Välj en luftvärmepump som fått bäst i test för att värma och kyla huset på ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt!

Varmt på vintern och kallt på sommaren, med en bra luftvärmepump får du behaglig temperatur inomhus året om. Alla kan använda sig av luftvärmepumpen eftersom den hämtar värmen och kylan ur utomhusluften. Här behöver du inte gräva eller borra. Pumpen kan snabbt påverka ekonomin positivt med besparingar på energiräkningen. Välj en luftvärmepump som har fått bäst i test, läs vidare!

Vi rekommenderar

Av naturliga skäl har vi inte kunnat testa att montera alla luftvärmepumpar. Testet har utförts genom att välja ut testpersoner i en mix av vana och ovana hemmafixare som har besökt olika återförsäljare och leverantörer för att undersöka modellerna. Testpersonerna har även läst igenom befintliga instruktioner för att bedöma själva monteringen. Till det har leverantörer och återförsäljare intervjuats och vi har även gått igenom andra tester, omdömen och recensioner från kunder.

Testerna för att hitta bästa luftvärmepumpen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

 • Användarvänlighet – enkel att montera och göra inställningar
 • Hur stor yta som kan värmas respektive kylas
 • Effekt
 • Energiklass
 • Ljudnivå

LUFTVÄRMEPUMP NZ-25 PANASONIC: ✅ Bästa val

LUFTVÄRMEPUMP NZ-25 PANASONIC

 • Rekommenderas av Energimyndigheten
 • Bra val i Folksams test år 2016

Panasonic har länge varit med och lett utvecklingen av värmepumpar. Deras HZ25UKE modell har blivit mycket populär för att den är energieffektiv och enkel att använda. Här kan du få värme såväl som kyla på ett smart och miljövänligt sätt. Pumpen har högsta miljöklass och kommer med inbyggd wifi.

En stor fördel med Panasonic HZ25UKE är att den är särskilt väl anpassad till vårt kalla nordiska klimat. Du kan värma med den även när temperaturen utanför når -35 grader! Pumpen har det som Panasonic kalla för Econavi och som anpassar effekten till vädret. Det är bra för din plånbok och för miljön.

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A+++
 • SCOP 5,38
 • Med Econavi för bättre ekonomi
 • Kan värma en yta på 50m² – 150m²
 • Ger underhållsvärme på 8–15 grader
 • Automatisk start efter strömavbrott
 • Ger även kyla

Mitsubishi Electric Hero 2.0 LN25: ✅ Bästa Premium

 • 4,1 av 5 stjärnor på Productreview

Mitsubishi MSZ-LN25 är identisk med modellen Hero som har fått otroligt höga betyg av både proffs och amatörer. Den har ett mycket högt SCOP värde på 5,2. Med inbyggd wifi är det lätt att styra luftvärmepumpen till exempel med en smartphone.

Om du letar efter en luftvärmepump med tyst gång kan det här bli det allra bästa valet. MSZ-LN25 har nämligen visat sig erbjuda väldigt tyst operation. Den har till och med en funktion som sänker ljudnivån på utomhusdelen med hela 3dB.

Med en väl fungerande luftreningsfunktion är det här också ett bra val när det är viktigt att hålla smuts, damm och pollen utomhus. Om huset är välisolerat kan den här pumpen klara en yta på omkring 125 kvm utan problem.

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A+++
 • SCOP 5,2
 • Erbjuder också kyla
 • Inbyggd wifi
 • Tyst gång
 • Night Mode sänker ljudnivån utomhus

Electrolux Flow H3 09: ✅ Bästa Professionella

Electrolux Flow H3 09

 • Bästa professionella av GardenHome.se 

Bästa professionella är denna kraftfulla luft-till-luft värmepump som har mångsidiga funktioner. Med luftvärmepumpen går det att justera temperaturen till exakt önskad temperatur och pumpen skiftar snabbt värmen till rätt grader. Produkten har dessutom en särskild sömnfunktion som får temperaturen att långsamt justeras svalare eller varmare för att behålla en behaglig temperatur.

Förutom att värma fungerar luftvärmepumpen även bra till att kyla rum och passar utmärkt för exempelvis serverrum eller maskinrum som behöver kylas ner.

Cooper & Hunter är kända för att erbjuda pumpar med energieffektivitet och givetvis gäller det även Alpha 09 Cooper&Hunter.

Viktiga egenskaper

 • Energiklass A++
 • SCOP 4,6
 • Ger underhållsvärme på 8 grader
 • Ger även kyla
 • Exakt temperaturkontroll
 • Sömnfunktion med automatisk reglering

Guide – Välj rätt luftvärmepump

Hur ska du tänka när du väljer luftvärmepump? Det finns några huvudpunkter som blir mycket viktiga oavsett märke. Det är klart att det finns fördelar med att välja en luftvärmepump som är bäst i test men framförallt ska du vara medveten om dina specifika behov för att det ska bli rätt.

Här är de viktigaste punkterna du ska vara medveten om då du väljer:

Ekonomi

För de allra flesta kommer ekonomin att komma som första punkt och det är inte konstigt. Det är ju antagligen så att du funderar på att börja värma med luftvärmepump för att dra ner på dina kostnader för energi.

När du ser på ekonomin ska du både beakta pumpens kostnad, hur mycket den kommer att kosta i drift och vad du sparar. Det är viktigt att se på kostnaden på längre sikt. Det kan ju faktiskt vara så att du på ganska kort tid tjänar in pumpens kostnad med de besparingar du får för uppvärmningen av huset.

Något som påverkar ekonomin är energiklassen. De luftvärmepumpar som är bäst i test är A+++ vilket är den högsta energiklassen. Här finns det mycket att spara och du slår ett fint slag för miljön.

Kapacitet för värme och kyla

I Sverige ligger stor fokus på uppvärmning. Du vill veta saker som:

 • Kan värmepumpen värma även då det är många minusgrader utanför?
 • Kommer värmepumpen att sprida värmen effektivt i huset?
 • Hur blir luftkvalitén då du värmer med pumpen?
 • Hur snabbt blir det varmt när du slår på pumpen?

Den sista frågan kan vara viktig både för dig som vill värma din dagliga bostad och för dig som vill ha luftvärmepump i fritidshuset. Det kan till exempel vara klokt att välja en modell som du med wifi kan dra igång på avstånd. Då är bostaden varm när du kommer fram!

Förutom värme kan du vilja få kyla med pumpen. Svenska somrar kan bli nog så varma och fuktiga. Då är det skönt med AC som inte kostar som vanlig AC. Med din luftvärmepump kan du dra ner husets temperatur avsevärt. Det blir lättare att sova och du slipper öppna fönster och släppa in myggen!

Hur enkel är värmepumpen att använda?

Användningen av pumpen får också betydelse. Om det blir för komplicerat att ställa in temperatur och på andra sätt använda luftvärmepumpen kanske den bidrar till en hel del irritation. När du läser om en luftvärmepump som fått bäst i test ska du alltid se på användarvänligheten.

Om experter som själva renoverar och drar sina värmesystem i bostaden säger att det är lätt som en plätt är det inte samma sak som att vanliga dödliga som du själv ger tummen upp i användarrecensioner.

Ta reda på saker som:

 • Hur värmepumpen ska installeras
 • Hur den startas och stängs av
 • Vad som händer om du glömmer stänga av den
 • Hur du ska underhålla med tanke på filter och mer
 • Hur du byter från värme till kyla

Kvalitet med tanke på framtiden

Den bästa luftvärmepumpen kommer att hålla länge. Den är byggd för att användas flitigt utan att slitas ut i förtid. En bra start är att välja en luftvärmepump som fått bäst i test för den skandinaviska marknaden. Då vet du att den är byggd för vårt bistra vinterklimat.

Hur många år du kommer att få ut av din luftvärmepump beror inte bara på fabrikat. Men fabrikatet kan ändå få betydelse. Om du till exempel vill underhålla pumpen på ett effektivt sätt är det ju mycket bra om du lätt får tillgång till delar som du vill byta ut.

Lär dig mer om hur du kan underhålla din luftvärmepump för att få ut mer av den. Det är något som kan påverka ekonomin på lång sikt. Idag är det inte ovanligt med luftvärmepumpar som kan förväntas hålla i 20 års tid och mer.

Hur tyst är pumpen?

Om det blir för mycket buller inomhus och utomhus är det många som kan få nog av din luftvärmepump! Det du ska se på är decibelnivån. Kanske finns det en funktion som gör att det går att dra ner på oljud.

Det går inte att få en luftvärmepump som är helt tyst men nära nog. Dels ska du se på det faktiska decibelvärdet och dels bör du se på vad folk som använder sig av pumpen säger om den. Om det finns klagomål om oljud är det smart att dra öronen åt sig. Det lät bli likadant hemma hos dig!

Finns det tillräckligt med värme i luften?

Alla värmepumpar fungerar på så vis att de hämtar värmen från den solenergi som finns lagrad omkring oss. Det kan verka självklart att den här värmen finns i jorden, i berggrunden och i sjöar. Men det kanske inte verkar lika självklart att det går att fiska värme ur luften när det är iskallt utomhus.

Men det är fullt möjligt och det finns energi i luften så att det räcker för dig och alla dina grannar. Det du kan beakta är att luftvärmepumpen inte är ditt första val om du även vill värma upp vattenelement i huset. 

Det här är först och främst ett enklare alternativ som fungerar precis som AC. Med en fläkt skickar du ut varm eller kall luft i huset. Varmvatten för dusch och bad får du värma på annat sätt.

Källor

För att kunna presentera luftvärmepumpar som fått bäst i test har vi använt oss av följande källor:

Energimyndigheten

I Energimyndighetens rapport om luftvärmepumpar från 2013 framgick det tydligt att Panasonics pumpar klarat sig mycket bra i tester. Den senare modellen HZ25UKE tillhör samma serie som de som fick goda resultat i Energimyndighetens test.

Folksam

Folksam är ett försäkringsbolag som även sysslar med att testa produkter som är av intresse för deras kunder. Här ingår tester av värmepumpar. Folksams test av luftvärmepumpar från 2016 såg främst på kvalitet och miljö. Pumpar med hög kvalitet och hållbarhet fick betyget Bra val från Folksam.

Productreview.co.au

Det här är en sajt där du kan läsa vad användare har att säga om produkter. Dessutom ser du ett samlat betyg i form av stjärnor som bygger på de omdömen som verkliga användare har gett. Sajten är inte på svenska men här pratas det om precis samma luftvärmepumpar som vi kan köpa i Sverige.

Frågor och svar Luftvärmepump

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump består av en inomhusdel och en utomhusdel där utedelen har ett köldmedium som tar upp värme från utomhusluften. Värmen sprids sedan via en fläkt till inomhusluften.

Vilken luftvärmepump ska man välja?

Vilken luftvärmepump som blir bäst beror på husets storlek, planlösning och isolering. Att välja en billigare värmepump som visar sig vara för svag ger ofta onödigt slitage samtidigt som det inte lönar sig i längden.

Hur mycket el drar en luftvärmepump?

Luftvärmepumpar kan dra olika mycket el beroende på klimatet, värmepumpens kapacitet, vilket värmebehov som finns och storleken på huset. För en medelstor villa kan det ligga på cirka 4 800 – 6 000 kWh/år.

Låter luftvärmepumpar mycket?

Nyare luftvärmepumpar har moderna kompressorer som håller en mycket låg ljudnivå ner till 17 dB(A). Utomhusdelen låter betydligt mer och kan i stället ligga på 45-48 dB(A).

Räcker en luftvärmepump som primär värmekälla?

Nej, en luftvärmepump ska ses som ett komplement till ett annat värmesystem för att kunna sänka energikostnaden. Luftvärmepumpen hjälper till att få in värme snabbt och samtidigt sprida den effektivt men det räcker inte för att värma ett helt hus.

Var ska man placera luftvärmepumpen?

Det man ska tänka på vid placering av luftvärmepumpen är att innerdelen bör placeras öppet så att den varma luften sprids så bra som möjligt och med lagom avstånd till taket. Med en central och öppen placering får man bra effekt. Undvik att placera värmepumpen nära sovrum för att inte störa sömnen av ljudet. Många väljer att placera innerdelen över en dörr eller ett fönster.

Hur underhåller man en luftvärmepump?

Luftvärmepumpen har ett filter som behöver rengöras varannan vecka och hela värmepumpen behöver ses över av en servicetekniker med ett par års mellanrum. På så sätt kan värmepumpen ge bästa effekt och få längre hållbarhet. Utomhusdelen genererar en del kondensvatten som behöver tas hand om och under vintern får man också ha koll på utomhusdelen och frigöra den från snö och is.

Luftvärmepumpar som utgått:

Samsung Smart Exclusive 12

 

Samsung Smart Exclusive 12

 

 • 97 % av Bäst i test

Samsung Smart Exclusive 12 har fått ett mycket högt betyg av Bäst i test och utses som bästa premiumval. Här får du en riktigt bra luftvärmepump för pengarna. Du kan styra den med din mobiltelefon då den har inbyggd wifi. Via mobilen kan du hålla koll på vad som händer med pumpen och hur mycket energi den drar.

Om det är viktigt för dig med en värmepump som har god funktion och som är energisnål kan det här vara en bra val. Den går tyst men vinner inte mot andra pumpar i denna kategori. 40 dB på utomhusdelen kan dock ses som väldigt bra och det borde inte störa vare sig er eller grannarna.

Med smart layout är det lätt att byta filter när det behövs och det här är en värmepump som är gjord för att klara riktigt bistra vintrar. Den kommer att ge huset värme även då utomhustemperaturen når minus 30!

Viktiga egenskaper

 • Högsta energiklassen A+++
 • Tyst gång
 • Fjärrkontroll
 • Med partikelfilter
 • Energieffektivitet ner till 30 minus

Betyg på guiden:

4.1/5 - (7 votes)