligt i den över korgen.

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A++
 • Ljudnivå 48 dB
 • Torkar bra
 • Klarar 12 kuvert
 • 5 program

AEG FFB63606PM: ✅ Bästa Extra

AEG FFB63606PM

 • Bäst hos Bäst i Test
 • 4.3 av 5 stjärnor på Pricerunner

Diskmaskinen AEG FFB63606PM är en produkt som har fått höga betyg av kunder med mycket fina recensioner om att maskinen har bra funktioner med allt man behöver. Det är en av många anledningar till att ta med produkten som bästa extra men det finns många fördelar att välja denna AEG.

Maskinen har en kapacitet på 13 kuvert och är både energisnål med energiklass A++ och tystgående. Det finns en vattensensor som anpassar vattenförbrukningen beroende på hur smutsig disken är och det sparar därför också vatten. Med andra ord är det en ekonomisk och miljövänlig produkt som både sparar el och vatten.

Diskmaskinen har åtta diskprogram och en praktisk timer för att ställa in en tid när diskningen ska sättas igång. En annan smart funktion är en Aquastop som vid ett eventuellt läckage automatiskt stänger av vattentillförseln. Produkten är även utrustad med bra torkningsfunktioner som XtraDry och en AirDry-teknik som öppnar luckan 10 cm på slutet av programmet för att disken ska lufttorka.

Viktiga egenskaper

 • Hög energiklass A++
 • Tystlåten på 43 dB
 • Automatisk stängning av vattentillförsel vid läckage
 • Automatiskt vatten- och temperaturjustering
 • Extra torkfunktioner
 • Klarar 13 kuvert

SIEMENS SX678X66TE iQ700: ✅ Utmanaren

SIEMENS SX678X66TE iQ700

 • Bäst hos Bäst i Test
 • 4.3 av 5 stjärnor på Pricerunner

 

Guide – Välj rätt diskmaskin

Hur ska du välja rätt diskmaskin? Det är helt klart en fördel att se på diskmaskiner som har fått bäst i test men det gäller att du läser informationen med tanke på vad du behöver. Det finns några huvudpunkter som du bör ha i åtanke när du letar efter den bästa diskmaskinen.

Ekonomi – Hur ser din budget ut?

Innan du börjar se på möjliga diskmaskiner ska du bestämma dig för hur mycket du är villig att lägga på denna hushållsmaskin. Det finns riktigt dyra diskmaskiner som har en massa effekter och program som du kanske kan leva utan. Det finns också billigare diskmaskiner som har mer än vad du egentligen behöver.

När det gäller ekonomi ska du inte bara se på diskmaskinens pris. Ta också reda på om den är energisnål och om den spar på vatten. Det kan vara sådant som får betydelse för din vardagsekonomi både på kort och på lång sikt.

Diskmaskinens kapacitet

Hur många kuvert får du in i maskinen? Det är förstås en viktig fråga. Det finns större diskmaskiner som du placerar under diskbänken som är till för familjer på minst 4 personer. Sedan finns det mindre bänkdiskmaskiner som kan vara ett bra val för hushållet med en eller två personer.

Ta också en titt på hur maskinen kan anpassa sig efter den mängd som placeras i den. En diskmaskin som anpassar vattenmängd och energi efter det som diskas är en stor fördel. Den kan komma väl till pass i hushållet där antalet koppar, glas och tallrikar som diskas varieras från dag till helg.

Behovet av olika program

Många program kan låta imponerande men frågan är om du behöver dem alla. När du ser på program kan det vara bra att veta att:

 • Det finns program som är särskilt för glas
 • Det finns program som klarar kastruller bättre
 • Det finns program som ger snabbare disk
 • Det finns program som är till för hårt smutsad disk

Om du tycker att alla punkter ovan är viktiga bör du satsa på en diskmaskin som har alla programmen och kanske mer. Även om ett snabbare program innebär sämre förmåga att komma åt bakterier kan ju det här vara ett bra stöd att ha. Längre program som diskar noggrant kan också komma väl till pass när du har detta behov.

Vad säger andra om diskmaskinen?

När du väl har börjat rikta in dig på en eller två modeller som kan tänkas bli rätt val för dig och din familj kan det vara klokt att se lite på omdömen. Ta en titt på vad andra som använder diskmaskinen har att säga om den.

Om du märker kommentarer som får betydelse för dig som till exempel att maskinen inte klarar av finare glas kan det vara en anledning att se på något annat. Men om du märker att de flesta är nöjda och tycker att det fungerar kan recensionerna vara det som gör att du till sist vågar satsa på den nya diskmaskinen!

Källor

För att kunna presentera diskmaskiner som fått bäst i test har vi använt oss av följande källor:

Råd & Rön

Råd & Rön är en tidning som är känd för att utföra grundliga tester av hushållsmaskiner. Tidningen är kommersiellt oberoende och har inga annonser vid sidan om sina artiklar. De presenterar sina resultat online. Av Råd & Röns tester framgår det tydligt att Bosch är ett märke som står bakom flera bäst i test diskmaskiner.

Expressen Leva & Bo

Expressens Leva & Bo är ett magasin online med fokus på inredning. De utför egna tester och sammanställer resultat från andra källor för att hjälpa sina läsare med inspiration och mer kunskap.

Bäst i Test

Bäst i Test har en testpanel med experter som testar hushållsmaskiner och mer i verkligheten. Deras tester utförs under en längre tid för att ge resultat som det går att lita på. Dessutom görs testerna i hemmiljö och inte i ett testrum på något kontor. Då kan man ta reda på mycket mer om hur en diskmaskin verkligen fungerar för ett normalt hushåll.

Pricerunner

Pricerunner.se är en sajt som jämför priser. Sajten ger också användare möjligheten att lämna recensioner om olika produkter. Ett betygsystem med stjärnor gör det enkelt att se om en viss produkt har fått höga betyg eller tvärtom.

Diskmaskiner som utgått:

Bosch SMU46CW01S

SMU46CW01S

 

 • Vinnare i Råd & Röns test
 • Rekommenderad av Expressen

Om vi ska kora en diskmaskin bäst i test ligger Bosch SMU46CW01S mycket bra till. Här har vi en diskmaskin som är omtyckt av folk som diskar i den dagligen världen över. Dessutom har just den här maskinen fått goda betyg av experter som testat den.

När det handlar om smutsig disk är det här en Bosch diskmaskin att beakta. Det finns gott om plats men maskinen drar inte mer energi än vad som är nödvändigt. Den känner av hur många kuvert du ställt in och anpassar sedan diskningen därefter. Bra för din elräkning och bra för miljön!

Det här är ett bra val för familjen som behöver mer plats men ändå god flexibilitet. Maskinen placeras direkt under diskbänken. Med 6 olika program kan du välja att till exempel diska snabbare eller att få en mer grundlig diskomgång för att få undan alla bakterier.

Viktiga egenskaper

 • Energiklass A++
 • Låg ljudnivå, 46 dB
 • Automatisk diskning
 • Rymmer 13 kuvert
 • Har AquaStop funktion

Bosch SMU24AW01S

 

Bosch SMU24AW01S

 • Bäst hos Bäst i Test
 • 4.3 av 5 stjärnor på Pricerunner

Bosch SMU24AW01S är en diskmaskin som får höga betyg av användare för att den är bra på glas. Den diskar effektivt och torkar också väl. Maskinen har ett särskilt glas-skydd. Om det är glasen som står i fokus kan du ha hittat rätt med denna modell.

Det är också en fördel att kunna sänka och höja överkorgen med tanke på glasen. När du behöver diska lite högre glas blir det möjligt med denna effekt. Maskinen är energisnål och har en ljudnivå som ligger i klass med de allra bästa diskmaskinerna.

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A++
 • Ljudnivå 48 dB
 • AquaStop
 • Glas-skydd

Bosch SMU24AW02S

 

SMU24AW02S

 • Bäst hos Bäst i Test
 • 4.3 av 5 stjärnor på Pricerunner

Bosch SMU24AW02S är en diskmaskin som får höga betyg av kunder. Det har flera skäl. För en vanlig familj med två barn är storleken perfekt. Maskinen spar både på vatten och el och är enkel att använda. Med timer kan du ställa in när disken ska dra igång.

Den justerbara överkorgen gör det lätt att diska höga glas. Om något skulle hända med maskinen kommer funktionen AquaStop säkra att det inte kommer in mer vatten i den. Det kan vara en räddare i nöden om det skulle börja läcka.

Just barnfamiljen kan vilja välja den här diskmaskinen som har ett smart barnlås. Det gör det omöjligt att få upp luckan när diskmaskinen är igång.

Viktiga egenskaper

 • Energiklass A+
 • 12 kuvert
 • AquaStop
 • Timer
 • Justerbar över-korg
 • Mängdsensor
 • Barnlås

Betyg på guiden:

4.7/5 - (4 votes)