Visst är väl sommar och sol det härligaste som finns men ibland kan det faktiskt också bli för mycket av det goda. När värmen blir allt för tryckande och solen gassar som mest kan man också behöva en stund i skuggan.

Genom att sätta upp en markis har du möjligheten att njuta av det finna vädret och kan samtidigt välja när du vill ha sol och när du vill ha skugga.

Att sitta i markisens skugga en het sommardag med något kallt att dricka och en god bok kan ju faktiskt vara höjdpunkten på semestern!

Det finns en mängd olika varianter av markiser att köpa på marknaden. För att underlätta för dig när du ska välja har vi gjort en utförlig undersökning och tagit reda på vilka som är de bästa markiserna på marknaden just nu

Vi rekommendera

Vi har testat samtliga modeller på altaner och terrasser som behöver kunna skyddas och skärmas av från direkt solljus. För att komplettera våra egna tester har vi även tagit del av andra tester, omdömen och recensioner från kunder för att kunna sammanställa en bra helhetsbild och ge ett omdöme utifrån ett brett underlag.

Testerna för att hitta bästa markisen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet – enkel att montera samt att fälla ut och in vid behov
  • Kvalitet
  • Om det går att justera lutningen på markisen
  • Om den är motorstyrd
  • Hur stort utrymme som kan skyddas
  • Pris

Först ut är en väldigt praktisk markis i form av en utdragbar skärm som skyddar mot både insyn och vind, nämligen Jabo utdragbar skärm 600X140 dubbel. Nästa favorit blev Motorstyrd Terrassmarkis Gardex 300×250 Grå, en lyxig markis för din altan eller terrass som drivs av en motor och som du därför enkelt drar in och ut med hjälp av en enda knapptryckning. Slutligen valde vi även ut en favorit för dig som vill ha en markis till balkongen, nämligen Ram Nesling Flex Frame Till Balkongmarkis som du monterar helt utan att behöva borra hål i fasaden.

Läs vidare för att ta del av utförliga beskrivningar av testets samtliga vinnare.

Jabo Skärm Utdragbar: ✅ Bästa val

Jabo Skärm Utdragbar

  • Bästa val av GardenHome.se 

En given vinnare av testet är denna utdragbara skärm från Jabo. Det här är alltså inte en solskyddande markis utan istället en riktigt smart utdragbar skärm som skyddar mot såväl insyn som vind. Den är perfekt oavsett om det handlar om att få ett privat och ostört läge på altanen eller för att skydda mot kalla vindar. 

Skärmen är dubbel vilket innebär att du kan dra ut den på båda sidorna och kan på så sätt få ett skydd som är hela sex meter långt. Skärmen dras smidigt ut och in ur en kassett och du kan på så sätt enkelt välja när du vill använda skärmen eller inte. Detta ger en valfrihet och möjlighet att välja hur du vill ha det på din altan eller uteplats från dag till dag.

Skärmen är tillverkad av polyester och har en väldigt stilren design vilket gör att den passar de flesta hus och smälter in många olika miljöer. Du fäster skärmen med hjälp av medföljande väggfästen, stolpfäste och golvinfästning och sedan har du en skärmvägg som står riktigt stadigt.

Priset känns också helt rimligt för den här typen av produkt.

Granat Mono Terrassmarkis Helkassett: ✅ Bästa Premium

  • Bästa premium av GardenHome.se 

Granat Mono Fönstermarkis: ✅ Bästa Fönstermarkis

  • Bästa professionella av GardenHome.se 

Olika typer av markiser

Det finns två olika typer av markiser och vi har valt att ta med båda varianterna i det här testet. Den ena är den hängande markisen som du monterar i väggen eller mellan golv och tak, och sedan fäller ner. Den skyddar mot sol uppifrån och till viss del även vind, det här är en väldigt populär typ av markis som återfinns på många hus. Den andra typen av markis är den som fungerar som ett skydd mot vind och insyn, en stående markis i form av en avskärmare. Den är perfekt för dig som har en öppen altan där det lätt blir blåsigt eller där man har mycket insyn. 

Manuella och automatiska markiser

Om du ska köpa en variant av hängande markis finns både manuella och automatiska modeller att välja mellan. Den automatiska markisen känner av när det är soligt ute och fäller då ut sig automatiskt för att sedan fälla in sig igen när det blir mörkare. Om du vill ha en automatisk markis får du räkna med att lägga några tusenlappar mer jämfört med om du köper en manuell variant.

Det finns också markiser där du själv väljer när de ska fällas ut men som är motordrivna vilket gör att du bara behöver trycka på en knapp. De motordrivna markiserna kräver givetvis att du har tillgång till ett eluttag.

De helt manuella markiserna har istället en vev som du använder för att veva ut markisen. Många gånger är en manuell markis tillräcklig men det handlar såklart om vad man själv vill och också vad man har för budget.

Material

Det finns markiser gjorda av olika typer av material och det kan vara bra att tänka till och välja en markis av bra och hållbart material. Välj gärna ett material på markisväven som är resistent mot vatten och mögel så du kan använda din markis under många år framöver. Vissa markiser har även UV-skydd som ger ett extra bra skydd mot solen. Spinnfärgad akryl är det material som är mest färgbeständigt och även de mest UV-tåliga.

När det gäller en terrassmarkis kan det vara en fördel att välja en ljus väv för att ge en skön och ljus utomhuskänsla. Däremot går det ju inte att komma ifrån att ett ljust tyg fortare blir smutsigt än ett mörkare.

Var köper jag markiser?

Det finns mängder med företag som säljer markiser både i butik och på nätet. De företag som är specialiserade på just markiser brukar också erbjuda att skräddarsy din markis så den passar perfekt där du vill ha den. De brukar också ha väldigt många olika färger att välja bland så du kan få en färg som passar just ditt hus. Om du går till andra varuhus som säljer markiser har de ofta ett fast sortiment. Det kan vara ett billigare alternativ men ger såklart inte lika stora möjligheter till anpassning efter vad just du vill ha och vad som passar ditt hus.

Hur bred markis ska jag ha?

En markis som ska hänga ovanför en altan eller uteplats bör vara en meter bredare än det område som du vill kunna skugga. Om du vill kunna fälla ut din markis så den blir längre än vad den är bred behöver du köpa till pelare som du fäster i ytterkanterna för att ge markisen stadga.

När det gäller fönstermarkiser bör markisväven täcka hela fönstret. Tänk på att det är bättre att välja en lite för bred markis än en för smal för att vara säker på att stänga solen ute. Väven är alltid något smalare än kassetten vilket också är bra att tänka på.

Rengöring

För att du ska ha en markis som håller sig fin i många år framöver är det viktigt att du ser till att rengöra den regelbundet. Se till att rengöra åtminstone den yttersta halvmetern av markisväven samt kappan en gång om året, även i förebyggande syfte. När smutsen väl börjar synas ordentligt är det nämligen mycket svårare att få bort den. Rengör med vatten och såpa tillsammans med en borste.

Frågor och svar Markis

Vilken typ av markis ska man välja?

Beroende på var markisen ska användas kan det vara bra med olika typer av markiser. Är det en terrass eller altan som ska skyddas kan man behöva särskilda terrassmarkiser som är i lite mer horisontellt läge. Är det fönster som ska ha markiser för att få skugga till insidan av huset behövs markiser i vertikalt läge. En del modeller kan också styras med elektronik vilket kan vara användbart om markisen ska tas ut och in flera gånger om dagen.

Vilka markiser är bäst?

För att markiser ska hålla så länge som möjligt är det bra att investera i produkter med tålig väv och robust konstruktion. Det gäller också att köpa markiser anpassade för det nordiska klimatet med stora variationer i temperatur, hård vind och luftfuktighet.

Hur länge håller markiser?

Om man tar hand om markisen med rengöring och skötsel regelbundet och att den inte står utdragen ofta i kraftig nederbörd kan markiser hålla sig fräscha i mer än tio år. Kvaliteten har naturligtvis också betydelse och med bra kvalitet kan de hålla ännu längre, uppemot 20 - 25 år. Fönstermarkiser utsätts ofta för mindre slitage än terrassmarkiser och har därför ofta längre livslängd. Själva markisväven håller i 8 – 10 år om den tvättas och sköts om på rätt sätt.

Hur installerar man markiser?

Att installera en markis med hjälp av en montör innebär att du kan ta del av ROT-avdraget. Det kan göra kostnaden väldigt liten vilket kan vara värt pengarna. Vill du i stället montera själv är det viktigt att tänka på att det kan behövas flera personer beroende på markisernas storlek. Följ monteringsanvisningarna noggrant så att markisen placeras och monteras utifrån rekommendationerna.

Hur underhåller man markiserna?

Markisduken behöver rengöras från både smuts och pollen. De rörliga delarna på markisen kan också behöva smörjas med olja ibland. Om markiserna börjar gnissla mycket när de fälls ut och in kan det vara dags för olja.

Hur rengör man väven på markiser?

Väven på markiserna kan behöva tvättas ungefär tre gånger per år. De tvättas då med en blandning av ljummet vatten och en mild såpa genom att doppa en mjuk borste i blandningen och sedan rengöra duken försiktigt.

Vilken markisväv ska man välja?

Framför allt gäller det att välja en bra kvalitet på markisväven så att denna håller så länge som möjligt. Duken kommer att utsättas för många typer av väder och ett modernt och tåligt material är bland annat spinnfärgad akryl.

Betyg på guiden:

3.6/5 - (7 votes)